Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 27
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· Клептуза в бедствено положение
· Евродепутат от ГЕРБ поиска смяна на името на Велинград
· Диалогът между общината и „Чист Велинград“ се пропука
· Значително по-малко болни с Ковид-19
· Продължава съдебният спор за над 600 000 лв. глоба
· Посрещаме Великден без „Голямото писане“, но с голямо яйце
· Велинградският музей гостува във Враца
· НПГГС „Хр. Ботев“ стана асоциирано училище към ЛТУ
· Срокът на бедственото положение за река Малка Мътница се удължава
· Малки обяви: 27.04.2021
· Възобновен бе традиционният плувен турнир „Цветница“
· „Чепинец“ записа четвърта домакинска загуба
· Силно представяне на бойците от СК „Беси“
· Две успешни състезания за СК „Бойни изкуства“

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Влъшебството на класическа китара върна спомена за проф. Дойчинов
Публикувано 2010-06-15 09:09:26 от темпо


“Щастлив съм! Не съм очаквал, че ще бъде толкова сполучливо и красиво. Надявам се, че ще бъде традиция. Китарата е един от най-вълшебните инструменти и съм щастлив, че доставихме радост на Велинград и на себе си. Радвайте се с нас, защото ние много ви обичаме!”.


Това са думи на проф. Димитър Дойчинов, казани пред вестник “Темпо” през 2002 г. - на финала на Първия фестивал и конкурс по класическа китара. “Раждането” на новото за Велинград културно събитие стана с общите усилия на общината и Нов Български университет, а връзката между институциите, китаристите и публиката, енергията, която задвижи събитието, беше маестро Дойчинов.
8 години поред за няколко дни през пролетта във Велинград се събираха млади хора от много краища на континента - Гърция, Израел, Македония, Франция, Германия, Румъния, Сърбия, Швейцария, Италия, България. Фестивалът надхвърли родните граници и стана Балкански, а през 2008 г. успя да влезе в официалния календар на Министерството на културата. През цялото време проф. Дойчинов бе стожерът на неговото развитие и утвърждаване, с което много помогна и на Велинград - спечелихме нови приятели, получихме шанса да рекламираме града и с култура.
На 5 февруари т.г. проф. Дойчинов почина и това стана причина деветото издание на Балканския фестивал и конкурс по класическа китара да не се проведе. Община Велинград реши да направи концерт в памет на маестрото, а догодина създаденият от него фестивал да продължи и да носи името “Проф. Димитър Дойчинов”.
Концертът в памет на проф. Дойчинов се състоя вечерта на 12 юни в залата на читалище “Отец Паисий”. Присъстваха сестрата на маестрото г-жа Августина Данаилова, заместник-кметът Георги Янчев и вярната на класическата китара велинградска публика - малобройна, но от хора, които истински обичат тази музика.
“Димитър Дойчинов живееше в света на посланията, които може да изрази само музиката на класическата китара”, каза водещият на концерта Иван Гергев и припомни многобройните награди и отличия на професора: орден “Кирил и Методий” I степен, “Златна лира” от Съюза на музикалните дейци, “Музикант на 2003 г.”, почетен член на академиите в Гърция и Сърбия, лауреат на безброй фестивали.
За неповторимото излъчване, обаяние, вроден такт и внимателно отношение на проф. Дойчинов участниците в концерта казаха “Поклон, Маестро!” с изпълнение на неговата любима музика. В програмата участваха китарното дуо Иван Чакъров - Костадин Ланджов, Стела Митева-Динкова и Костадин Динков, китарно трио “Асен и Милена” и мандолинният квартет “Сезони”.
Прозвучаха мелодии за класическа китара от различни епохи и държави - ренесансови пиеси от Англия, барокови от Германия, аржентинско танго, обичаното “Анданте” от Вивалди, пиеса на Росен Балкански, който е ученик на проф. Дойчинов и е написал вариации за класическа китара по народната песен “Полегнала е Тодора”.
Да съхраним това, което той ни научи и да продължим неговото дело, каза нашият съгражданин Костадин Ланджов, който през годините също помагаше много за провеждането на Балканския фестивал. Очакваме продължението догодина - нека Велинград отново стане музикална сцена, която от много посоки да събере почитателите на класическата китара на Деветия Балкански фестивал и конкурс на класическата китара “Проф. Димитър Дойчинов”.
Елена БаеваTuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие
· В Ракитово правят литийно шествие със свята икона
· За първи път: Виртуален мастер клас за писани яйца
· Награди за победителите в конкурса за великденски яйца
· Малки обяви: 04.05.2021
· Ясни са победителите в конкурса „Най-добрият клас”
· Наша изложба оживи музея във Враца
· През май музеят представя изложби за М. Малчева и Априлското въстание
· От Отбора на надеждата до Световното първенство за бездомни хора
Sunday, May 02
· ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!
 
Всичко за велинград