Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Бизнес: Пазара на концесия - втора серия
Публикувано 2002-11-24 23:56:22 от Темпо


С поредното си решение от 20 ноември общинските съветници завъртяха нова серия за съдбата на Кооперативния пазар във Велинград. В предишната серия тяхното аналогично решение от 15 май първо бе спряно от областния управител, а след това бе отхвърлено от Пазарджишкия окръжен съд. Въпреки това 17 съветника гласуваха отново да бъде бъде открита процедура за концесия.

Преди това в комисиите към местния парламент са се разгорели дискусии по два възможни варианта: образуване на търговско дружество с общинско участие или концесия. Предложение по първия вариант е направено от председателя на Общинския съвет Неджат Кехайов. Според мнозинството съветници обаче пред създаването на такова дружество има сериозна пречка: Пазара не може да бъде преобразуван от публична в частна общинска собственост, тъй като нищо в неговите функции не се променя. Вторият вариант - концесия, бе подкрепен от комисиите по законност и ТСУ и аргументиран от Георги Янев. Според него Окръжният съд не посочва, че решението за концесия е незаконосъобразно, а мотивите му са свързани с технически пропуски: не са представени акт за общинска собственост на Пазара и новата наредба за концесиите, според която председател на комисията вече не е заместник-кмет на общината. Председателят на Икономическата комисия Георги Михайлов обяви, че на тях са им били предоставени за обсъждане други материали за Пазара и попита по този повод “Ние що за сесия сме?”. Той поиска да се даде много широка гласност на идеята за концесия, да има дебати каква е печалбата от Пазара, а не пожелателни приказки за засаждане на храстчета и дръвчета.
Заварин Маров от БСП предложи отлагане, тъй като Общинският съвет не е готов. С решението за концесия се намалява със 100 000 лева годишно бюджета, обяви той и попита колегите си дали общината си е надвила на масрафа, че затваря кранчета, откъдето може да получи пари. Трябва да се бърза заради изискванията на ХЕИ, настояха Г. Янев и Ек. Каферинова, която обясни, че единствената промяна на условията по концесията е по-високият депозит за участие - 50 000 лева. Според нея арх. Енев вече е готов с проекта за покриване на Пазара, а икономическият анализ е потвърден от съда, но някой стартира предизборната кампания и иска бавене, за да свърши друг работата. С мотива “да видим дали ще се преборим с областния управител” решението за концесия бе подкрепено и от Никола Вецов. Заварин Маров изчисли, че при концесия общината ще получава месечно около 2000 лева от Пазара, според Екатерина Каферинова като се сметнат и инвестициите сумата ще е минимум 40 000 лева месечно.
Една от направените промени е, че председател на комисията за концесия на Пазара ще бъде съветникът Георги Янев. Всички останали концесии досега бяха председателствани от Екатерина Каферинова.
Елена БаеваTuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград