Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Общински сесии: Съветниците взеха половинчато решение за съдбата на Пазара
Публикувано 2003-12-15 20:05:54 от Темпо


Извънредната сесия, която Общинският съвет свика, за да реши съдбата на Кооперативния пазар, не оправда големите очаквания. След заседания на три комисии - по икономика, по градоустройство и по общинска собственост, съветниците стигнаха да единното становище да прекратят обявената процедура за отдаване на Пазара на концесия и да отменят заповедта на временния кмет Ангел Топорчев за назначаване на комисия по провеждането. Аргументите на комисиите бяха, че в обявената от предишния Общински съвет концесия липсват сериозни икономически анализи и отчети, не е ясно на базата на какви показатели е определена цената; въпросът с инвестициите е разгледан едностранно - те са само за петното на Пазара без да решават инфраструктурните проблеми; недостатъчните са изискванията по санитарните и хигиенни условия; концесията не е съобразена с нормите на Европейския съюз, към който се стремим. Комисията по общинска собственост дори направи предложение да се изгради нов пазар в центъра на града, тъй като е ясно, че проблемът с паркирането на сегашния пазар не може да се реши. Решението за прекратяване на процедурата за концесия бе гласувано с пълно мнозинство от присъстващите 28 съветници, включително от досегашните активни защитници на концесията в този й вид Екатерина Каферинова и Цветан Дафов. Съветничката от БЗНС-НС многократно подчерта, че решението за концесия е било перфектно и предупреди, че след прекратяването на процедурата за Пазара има само два варианта: или концесия с нови условия, или остава общински, но няма законова възможност да се правят смесени търговски дружества. Д-р Дафов обяви, че гласува за прекратяване на концесията, но го гризе съвестта, защото ако не се прави нищо за Пазара, не се решават проблемите на града.
След като решиха да прекратят концесията, съветниците не успяха да направят следващата крачка - какво оттук нататък трябва да се прави за Кооперативния пазар. Голямата грешка, на която акцентира председателят на комисията по общинска собственост Георги Михайлов, бе, че председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов не бе поканил юрист, който да разясни законовите възможности. Иван Пукнев очерта преобладаващото мнение, че трябва да се обяви нова концесия с по-изгодни за общината параметри, защато е ясно, че общината няма финансови възможности да инвестира на Пазара. Дали обаче това е законово възможно трябва да се произнесе юрист и това трябваше да стане в десетте дни, които си дадохме, подчерта и г-н Пукнев. Председателката на комисията по икономика Боряна Белухова предложи да се изгради стратегия за бъдещето на Кооперативния пазар, комисиите да заседават отново и до 31 януари 2004 г. да се произнесат относно формата на управление на общинското предприятие. На това Г. Михайлов опонира, че предстои приемане на бюджета на общината и решението за Пазара трябва да бъде взето преди това, за да се знае какви приходи и разходи ще има хазната.
В така създалата се ситуация председателят Н. Кехайов предложи комисиите да заседават отново, а след юридическа консултация до края на януари Общинският съвет пак да заседава за Пазара.
Елена БаеваTuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград