Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
· „Да запазим децата на пътя“

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Седмица на гората в ПГГС “Христо Ботев”
Публикувано 2012-04-09 22:53:48 от темпо


Седмицата на гората, която традиционно се провежда у нас в началото на април, тази година преминава под мото “Гората за децата”. В цялата страна бяха организирани мероприятия, насочени към работата за опазването на българската гора, защото грижата за нея е мъдра инвестиция за бъдещите поколения. И именно подрастващите са тези, които трябва да бъдат възпитани в любов към гората и всеотдайна работа в борбата против незаконната й сеч.


В Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев” във Велинград, където се обучават бъдещите лесовъди и защитници на българската гора, всеки ден от Седмицата на гората бе ангажиран с различни прояви. Така възпитаниците на гимназията останаха верни на мотото “Отговорността да пазим природата е наша”.
Празникът бе открит на 2 април 2012 в двора на училището с кратко слово от директора инж. Стефан Шулев, който поздрави учениците като бъдещи радетели и пазители на гората, а също и своите колеги-лесовъди, които в този ден отбелязват и професионалния си празник. Г-н Шулев проследи историята на тази инициатива, която датира от далечната 1860 г. в Америка, щата Небраска, а по-късно преминава като традиция и на Европейския континент. В България Седмицата на гората се отбелязва от 1925 г. и оттогава до днес това е време на равносметка на извършеното в защита на българската гора, както и на набелязване на планове за бъдеща работа в тази област.
В ПГГС „Христо Ботев” ученици и учители още от първия ден подеха инициативи, с които да отбележат Седмицата. След учебните занятия на този ден ученици от десети клас посетиха паметната плоча на лесовъда Васил Василев Попов, за да поднесат цветя в знак на признателност към всеотдайната му работа в защита на гората. Инж. Гевеза Драганова изнесе кратко слово за живота и дейността на лесовъда. Тази година се навършиха 100 години от неговата смърт - на 2.02.1912 г. е убит подло от точния изстрел на наемни убийци в гостилницата на хотел “Македония” в село Лъджене. На 7.04. 2006 г. е открита паметна плоча на Васил Попов, която се намира в началото на едноименната улица във Велинград. Обявена е и организираната инициатива на Съюза на лесовъдите в България за поставянето на паметни знаци край национално значими обекти, свързани с горската история. Плочата на Васил Попов е обновена няколко години по-късно от учениците на ПГГС “Христо Ботев” със съдействието на г-жа София Ключкова, бивш възпитаник на училището и настоящ председател на сдружение “Да поработим за Велинград”. Васил Попов записва името си в историята на горското дело с големи букви заради своята упоритост и всеотдайност, поставил дълга и закона по-високо от своя живот.
Сред мъчениците, отдали живота си за българската гора, лесовъдската колегия е наредила и името на Христо Расуканов. Едва получил назначение за лесничей в Чепино, където пристига на 12.01.1904 г., на следващата сутрин е намерен мъртъв в стаята си в хотел “Македония” в село Лъджене. Днес признателните потомци са поставили паметна плоча в района на Учебно-опитно горско стопанство “Юндола”. Това място на 2.04.2012 г. посетиха учениците от 9 “а” клас на ПГГС „Христо Ботев”, за да поставят цветя и да почетат паметта на видния лесовъд.
Гората е неразривно свързана с живота и станала съдба на много лесовъди и горски деятели. Саможертвата на всички тях - бранителите на българската гора, трябва да помним винаги.
На втория ден от Седмицата на гората в ПГГС “Христо Ботев” бе проведен открит урок по физика при г-жа Людмила Алексиева. Урокът на тема “Лазери” също бе свързан с гората, като бе засегнат интересният въпрос за евентуалното създаване на антипринтер в бъдеще. Той ще позволи рециклиране на хартия и така може да бъде осъществена икономия на хартия и оттам - на дървесина.
Поредното мероприятие, свързано със Седмицата на гората, се състоя на 4.04.2012 г. Най-малките ученици от гимназията - 8 “а” клас, също посетиха паметната плоча на лесовъда Васил Попов. На събитието присъстваха гостите г-жа Ключкова и инж. Кирил Цанов - име легенда в лесовъдските среди, бивш възпитаник на училището. Инж. Цанов разказа вълнуващи истории за лесовъдството в нашия край и призова настоящите ученици да следват достойния пример на всички онези бранители на българската гора, които са поставили любовта си към нея над всичко. Учениците, които са за първа година в ПГГС „Христо Ботев” и за първи път честват Седмицата на гората, с огромен интерес изслушаха разказите на присъстващите и обогатиха знанията си за развитието на лесовъдското дело в Чепинския край.
Участие в мероприятията, посветени на гората през тази седмица, взеха и учениците от 11 “а” и 12 “а” клас. На 5.04.2012 г. те под ръководството на инж. Вергиния Иванова извършиха залесяване в местността “Гъбарника”. Така продължиха традицията да се създават нови декари гори, започнала още преди две години със създаването на коледната гора на Велинград в тази местност - инициатива на учениците от гимназията.
В края на Седмицата на гората възпитаниците на ПГГС “Христо Ботев” и техните преподаватели останаха удовлетворени от участието си в тези мероприятия. Със своите дейности те оставиха посланието си към потомците - да обичат, ценят и пазят българската гора!
Н. Ганчева, пом.-директорTuesday, May 18
· ОБЯВА: За насрочена среща за провеждане на обществено обсъждане
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 18.05.2021
· Нов живот за старото читалище в Чепино
· РЗИ призовава за ваксиниране срещу Ковид-19
· За да е чисто и хубаво във Велинград и околностите
· Община Велинград зае 69. място в Рейтинга за активна прозрачност
· Патронен празник в деня на Кирил и Методий
· Малки обяви: 18.05.2021
· Неоценимото богатство на Мария Малчева
· В Костандово откриха паметна плоча на арх. Янков
· Плувците завоюваха медали от международен турнир в Сандански
· Очаквана победа за „Чепинец“
· Първи в Горски многобой
· „България търси талант“ в подкрепа на КСТ „Импулс 2002“
Tuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
 
Всичко за велинград