Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Политика: БСП преизбра своя лидер и пожела местната власт
Публикувано 2002-04-19 16:21:53 от Темпо


Общинската отчетно-изборна конференция на БСП на 14 април продължи близо 10 часа с участието на 136 делегати, представляващи всичките 1250 местни социалисти. Присъстваха заместник-председателят на ВС на БСП и депутат Георги Пирински, Даря Василева от ВС, областният лидер Костадин кобаков. Внушителен бе броят на поканените гости: Г. Пеев от НДСВ, Г. Църцаров от “БЗНС Ал. Стамболийски 1899”, Ал. Гушевилов от БЕЛ, Ст. Илинова от ОБТ, Д. Михайлов от БСДП, Г. Кюлева от СКБ, П. Ташкова от БКП “Г. Димитров”, Бл. Петлов от ВМРО, Ив. Аврамов от “Защита”, Р. Синапова от Екогласност и др.С едноминутно мълчание бе почетена паметта на 41 починали социалисти,между които и предишния кмет Георги Аврамов.
Още в самото начало към стандартния дневен ред бе включено решение за протестна декларация срещу съдебното решение спрямо о.з. генералите Ат. Семерджиев и Н. Серкеджиева. Делегатите и гостите подкрепиха декларация, в която изразяват възмущение от присъдата на ВКС. В декларацията се казва, че за велинградските социалисти ген. Семерджиев е символ на честност и родолюбие, човек със съществен принос за развитието на Велинград и селата. Като началник на щаба на армията, вътрешен министър и вицепрезидент той е направил много за демократичните промени и запазването на гражданския мир. На фона на неосъдените кредитни милионери и престъпници присъдата срещу генералите антифашисти и участници в Отечествената война е недостойна и трябва да бъде отменена, настояват социалистите. Още по време на конференцията започна и подписка в защита на Ат. Семерджиев.
Отчетният доклад на председателя Тома Пачалов подложи на анализ периода от пролетта на 2000 г. до днес. За БСП - Велинград през тези години ситуацията е била изключително сложна след загубата на местните избори през есента на 1999 г. и само с 5 съветници в местния парламент. Постепенно организационното и финансовото състояние са стабилизирани, работата на пленума е подобрена, връзката с областното и висшето партийно ръководство също. Анализът на резултатите от парламентираните избори през 2001 г. показва, че все още левицата не се е обединила. За президентските избори велинградските социалисти първоначално са били скептици, но са хвърлили много работа в подкрета на двойката Първанов - Марин. Въпреки подема, изводът на ръководството е, че резултатите във Велинград не задоволяват (тук гласовете за Г. Първанов бяха по-малко, отколкото за П. Стоянов). Като главна задача пред общинската организация бе поставено спечелването на местните избори догодина. За да спечелим, са ни нужни три неща, каза Т. Пачалов: единство, единство и пак единство.
Интересен бе анализът, направен от председателя на групата общински съветници от БСП Заварин Маров. Той отчете, че в момента тенденциите за БСП са благоприятни, но това не променя конфигурацията в местния парламент, където след срива от 1999 г. социалистите имат едва 5 места. Групата е единствената последователна опозиция. Главната особеност на сегашния Общински съвет е, че вместо традиционното противопоставянето по политически признак сега има мнозинство, обединено от икономически и финансови интереси. Доказателство са сделките, минали през Общинския съвет. Г-н Маров отчете, че усилията на БСП да спре строежа на централния паркинг, газостанцията и продажбата на парцел Лятно кино са пропаднали. Като плюс в работата на съветниците бе посочено честването на юбилея на Вела Пеева, направено с пълното съдействие на общината. Имало е предложения да се иска оставката на кмета, но партийното ръководство е преценило, че сега БСП няма нужния потенциал.
От името на Контролната комисия Иван Тричков отчете финансовото състояние на партията: приходи от около 10 000 лева, разходи с 1000 лева по-малко.
Изказванията на делегатите бяха многобройни, но за разлика от други години липсваха задълбочените анализи и силните статегии. Откроиха се изказванията на Георги С. Пашов с преложението да се разработи програма за управление на местно ниво и на Иванка Цанова, която напомни, че повишените резултати на БСП са резултат от лошото управление на СДС, но във Велинград са оставили кмета да управлява много спокойно, не му търсят отговорност, а заради консерватизма си БСП е отблъснала бизнесмени и млади хора, които вече се ориентират към други формации.
Георги Пирински започна с въпрос защо след изключителната победа на президентските избори нещо куца в БСП. Според него БСП трябва да покаже ясно, че е в кондиция да поеме управлението. Оценката му бе, че в изказванията не са прозвучали най-острите проблеми и тревоги на хората от Велинград. На упреците, че политиката на БСП трябва да е по-радикална и вдъхновяваща, той отговори, че хората са уморени от политиканстване, не искат сладки приказки, а конкретни решения на своите проблеми. Той очерта печелившата стратегия - същата, която е проработила при избора на Г. Първанов. Но напомни, че сам президентът не може да изпълни социалните ангажименти, трябва мнозинство в НС, за да не останат надеждите на хората излъгани. Ролата на БСП като конструктивна опозиция в парламента Г. Пирински защити с 3 примера: анкетната комисия за В. Върбанов, позицията за АЕЦ “Козлодуй” и спрения законопроект за лечебните заведения. Без БСП не може, но и БСП сама не може, не бива да страдаме от чувство за изключителност, обобщи г-н Пирински.
Процедурата по тайното гласуване на 25-те членове на пленума и 9-те на контролната комисия продължи над 4 часа и изнерви залата. В крайна сметка съставът на пленума бе увеличен до 28 човека, тъй като четирима бяха с равен брой гласове (и не бяха събрали 50% от гласовете). За делегати на 45-тия конгрес на БСП бяха избрани Т. Пачалов, В. Бозев, Ив. Лебанов и Ал. Сиджимов.
Имаше 9 предложения за председател на ОС на БСП: В. Бозев, Г. Джаров, З. Маров, Ив. Тричков, Ив. Бандаков, М. Матева, Т. Голомехова, Т. Шопов и Т. Пачалов. След серия от отводи останаха да се състезават за лидерския пост Венко Бозев и Тома Пачалов. В тайното гласуване досегашният лидер Т. Пачалов събра 100 от общо 124 гласа. Той благодари за доверието и пожела на местните избори догодина БСП да се поздрави с успех.
Елена БаеваTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград