Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
· „Да запазим децата на пътя“

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

На празнична софра в Чепинско
Публикувано 2012-04-09 23:39:20 от темпо


Дошъл ли е краят на рецептите на баба, има ли място на трапезата ни за традиционната кухня или тя вече е превзета от продуктите на бързото и молекулярното хранене?
За да даде отговор на подобни въпроси, Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” на 5 април организира демонстрационния конкурс “На софра в Чепинско”.

Конкурсът се проведе за четвърти път, като това издание бе посветено на регионалната кухня и нейните автентични вкусове. Изборът на темата не е случаен. В момента професионалната асоциация “Евро Ток България”, с която гимназията е в тясно сътрудничество, подготвя кулинарен пътеводител на България и в него ще бъдат включени и избрани рецепти от нашия край.
Велинград е кулинарна мозайка, трапезата е пъстра, традициите са оцелели през годините - това показаха 38-те участници в 12-те отбора, съставени от ученици, учители и помощен персонал от училището. В първия конкурс имахме 4 отбора, сега са три пъти повече, пресметна с гордост помощник-директорът Тодорка Ланджова. А председателят на журито шеф-сладкар Ради Стамболов допълни, че както е тръгнало, при толкова много майстори догодина вместо конкурс ще се прави фестивал.
От едната страна на отрупаните с вкусотии маси застанаха членовете на журито Ради Стамболов, Костадин Гончев, Благой Нонев и Ангелина Гергова, а от другата страна се наредиха отборите с ярки имена като “Голям праз”, “Веселите мечета” и все в този шеговит дух. Капитаните представиха подготвените кулинарни изненади - всички по оригинални рецепти от Чепинския край. Журито свърши тежката част от работата да опита от всичко и присъди: няма трето и второ място, всички са първи. Допълнение към високата оценка бяха и наградите за готвачите, сладкарите и хлебарите.
Част от конкурса, посветен на софрата в Чепинско, бе възстановката на обичая “хамкане” на Сирни Заговезни. И тъй като пролетното гурме се проведе в навечерието на Великденските празници, майсторката на писани яйца г-жа Лиляна Похлупкова даде старт на мини-състезание по изписване на яйца по традиционната местна технология. Тя напомни на участниците в конкурса, че сега е времето на великденските пости и затова е трябвало да подредят на софрата и изпитаните постни гозби от Чепинско. Тукашните жители са изградили традиция на хранене, която през пролетта зарежда организма със сили за предстоящата целодневна работа след края на зимата. Г-жа Похлупкова препоръча на пролетната трапеза да сложим ястия от царевица, което е лечебна процедура за здраво сърце, чист ум и добра функция на бъбреците; да прочистим организма си с тиква; да изберем храните с растителен произход. Като любима рецепта от нашия край тя посочи каменския зелник, който през зимата се прави с мас, а по време на пости с олио. Яйцето, което ще хапнем на Великден, слага край на глада, то е и началото на живота, каза г-жа Похлупкова.
В хубавия празник се включиха певици и музиканти от ансамбъл “Драгиново”, а сред гостите бяха заместник-кметовете Георги Янчев и Исмет Бабучи и малчугани от детска градина “Слънчице”.
Още на кулинарни теми в навечерието на Великденските празници може да прочетете във втория брой на училищния вестник “Кулинар”, който се издава от клуб “Млад журналист” под редакцията на Александър Кочев.
Елена БаеваTuesday, May 18
· ОБЯВА: За насрочена среща за провеждане на обществено обсъждане
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 18.05.2021
· Нов живот за старото читалище в Чепино
· РЗИ призовава за ваксиниране срещу Ковид-19
· За да е чисто и хубаво във Велинград и околностите
· Община Велинград зае 69. място в Рейтинга за активна прозрачност
· Патронен празник в деня на Кирил и Методий
· Малки обяви: 18.05.2021
· Неоценимото богатство на Мария Малчева
· В Костандово откриха паметна плоча на арх. Янков
· Плувците завоюваха медали от международен турнир в Сандански
· Очаквана победа за „Чепинец“
· Първи в Горски многобой
· „България търси талант“ в подкрепа на КСТ „Импулс 2002“
Tuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
 
Всичко за велинград