Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 27
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· Клептуза в бедствено положение
· Евродепутат от ГЕРБ поиска смяна на името на Велинград
· Диалогът между общината и „Чист Велинград“ се пропука
· Значително по-малко болни с Ковид-19
· Продължава съдебният спор за над 600 000 лв. глоба
· Посрещаме Великден без „Голямото писане“, но с голямо яйце
· Велинградският музей гостува във Враца
· НПГГС „Хр. Ботев“ стана асоциирано училище към ЛТУ
· Срокът на бедственото положение за река Малка Мътница се удължава
· Малки обяви: 27.04.2021
· Възобновен бе традиционният плувен турнир „Цветница“
· „Чепинец“ записа четвърта домакинска загуба
· Силно представяне на бойците от СК „Беси“
· Две успешни състезания за СК „Бойни изкуства“

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Тежка санкция за общината по проекта за парковете
Публикувано 2012-04-23 23:38:21 от темпо


Най-големият спечелен и осъществен до момента от общината европейски проект - този за ремонт на парковете във Велинград, заплашва да се превърне в бомба, която да взриви и без това бедната общинска хазна.
В средата на март 2012 г. Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР), е изпратила официално писмо до кмета на общината Иван Лебанов.

От документа става ясно, че ОПРР налага 25% финансова корекция върху стойността на договора за строителни дейности по проекта. Договорът с изпълнителя Сдружение “Еко Велинград” е за 6 561 544 лева, а 25-процентната санкция възлиза на близо 1 700 000 лева - пари, които общината трябва да върне на ОПРР.
Причината за високата санкция се корени в проведената през 2009 г. обществена поръчка за избор на изпълнител, за която “Темпо” е писал многократно. Тогава процедурата бе обжалвана от фирма, която не участва, но бе закупила тръжна документация. По нейн сигнал Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви поръчката за незаконосъобразна, но в крайна сметка тя не бе спряна. Обжалването продължи във Върховния административен съд, който също се произнесе, че поръчката е незаконосъбразна, тъй като са заложени ограничителни изисквания - посочени са определени търговски марки за програмен продукт и ВиК хидрант, има и пороци в методиката за оценка на офертите.
Общината е получила възможност да защити позицията си пред ОПРР и е изтъкнала, че договорът с изпълнителят е сключен, тъй като от КЗК не са спрели поръчката. Чрез подписване на договора е защитен обществен интерес, тъй като стартирането и своевременното изпълнение на проекта е в интерес на цялото население.
От ОПРР считат, че аргументите на общината са неправилни и необосновани: “Считаме, че възложителят е трябвало да изчака решението на втората инстанция (ВАС - бел.ред.), преди да предприеме действия по сключване на договор с изпълнител по незаконосъобразна процедура”. Вземайки предвид, че е налице “опорочен и незаконосъобразен избор на изпълнител на услугата и са нарушени основни принципи от европейското и националното законодателство”, ОПРР отхърля искането на общината да не се налага финансова корекция от 25% върху стойността на договора.
“Опитахме намаляване на санкцията, но не успяхме. При провеждане на обществената поръчка КЗК не я спря, МРРБ одобри методиката за избор на изпълнител, след което загубихме делото във ВАС заради дискриминационни елементи в условията. Поръчката тръгна много трудно, още преди да стартира имаше закани, че няма да тръгне. Ако не бях подписал договор с изпълнител, проектът за парковете нямаше за започне, защото при нова процедура нямаше да влезем в заложените срокове” - това каза кметът Иван Лебанов на 19 април 2012 г. И припомни, че по време на изпълнението на проекта са изпращани много сигнали, допълвайки: “Не искам да вмъквам никаква политика, но може и този момент да го има”.
Освен тази от 25%, от ОПРР налагат и още 100% корекция по договора за избор на изпълнител за подготовката на тръжната документация - 35 644 лева. За да си получат парите от наложените корекции, до момента от ОПРР са задържани и прихванати суми по две междинни искания за плащания в размер на 1 101 655 лева. Така общината дължи на ОПРР още 562 730 лева до общата сума от 1 700 000 лева. В същото време плащания от общинската хазна очаква и фирмата-изпълнител на проекта.
Според кмета Иван Лебанов единственият изход е общината да вземе заем, с парите от който да се покрият дължимите суми. Много общини са в подобна ситуация, търпят финансови санкции по европроекти и теглят кредити, за да ги погасяват. Но в нашия конкретен случай искането за кредит сигурно ще срещне отпор в Общинския съвет и логични критики, че вместо общината да се възползва от безвъзмездната европейска помощ, тя влиза в дълг, който ще изплащаме всички.
Освен това кметът заяви, че има много забележки към работата на изпълнителите, особено по отношение на озеленяването и множеството изсъхнали растения. Затова смята да намали с 10% договорената сума и да води преговори с фирмата за разсрочване на плащанията.
Де факто парковете от месеци се ползват от малки и големи, от велинградчани и гостите на курорта, но проектът още не е официално приет. На проверка през настоящата седмица във Велинград идват комисия от ОПРР и представители на фирмата-изпълнител. Кой знае дали по големия проект не ни чакат още изненади?
Елена БаеваTuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие
· В Ракитово правят литийно шествие със свята икона
· За първи път: Виртуален мастер клас за писани яйца
· Награди за победителите в конкурса за великденски яйца
· Малки обяви: 04.05.2021
· Ясни са победителите в конкурса „Най-добрият клас”
· Наша изложба оживи музея във Враца
· През май музеят представя изложби за М. Малчева и Априлското въстание
· От Отбора на надеждата до Световното първенство за бездомни хора
Sunday, May 02
· ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!
 
Всичко за велинград