Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Народните будители - има ли ги, нужни ли са днес
Публикувано 2007-10-30 09:22:59 от Темпо


Христина Ненова, библиотекар:
Народ и човек не оцеляват без силата не духа
Народните будители – хора, които в най-тъмните дни от нашата история са запалили светлината на духовността и първи са осъзнали необходимостта от култура, просвета и вяра. Никой, нито човек, нито народ може да оцелее и да се развива без силата на духа. Днешният XXI век напомня по нещо на онзи тъмен период от миналото. За една част от българите смисълът на живота е в придобиването на власт, богатство и пари. За друга това е ежедневната борба за физическо оцеляване. И едните, и другите нямат време и сили за духовното си развитие. Затова днес особено много има нужда от будители. От хора, които да пробудят най-човешкото у човека: душата, ума и интелекта. Такива хора, макар и малцина, има. Цената на това човек доброволно да се откаже от много привлекателни блага е твърде висока. Става въпрос за отказване от личен живот и материални придобивки, както са правели Хилендарски, Неофит Бозвели, Петър Берон. Днешните будители са надеждата за оцеляването на българския народ. Надявам се, че все повече ще стават хората, готови да разпространяват и поддържат огъня на просветата, културата и духовността. Защото има нужда. Защото все повече млади хора осъзнават необходимостта от добро образование. Все повече млади хора се обръщат към вярата и търсят духовността. Около нас има будители, трябва само да се огледаме и да ги потърсим.

Анна Маргова, поетеса:
Книгата е един истински будител
Разбира се, че има нужда от будители.Това е безспорно! Мисля, че сред младите творци има такива. На последната национална сбирка на писателите чух стихове, подобни на тези, писани от Добри Чинтулов, призоваващи към любов и родолюбие. А иначе нашите си народни будители са живи и днес. В това тежко време има особена нужда от тях. Хубаво е, че сме вече част от европейското семейство и понятията за граници са размити. Но точно в едно такова ново общество имаме нужда от истински български будители, за да можем чрез тях да запазим своя български дух, своята идентичност. Защото определено има опити в посока да бъдат претопени и обезличени. Това не трябва да допускаме! Ние сме древен народ, с древна култура и история и трябва да съхраним това. Днес младите хора като че ли не се вълнуват от тази тема. Подвластни са на телевизията и компютрите, но има и такива млади, които търсят и четат хубавите книги. А книгата е един истински будител. За мен сред съвременните творци будител е Марин Кадиев. Той също като Левски замръква на едно място, а осъмва на друго и чрез творчеството си проповядва обич и патриотизъм.

Истинската почит към будителите е да останем верни на българщината
Няма българин, който да не знае кой са хората, определени от самата история за народни будители. Не случайно едни ден в годината е определен за празнуване на тяхното творчество, тяхното дело, на тяхната кауза. Достойни наследници ли сме ние на тези велики хора? По-често си мисля, че не сме, особено като гледам колко бързо и лесно младите хора приемат и копират чуждите култури и в същото време как голяма част от тях знаят какво означава библиотека само теоретично. Не се впечатлявам особено и не се гордея от това, че различни днешни “силни” хора - политици, бизнесмени и псевдообщественици си позволяват за собствена реклама и имидж да изразяват (и то публично) като свои мисли и изводи на личности като Левски или Ботев. Сигурно пак ще ги чуем в Деня на народните будители. Тази година на 1 ноември ще бъде особено актуален въпросът будители ли са днешните учители и ще се търсят измеренията на тяхната стачка: дали тя бе само за пари или ознаменува пробуждането на едно силно съсловие, чиято мисия е да събуди и обществото. Обществото, по традиция, ще се раздели в оценките си.
Но за едно ние, българите, няма да спорим: за почитта и уважението си към големите будители на нацията и към стотиците техни последователи, запалили и запазили огъня на българщината във всяко селце и град - включително и в Чепинското корито. 1 ноември е техният празник и нека им отдадем дължимото, като останем верни на същата тази българщина.Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград