Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Политика: Сини депутати организираха обществено обсъждане на проектозакон
Публикувано 2002-05-01 12:48:26 от Темпо


Във Велинград почти не съществува практиката да се организират обществени обсъждания на проектозакони. Това статукво бе променено от сините депутати Екатерина Михайлова и Панайот Ляков, по чиято идея на 26 април в залата на Бизнес центъра се проведе обсъждане на един от проектозаконите за омбудсмана (виж карето).
Публиката в залата бе предимно от лидери, членове и симпатизанти на ОДС плюс съветниците Асим Адем (ДПС) и Димитър Мечев (независим) и общински служители. Срещата бе открита на председателя на СДС д-р Цветан Дафов, който подчерта, че дискусията се организира от вносителите на проектозакона на ОДС и затова не са канени депутати от другите политически сили.
Идеята за омбудсман бе обоснована от Екатерина Михайлова. Тя представи проектозакона, внесен от ОДС и уточни, че има още два проекта - на Коалиция за България и на депутата Емил Кошлуков от НДСВ. Отличително за проекта на ОДС е, че той всъщност е изработен от Центъра за изследване на демокрацията и е пример за успешно партниране с неправителствените организации. Г-жа Михайлова подчерта, че омбудсманът не е “Бюро жалби”, а неговата сила е в авторитета и моралната заявка. По този закон не са нужни политически спорове, институцията е измислена и работеща, важно е да не избере удобния човек, а да се търси консенсусна и много авторитетна фигура.
Искаме тази институция да стане популярна в България, защото тя подпомага гражданското общество, допълни Панайот Ляков. Омбусманът се намесва при произвол от страна на администрацията, изглажда конфликтите, посредничи за решаването им, улавя тенденциите в обществото. Г-н Ляков разкритикува проектозакона на НДСВ, според който омбдусманът е държавен орган. Ако това се приеме, той ще е подчинен на властта и това обезсмисля неговото съществуване.
Г-н Ляков коментира като негатив в работата на мнозинството отхвърлянето “на инат” на законопроекта на ОДС за равните права на мъжете и жените. Приетият вече закон за класифицираната информация той определи като груб удар върху гражданското общество, което за момента като че ли не реагира, но скоро ще усети как са засегнати неговите права и свободи. Депутатът съобщи, че същия ден ОДС е внесъл законопроект за Българската телеграфна агенция, който да отмени временния статут. Законът ни ще гарантира политическа независимост на националната информационна агенция, която НДСВ се опитва да превърне в правителствена агенция, каза П. Ляков.
Дебатирано бе и последното развитие около темата за досиетата. Екатерина Михайлова припомни, че ОДС е поискало от президента Г. Първанов да наложи вето, защото ако досиетата са държавна тайна, това открива страхотен пазар на информацията. Тя призна, че по време на своето управление ОДС също са направили грешка с неотварянето на всичките досиета, а причината била голямата съпротива.
Коментиран бе отговорът на министъра на вътрешните работи Г. Петканов по време на парламентарния контрол същия ден. На актуален въпрос от П. Ляков министърът гарантира, че МВР е взело всички мерки и ще опази сигурността на кмета на Велинград и неговото семейство. Във въпроса няма политика, става въпрос за кметската институция, подчерта депутатът. Според него има информатори в РПУ на МВР - Велинград, които са във връзка с престъпни групировки - те трябва да бъдат разобличени и връзките да бъдат прекъснати. От казаното в парламента е видно, че вътрешният министър знае за тежката обстановка във Велинград, МВР взима мерки, има признаци на лека положителна тенденция, но ще продължим да следим ситуацията, обеща П. Ляков..
Елена БаеваTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград