Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 27
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· Клептуза в бедствено положение
· Евродепутат от ГЕРБ поиска смяна на името на Велинград
· Диалогът между общината и „Чист Велинград“ се пропука
· Значително по-малко болни с Ковид-19
· Продължава съдебният спор за над 600 000 лв. глоба
· Посрещаме Великден без „Голямото писане“, но с голямо яйце
· Велинградският музей гостува във Враца
· НПГГС „Хр. Ботев“ стана асоциирано училище към ЛТУ
· Срокът на бедственото положение за река Малка Мътница се удължава
· Малки обяви: 27.04.2021
· Възобновен бе традиционният плувен турнир „Цветница“
· „Чепинец“ записа четвърта домакинска загуба
· Силно представяне на бойците от СК „Беси“
· Две успешни състезания за СК „Бойни изкуства“

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Новата Европа - свят без бедност
Публикувано 2010-06-08 08:29:39 от темпо


В деня на детето 1 юни ученици от СОУ “Хр. Смирненски” в Света Петка получиха награди за участието си в конкурса за есе и рисунка на тема “Новата Европа - свят без бедност”. Той бе организиран от Филиз Хюсменова, евродепутат от ДПС, а наградите за участниците бяха донесени от нейни сътрудници. Поместваме есето на Айше Амза, класирано на първо място в конкурса.Преди време попитах баща си какво е бедността. Бях дете, но прозрях в очите му тъга. Той ме погали и каза, че бедността била съдба, която не обича да щади и че всъщност животът е една голяма “торта”, а бедността е най-безвкусното парче от нея, парчето, от което неизбежно всеки ще опита.
След като прочетох тази трагична история във вестника, разбрах, че бедността не е игра и за нея няма застраховка, тя е тежка участ, с която всеки трябва да се бори. Недоимъкът е моментната липса на изход, което съвсем не означава, че трябва да спрем да го търсим. Напротив, светът без бедност е мотивиращата и значима кауза, за която си струва да живеем и да се борим с цената на всички усилия и средства да направим България и Европа едно по-достойно място за живеене.
Дълго е пътуването и ожесточена е борбата, но само чрез нея опознаваме себе си, даваме частица от нас, която за някой може да бъде целият свят. В името на този нов свят, в който бедността е непозната дума, ще се ръководим от неписания морален кодекс, чийто закони са внедрени в самите нас. Бедността е тежка участ, която няма място в нашия континент, в нашия свят. Съюз е думата, която би прогонила бедността и би довела до единно и неделимо цяло, в чиято основа са положени усилията, стремежите, надеждите, дори разочарованията и паденията на милиони хора.
И знаеш ли, често се оглеждам около себе си и не - още не е изчезнала детската наивност и вярата в утре - ах ,това утре, още ги има позитивните неща, които карат хората за се усмихват в и делника през сълзи и бедност да откриват значимите и красиви нюанси, които и в най-трудните моменти ни подсказват, че живеем. И сред лабиринта от бедност и тъга се открехва фундаменталната сила, която притежава всеки от нас.
Европейският свят без бедност е красивата идея, която няма как да се осъществи без теб, мечта, която малко трудно се вписва в съвременните канони, но с общи усилия тя ще стане факт. Идеята, която се вгражда в списъка обществено значими, която ще пробие телените огради на бедността и да достигне до скъпото удоволствие, наречено достоен живот.
Казват, че “бедността не е порок, но е майка на всички пороци”. Това ме навежда на мисълта, че бедността е страшното явление, което милиони хора изпитват на гърба си. И за да не виждаме трупа на собствените си надежди, когато се обръщаме назад, гледайки с носталгия и разочарование, трябва всячески да се борим срещу бедността, премахвайки я от спектакъла, наречен живот.
Знам, че съкровените неща се раждат през сълзи, а за борбата с бедността и превръщането на Европа в нова земя ще се излеят много. Необходимо е чудо, но чудеса се случват и то не само на Коледа, а в навечерието на всеки идващ ден. Новото начало на стария континент - да имаме право на него, защото години наред носехме на гърба си непосилните товари на нищетата, огорчението и разочарованието.
Казват, че блажен е този, който не очаква нищо, защото никога няма да изпита вкуса на разочарованиетго. Но нима не трябва да се борим и очакваме, а трябва да се примирим с бедността и намерим в нея утеха? Ние всички можем много неща, можем и това, но не можем да не сбъдваме мечтите си, а Европа без бедност е всеобща мечта.
Вярвам, че изолираният свят на бедността заедно с недоволството на блуждаещия и празен поглед на човека от улицата, на просяка, протегнал безпомощно ръка, в новия свят, който ще изградим, ще бъдат частни случаи, грешки на съдбата. А ти трябва да повярваш: наша е ръката, която пише сценария на филма “Новата Европа - живот без бедност днес, тук и сега”.
Айше Амза, СОУ “Хр. Смирненски” Света ПеткаTuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие
· В Ракитово правят литийно шествие със свята икона
· За първи път: Виртуален мастер клас за писани яйца
· Награди за победителите в конкурса за великденски яйца
· Малки обяви: 04.05.2021
· Ясни са победителите в конкурса „Най-добрият клас”
· Наша изложба оживи музея във Враца
· През май музеят представя изложби за М. Малчева и Априлското въстание
· От Отбора на надеждата до Световното първенство за бездомни хора
Sunday, May 02
· ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!
 
Всичко за велинград