Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
· „Да запазим децата на пътя“

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Поне да изчистим Клептуза за един ден
Публикувано 2012-04-17 09:49:25 от темпо


Пролетното слънце грейна над Чепино и освети Клептуза. Каква е гледката? Няма смисъл от много думи - снимките показват това, което не ни се иска да признаем: макар и уникална защитена местност, макар и емблема на СПА столицата Велинград, в момента Клептуза направо не е за показване.


В края на март на годишното събрание на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от хотел “Акварекс” донесоха свои снимки на Клептуза и ги връчиха на общината в лицето на зам.-кмета Атанаска Хрисчева като сигнал, че проблемът не търпи отлагане.
Дни по-късно и ние отидохме с фотоапарат и, естествено, се оказа, че не сме единствените: млади момче и момиче си правеха снимки на фона на езерото, старателно избягвайки в кадър да не попаднат рушащите се сгради. Група ученици екскурзианти щурмуваха пуканките и водните колела (в окаяно състояние, което слоевете боя вече не могат да скрият), а възрастни хора си правеха разходка и се връщаха с носталгия години назад, когато всеки турист във Велинград си тръгвал със снимка за спомен не от друго място, а задължително от Клептуза.
Днес до езерата се стига през ремонтирания с европейски пари парк, части от който са превърнати в “уникални” търговски обекти. Ако минете по стария мост, ви посреща табела “Красива България”. Но погледнете ли под моста, пред погледа се ширва сметище, плод на нашата култура и екологично мислене.
До моста са едни от стълбите, водещи към древното светилище и параклиса “Свети Илия”. Видът на порутените, абсолютно неподдържани от години стълби, също свидетелства за нашето отношение. Ако не гледаме на това място като на светиня, то да бъдем прагматици - малко трябва, за да се превърне в туристистически обект, който ще носи добавена стойност на Велинград и на Клептуза.
Сградите, били някога заведения, днес са руини - не само срамно мръсни, но и опасни. Старата слава на ресторанта, предлагащ най-вкусната пъстърва, е останала в миналото. Настоящето предлага на туристите разходка между падащи мазилки, изкъртени прозорци и висящи жици.
Да погледнем и езерата. Преди 4 години ученици от ВУИ “Ангел Узунов” със съдействието на Ротари клуб - Велинград почистиха голямото езеро и оттогава подобна акция не е имало. Плачевно е състоянието на долното езеро, потънало в боклуци, от чийто води се носи тежка миризма. Тук почистването не просто е наложително, а е проблем от спешен порядък - не само заради туристическия сезон, а по хигиенни и здравни съобръжения!
Можем да публикуваме още десетки снимки и да изпишем десетки думи. От пролетта на 2008 г. общината е горд собственик на Клептуза, но още не е предначертала бъдещето на емблемата на Велинград. Дойде пета пролет след радостното събитие с връщането на Клептуза, а общинарите продължават да мислят и да спорят какво да правят с това най-ценно място на курорта. И тъй като този процес продължава доволно дълго и не се знае кога ще има конкретни плодове, хайде поне да почистим Клептуза за един ден! Задава се национална кампания на 12 май и ако общината намери и обедини съзидателна енергия, може да се справи поне с част от мръсотията. Че иначе срам за Велинград.
Елена БаеваTuesday, May 18
· ОБЯВА: За насрочена среща за провеждане на обществено обсъждане
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 18.05.2021
· Нов живот за старото читалище в Чепино
· РЗИ призовава за ваксиниране срещу Ковид-19
· За да е чисто и хубаво във Велинград и околностите
· Община Велинград зае 69. място в Рейтинга за активна прозрачност
· Патронен празник в деня на Кирил и Методий
· Малки обяви: 18.05.2021
· Неоценимото богатство на Мария Малчева
· В Костандово откриха паметна плоча на арх. Янков
· Плувците завоюваха медали от международен турнир в Сандански
· Очаквана победа за „Чепинец“
· Първи в Горски многобой
· „България търси талант“ в подкрепа на КСТ „Импулс 2002“
Tuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
 
Всичко за велинград