Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Сърница получи частична финансова автономия
Публикувано 2012-02-13 22:50:10 от темпо


Избраният с бюлетината на ГЕРБ кмет на Сърница Мустафа Аликанов ще управлява всички общински имоти на територията, а приходите от всички сделки и наеми ще се превеждат по сметката на кметството. Получените от сделки и наеми средства ще се използват за капиталови разходи и за съфинансиране на инфраструктурти проекти.


Решението бе гласувано от Общинския съвет след дебати, които продължиха темата от предишната сесия. Големият спор този път възникна след като от Общинска администрация съобщиха, че при това положение сумата за издръжка в бюджета за Сърница ще бъде намалена с 20 000 лева. Калинка Йовчева обясни, че когато кметът на Сърница внесе сумите от общинската собственост, то общината ще върне парите под формата на субсидия. Кметът на Сърница възнегодува, че за първи път се прави такова предложение, но според г-жа Йовчева и съветници точно такъв вариант е бил обсъден в комисиите. Според г-н Аликанов парите трябва да се приспадат от капиталовите разходи и така той ще има стимул да събира повече.
От ОА предложиха да изпратят запитване до Министерството на финансите, тъй като до момента никога не е имало такава практика. От името на групата на ГЕРБ Йордан Аршинков настоя, че искането на кмета на Сърница е законосъобразно и целесъобразно, а парите ще се приспадат не от гарантираните в бюджета суми за заплати, а от капиталовите разходи.
Възникна и още един спор, след като Спас Шулев попита кой ще плаща данъците и таксите за общински имоти и дали няма да стане така, че общината да плаща за сметопочистване например, а кметство Сърница да събира всички приходи. Йордан Аршинков отсече, че собственикът (тоест общината) плаща данъците, а другото е форма на управление на общинската собственост.
Решението бе подкрепено от 15 съветници - 14 от мнозинството и сърничанина Неби Бозов от групата на ДПС. Предстои да видим дали и други кметове няма да решат да последват примера на колегата си от Сърница и да поискат от общината частична финансова автономия.

Жителите на селищата извън Велинград не плащат за снегопочистване
На сесията се разрази спор и по темата кой да плати за почистването на снега в Сърница. Кметът Мустафа Аликанов каза, че има 24 километра вътрешна градска мрежа, но Сърница не е включена в сметката за снегопочистване на община Велинград. Общинският кмет Иван Лебанов от своя страна съобщи, че кметство Сърница е представило фактура за 17 000 лева за снегопочистване. Съветникът от ДПС Али Мареков обясни, че в населените места извън Велинград от населението не се събират суми за снегопочистване. Де факто такива пари са включени само в данъчните сметки на велинградчани. В останалите селища кметовете трябва да организират снегопочистването с бюджетните средства, предвидени за издръжка.
Сърнишкият кмет изрази мнение, че хората в селищата извън Велинград ще са съгласни да плащат по 20 лева повече, но снегът да се чисти. Повечето съветници обаче не подкрепиха подобна позиция, а и данните за местните данъци и такси сочат, че и в момента в доста от селищата тяхната събираемост е ниска.Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград