Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 27
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· Клептуза в бедствено положение
· Евродепутат от ГЕРБ поиска смяна на името на Велинград
· Диалогът между общината и „Чист Велинград“ се пропука
· Значително по-малко болни с Ковид-19
· Продължава съдебният спор за над 600 000 лв. глоба
· Посрещаме Великден без „Голямото писане“, но с голямо яйце
· Велинградският музей гостува във Враца
· НПГГС „Хр. Ботев“ стана асоциирано училище към ЛТУ
· Срокът на бедственото положение за река Малка Мътница се удължава
· Малки обяви: 27.04.2021
· Възобновен бе традиционният плувен турнир „Цветница“
· „Чепинец“ записа четвърта домакинска загуба
· Силно представяне на бойците от СК „Беси“
· Две успешни състезания за СК „Бойни изкуства“

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Над 100 фирми от Велинград и Ракитово дължат милиони на НАП
Публикувано 2012-04-17 09:32:43 от темпо


В сайта на Националната агенция по приходите (НАП) са посочени два списъка на фирми от цялата страна, които към януари 2012 г. продължават да имат неизплатени суми за данъци и осигуровки. Една справка показва, че в общините Велинград и Ракитово общият брой на задлъжнелите фирми от двата списъка стига до 111.
В първия списък на длъжниците попадат 98 фирми от двете общини, като цялата дължима от тях сума е в размер на 17 237 970 лв.

80 от тези фирми са с посочен адрес в община Велинград, като 57 са от общинския център, 18 са от Сърница, 4 от Драгиново и 1 от Цветино. 18 от задлъжнелите фирми са от съседната община, като 14 са с адрес в Ракитово и 4-в Костандово. Техните общи задължения се изчисляват на 3 572 178 лв.
Тези 98 фирми не са платили в срок своите данъчни и осигурителни задължения, които надвишават 5000 лв. Освен това техните собственици не са се явили след покана или съобщение на НАП, не разполагат с имущество, върху което да се наложат обезпечителни мерки и нямат вземания към банки или трети лица.
Във втория списък са посочени имената на 13 фирми от двете общини, като 10 са с адрес във Велинград със задължения от 3 414 572 лв, а трите фирми в Ракитово дължат 48 942 лв. За разлика от фирмите в по-дългия списък, тези длъжници разполагат с имущество, върху което НАП е приложила обезпечение.
Финансовите проблеми на длъжниците могат да бъдат от различно естество, но за част от натрупаните задължения вина има и самата държава, която също не се разплаща навреме с доста фирми, след изпълнени обществени поръчки, което води до натрупване на дългове. От друга страна има и доста неразплатени плащания между самите фирми. Ако има нелоялни платци, кото бавят своите плащания, създават проблеми на лоялните изпълнители, които за свършената от тях работа не получават уговореното заплащане.
Един по-внимателен прочит на тези списъци показва, че част от фирмите длъжници са обявени в ликвидация, а други от доста време не извършват никаква дейност. Тогава възниква логичният въпрос как държавата в лицето на НАП ще си вземе полагащите й се суми. Как ще стане това при положение, че длъжниците са фалирали, нямат вече дейност, липсва и имущество, което да се води на името на собственика. Самият факт, че има хиляди фирми, които с години не са си платили задълженията (по груби сметки това са близо 3 милиарда лв.) и все още продължават да са длъжници, говори най-малко за няколко неща. На първо място липсва добре действащ контрол от страна на държавните институции, които бързо и ефективно да реагират, когато установят, че дадена фирма не плаща задълженията си. На второ място явно няма действащ механизъм за реално и навременно събиране на дължимите суми. И накрая се налага един не много приятен извод, че дори и в условията на криза държавата, представена от правителството, парламента и всякакви други инстутуции, не може или по-скоро не иска да предприеме необходимите законодателни инициативи и да направи промени, които да доведат до реално, бързо и така необходимо за държавния бюджет събиране на тези големи суми. Все пак става дума за милиарди левове, които си стоят и ще продължават да си стоят като задължения, но само по разни безсмислени списъци.
Георги ДишляновTuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие
· В Ракитово правят литийно шествие със свята икона
· За първи път: Виртуален мастер клас за писани яйца
· Награди за победителите в конкурса за великденски яйца
· Малки обяви: 04.05.2021
· Ясни са победителите в конкурса „Най-добрият клас”
· Наша изложба оживи музея във Враца
· През май музеят представя изложби за М. Малчева и Априлското въстание
· От Отбора на надеждата до Световното първенство за бездомни хора
Sunday, May 02
· ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!
 
Всичко за велинград