Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Човекът, който превърна Лас Вегас в туристическа дестинация № 1:Ще имате пълни с
Публикувано 2008-10-14 08:54:46 от темпо


По света има и такива министри на туризма: когато поемат отрасъла, имат 12 милиона туристи, а когато предават щафетата на следващия, броят на туристите е 50 милиона. Това е направил г-н Томас Тейд като министър на туризма на щата Невада през своя 12-годишен мандат.
Американският експерт идва за 27-и път в България и често при визитите си избира да отседне в хотел “Олимп” във Велинград. При поредното си посещение на 6 октомври той се срещна с кмета Иван Лебанов, видя изпълненията на нашия Представителен духов оркестър “Д. Мечев” и мажоретния състав, след което се срещна с местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите. С лекция в Художествената галерия гостът синтезира всички проблеми на българския туристически отрасъл и се постара да даде рецепти за успех и промяна.
България е в туристическа криза, подчерта г-н Тейд на базата на факта, че голяма част от българите избират да почиват в Гърция с вярата, че там туризмът е много по-добър. Вие самите трябва да приключите с това мислене - посещавайте различни градове и места в България, а не в различни държави, препоръча гостът.
Една от причините за кризата в бранша е, че в България има 63 различни сдружения и неправителствени организации, свързани с туризма. В същото време годишно има едва 5 милиона туристи. А най-лошото е, че тези 63 сдружения не говорят помежду си. В щата Невада, който се посещава от 50 милиона туристи годишно, има 30 такива организации и те работят в екип. Това не е само състезание, трябва да се работи в екип и тогава се постигат резултати: ако в едно езеро водата се издига, всички в него се издигат.
В туризма не може да се успее изведнъж, трябва да се правят последователни стъпки. Туристическият продукт и инфраструктурата, която е държавна грижа, трябва да се случат по едно и също време, но страната ни все още няма план за развитие на туризма на национално ниво. Ако България иска западни туристи, то стандартите за раздаване на звезди на хотелите трябва да се променят. Персоналът трябва да бъде обучен включително и на добросърдечно, любезно отношение към гостите. Г-н Тейд даде пример с Лас Вегас, където има хотели, отделящи по 3000 долара на турист, за да се чувства той щастлив - с тези пари в случай на причинено неудобство на туриста се предлага безплатен обяд, вечеря, бутилка шампанско и т.н. Една от грешките на България е недостатъчната реклама. Страната ни има шанса да попада в близост до две олимпиади - преди години в Гъриця, а след няколко години в отдалечения само на час и половина полет черноморски курорт Сочи. Но никой не казва на милионите посетители на олимпийските игри да посетят близка България! Вашият кмет добре разбира това, каза г-н Тейд след срещата с г-н Лебанов, на която са разговаряли и за това как олимпадата в Солк Лейк Сити е донесла стотици милиони долари за туризма в Невада. На световната карта на предпочитаните туристически дестинации България също я няма в Топ 10, а там са Черна гора (благодарение на филма за Джеймс Бонд “Казино роял”), Хърватия (благодарение на уникалната природа) и Румъния, която според Т. Тейд не притежава нищо, което да няма и България.
В своята рецепта за съживяване на българския туризъм американският гост подреди:
1. Работа в екип: свързаните с туризма сдружения не трябва да са парчета от пая, а да говорят помежду си и да си сътрудничат с правителството.
2. “Няма втори шанс за първото впечатление” - правилото е от реклама за шампоани против пърхот, но е изключително ценно за туристическия отрасъл. Защото парите в туризма не са от първата визита на туриста, а пари се правят тогава, когато накарате хората да се върнат.
3. Очакванията трябва да се сбъднат - това правило г-н Тейд илюстрира с поуката от пиесата “Пигмалион” на Бърнард Шоу: ако повярвате, че България, вашият град или вашият хотел е атрактивна дестинация, те ще се превърнат в такава. Но ако не повярвате, няма как да стане!
4. Най-простото обяснение на един проблем е най-доброто - известният “Принцип на икономията” (“Бръсначът на Окъм”) също е приложим в туризма: има тенденция нещата да се усложняват, затова процесите трябва да се опростят.
5. Клиентът - по примера на Бил Клинтън и неговия прочут предизборен лозунг “Икономиката, глупако!” г-н Тейд извежда на преден план клиента. Целта е всички, които работят в туризма, да разберат, че клиентите са тези, които харчат парите си.
6. Частният сектор трябва да разнообрази туристическият продукт и тогава ще има пълни стаи в хотелите.
Томас Тейд даде и конкретни съвети как туризмът да се подобри в нашия курорт. Събрал ги е в изготвена от него стратегия за развитието на туризма във Велинград от 2008 до 2011 г., която ще бъде предмет на следваща среща.
Елена БаеваTuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград