Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 01
· Общината ще предплати 2.2 милиона на „Еко-Титан“
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.05.2021
· Разпределиха местата в СИК за новите избори
· Празничен 24 май
· Започна втора кампания за набиране на преброители
· КРИМИ ХРОНИКА 01.06.2021
· Трима учители получиха почетно отличие „Неофит Рилски“
· Мисията да създадеш неизчерпаема любов към лесовъдската професия
· Празник на духовното извисяване
· Обучение в Португалия
· Където е било читалище, пак ще бъде
· Малки обяви: 01.06.2021
· Посади дърво
· Библиотекар за един ден
· Гяуров разказва: Хубостта на нашия край я няма никъде

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Поуките от земетресението
Публикувано 2007-11-13 08:30:29 от Темпо


инж. Димитър Ждраков, участник в общинска комисия, описвала нанесените от земетресението щети:
Сега реакцията не би била толкова бърза и ефективна
Със земетресението през 1977 г. започна моята кариера в общината. Трусът беше между 4 и 5 сутринта. Тътенът бе ужасяващ. Хората бяха много уплашени. Реакцията бе мигновенна. Само часове след земетресението военните вече бяха разпънали палатки. Храна и отопление се осигуряваше безплатно за всички. Нямаше министрество на бедствията и авариите, но действията на тогавашното министрество на строителството, на централния комитет на партията, на министерство на отбраната, на Народното събрание бяха бързи и много адекватни. След земетресението всяко семейство получи много бързо и безплатно керемиди, тухли и цимент за първоначални ремонти, различни институции отпуснаха бързо безлихвени и дългосрочни кредити за ремонти и ново строителство. Мисля, че пострадалите къщи бяха близо 10 000, а парите, отпуснати като помощи и заеми, над 20 милиона лева. Злоупотреби не е имало, категорично го казвам. За корупция пък изобщо да не говорим. Не е имало оплаквания, че едни получават, а други не, не е имало нужда от това някой да ходатайства някъде. Всички помощи се раздаваха веднага, само срещу едно телефонно обаждане от страна на нуждаещите се.Хората бяха много солидарни. Комшии и роднини си помагаха кой както може и с каквото може. Сега се говори, че тогава е имало бюрокрация. Но съществуващата в настоящия момент бюрокрация е 10 пъти по-голяма. Това се видя при станалите наводнения преди няколко години. Не мисля, че сега при подобен инцидент реакцията ще бъде толкова бърза и ефективна, както тогава.

арх. Тодор Енев, главен архитект на Община Велинград:
Нормите за строителство във Велинград са завишени неколкократно
След земетресението през 1977 г. нормата за земетръс при конструкциите на сгради намиращи се на територията на Велинград е променена и е завишена неколкократно. Конструкциите на сградите трябва да отговарят на 9 степен на земетръс по скалата на Медведев, Шпонхойер и Керн. Това е най-високата норма за България и тя важи само за Велинград, София и Калиакра. В същото време при конструирането е въведен и принцип на самоконтрол. При него инженер със стаж най-малко 9 години проверява работата на инженера конструктор. Проверяващият е с лиценз, издаден лично от министъра на регионалното развитите и благоустройството. По този начин се гарантира още веднъж сигурността и безопасността на конструкцията. Има и промяна, касаеща нормата за натоварване. Преди 1977 г., когато земетресението нанася сериозни щети по сградите, нормата за натоварване е била 100 килограма на квадратен метър. Сега тя е завишена повече от два пъти и е 240 килограма на квадратен метър.

Поуките са ясни, но институциите не са по-подготвени
Връщането към темата за земетресенията преди 30 г. е важно заради поуките от такова природно бедствие, за което всички стискаме палци повече никога да не ни сполети, но и знаем, че е възможно отново. Наводненията през последните години на различни места в България показаха колко много неща куцат в държавата и колко много хора са недоволни от оказаната им помощ в момент на нужда. Сега има министерство за борба с бедствията и авариите, изсипават се много пари, искат се още финансови средства, а резулатите идват твърде бавно и често не успяват да преодолеят обществените съмнения за далавери. Европа ни прави забележка, че единният телефон за спешни повиквания 112 все още не работи. И на ниво общини справянето с голямо природно бедствие показва много пробойни. Всичко това означава, че дори и да можем да формулираме поуките от преди 30 години, все още институциите нямат готовност да ги изпълнят на практика. А при това положение можем само да продължим да се молим природата да е благосклонна и да не ни праща земетресения, наводнения и други мащабни бедствия.Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово
· Висока оценка за представянето на КСТ „Импулс Велинград 2002“
· „Невъзможното за други за нас е само трудно“
Tuesday, June 01
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 01.06.2021
· Трите общински фирми са в незавидно финансово състояние
 
Всичко за велинград