Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 01
· Общината ще предплати 2.2 милиона на „Еко-Титан“
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.05.2021
· Разпределиха местата в СИК за новите избори
· Празничен 24 май
· Започна втора кампания за набиране на преброители
· КРИМИ ХРОНИКА 01.06.2021
· Трима учители получиха почетно отличие „Неофит Рилски“
· Мисията да създадеш неизчерпаема любов към лесовъдската професия
· Празник на духовното извисяване
· Обучение в Португалия
· Където е било читалище, пак ще бъде
· Малки обяви: 01.06.2021
· Посади дърво
· Библиотекар за един ден
· Гяуров разказва: Хубостта на нашия край я няма никъде

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Бизнес: Незаконните работилници - закрити, за горските служители - никакви компромиси
Публикувано 2002-07-03 18:14:43 от Темпо


Ето и част от въпросите, на които отговориха г-н Мехмед Дикме, г-жа Меглена Плугчиева и ген. Бойко Борисов пред журналисти във Велинград:

- Какви драстични мерки ще се вземат срещу нарушителите?
Мехмед Дикме: Една част от информацията не подлежи на разгласяване, защото как бихме могли да хванем хората, които извършват нарушения, ако предварително им кажем какво ще правим. Много сериозен контрол ще има във всички предприятия в страната, завишен контрол и по отношение извозването на дървесината. След взетите мерки ще намалеят пожарите, незаконната сеч, незаконната преработка, ще намалеят и проблемите, свързани с незаконния лов и риболов. Това е една демонстрация на воля с обединени усилия да решим всички онези проблеми, които бяха натрупани в страната.
- Какво точно ще се направи срещу незаконните дърводелски работилници?
Мехмед Димкме: Те ще бъдат ликвидирани, ще бъдат закрити, защото не може едно незаконно нещо да съществува.
- Но от години на територията на Велинград съществуват много незаконни работилници! Мехмед Дикме: Ето, крайно време е да спрат да съществуват незаконно, ще ги издирим и за това ще работим.
Меглена Плугчиева: Първо, ние ги знаем къде са и тук искам да припомня, че преди 2 години стартира проверка на МРРБ и една голяма част от цеховете бяха запечатани със спрени ток и вода. И на някои бяха дадени предписания, за да изпълнят определени стандарти и условия, хигиенни нормативи, на Инспекцията по труда, на контрола за незаконно строителство, на органите на НОИ, на данъчните служби. Сега ще работим комплексно - ще искаме незаконните работилници да бъдат спрени и да се прави проверка с прокурорско разрешение за пълна инвентаризация вътре в цеха и от там по пътя към митниците, защото те също са включени в тези проверки.
- Има ли данни от началото на годината колко незаконни работилници са затворени? Меглена Плугчиева: Има само в региона на Пазарджик 270 работилници и цехове, незаконно работещи. Но различните институции проверяваха сами за себе си и се късаше веригата. Сега проверката има комплексен характер, за да се обединят усилията и да не се работи на парче.
- Има ли наказани държавни служители, които са замесени в незаконни действия?
Меглена Плугчиева: Има вече дисциплинарно уволнени и трябва да се знае, че няма да има компромиси за нито един държавен служител в системата на горите. Защото не е тайна, че една част от тези груби нарушения и създадените криминални вериги не стават без участието, без наблюдението на служители от системата на горите. В района на Варна от зам. директора до горския стражар бяха дисциплинарно уволнени. В с. Гърмен, Гоцеделчевско, е последният случай, където има процедурни нарушения. И там от зам.директора до горския стражар получиха последно предупреждение. От данните за миналата 2001 г. е известно, че са били уволнени 47 служители от системата на горите.
Мехмед Дикме: Там, където се установи участие на наш служител в тези вериги на незаконна сеч и преработка на дървесина, дисциплинарното уволнение ще бъде най-малкото наказание. Не случайно казахме, че и главният прокурор, и министърът на правосъдието също ще предприемат съответните мерки. Имаме съгласието на главния прокурор, включително и за ония преписки, които залежават от доста години. - Осигурени ли са финансови средства за тези проверки?
Мехмед Дикме: Осигурени са в бюджета на всяко министерство. Тази оперативна група няма да разполага с допълнителен бюджет, а той е разчетен в рамките на всяко едно министерство.
Бойко Борисов: Аз се радвам, че 95% от задачите в тази оперативна работа са поверени на нашите служби, но ще трябва да попитам нашия отговорник по тила дали са приведени такива средства в нашето министерство. Защото на нас ще ни трябват бензин, коли... (М. Мехмед обяснява на ухо на ген. Борисов, че вече се привеждат средства на всяко министерство, участващо в тази програма). Искам да добавя и това, че съвместно с Агенцията по заетостта ще обучим 4-5000 души, които в момента са безработни, и те ще помагат за опазването на реколтата. Просто ще работят 4-5 месеца в системата на МВР.
- Как ще се спре изтичането на информация от средите на горските служители?
Меглена Плугчиева: Не мога да дам 100% гаранция, че това може напълно да стане и наистина част от информацията да изтича. И за това се надявам на взаимодействие между ведомствата и тук водеща роля да има полицията, защото те са професионалисти в тази област.
Бойко Борисов: Тук са директорите на регионалните дирекции на МВР, началниците на служби “Полиция” в по-големите градове, директорите на дирекциите “Полиция”, “Жандармерия”, “Гранична полиция”. Това са хората, които ще изпълняват тази програма и оперативния план. 95% от задачите са за тези служби. Ние сме алармирали многократно за проблемите и сега с тази програма държавата реагира на един много сериозен проблем. България е туристическа държава, а в съседна Гърция няма гори, а само голи баири. А ние имаме прекрасна природа, дивеч, риба, всичко, което може да направи тази държава една прекрасна туристическа страна, а това зависи от нас.
Георги ДишляновTuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово
· Висока оценка за представянето на КСТ „Импулс Велинград 2002“
· „Невъзможното за други за нас е само трудно“
Tuesday, June 01
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 01.06.2021
· Трите общински фирми са в незавидно финансово състояние
 
Всичко за велинград