Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

17 млади мъже скочиха за светия кръст на Богоявление
Публикувано 2013-01-08 09:56:56 от Темпо


Големият християнски празник Богоявление бе честван в трите църкви във Велинград. Ден преди 6 януари в храмовете бе извършено светенето на водата, а рано сутринта на празника бяха отслужени тържествени литургии.
Във трите квартала на Велинград да извадят кръста скочиха общо 17 млади мъже. Този път не се повтори традицията от последните години да побеждават “ветерани”, които са вадили кръста по няколко пъти.


Веднага след светата литургия в църквата “Св. Влмч. Георги Победоносец” в кв. Чепино малка група богомолци потегли с литийно шествие към езерото Клептуза. Там вече чакаха стотици хора, дошли най-вече да видят кой ще извади кръста от водата. Отец Ангел извърши богоявленски водосвет и благослови присъстващите с празника. Петима млади мъже се хвърлиха за кръста в студените води на езерото. Най-бърз се оказа 22-годишният Кирил Джоклев, който получи поздравления и пожелания за здраве и благополучие. В края на целия ритуал хората търпеливо изчакаха да бъдат поръсени със светена вода от отец Ангел и да получат благословение.
В кв. Каменица вярващите се събраха на плажа “Терма”, а отец Антон от църквата “Света Троица” припомни на множеството защо Богоявление е сред най-тачените празници в християнския календар. В Каменица смелчаците, готови да скочат за кръста, бяха най-много - осем. Късметът да извади от водата светия кръст споходи 18-годишния Никола Биляров.
На Централния минерален плаж в кв. Лъджене се разигра истинска битка за кръста между четиримата, които скочиха, след като отец Александър го хвърли във водата. Борбата бе кратка, но много оспорвана заради участието на момчета, вадили кръста през предишни години. За първи път кръста бе изваден от Николай Даскалов, който бе щастлив, че е заложил на печеливша тактика. Победителят е участвал и миналата година и сподели, че си е взел поука как да проведе надпреварата и да спечели честта да извади светия кръст.
И на трите места в чест на празника се стекоха много хора, дошли с надеждата в началото на годината заедно с благословията да получат и част от силата на светената вода.

Богоявление, Кръщение Господне или Йордановден

Богоявление - на този ден Господ се явил пред хората в триединството на Божествената Света Троица като Бог Отец, като Бог Син и като Светия Дух. Това се случило преди около 2000 г. на река Йордан, когато Иисус Христос приема Своето Кръщение от Св. Йоан Предтеча. За великото събитие в християнския свят свидетелства и евангелист Лука (Лука. 3:21): “А когато се кръсти целият народ, и когато Иисус, след като се кръсти, се молеше, отвори се небето и Дух Свети слезе върху Него в телесен вид “. А в своето евангелие Матей добавя: “И ето, глас от небесата, който казваше: Това е моят възлюбен син, в Когото е моето благоволение” (Мат. 3:17)
Така при Кръщението на Иисус Христос се разкрива една свещена тайна, открива се пред хората Божествената Троица. Бог Отец се явява на човешкия слух чрез гласа Си от небесата, Духът се явява на зрението като гълъб. А Синът Божи се явява на човешкото осезание като възможност за многогодишното Си общуване с човеците.Tuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
 
Всичко за велинград