Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Ще пътува ли боклукът 72 километра до Доспат?
Публикувано 2009-07-14 08:39:47 от Темпо


Сметището във Велинград е едно от 11-те общински депа за битови отпадъци в област Пазарджик, които трябва да бъдат закрити до 16 юли 2009 г. През май експерти на РИОСВ - Пазарджик са определили с помощта на GPS-система точните площи (общо над 223 декара) и са издали предписания какви мерки да се предприемат за преустановяване на експлоатацията и закриване на депата.


На 3 юни министърът на околната среда Джевдет Чакъров оповести план за 203 общински депа в страната, които не отговарят на европейските екоизисквания. След 16 юли боклуците на тези общини трябва да се транспортират до най-близките регламентирани по евростандартите сметища. България е поела такъв ангажимент в изпълнение на Европейската директива за управление на отпадъците.
Според плана на МОСВ общините Велинград и Ракитово трябва да извозват отпадъците си до депото в Барутин, община Доспат, което в момента е единственото регламентирано по ИСПА в региона. Това означава, че 16 283 тона боклук, който генерират годишно 41 753 жители на община Велинград, ще пътуват 72 километра до Доспат. Други над 6 тона боклук от Ракитово ще се возят 61 километра до Доспат.
Засега МОСВ е изготвило само план, но конкретни заповеди на министъра за всяка от общините няма. Възможно е мярката да бъде отложена във времето. Първо, защото общините не са готови да се справят с подобен пробем нито финансово, нито организационно. И второ, защото проблемът явно ще трябва да се решава от новото правителство заради очакваните много тежки финансови санкции от ЕС, ако не бъдат закрити сметищата.
Зам.-кметът Исмет Бабучи, който отговаря за този ресор в община Велинград, съобщи за в. “Темпо”, че на проведена в Стара Загора среща почти всички общини са се обявили против идеята за транспортиране на отпадъци заради оскъпяването. Общините и фирмите по сметопочистването не разполагат с нужната техника за превоз, а и в средата на годината бюджетите от такса смет са разчетени. Допълнителен проблем е, че в Барутин возят отпадъците си Борино, Дсопат и Сатовча и ако трябва да го правят още Велинград, Ракитово и Батак, то сметището бързо ще изчерпи капацитета си. затова и община доспат не е съгласна да приема този допълнителен боклук. В същото време сметището във Велинград все още има капацитет. Подновени са разговорите с община Ракитово за изграждане на обща площадка за сепариране на отпадъците, което поне временно би решило отчасти въпроса.
Проблемите с депата за отпадъци се трупат от години. Още през 2005 г. трябваше да бъдат закрити селските сметища в община Велинград, но това не е станало и досега, защото липсва реална алтернатива. Подлежат на закриване: Пашово, Чолаково и Цветино, за които има одобрени проекти, но липсва финансиране и Бозево, Бутрево, Враненци, Юндола, Кръстава, Грашево, Медени поляни, Сърница и Бирково. Продължава да е неясна и съдбата на бъдещото регионално депо, за което ИСПА отпуска над 12 милиона евро, а 9-те общини (сред тях е и Велинград) трябва да представят проект до март 2010 г.
Елена БаеваTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград