Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 27
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· Клептуза в бедствено положение
· Евродепутат от ГЕРБ поиска смяна на името на Велинград
· Диалогът между общината и „Чист Велинград“ се пропука
· Значително по-малко болни с Ковид-19
· Продължава съдебният спор за над 600 000 лв. глоба
· Посрещаме Великден без „Голямото писане“, но с голямо яйце
· Велинградският музей гостува във Враца
· НПГГС „Хр. Ботев“ стана асоциирано училище към ЛТУ
· Срокът на бедственото положение за река Малка Мътница се удължава
· Малки обяви: 27.04.2021
· Възобновен бе традиционният плувен турнир „Цветница“
· „Чепинец“ записа четвърта домакинска загуба
· Силно представяне на бойците от СК „Беси“
· Две успешни състезания за СК „Бойни изкуства“

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Седем часа разлика
Публикувано 2012-04-17 09:29:23 от темпо


Седем часа разлика - всички знаем, че толкова часови пояса в посока запад делят България от Ню Йорк. В посока изток на същото отстояние е Република Саха, по-позната като Якутия - най-големият по територия и най-рядко населен регион в състава на Руската федерация, разположен в североизточната част на Сибир, където температурите през зимата падат под минус 70, а през лятото стигат 40 градуса, но и мястото, където се добиват 99% от руските диаманти.


“Всички ходят на запад, ние - на изток, но за мен това е сбъдната мечта”, казва се д-р Илза Попова, директор на филиала на държавното дружество “Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс” във Велинград. Заедно с колегата си от Кюстендил д-р Живко Неделчев тя посети Якутия, където подписаха меморандум за сътрудничество с Националната туристическа компания към Министерството на предприемачеството и туризма и меморандум за оздравителен туризъм на гражданите на Якутия в държавните лечебни струтури на балнеолечебните и калолечебни курорти в България. До май ще бъдат уточнени конкретните програми по двата меморандума, а през 2012 г. в базите на “СБР-НК” ще дойдат за лечение една група деца от Якутия с изявени таланти и група ветерани на труда. От 2013 г. групите ще идват целогодишно с чартърни полети, като цялата организация се поема от компанията “Славянская артель”, чийто президент и секретар Вячеслав Думенко и Сергей Диодоров са били перфектните домакини на посещението в Якутия.
По покана на “Славянская артель” д-р Попова и д-р Неделчев са презентирали програмата “Отдих и лечение в България”, а интересът е бил изключително голям и то на най-високо ниво: “В първия ден бяхме приети от г-н Басыгыстов - председател на Държавното събрание, който ни представи на екип от правителството на Р Саха начело с първия вицепремиера Стручков, министрите на здравеопазването, на труда и социалното развитие, на архитектурата и строителството, на жилищно-комуналното стопанство и енергетиката, на предприемачеството и туризма, заместник-министрите на външните отношения, икономията и промишлеността и генералния директор на “Държавна служба за обслужване на клиенти””, разказва д-р Попова.
Още същия ден от Постоянния комитет на Държавното събрание е организирана кръгла маса на тема “Възстановяване на жителите на Якутия в курортите на България”, на която домакините са изразили подчертано задоволство, че връзките между двете държави се възстановяват при взаимна изгода.
Впечатленията извън протокола: винаги първият въпрос е дали България е запазила паметника на Альоша, а след утвърдителния отговор следват прегръдки; всички помнят вкуса на българските плодове и зеленчуци (за съжаление сега заменени с китайски) и много съжаляват за недалновидно прекъснатите търговски връзки; мнозина са идвали на нашето Черноморие и искат да дойдат отново.
В официалната програма следват още много срещи, сред които в министерството на младежта и спорта, Столичното кметство, с ректора на Медицинския университет, с владиката на Якутска и Ленска епархия Негово преосвещенство отец Роман, посещения в детски болничен комплекс със 700 легла и две неправителствени организации за опазване на детското здраве.
От 30 март до 2 април нашата делегация, в която е и собственикът на хотел “Галеон” в Свети Влас и на най-голямата българска компания за хлебопроизвоство “Симид” Георги Жулев, е на посещение в Мирний - града, в който е съсредоточен добивът на диаманти и почти 100% от населението работи в компанията за добив и преработка на скъпоценните камъни “Алроса”. Срещите с ръководствата на общината и “Алроса” потвърждават категоричното желание да бъде договорено балнеолечение и рехабилитация на работещите и техните деца в България. Домакините показват и своя нов туристически продукт “Пътят на диаманта” с посещение до първата кариера, фабрика за преработка на руда, лаборатория за сортиране на диаманти, паметниците в чест на първопроходците.
Още нещо извън протокола: през 2005 г. в Якутия е издигнат паметник на Йосиф В. Сталин с благодарност, че е първият, дал съгласие за проучване и разработване на мините, на което се дължи и развитието на целия регион.
Наред с деловите срещи българите имат шанса да влязат в Съкровищницата на Якутия, да посетят Царството на вечния мраз с изумителните ледени фигури, най-големия в света Музей на мамута, езическ храм с характерните жерави и още много местни културни и исторически забележителности.
“В далечен Сибир получихме вълнуващ урок по родолюбие”, споделя р-р Попова и разказва: “Имахме изключително емоционална и мила среща с българи, живеещи в Якутск - Димитър и Наталия, по случайност и двамата с фамилия Димитрови, без да имат роднинска връзка. Те са трето поколение, родени в различни република на бившия СССР, наследници на избягали по време на османското робство българи, преживели Сталинския режим. Никога не са идвали в България, не знаят точно корените си, нямат връзка с роднини, но толкова гордо и категорично се самоопределят като българи и подчертават, че това се знае в общността им. Димитър говори добре български, като използва и архаични думи, Наталия подготвя музей на българското народно творчество”.
Първата крачка е направена, насоките за сътрудничество са очертани. Очакваме, включително и във Велинград, гости от Якутия, избрали да се лекуват и да почиват в България.
Елена БаеваTuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие
· В Ракитово правят литийно шествие със свята икона
· За първи път: Виртуален мастер клас за писани яйца
· Награди за победителите в конкурса за великденски яйца
· Малки обяви: 04.05.2021
· Ясни са победителите в конкурса „Най-добрият клас”
· Наша изложба оживи музея във Враца
· През май музеят представя изложби за М. Малчева и Априлското въстание
· От Отбора на надеждата до Световното първенство за бездомни хора
Sunday, May 02
· ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!
 
Всичко за велинград