Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Винаги има втори шанс за тези, които го търсят
Публикувано 2007-06-19 15:43:50 от темпо


В живота вторият шанс идва под най-различни, често неочаквани за самия човек форми. За велинграчанина Стефан Норов, който 30 години работи като международен шофьор, вторият шанс идва с помощта на Агенцията за хората с увреждания (АХУ).
Преди време той загубва на 95% зрението на едното си око и трябва да се раздели с шофьорската професия. Получава първа категория инвалидност и се изправя пред най-тежката дилема за всеки човек с увреждания: как занапред да живее и работи като всички останали, как да не се затвори вкъщи със страданието си, а да запази мястото си в обществото, как да вземе прехраната си в собствените си ръце, а не да разчита само на малкото, което дава държавата. Заедно със съпругата си инж. Васка Норова, която напълно го подкрепя, решават да се занимават с пчеларство. Не са специалисти в тази област, но имат желание да станат и завършват курс по пчеларство и бубарство в Тракийския университет в Стара Загора, откъдето получават европейски сертификат. Във вестник прочитат за Агенцията за хората с увреждания и какви възможности осигурява тя по различни проекти. Намират консултант, който да им помогне в сложните дебри на създаването на проекта за пчелин. Кандидатстват, защитават проекта с максималния възможен брой точки и АХУ им подава ръка, осигурявайки 15 000 лева за финасиране на бъдещия пчелин. Община Велинград също помага, предоставяйки им под наем 7 декара общинска земя за неговото изграждане и за паша на пчелите. Така с подкрепата на двете институции и с много собствени средства, сили и труд Стефан и Васка Норови създават един от най-модерните пчелини в района на Велинград (намира се на хълма срещу хмеловите насаждения по пътя Велинград - Чуката). Пчелинът има 50 кошера от най-съвременен вид, който позволява да се събира не само мед, а и цветен прашец. Това са красивите цветни къщи на 4500 пчели от 50 пчелни семейства, докарани във Велинград от Северна България.
Пчелинът бе официално открит на 15 юни в присъствието на директора на Агенцията на хората с увреждания Минчо Коралски, председателя на Общинския съвет Неджат Кехайов, директорите на Бюрото по труда Атанас Водев, на “Социално подпомагане” Милена Даскалова, на ДДС “Чепино” Муса Ходжа, приятели и колеги на семейството. Никола Делиев поздрави Стефан Норов за неговия “чепински дух” и пожела наесен тенекиите да са пълни с мед. Поздравителен адрес изпратиха Мария, Красимира и Христо Стефанови и Катя Марчева плюс луксозна писалка, с която да подписват само печеливши договори. Към подаръците имаше и икона с покровителя на пчеларите св. Харалампий. Минчо Коралски бе категоричен, че точно това е моделът, по който може да се помага на хората с увреждания и да им се дава втори шанс. И той си пожела пред есента в АХУ първи да опитат от меда на Стефан Норов. Минчо Коралски и Неджат Кехайов символично прерязаха лентата на новия пчелин. Домакините посрещнаха гостите на щедра трапеза, на която този път имаше чудесен мед от техен приятел, а следващия път със сигурност ще има и собствено производство.
Ще продаваме мед и цветен прашец и ще се стремим да се разширяваме, въпреки че много зависим от природата, казва инж. В. Норова. По професия тя е микробиолог и обмисля създаването на лаборатория за изследване на мед, каквато липсва, а е нужна в нашия район. Дано и тази мечта се сбъдне!
Елена БаеваTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград