Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 27
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· Клептуза в бедствено положение
· Евродепутат от ГЕРБ поиска смяна на името на Велинград
· Диалогът между общината и „Чист Велинград“ се пропука
· Значително по-малко болни с Ковид-19
· Продължава съдебният спор за над 600 000 лв. глоба
· Посрещаме Великден без „Голямото писане“, но с голямо яйце
· Велинградският музей гостува във Враца
· НПГГС „Хр. Ботев“ стана асоциирано училище към ЛТУ
· Срокът на бедственото положение за река Малка Мътница се удължава
· Малки обяви: 27.04.2021
· Възобновен бе традиционният плувен турнир „Цветница“
· „Чепинец“ записа четвърта домакинска загуба
· Силно представяне на бойците от СК „Беси“
· Две успешни състезания за СК „Бойни изкуства“

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Атанас Атанасов, ДСБ: Предвиждам патова ситуация след изборите
Публикувано 2013-01-15 08:31:53 от Темпо


Юрист по образование, о.з. генерал Атанас Атанасов има в професионалната си биография високи позиции като директор на Национална служба “Сигурност” в правителството на Иван Костов и народен представител от ДСБ в 40-то Народно събрание. В момента е председател на ДСБ - София, общински съветник в Столична община и член на националното ръководство на партията. Разговаряме с него по време на кратката му почивка във Велинград през изминалата седмица:- Г-н Атанасов, вие ли ще водите листата на Синята коалиция в Пазарджишки избирателен район?
- Да, аз ще бъда водач на листата. Бях определен на вътрешните избори в ДСБ, което и за мен беше изненада. Оказа се, че всичките 13 регионални съвети на ДСБ в Пазарджишка област са посочили, че искат мен за водач. След като елитът на партията в областта има такава позиция, аз не мога да пренебрегна подобна покана. Хората поискаха аз да дойда тук и това дава възможност за добра кампания за парламентарния вот. Ще участваме в изборите като Синя коалиция, която не е преставала да съществува, независимо, че ръководството на СДС я напусна. В момента се работи по ново споразумение за Синята коалиция, като СДС ще бъде заместено от “Единство”.
- Всичко ли ще е избори през новата 2013 година?
- Всичко ще е фокусирано през изборите. Много обществени, икономически и проблеми на националната сигурност ще излязат в публичното пространство и всички ще са пречупени през парламентарните избори. Най-тежките за държавата отново ще са социално-икономическите въпроси.
Лично аз с голямо внимание наблюдавам съдебния процес срещу имамите в Пазарджик. Хората не знаят истината по този въпрос. 9-10 години съм бил по върховете на службите и познавам проблема. За да стигне до съд проблемът с радикалния ислям, означава, че държавата се е провалила. Тези въпроси не се решават със съдебни процеси, а със своевременна превенция и намеса на държавата, за да не се стигне до подобни явления. Управляващите са се провалили в тази сфера на националната сигурност! Процесът е доказателство, че ДПС разглежда мюсюлманското вероизповедание в България като инструмент за правене на политика - те са го монополизирали. Процесът е провокиран от ДПС, за да се явят като спасители, които единствени защитават правата и свободите на това население. Отвратителна работа! Два мандата във властта ДПС не позволи службите да работят и сега се правят инспирации със средства и методи от 90-те години на миналия век.
- След 2 седмици е референдумът за ядрената енергетика, по който ДСБ защитава тезата “против”. От няколко дни същата е и позицията на ГЕРБ - възприемате ли това като знак за сближаване между десни партии?
- Позицията на ДСБ е последователна, ние открай време сме против строителството на Белене. Това е опасен за сигурността на държавата проект, който беше прекратен през 1990 г. под натиска на екологичните организации заради земетръсния район. Тогава всички бяха наясно с опасността, сега не са. Тези, които защитават тезата да се строи Белене, нямат намерение да строят. Това е схема за точене на пари от бюджета - вече са откраднати над 1.5 милиарда лева. Това е и механизъм за зависимост на българската икономика от Русия. Ние сме член на ЕС, имаме интерес и задължение да изпълняваме европейските политики за диверсификация на енергийните доставки.
Позицията на ГЕРБ по отношение на референдума е “шменти-капели”. Бойко Борисов побърка собствените си хора, които до ония ден агитираха, че ще гласуват “за”, а сега се опитват да се разграничат от БСП и да имитират дясна политика. Не са десни, но искат да изглеждат такива. За ГЕРБ Синята коалиция е по-голям противник от БСП и затова с всички сили работят да я унищожат. В основата на разбиването на Синята коалиция е Бойко Борисов, има цял план, за който се платиха маса пари. Ходовете се правят, ако може, в следващия парламент нас да ни няма, но това ни амбицира повече. Убеден съм, че доста хора, които през 2009 г. се люшнаха под лозунга, че ГЕРБ и СДС ще управляват заедно, вече са разбрали грешката си. Тези хора бяха измамени, бизнесът също беше въведен в заблуждение - много хора, които материално подкрепиха кампанията на ГЕРБ, очакваха нормално развитие на бизнеса, а на практика се стигна до пълна монополизация, за да се управляват процесите на пълнене на партийните каси. Големите обществени поръчки се печелят от едни и същи фирми, такава корупция никога не е имало.
- Изборите ще променят ли нещо?
- Убеден съм, че ГЕРБ ще загуби властта, подкрепата им се срива. Опитът им е да заблудят избирателя с фантомни партии тип “Ярешки”, да раздробят политическото пространство с цел да канализират наказателния вот към такива формации. Но хората не са глупави!
Моята прогноза е за патова ситуация в следващия парламент. Първите двама играчи ще са ГЕРБ и БСП, въпросът е кой ще вземе повече гласове. Но и двете партии няма да имат достатъчно, за да управляват сами. Към юли 2013 г. ГЕРБ ще има подкрепа, равна на подкрепата на царя преди изборите 2005 г. Въпросът е дали след изборите ще има условия за коалиция между първата и втората политическа сила, независимо от клетвите им, че такава коалиция е невъзможна. Аз нямам отговор на този въпрос. Но знам, че коалиция на някой от двамата първи с ДПС е напълно възможна.
- В личен план какво си пожелавате за новата година?
- Да съм здрав, а също моите близки и приятели. Другото са предизвикателства, които зависят от положените усилия. За мен е важно и след два мандата без депутат сега Синята коалиция да има народен представител от Пазарджишкия избирателен район, независимо дали това ще съм аз. Защото ако ГЕРБ загуби изборите, което е твърде вероятно, бизнесът, който им повярва през 2009 г., трябва да намери свой представител. Червеният бизнес е ясен, той има партийна подкрепа и е закован. Но има бизнес, който разчита на реална конкуренция и точно той сега няма защита през институциите на държавата като КЗК и ВАС. Този бизнес може да се уповава на парламентарна защита от страна на автентичната десница, която винаги е защитавала свободната конкуренция.
Елена БаеваTuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие
· В Ракитово правят литийно шествие със свята икона
· За първи път: Виртуален мастер клас за писани яйца
· Награди за победителите в конкурса за великденски яйца
· Малки обяви: 04.05.2021
· Ясни са победителите в конкурса „Най-добрият клас”
· Наша изложба оживи музея във Враца
· През май музеят представя изложби за М. Малчева и Априлското въстание
· От Отбора на надеждата до Световното първенство за бездомни хора
Sunday, May 02
· ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!
 
Всичко за велинград