Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Скандална сесия в Ракитово
Публикувано 2010-06-29 08:50:15 от темпо


На 23 юни ракитовският парламент бе събран на извънредно заседание по искане на кметицата Емилия Еленкова, за да се реши въпросът с поставянето на три бронзови бюста в алеята пред общината. На предишното заседание бе отхвърлено предложението за изграждане на изложбен център на мястото на витрините пред Държавното лесничейство в центъра на града, защото теренът не е публична общинска собственост.


Към единствената обявена точка по предложение на съветника от ГЕРБ Атанас Попчев бе гласувана и втора - молби и питания.
На заседанието присъстваха г-жа Еленкова - кмет на общината, г-жа Ваня Минкова - зам-областен управител, г-н Колев - архитект от област Пазарджик, Румен Вандев и Свилен Топчиев - представители на сдружение “Суткя” и г-жа Лидия Гудева - сестра на скулптора Крум Дамянов, който дари на община Ракитово трите бюста на Асеневци. От “Суткя” бяха подготвили и раздадоха на съветниците историческа справка за династията на Асеневци - възстановители на Втората българска държава и за голямото творчество на скулптора-монументалист на Ракитово Крум Дамянов.
Сесията започна с питане на съветника Северин Клашнов към г-жа Еленкова как се казват скулптурите и колко ще струва поставянето им. Кметицата обясни, че разходите са не повече от 500 лева и се надява да бъдат поставени до празника на Ракитово на 6 юли, на който е поканен министърът на културата Вежди Рашидов, за да се поиска неговото съдействие за разработване на палеонтологичното находище край Дорково като туристически обект.
Г-н Бързаков, председател на Общинския съвет, изказа недоволство от пренебрегването му при вземане на решения от обществено значение и обясни защо на миналото заседание не се е стигнало до консенсус. Г-н Ат. Попчев също изрази недоволство от действията на ОА, която трябва да работи съгласувано с ОбС. В спора се намеси В. Минкова с предложение да се прекрати с неградивните изказвания. Тя акцентира на личността на Крум Дамянов - почетен гражданин на Ракитово, носител на огърлицата към ордена “Св. Паисий Хилендарски”, връчена му от премиера Бойко Борисов, човек, когото министърът В. Рашидов нарича “Учителю”. За съжаление помирителният тон не бе възприет и размяната на реплики продължи неоправдано дълго. Стигна се до единодушно приетото предложение да се допълни устройственият план и поставянето на бюстовете да бъде финансирано от дарения.
Заради недомислени реплики сестрата на Крум Дамянов г-жа Гудева напусна залата с думите: “Май напразно дойдох. Дано никой не каже на Крум - ще се обиди...”.
Второто напускане беше от страна на кметицата г-жа Еленкова след дебата по питането за забавяне на обжалването на кадастъра за Цигов чарк. Отговор даде адвокат Лука Бельов, който обясни, че проблемът е в сроковете за депозиране, които да предизвикани от община Батак и пощенското клеймо. Съветниците го атакуваха за късното изпращане на жалбата и размиване на отговорността, отново започна размяна на реплики на висок тон. Становище по казуса Цигов чарк връчиха и от сдружение “Суткя”, като копие от него са изпратили и на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
От името на ПП Земеделски съюз “Ал. Стамболийски” бе прочетена декларация от координатора Николай Чалъков - бивш зам.-кмет на Община Ракитово. В нея се казва, че във връзка с проверка от Сметната палата и станалите известни случаи за сключени от Ем. Еленкова договори в полза на интереси, различни от тези на мнозинството граждани, партията снема политическо доверие от кмета на общината, като декларира категоричното си несъгласие с водената политика и се разграничава от начина на управление.
Съветникът от ГЕРБ Красимир Вандев попита прехвърляни ли са следства от една делегирана държавна дейност в друга и какви са сумите, изплатени на адвоката на общината. Г-жа Еленкова обясни, че е изпратила писмен отговор до Общинския съвет с искане да уточняване на въпросите. Съветникът Вандев поясни, че иска отговор в цифри, а г-н Чалъков се възмути, че в условията на икономическа криза са давани хонорари по 10 000 лева на адвокат.
В настъпилия хаос г-жа Еленкова напусна с думите: “Не може да се работи при такава простащина”, а г-н Бързаков репликира, че ще заведе дело за обида.
В тази ситуация представителите на “Суткя” не успяха да вземат думата, а предложението на Ат. Попчев за футболна среща на ветераните на СК “Левски” София и СК “Левски” Ракитово по повод празника на града и на Георги Попчев за поставяне на охранителни устройства върху бюстовете за предпазване от вандалщина изобщо не се дискутираха и гласуваха.
Невена ПавловаTuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
 
Всичко за велинград