Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Общината и хотелиерите: Ръка за ръка или всеки да свърши своята работа?
Публикувано 2010-06-08 08:58:17 от темпо


През април Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите изпрати две декларации до Община Велинград - едната с предложения за честване на 1 година от обявяването на курорта за СПА столица на Балканите и втората с искане да се намали високият размер на такса смет за хотелите. На 3 юни гост на месечната сбирка на хотелиерите беше заместник-кметът Валентина Цветанова, която повече от 2 часа отговаря на въпроси и разяснява политиката на общината.


Пред представителите на туристическия бранш г-жа Цветанова подчерта, че в момента общините са поставени в много тежко състояние, защото се очаква актуализацията на държавния бюджет да намали с 30% парите за общинските бюджети. Това ще постави община Велинград “на колене”, а намаляване на местните такси през текущата година е невъзможно. Няма нито една стотинка, преведена от държавата за поддържане на републиканската пътна инфраструктура, общината кърпи дупки със собствени средства, но пари за цялостно асфалтиране няма. На многото питания за уличното осветление г-жа Цветанова отговори, че ако се случи очакваното намаление на общинските бюджети, осветлението няма как да се подобри. Има шанс за по-добра осветеност на парковете, които са включени в спечеления проект, но той в момента се обжалва. Същият проект е шанс и за парка на Клептуза, а за старата сграда на ресторант “Клептуза”, която е в окаяно състояние, предстои решение на Общинския съвет.
Г-жа Цветанова се ангажира, че до края на юни 2010 г. пешеходната зона на Търговската улица ще бъде завършена. Вече е асфалтирата успоредната улица зад блоковете. Ще се работи на две смени, включително в събота и неделя, дали сме на строителите срок до 20 юни и до 30 юни всичко трябва да е готово, каза заместник-кметът.
Хотелиерите отново поставиха остро въпроса за сметището на входа на града, което е в частен парцел, но оставя крайно негативни впечатления у туристите. Те поискаха общината да наложи глоби и да предприеме решителни мерки. От своя страна В. Цветанова се съгласи, че общината не е направила всичко възможно, но попита хотелиерите дали те са си платили всички налози към общинската хазна, защото разчистването на едно такова сметище струва доста пари. Това отвори и голямата тема за туристическата такса. “Лъжете се, че общинския бюджет ще се напълни с утристическата такса, защото няма туристи”, каза Михаил Александров, който определи качеството на асфалтирането в града като “пълно безхаберие”. Г-н Александров каза още, че не са нужни призиви общината и туристическия бранш да работят заедно и ръка за ръка, а всеки трябва да си свърши неговата работа.
От Сдружението бяха единни и настоятелни, че общината трябва най-после да започне унификация на указателните табели към хотели и туристически обекти и да проведе нужните процедури. Всички изразиха готовност да плащат нужните суми, но Велинград да спре да прилича на селски панаир с окачените всевъзможни табели и реклами.
Обсъдено бе и участието на Велинград в предстоящите СПА номинации на 16 юни в Правец. Златко Златанов призова повече местните хотелиери да участват в церемонията, за да защитим званието и позициите си на СПА столица на Балканите.
Елена БаеваTuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
 
Всичко за велинград