Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

ОТЗВУК: Хората не желаят по-скъпа вода
Публикувано 2012-11-20 09:33:42 от Темпо


Готвените промени в Закона за водите и евентуалното тяхно приемане от парламента могат да доведат до драстично увеличение в цената на питейната вода. Тази тема, по която писахме в предишния брой на “Темпо”, получи широк отзвук сред велинградчани. Ето как наши съграждани коментират дали са съгласни да плащат 3-4 пъти по-висока цена на водата от сегашната (0.60 лв. за 1 кубик), ако народните представители решат на второ четене да превърнат общинските ВиК дружества в част от по-големи държавни водни асоциации?


Илия Тупчев: “Контролът върху минералната вода вече беше в чужди ръце. Последствията за нас, гражданите, бяха плачевни. Не смея и да си помисля за бъдещето, ако ни посегнат и на обикновената, питейната. Ще стане като в поговорката: “Вода газим, жадни ходим”. Мисля, че по такъв важен въпрос, е необходим местен референдум. Гражданите на Велинград ще се противопоставят на всички вредни за обществените интереси решения.”
Иван Бандаков: “Не съм съгласен. Първо, не приемам идеята да става такова намесване. Пак ще се получава, че за общината ще остава поддръжката и разходите, а печалбата (по-голямата част от приходите) ще върви извън нея. Второ, на фона на безпаричието 3-4 пъти е много. Бих си помислил до 1-2 пъти?!”
Благовеста Ангелова: “Напълно съм съгласна с г-н Голомехов, че водоснабдяването е дейност, с която е по-целесъобразно да бъдат ангажирани общините, а не държавата. Държавата не водоснабдява гражданите, а нейната работа е да следи дали това се извършва законосъобразно, но не и пряко да се занимава с водоснабдяването. Държавата има много други по-важни дейности, с които да бъде ангажирана, а не да изземва функциите на общините. Наистина това прилича на форма на държавна приватизация и то по време на световна криза. Не мисля, че в криза е подходящо да се предприемат такива действия. Особено пък да се отежняват доходите на българите, които и без това не могат да си покриват сметките. Водата беше единственото евтино нещо, сега и тя ще е скъпа и то ще се увеличи, когато държавата е в криза”.
Николай Млеканов: “Сигурно е, че от сто запитани, сто биха отговорили, че не са съгласни с такова фрапантно увеличение. Да, но какво от това? Когато си несъгласен, гласът ти трябва да бъде чут. Но не и тук, не и днес! Липсата на критично мислене, липсата на вътрешно недоволство доведе българина до там, че той е най-бедният в ЕС. Как звучи само 3-4 пъти по-скъпа вода! Не е ли подигравка? Да не би да е шега или черен хумор? Разбираемо би било увеличение с 3-4 процента, но скокът в пъти е като да си стоиш мирно и някой да те халоса толкова силно, че хем да си в живите, хем в умрелите”.
Ангел Гаджев: “Не съм съгласен,естествено. А каква е икономическата обосновка на това действие? Нека държавните слуги го обосноват, преди да вземат непопулярни и безотговорни решения, свързани с неколкократно вдигане цената на водата в момент на криза и невъзможност на суверена да оцелее. Или да си ходят възможно най-скоро.”
Стефан Сергиев: “Поредната недомислица в стил ГЕРБ. Надали има трезвомислещ човек, който да се съгласи при сегашните икономически условия да му бъде увеличена комунална услуга, и то четирикратно. Според мен окрупняването в сектора ще бъде в полза на монополите, за което говори и готвеният лицензионен режим, което от своя страна не е никак добре за общините, които вече са инвестирали или пък са привлекли капитали и сега се справят добре. Това е всичко друго, но не и крачка напред за изграждане стабилност във ВиК сектора. Вероятно се прави не от глупост и неразбиране, а за това “едни хора да вземат едни пари.”Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград