Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

След дебати “против кмета или против спорта”: Ски клуб “Чепинец” остава без ОПС
Публикувано 2013-01-22 09:29:12 от Темпо


На последната си редовна сесия на 20 декември 2012 г. общинските съветници без никакви дебати и с пълно единодушие удължиха с 5 години срока за реализиране на отстъпено право на строеж ОПС) върху две петна с площ по 80 кв.м. на Юндола. Това стана по молба на Ски клуб “Чепинец”, а кметът Иван Лебанов бе упълномощен да сключи с клуба нов договор за ОПС.


Със заповед от 9 януари 2013 г. областният управител Дончо Баксанов върна за ново обсъждане решението като незаконосъобразно. Мотивът е, че липсват данни, обуславящи необходимостта от удължаване на ОПС без провеждане на търг или конкурс във връзка със Закона за физическото възпитание и спорта, който е посочен сред правните основания на решението на Общинския съвет. Това стана повод за провеждане на извънредна сесия на 17 януари, на която след бурна дискусия и три прегласувания съветниците отмениха своето първоначално решение.
Предисторията на учреденото на СК “Чепинец” отстъпено право на строеж припомни зам.-кметът Атанаска Хрисчева. През 1981 г. на Юндола бе проведен кръг от Световната купа по ски-бягане, за който бяха изградени 3 бунгала. Впоследствие те остават за ползване от ски-бегачите за тренировъчна база, но по-късно парцелите, върху които са разположени, са закупени от частни лица и бунгалата няма къде да бъдат монтирани. Тогава общината обявява конкурс за ОПС, спечелен от ски-клуба. В продължение на повече от 10 години клубът няма финансова възможност за реализиране на ОПС върху двата парцела. Затова е поискано и ново удължаване на срока за ОПС, гласувано от Общинския съвет в края на 2012 г. Г-жа Хрисчева обяви от името на кмета Иван Лебанов, че като вносител той изтегля решението, тъй като е създадена обществена настройка срещу ски спорта.
Въпреки изтеглянето Общинският съвет по закон трябва да се произнесе по върнотото от областния управител решение и дебатите продължиха. Екатерина Каферинова подчерта, че въпросните ОПС са спечелени, а не дадени на ски клуба и че Общинският съвет стотици пъти е удължавал сроковете за различни ОПС.
Позицията на ДПС стана ясна в две изказвания. Общинският лидер на ДПС Мустафа Джамбаз попита от кого е искането и защо под молбата на Ски клуб “Чепинец” има печат на общината, а съветникът Али Мареков прогнозира, че на базата на ОПС след това ще се искат парцели от по 2000 кв.м. Това бе категорично отхвърлено от директора на “Общинска собственост” Георги Янев, който се позова на текста на решенията, в които фигурират две УПИ по 80 кв.м.
Реджеп Ходжов от ЕНП призова съветниците да се разграничат дали са против кмета или са против спорта. Той попита: “Ако сме против кмета, защо да вредим на Ски клуб “Чепинец”?” и предложи да потвърдят решението за удължаване срока на ОПС, за да не търпят упреци, че са против спорта.
С такава постановка на проблема не се съгласи Тома Пачалов от БСП, който каза: “Ние не сме нито против спорта, нито против кмета, когато се спазва законът!” Според него при предишното гласуване съветниците са били подведени, тъй като срокът за ОПС вече е бил удължаван два пъти и по закон следва да се обяни нова конкурсна процедура. Да отменим решението, за да спазим закона, прикани Тома Пачалов.
“Не е въпросът за кмет или за спорт, а че ако потвърдите решението, вършите престъпление”, категорична бе София Ключкова. Тя определи молбата от СК “Чепинец” с печат на общината като документално престъпление и поиска ски клубът да представи лиценз, а общината да даде договорите за ОПС, за да е ясно дали е фиксиран срок от 10 години, в който парцелите да се ползват за спортни цели, а след това не е ясно какво се случва с тях.
При първото гласуване “за” потвърждаване на решението за удължаване срока на ОПС гласуваха 4 съветници: Екатерина Каферинова, Златко Златанов, Реджеп Ходжов и Тодор Шейнов. За отмяна на решението не стигна един глас и се стигна до трето прегласуване, при което единствено Ек. Каферинова остана на първоначалната си позиция. Така спорното решение бе отменено и Ски клуб “Чепинец” загуби правото на ОПС на Юндола.
Историята може да има продължение с обявяване на нов конкурс, на който ски клубът да се яви и отново да спечели ОПС. Големият и труден въпрос обаче остава дали ще се намерят ли пари за изграждане на съвременна тренировъчна база за скиорите на Юндола, без която славното за Велинград ски-бягане не може да се развива - горчив факт, който обрича бъдещето на деца със заложби в този спорт. Това е въпросът, който трябва да тревожи градските управници, а не кой срещу кого или срещу какво е против.
Елена БаеваTuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
 
Всичко за велинград