Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
· „Да запазим децата на пътя“

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

За първи път: Общинска администрация напусна сесията
Публикувано 2012-04-03 08:32:03 от темпо


Сесията на 29 март 2012 г. ще се запомни с факта, че за първи път служителите на Общинската администрация напуснаха заседанието и оставиха съветниците да работят сами.
Скандалът започна да зрее още в самото начало, тъй като столът на кмета на общината остана празен. Александър Гагов заяви, че това е обида спрямо Общинския съвет.

Единственият присъстващ в залата зам.-кмет Исмет Бабучи отговори, че кметът Иван Лебанов е в болнични до 8 април, а на сесията е упълномощен да го замества Георги Янчев, който ще закъснее.
Напрежението се вдигна при обсъждането на точка 35 - поредното изменение на винаги спорната програма за капиталови разходи. По искане на Министерството на финансите от програмата трябва да отпаднат вече приетите разходи за закупуване на компютри за Общинския съвет и Общинска администрация, за кухненско оборудване за детските градини, за “паяк” за синята зона, чадъри и шезлонги за Плажа и водни колела за Клептуза. Администрацията предложи тези суми да отидат за изготвяне на идейни проекти за реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа на Велинград, прединвестиционно проучване за бъдещата пречиствателна станция и реконструкция на ВиК мрежата по улиците “Ал. Стамболийски” и “Юндола”.
Председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова поиска повече яснота дали тези средства няма да се дублират с проекта за водния цикъл. Георги Николов и Петър Кондев от ОА обясниха, че има припокриване, но за момента е входирана само едната част от проекта за водния цикъл - за пречиствателна станция с довеждащ колектор, а дублираните разходи ще се приспаднат. Те подчертаха, че сега това е най-важният проект за общината, а вече се закъснява със сроковете. Административният секретар Стоянка Кърпачева също призова съветниците да преценят икономическия ефект от проекта за водния цикъл и напомни, че часовникът на държавата цъка за строежите на пречиствателните станции.
От своя страна Реджеп Ходжов попита кога проектът стана приоритет и защо сумите не са предложени преди месец, когато се гласуваше програмата за капиталови разходи. Спорната сума от около 100 000 лева бе пренасочена от съветниците за изкърпване на дупките по околовръстния път от Клептуза до Централните гробища, за асфалтиране на улиците към “Велина”, “Гранд хотел Велинград” и “Евл. Георгиев” (до Калъчов мост) и за укрепване на моста до музея в кв. Каменица. Против предложението гласуваха съветниците от ДПС, като Али Мареков обясни, че по околовръстния път всеки ден има аварии на водопровода и ако първо не се подмени ВиК мрежата, то парите буквално се хвърлят в реката. “Като не гласувахме пари за водния цикъл, загубихме шанс да привлечевм инвестиции, избрахме кръпки вместо милиони”, каза А. Мареков. Екатерина Каферинова предложи решението да се прегласува, но не успя да убеди колегите си, че водният цикъл е по-важен от запълването на дупки по улиците.
Думите на Александър Гагов, че Общинска администрация не работи, кметът не може да сложи ред и общината няма пари, защото стопанисва зле всичките си обекти, възмутиха общинските служители. След дадената 10-минутна почивка зам.-кметът Исмет Бабучи заяви официално, че ОА напуска залата в знак на протест срещу отношението на общинските съветници. Той съобщи, че е уведомил по телефона кмета Иван Лебанов и той е бил категоричен, че никой няма право да обижда служителите от администрацията.
След напускането на ОА, съветниците продължиха темата и стана ясно, че в основата на конфликта са намесени и пари. Реджеп Ходжов обвини ОА, че първи са започнали да правят разграничение между служителите и съветниците. Той посочи, че след 3 месеца заради орязания си бюджет Общинският съвет няма да има пари за нищо, а в същото време от ОА са начислили такси за мобилни телефони на съветниците за месец октомври 2011 г., когато работеше предишният Общински съвет. Според него причина за скандала е несвършената от администрацията работа, което определи като чиста проба провокация “Не съм съгласен те да определят как да си харчим парите”, заяви зам.-председателят на Общинския съвет.
Какво ще стане, ако и ние напуснем залата, попита съветникът Тома Пачалов и сам отговори: “Дърлим се за щуротии, а хората страдат”. Той настоя ръководството на Общинския съвет да седне заедно с ръководството на Общинска администрация и да се разберат, за да върви работата.
Съветниците довършиха сами дневния ред от над 60 точки, като в една от тях гласуваха промяна на бюджета и увеличиха средствата за Общинския съвет с 6310 лева.Tuesday, May 18
· ОБЯВА: За насрочена среща за провеждане на обществено обсъждане
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 18.05.2021
· Нов живот за старото читалище в Чепино
· РЗИ призовава за ваксиниране срещу Ковид-19
· За да е чисто и хубаво във Велинград и околностите
· Община Велинград зае 69. място в Рейтинга за активна прозрачност
· Патронен празник в деня на Кирил и Методий
· Малки обяви: 18.05.2021
· Неоценимото богатство на Мария Малчева
· В Костандово откриха паметна плоча на арх. Янков
· Плувците завоюваха медали от международен турнир в Сандански
· Очаквана победа за „Чепинец“
· Първи в Горски многобой
· „България търси талант“ в подкрепа на КСТ „Импулс 2002“
Tuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
 
Всичко за велинград