Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Как да се печели от СПА-туризъм
Публикувано 2007-04-03 08:38:31 от Темпо


Националната асоциация по СПА и Уелнес туризъм (НАСТ) организира на 27 март в хотел “Олимп” във Велинград конференция, посветена на европейските предизвикателства през този вид туристически услуги в България. Сред гостите на форума бяха новият председател на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова и заместник-министрите на околната среда и водите Любка Качакова и на регионалното развитие Искра Михайлова. Като съобрганизатор присъства и председателят на Общински съвет - Велинград Неджат Кехайов. От страна на туристическия бранш участваха представители на Националния борд по туризъм, Българската организация по конгресен туризъм, Националната асоциация на общините, кметове на куротни селища, фирми от СПА индустрията. Речите при откриването и многобройните изказвания очертаха познатия кръг от проблеми на българския туризъм. Кметът на Вършец Ивайло Йорданов ги формулира ясно и кратко: “Ток, вода, пъти ща! Днес се убедих, че СПА-столицата на българския туризъм - Велинград е трудно достъпна!”. Колегата му от Хисар Вълко Младенов допълни: “Трябва да затворим туристите в хотелите, защото излязат ли навън, ще видят мръсни води с фекалии да текат по улиците! Как се прави европейски туризъм така?”. Кметовете поискаха държавата да подкрепи СПА-туризма като приоритет, защото се развива 365 дни в годината и курортите да получат дял от европейските фондове. Неджат Кехайов акценира върху законовите пречки за събиране на курортната такса в един фонд, което създава голямо напрежение между хотелиерите и местната власт. Препоръките на Анелия Крушкова към общинарите и бизнесмените бе да потърсят международни консултанти за изготвяне на проектите и още: “Да не правим грешката на Испания, която в първата година на своето евро членство е усвоила само 34% от парите, защото се е предоверила на своите собствени възможности, вместо да поиска съвет от онези, които вече са минали този път”. Тя предложи да бъде създадена комисия по развитието на СПА-туризма с участието на ДАТ, МОСВ и бизнеса и да се води конкретна дискусия: дали да се категоризират СПА-центровете, на какви европейски стандарти да отговарят, какви да отликите между СПА и Уелнес туризма и балнеолечението.
Това не са формални лингвистични спорове, от тях зависи по какви тарифи хотелиерите ще плащат за минерална вода, подчерта Любка Качакова. Тя критикува застрояването на зелените площи, защото ако няма паркове и алеи, туристите няма къде да ходят и по цял ден не излизат от басейна и джакузито в хотела. Интересна за аудиторията бе лекцията на Джоузеф Халбхер, председател на Българската организация за конгресен туризъм. Неговият професионален съвет бе СПА-центровете да бъдат извадени от тъмните и неугледни помещения в мазетата и да се качат на покрива на хотелите, на просторно, светло и с хубав изглед към природата. Сметките показват, че инвестициите в СПА-дейности са печеливши: в 4-звезден хотел приходите от една стая са 35 евро, а от СПА процедура 120 евро. Вашите печалби ще са по-големи, ако плащате добре на терапевтите и клиентите се чувстват добре, посъветва г-н Халбхер.
Лошата новина за Велинград от конференцията е, че Държавната агенция по туризъм няма да подпомогне финансовото изработването на рекламен клип за курорта. Подобен ангажимент бе поет миналата година от тогавашния председател на агенцията Марио Ал Джебури, който на среща във Велинград каза, че ако общината осигури пари, агенцията ще плати 50% от сумата за клипа. Председателят на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите Златко Златанов попита г-жа Крушкова дали ангажименът остава, но тя отговори, че в момента Агенцията по туризъм разполага с ограничени средства за реклама и няма да ги разпределя между общините.
Елена БаеваTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград