Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Космически цени за павилиони за вестници
Публикувано 2012-06-19 09:21:29 от темпо


На 13 юни община Велинград проведе търг за отдаване под наем на 6 петна за продажба на вестници. Този търг с явно наддаване ще влезе в историята с достигнатите космически цени, които досега нямат аналог във Велинград.
В търга участваха три фирми: “Булгартабак Трейдинг” - дъщерно дружество от големия холдинг “Булгартабак” и велинградските “Булаб” и “Темпо прес”. След двучасово наддаване “Булгартабак Трейдинг” се пребори за пет от петната на цени в диапазона от 800 до 2404 лева за квадратен метър без ДДС

, а “Темпо прес” спечели шестото петно с цена 1050 лева. С 2404 лв/кв.м. петно от 4 кв.м. на бул. “Съединение” (според тръжната документация до бар “Дузпата”) удари абсолютния рекорд, като месечният наем за 4 кв.м. се закова на 11 539 лева - 574 пъти над началната тръжна цена!
Ако в резултат на търга общината подпише договори за наем, то приходите в общинската хазна ще скочат рязко. Само за месец от шестте петна за продажба на вестници би трябвало общината да получава 31 820 лева. Сумата за една година би била 442 320 лева, а за целия 5-годишен срок на договора - 2 211 600 лева.
В рамките на пазарната логика подобни цени за наем граничат с абсурда и това е само едно от основанията за бъдещо обжалване на търга. Процедурата тръгна с фалстарт, след като в тръжната документация бе допусната грешка - вместо търг с явно наддаване бе записано “таен търг”. На фирмите-кандидати бе предложено да подпишат декларации, че участват в явен търг и те го направиха.
За провеждане на търга със заповед на кмета бе определена комисия, председателствана от заместник-кмета Атанаска Хрисчева и с членове Владимир Деспотски и Таня Захова от ОА, а от общинските съветници се явиха Бельо Мандраджиев и Александър Гагов. За първото от петната с начална тръжна цена 4.10 лева за кв.м. комисията определи стъпка за наддаване от 1 лев, с което наруши правилото, че стъпката не може да надхвърля 10% от началната тръжна цена. За следващите петна това бе коригирано, а самото наддаване се превърна в продължително упражнение по броене.
Видимо изнервен от случващото се, съветникът Александър Гагов напусна в средата на търга, като преди това отправи закани към велинградските фирми, че следващият път Общинският съвет ще смени процудерата. В интерес на истината трябва да припомним, че именно Александър Гагов внесе предложението за настоящия търг като допълнителна точка на сесията в края на март и Общинският съвет с пълно единодушие реши той да бъде с явно наддаване.
В крайна сметка избраната от съветниците процедура извади на показ голяма част от кусурите на действащата Наредба за реда за придобиване, разпореждане и управление на общинското имущество на Община Велинград. И докато общината - ОА и ОС, не направят верните промени в своите процедури и наредби, ще се стига до подобни абсурди.
А ако все пак “Булгартабак Трейдинг” подпише договор на тези космически цени и ги плаща, то за община Велинград краят на финансовата криза е близо.
Елена БаеваTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград