Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Още за книгата „Народният будител Стойо Докумов”
Публикувано 2009-12-07 22:44:09 от Темпо


Г-н Васил Петков, автор на материала за книгата “Народния будител Стойо Докумов” на Георги Пашов и Костадин Ушев, е родом от Горна Митрополия. Завършил е СУ “Св. Климен Охридски”, работил в поредица от вестници и списания, член на Съюза на българските журналисти и автор на няколко краеведски изследвания.Двама мъже от Велинград – Георги Н. Пашов и Костадин Ушев предлагат на българските читатели едно изследване на Възраждането в Чепинското корито, което днес териториално обхваща Велинградската и Ракитовската община. И макар тяхната студия да е представена със заглавие „Народният будител Стойо Докумов”, както вече посочихме, те правят един много по-широк и задълбочен исторически преглед на църковно-просветната борба през втората половина на 19 и началото на 20 век във Велинградската община.
Изхождайки от общите закономерности на Българското възраждане, авторите акцентуват на особеностите на Възраждането в Чепинско. Въпреки оскъдните документи от времето на турското робство, те успяват да разкрият икономическите и социалните условия, които забавят и отлагат Възраждането в този край. Но въпреки трудните условия, чепинци успяват да съхранят своя „самостоятелна църква, обезпечаваща им всички религиозни права”, което им позволява още през 1816 г. на мястото на стар параклис в с. Каменица да се издигне солиден каменен храм. Строежът на църкви продължава и в останалите села, където има българско християнско население. Любопитен е фактът, че „при изграждането на ракитовския храм помагат активно и безкористно с парични средства, материал, труд и др. и много местни българи мохамедани”.
Съхраненото чувство, а не толкова съзнанието за единния етнически корен на мохамеданите в Чепинското корито спомага след Освобождението сред това население да се осъществи голяма просветна дейност. Сторонник и главен двигател на тази дейност е учителят с възрожденски дух Стойо Докумов и е оправдано авторите да отделят подобаващо внимание на неговата дейност, определяйки го като учител, будител и общественик. Те не само проследяват неговия житейски път, но изследват неговата разностранна просветна дейност както сред християните, така и сред мохамеданското население. Докумов не само убеждава десетки българчета мохамедани да учат, да овладяват литературния български език, но създава и българомохамеданско ученическо дружество „Просвета”. По-късно ще съдейства най-добрите му ученици българчета мохамедани да учат в гимназии в Пловдив и София. Не можем да не посочим, че Стойо Докумов е един и от създателите на читалището в Лъджене, на което редица години е председател. „В резултат на упоритата и всеотдайна работа на Докумов и неговите колеги от каменското училище се наблюдава един небивал и нравствен подем сред потомците на помохамеданчените българи в Чепинско, наречен от него възродителен процес още през 1885 год.”, посочват двамата автори. Дейността на Докумов подпомага, въпреки че не доживява до това време, за проявата на Дружба „Родина” в Чепино през 1940 г., в което самите българи мохамедани осъзнават, че „отъждествяването на религията с националността е неправилно, дълбоко погрешно”.
Изследването на Георги Пашов и Костадин Ушев е събрано само в 61 страници, но е ценен краеведчески труд, който трябва да присъства във всеки дом за патриотичното възпитание на подрастващите, наравно с предишната книга на двамата автори „Борци и мъченици за българщината”, посветена на Докумовите следовници Мустафа-Маню Шарков и Герасим Попов.
Васил ПетковTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград