Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Профилактичните прегледи - право и задължение
Публикувано 2007-08-14 09:21:10 от темпо


д-р Христо Масларов, личен лекар:
60-70% от пациентите идват на профилактичен преглед
Според Закона за здравето всеки пациент е длъжен да направи профилактичен преглед при личния си лекар задължително един път в годината. Броят на задължителните профилактични преглади зависи от възрастта на човека: за деца до 1 година един път месечно, за деца от 1 до 2 години 1 път на три месеца и за деца от 2 до 7 години включително един път на шест месеца. Според същия закон се предвиждат и глоби за пациените, които не са се явили на такъв профилактичен преглед. От 50 до 100 лева и загуба на права за 1 месец и от 100 до 200 лева, ако пациентът не се яви на профилактичен преглед и следващата година. Моите наблюдения като семеен лекар са, че около 60 –70 процента от пациентите ми идват на този задължителен профилактичен преглед. Останалите не проявяват интерес и понеже реално глобени за неявяване на преглед няма,те така и не идват за такъв. Пациентите, които посещават личния си лекар, са по-запознати с правата и задълженията си. Това са предимно възрастни хора, които имат по-честа нужда от лекар и децата. Смятам, че информираността относно всичко, което може да се ползва от човек като здравна услуга, неговите прави и задължения, са въпрос на личен избор и усилие от страна на всеки човек.

Анка Геджева, пенсионерка:
Ходя на преглед, защото личният ми лекар е добър
Много съм доволна от моя личен лекар. Той ме информира за всичко - кога да си направя изследвания, при какъв специалист да отида. Основно от него научавам за моите задължения и за правата ми като пациент. Знам, че трябва да се ходи на профилактичен преглед задължително един път в годината. Ходя на такъв преглед. Тъй като съм доволна от лекаря си, съм записана при него вече 8 години. Знам, че има и лекари, които не са толкова внимателни и не обясняват добре. Затова е нужно и по друг начин да се получава допълнителна информация. Аз я получавам основно от телевизията. Сега чакам да отменят потребителската такса за пенсионери, както съобщиха по новините. Това за възрастните е сериозна финансова тежест.

Донка Табакова, служител:
Човек сам трябва да се информира за правата си като пациент
Лично аз съм запозната с правата си като пациент. Знам, че профилактичният преглед един път в годината е задължителен, знам и че работодателят има грижа да осигури преглед на своите служители съобразно Закона за безопасни условия на труд. На мнение съм, че човек сам трябва да се погрижи да се информира за правата си като пациент. След като плаща здравна вноска, трябва да знае къде отиват парите му. Личният лекар също трябва да информира. Това според мен е едно от основните му задължения. Моят например ми изпраща уведомителни писма, когато е необходимо да отида на преглед или да премина през имунизация. Отнася се много отговорно към това си задължение и аз съм доволна. Но трябва да има информация и по друг начин. Различни информационни кампании по телевизията и по вестниците биха били полезни.

Профилактиката е част от цената на здравето
Правата и задълженията на пациените са основно обяснени в Закона за здравето. Това не означава, че всеки един от нас трябва да си има настолно копие от него, за да е добре информиран. При толкова други различни канали за комуникация, съответните инстуции не би трябвало да срещат проблем в този процес, при който обратната връзка - информираността на самия пациент, е много важна. Може би точно защото липсват подобни разяснителни кампании, прочуванията показват, че здравноосигурените плащат голяма част от здравните услуги, които принципно би прябвало да получават безплатно. Липсата на по-достъпни механизми за информираност е основна причина за незаинтересоваността на човек към всичко, което трява да знае за здравното обслужване. Е, винаги има и друго обяснение. Най-често плащането за преглед или изследване дава възможност да се спести много време и да се получи повече внимание. Но поне един път в годината си струва човек да загуби един ден (защото чакането пред кабинета на лекаря, пред лабораторията, пред вратите на специалист отнема поне един ден) за профилактика на собственото си здраве. На много места по света това е не просто право, а задължение, което ако не се изпълнява, води до сериозни финансови санкции. В България все още не ни глобяват за пропуснат профилактичен преглед и това често ни прави нехайни. Но е време да разберем, че за това нехайство плащаме най-тежката цена - тази на собственото си здраве.Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград