Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Полетът в Космоса не е полет в рая
Публикувано 2007-04-03 08:34:46 от Темпо


Дни преди международния ден на космонавтиката 12 април гост на учениците от СОУ “Васил Левски” на 27 март бе българският космонавт Александър Александров. Традицията всеки месец училището да посреща интересен гост бе спазена отново със съдействието на директора на “ВИТА” д-р Любомир Крантев. За учениците срещата с български космонавт бе истинско събитие. Училищният коридор бе препълнен с деца, но вместо познатата врява, повече от час те с жив интерес изслушаха презентацията за космонавтиката, подготвена от дванадесетокласничката Камелия Дишлянова, изгледаха документален филм за полета на Ал. Александров и изслушаха неговия разказ за човека и Космоса.
Александър Александров участва във втория българо-съветски полет през юни 1988 г. Георги Иванов остава в историята като първия български космонавт, а Александър Александров е първият български космонавт, който влиза в орбитална станция и работи там по научно-изследователска програма. Провежда 46 експеримента в областта на астрофизиката, космическата биология, медицина и материалознание, дистанционното сондиране на Земята. Изпробва 9 космически апарата, изработени от български учени за работа в Космоса - няколко от тях продължават да се ползват и днес.
Космонавтът разказа пред децата за паметния 12 април 1961 г., когато гласът на Левитан съобщава на целия свят, че човек е полетял в Космоса. Александър Александров е ученик, всички се събират на площада и се прегръщат и тогава се ражда детската му мечта един ден и той да полети към зведите. Завършва Висше военно училище и когато се открива възможност България да изпрати свой космонавт, преминава успешно всички изпити и става дубльор на Г. Иванов. На теория полетът в Космоса е като полет в рая, но на практика това не е така заради големия враг - безтегловността. Г-н Александров описа борбата за оцеляване в условията на безтегловност, когато организмът изхвърля 80% от водата заедно със съдържащите се в нея минерални соли, костите омекват, мускулите атрофират, сърцето намалява своя обем с 50%. Трудът на космонавта е много тежък, а Космосът ще бъде наистина овладян пълноценно тогава, когато се създаде изкуствена гравитация и се овладее безтегловността, каза космонавтът.
Гостът отговори на много въпроси на учениците и им пожела да сбъднат своите мечти така, както той го е направил и затова се чувства щастлив и реализирал се човек. Днес повече деца искат да станат полицаи и мутри, ценностите се изгубиха, но когато полетиш в Космоса виждаш каква прашинка си във Вселената, а в същото време изпитваш огромна гордост, че твоят народ е част е научно-техническия гений на човечеството. Гледана от Космоса, Земята е красива и крехка, атмосферата е много уязвима от човешката дейност и вече нищо не може да се скрие, защото всичко се вижда като на длан.
Директорът на СОУ “В. Левски” Емил Моллов подари на г-н Александров сувенир, изработен от ученическата компания “WOW” и книгата на д-р Асен Пачев за Велинград, която гостът прие книгата с думите, че това е чудесно средство за възстановяване на космонавти след тежък полет. А накрая раздаде десетки автографи на учениците, които буквално го поставиха под обсада с още въпроси и желание да запазят като спомен от срещата негова картичка.
Елена БаеваTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград