Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
· „Да запазим децата на пътя“

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Само камери ще вразумят шофьори и пешеходци
Публикувано 2012-04-23 23:27:26 от темпо


Неоспорим факт е, че на местата, където се поставят камери за наблюдение на движението по пътищата, рязко намаляват произшествията с МПС, а от това спада и броят на загиналите и пострадалите хора. Данните на КАТ са пределно категорични в тази посока и е много чудно защо все още подобни камери се използват твърде рядко в населените места. Велинград не прави изключение. Тук липсват такива камери, а специално на централния булевард “Съединение” са повече от необходими.


Зачестиха случаите на блъснати хора, включително и с фатален край за пострадалите. Свидетели сме на ситуации, при които водачи на леки автомобили не спазват изобщо ограниченията на скоростта в населено място и стават особено опасни, не само за себе си, но и за останалите участници в движението. Дори и поставянето на т.н. “полегнали полицаи” не може да ограничи тези, които са свикнали да карат с превишена скорост и изобщо не се съобразяват с ограничителните пътни знаци.
Една наша проверка показа, че има и крайно безразсъдни и недисциплинирани шофьори, които пренебрегват дори сигнализацията на светофара и пешеходната пътека до пресечката, която води към общинската болница. В продължение на 10 мин. наблюдавахме колко водачи на МПС ще спрат на червен сигнал на светофара и ще дадат предимство на преминаващите в този момент пешеходци. Експериментът показа, че от преминалите през това време 21 автомобила в двете посоки, 17 спряха и изчкаха да минат хората. Трима водачи обаче не спряха, а само намалиха и преминаха на червена светлина през пешеходната пътека, докато на нея стъпваха минувачите. А един премина дори, без да намалява скоростта, на метър пред жена, която вече вървеше по “зебрата”. Нещастният случай се размина, но,както се казва, беше само на крачка.
Много често и пешеходците имат вина за възникването на проблеми по пътя. Те пресичат на места, където няма пешеходни пътеки, а на въпросния светофар пред болницата много от тях не използват бутона за пускането на зелената светлина и преминават на червено с риск да бъдат блъснати.
От друга страна се наблюдава и занижен контрол от служителите на КАТ, които по-скоро провеждат някои кампанийни акции от време на време, но липсва постоянният ефективен контрол, който да всява респект у всички участници в движението.
В този ред на мисли може да се стигне до заключението, че голяма част от проблемите на пътя могат да се решат с поставянето на няколко камери за наблюдение на местата, които носят най-голям риск за пътни произшествия. Така всяко нарушение ще се записва и виновникът ще бъде санкциониран по бързата процедура. Примери за такава ефективна практика има в много европейски страни и е добре не само да ги цитираме, но и тук да ги приложим наистина в действие. Камерите ще накарат шофьори и пешеходци да имат едно наум, да внимават и да спазват правилата, а това ще доведе до по-голямо спокойствие и сигурност по улици и пътища.
Веднага някой ще каже, че монтирането и обслужването на такива камери струват доста пари. Сигурно е така, но каква е цената тогава на отнет човешки живот или мъките и страдания от причинени тежки физически увреждания?
Георги ДишляновTuesday, May 18
· ОБЯВА: За насрочена среща за провеждане на обществено обсъждане
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 18.05.2021
· Нов живот за старото читалище в Чепино
· РЗИ призовава за ваксиниране срещу Ковид-19
· За да е чисто и хубаво във Велинград и околностите
· Община Велинград зае 69. място в Рейтинга за активна прозрачност
· Патронен празник в деня на Кирил и Методий
· Малки обяви: 18.05.2021
· Неоценимото богатство на Мария Малчева
· В Костандово откриха паметна плоча на арх. Янков
· Плувците завоюваха медали от международен турнир в Сандански
· Очаквана победа за „Чепинец“
· Първи в Горски многобой
· „България търси талант“ в подкрепа на КСТ „Импулс 2002“
Tuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
 
Всичко за велинград