Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Общество и наука: Министерството на образованието реже 59 щата в общината
Публикувано 2002-10-14 17:26:49 от Темпо


През юли тази година Министерството на образованието с нарочно писмо задължи общините да извършат съкращения в сферата на образованието. За Община Велинград бяха утвърдени 764 щата, съкратени бяха 23 - предимно условни щатни бройки (лекторски часове и всички възпитатели и дейности на временни договори).

Още тогава общината изпрати писмо до дирекция “Регулиране и заплащане на труда” с аргументи защо бройката 764 е недостатъчна. Преди началото на новата учебна година през септември бе ясно, че в общината има нови паралелки: 7 за 12-ти клас, 2 за девети клас и 4 нови класа, обхващащи подлежащи на обучение ромски деца. В тази ситуация за Община Велинград утвърдените през юли 764 бройки не достигаха. Нужни бяха още 35 бройки, а очакването бе МОН да се съобрази с реалностите в Образец 1.
Вместо това на 3 октомври в бе получено писмо, с което образователното министерство фиксира нова, значително по-малка щатна бройка - 729. Още на следващия ден директорката на “Хуманитарна политика” Мариана Владимирова разговаря със специалисти в министерството. Оказва се, че МОН работи с нови коефицииенти за изчисляване на персонала, утвърдени в решение на правителството от 12 септември т.г. Коефициентът е усреднен за цялата страна, без да се съобразява със спецификата на отделните общини и нарастналия брой деца. Г-жа Владимирова сподели, че изненадата е била огромна, защото след като МОН е похвалило Община Велинград за отличната пълняемост на паралелките, изведнъж ние сме се оказали с по-малък коефициент.
В общината са преизчислили бройките съобразно зададените от МОН коефициенти: според реално взиманите часове по учебните планове да общината са нужни 788 щата. Разликата между изчисленията на общината (788) и на МОН (729) е равна на 59 щата - точно толкова, колкото е броят на тукашните възпитателите. Въпреки доброто желание на министерството да ни убеди в обратното, ние сме на мнение, че МОН категорично отхвърля полуинтернатните групи като форма за обучение, заяви г-жа Владимирова. Според нея истината е, че Министерството на финансите е утвърдило издръжка на един ученик и според нея Министерството на образованието обезпечава само нормалните часове, без полуинтернатните групи. Отдавна се чака да се определи такава издръжка, полезно е, че се приравняваме към изискванията на Европейския съюз на 1 учител да се падат 15 ученика. Но ненавременно е избран периодът за въвеждането на това - започнала учебна година, смята Мариана Владимирова.
Кметът д-р Дафов е изпратил писмо до министър Вл. Атанасов, в което отстоява позицията на общината за запазване на наистина нужната численост на персонала, още повече, че в момента няма законова база освен решението на МС, на която да се основават евентуалните съкращения.
Спуснатата от МОН щатна бройка трябва да бъде утвърдена от Общинския съвет. Съветниците ще поемат тежката отговорност да гласуват или отхвърлят съкращенията на извънредна сесия, която по предварителна информация ще се проведе тази седмица.
Елена БаеваTuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград