Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Политика: Бюджетът на общината е силно рестриктивен
Публикувано 2002-02-20 20:48:30 от Темпо


Местният парламент прие бюджета на Община Велинград за 2002 г. на извънредна сесия на 14 февруари - последния възможен срок по закон. Съветниците получиха материалите само ден по-рано, а задължителните заседания на комисиите протекоха в самия ден на сесията. Главният счетоводител на общината Христо Савов разясни, че бюджетната рамка за 2002 г. е 8 567 946 лева, но структурата на средствата е по-особена: намалена е общата субсидия за сметка на увеличените целеви субсидии за социални помощи и капиталови разходи.
Настроениято на повечето съветници изрази председателят на комисията по образование Емил Моллов: “Възмутен съм от некоректното поведение на държавата, защото обсъждаме в последния момент неща, които са предопределени”. За поредна година съветниците трябваше да преглътнат горчивия хап, че държавата дава все по-малко средства, на което местните парламенти не могат да противодействат по никакъв начин, а на всичкото отгоре с гласуване трябва да доузаконят финансови параметри, с които не са съгласни. В залата се чуха призиви бюджетът да не се гласува от Общинския съвет, защото е крайно рестриктивен и обрича общината. Надделя обаче гласът на разума, че Велинград не може да се мери с финансово стабилни общини като София или Варна, не бива да се конфронтира с Министерство на финансите и затова бюджетът трябва да се гласува. Изразител на това мнение стана кметът д-р Дафов, който алармира, че във всяка сфера се отпускат с 10% по-малко за работни заплати и трябва да се очакват 10-процентни съкращения от 1 юли 2002 г. Държавата прехвърля това бреме върху общините, което е безотговорно, смята кметът. Той препоръча на съветниците да гласуват бюджета, но да излязат с декларация пред Народното събрание, че не са съгласни с начина на неговото определяне.
Сериозното лоби на съветниците от сферата на образованието поведе дебат защо всяка година относителният дял на парите за образование намалява. Г-н Моллов посочи, че вместо планираните 44.3% относителен дял за 2001 г. образованието в общината е получило само 35.55% и то въпреки актуализациите на бюджета. През 2002 г. се планира този дял да е 39%, което е пагубно. Г-н Моллов изрази и съмнения защо кметът оттегля предложението за преминаване на училищата на така наречените делегирани бюджети.
Няма смисъл всеки да тегли чергата към себе си, опонира председателят на Икономическата комисия Георги Михайлов. Според него най-тежка през 2002 г. ще бъде ситуацията в общинската болница - теза, която подкрепи и главният счетоводител. В бюджета не е предвидена и стотинка за полагащите се на болните безплатни лекарства, нито за увеличението на лекарствата. Г-н Михайлов предложи спешно да се търсят дивидентите от дружествата с общинско участие и всички резерви за набавяне на пари. През 2002 г. общината ще се сблъска и с огромния нов проблем за заплащане на използваната минерална вода, каза той. От своя страна Заварин Маров предложи с декларация Общинският съвет да изрази позицията си, че бюджетът е рестриктивен и че са нужни промени в Закона за водите. Поставени в принудена позиция, всички присъстващи съветници гласуваха бюджета, само двама се въздържаха. Текст на декларация до парламента и правителството обаче не бе предложен и гласуван.
Успоредно с бюджета се прие и строителната програма за 2002 г. Общината планира около 100 000 лева за капиталови разходи, които ще финансира от собствени бюджетни средства - основно пари за подмяна и монтаж на енергоспестяващи лампи и за 50% дялово участие в проект “Красива България”. Разпределени бяха 478 000 лева целева субсидия от републиканския бюджет. Приет бе и поименен списък на обектите, финансирани от фонд “Приватизация” на обща стойност 1 300 437 лева. Голяма част от тези обекти обаче са неразплатени от 2001 г. и дори от 2000 г. Новото е, че общината заложи 20 000 лева за 4 леки автомобила (два от тях за “Социални грижи”).
Гласуваме всички тези пари само като пожелание, каза в залата главният счетоводител Христо Савов. За общината финансовата 2002 г. се очертава такава, че “пожеланието” всъщност звучи познато: “Пари няма - действайте!”. Допълнителна “екстра” е, че бюджетът бе гласуван без да се намали прогнозата за местните приходи, които със сигурност ще са по-малко от заложените след промяната на такса смет.Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград