Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Фонд “13 века България” иска АРР да напусне “Къщата на Цвета”
Публикувано 2010-06-21 22:32:19 от темпо


В предишния си брой вестник “Темпо” съобщи за посещението на Греди Асса, новият директор на Националния дарителски фонд “13 века България”, във Велинград. Фондът е собственик на къщата, дарена от Цвета Дамянова, в която в момента се помещават общинската Художествена галерия и Агенцията за регионално развитие - Център за бизнес и информация (АРР-ЦБИ).


Броени дни след визитата на г-н Асса в АРР-ЦБИ е получено писмо, с което фондът ги приканва да напуснат ползваните от тях под наем помещения. От писмото не стават ясни по-нататъшните намерения на фонд “13 века България” как занапред ще се ползва и развива “Къщата на Цвета”.
АРР-ЦБИ се премести тук през 2004 г. след едно от най-скандалните решения на предишния Общински съвет, който под натиска на Фидел Беев раздели агенцията и общинския бизнес-център и изгони АРР от общинските помещения в бившите “Хали”. Резултатът от това разделение се чувства във Велинград и до днес - рязко намаля броят на спечелените проекти, а от там и на вкараните отвън средства в общинската икономика. АРР оцеля в трудни условия, но сега отново е застрашена от поредно “преместване”. И това се случва точно във време, когато толкова се разчита именно на неправителствения сектор да разработва проекти, да бъде генератор на идеи и партньор при тяхната реализация.
През седмицата кметът на община Велинград Иван Лебанов изпрати писмо до изпълнителния директор на Национален дарителски фонд ”13 века България” Греди Асса, в което изтъква ползата от съвместните инициативи между общината и неправителствената организация АРР-ЦБИ. В писмото се казва още:
“Съвместното ползване на сградата от общината и сдружението играят важна роля в културния живот на града. Постоянната експозиция от занятчийски произведения и картинната галерия се допълват взаимно, като превръщат тази къща в единствен по рода си център на изкуствата и занаятите в града.
Сдружението участва в разработването на проекти и програми, които стимулират местните занаяти. В тематичните базари се организират изложения на деца с увреждания и деца, лишени от родителска грижа, като събраните средства се използват за подпомагане на самите деца. Дейността на сдружението е изключително разнообразна и насочена не само към жителите на града, но и към туристите, които непрекъснато търсят разнообразие както за себе си, така и за децата си. Благодарение на рекламата, която сдружението прави в хотелските комплекси, гостите на Велинград научават за “Къщата на Цвета“ и проявяват интерес да я посетят.
Във Велинград липсва друго подходящо място за организиране на изложби, презентации и обучения, което да задоволява нуждите на сдружението за изпълнение на тяхната дейност.
Като неправителствена организация сдружението спомага за ефективното сътрудничество между администрацията и гражданите и участва в разработването и реализирането на проекти и програми с общинско значение.”
Г-н Лебанов приканва Управителния съвет на фонд “13 века България” да преразгледа намерението си и вземе решение, което би било полезно за всяка от заинтересованите страни. Сега се очаква реакцията на фонда, от която ще зависи бъдещето на АРР-ЦБИ и на “Къщата на Цвета”.
ТемпоTuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
 
Всичко за велинград