Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Спорт: Шанс или “шапка” за спорта ще бъде новата фирма “Спортни имоти”?
Публикувано 2004-02-18 23:40:10 от Темпо


След повече от година време отлагане, на 29 май 1997 г. Общинският съвет взе решение за съдбата на спортните имоти и съоръжения. Създава се общинско предприятие “Спортни имоти” с предмет на дейност стопанисване и поддържане на общинските спортни обекти, обявени за публична общинска собственост. Това са: футболен стадион, две тренировъчни игрища, закрита спортна зала при стадиона, закрит плувен басейн, ски-писта в кв. Чепино, зимен стадион на Юндола, плувен басейн и игрище в Драгиново, игрище в Сърница, минерален плаж в Лъджене и Чепино, алпийска писта и голяма алпийска писта на Юндола, спортна зала за борба в Сърница.
Създава се и извънбюджетна сметка “Физическо възпитание, спорт и туризъм”, в която ще се набират средства от наеми на спортни обекти, дарения, реклама, средства от физически и юридически лица и др. До създаването на предприятието минераният плаж в Лъджене ще се ползва възмездно от ПК “Чепинец”, а плажът в Чепино от сегашните наематели “Искар” - Раковски. ПК “Чепинец” ще внесе в извънбюджетната сметка 25%” от приходите от билети, а “Искар” ще плаща 70 000 лева месечен наем.
Проектът за решение бе подкрепен от създадената специално затова комисия към Общинския съвет, но съветниците гласуваха след дискусия. Шефът на управление “Общински имоти и приватизация” Мрамор Полежански каза, че общината по закон е длъжна да опазва собствеността си, а ако се окаже, че има нарушения при създаването на общинската фирма, администрацията ще си поеме отговорността. Според кмета Г. Аврамов така се слага край на нещо, което не е законно. Той подчерта, че не иска да ликвидира спорта, че спортните клубове работят за просперитета на града, но че проблемите са много сложни. Кметът раздели мнението на спортните клубове на две: това на Плувен клуб “Чепинец”, която досега стопанисвал “най-апетитното парче от баницата” - Минералния плаж в Лъджене и това на всички останали.
В подкрепа на кмета за създаването на общинската фирма се изказа Иван Лебанов. Той говори от името на новосъздадения Съвет на председателите на клубове, в който били поканени, но не присъствали представители на ПК “Чепинец”.
На друго мнение бе съветникът Никола Минков, който попита дали “Спортни имоти” ще реши проблемите на спорта: приходите на фирмата ще са само от двата басейна, всички обекти ще искат капиталовложения, а и самият щат ще гълта пари за заплати. Г-н Минков зададе и два въпроса, на които не получи отговор: правила ли е общинската администрация някакви финансови разчети и защо общинската фирма “Стройком” не желае да поеме стопанисването на плажовете.
Предстои процедура по създаването на общинската фирма “Спортни имоти”. Ако единственото финансово рамо се окаже извънбюджетната сметка, от “Спортни имоти” едва ли ще потечат щедри средства за спорта. На дотации от държавата вече е нереалистично да се разчита. А и идеите как да се събират повече пари в извънбюджетната сметка засега са твърде неясни и уязвими - например предложението на Съвета на председателите да получат половината пари от приватизацията на покрития плувен басейн не е добре съобразено със закона. Спонсорите също са по-склонни да дават пари за определен спорт или състезание, а не да ги изливат в общия кюп.
Оптимистичната прогноза е, че “Спортни имоти” ще опази общинската собственост и ще осигури средства за развитие на спорта във Велинград. Песимистичната сочи, че “Спортни имоти” ще е административна шапка и ще реши проблемите на тези, които ще получат щатни длъжности и заплати. Коя от двете прогнози ще се оправдае зависи и от това кой ще заеме длъжността управител на фирмата.
Елена БаеваTuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград