Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Бизнес: Лични и партийни интереси заплетоха още казуса “Стройком”
Публикувано 2004-05-24 03:28:17 от Темпо


Близо 100 работници от “Стройком” дойдоха на сесията на Общинския съвет на 19 май, за да демонстрират своята подкрепа за управителката Таня Гончева, която кметът Фидел Беев поиска да бъде освободена.
Г-н Беев и г-жа Гончева изложиха своите позиции пред съветниците (изказванията им публикуваме отделно с уточнението, че казаното от г-жа Гончева бе изпратено с бурни аплодисменти от залата, а г-н Беев коментира, че за лъжи няма да говори).
Екскметът д-р Дафов обясни какво е наложило през 2003 г. да се проведе обществена поръчка, че се чака решението на ВАС и е по-добре точно преди летния сезон да не се създава вакуум в тази важна общинска фирма. Тъй като проблемът бе дълго разискван в комисиите, както и в публичното пространство, в залата дебати преди гласуването нямаше. 15 съветници - точно нужният минимум, подкрепиха предложението на кмета за освобождаване на инж. Гончева: по 5 съветника от БСП и ДПС, 3 от групата на Зелената партия (работещият в “Стройком” Стефан Асенов бе против), 2 от БЗНС.
Председателката на Икономическата комисия Боряна Белухова от НДСВ обясни защо е гласувала против: за пореден път, както и с “ВКТВ”, кметът иска от съветниците за 3 дни да вземат решение на базата на негови наблюдения и заключения, без да имат възможността лично да се уверят в действителното положение на нещата. Г-жа Белухова се върна към думите на съветника от БСП Заварин Маров на първата сесия, когато той каза, че се срамува да е в този местен парламент. На учителя си Б. Белухова каза, че тя също се срамува - заради него. Човешкото падение може да вземе нечувани размери, решенията в този Общински съвет явно ще се взимат така, а Велинград и всички ние заслужаваме кмета си, обобщи г-жа Белухова, аплодирана от присъстващите.
До нечувана досега ситуация се стигна при избора на нов управител на “Стройком”. От ДПС предложиха за поста инж. Малек Кертов, но се оказа, че той не присъства. Неджат Кехайов обясни, че на г-н Кертов се е наложило да пътува за Пловдив заради жилищен проблем. Но съветниците не приеха да дадат подкрепа за човек, когото не са виждали и не са наясно с неговия управленски опит и концепция за развитие на предприятието. “Ако и този не си изпълнява работата, също ще си ходи!”, направи опит да излезе от ситуацията г-н Беев. Повечето от съветниците бяха категорични, че не е нормално да създават прецеденти да гласуват така. Заварин Маров заяви, че за собствения си морал има чиста съвест, но съдбата на “Стройком” е била предрешена от предишния Общински съвет и от комисията, класирала общинската фирма на трето място в поръчката (на първо място бе “Беев и Беев” - бел.ред.). Виновник за това състояние на “Стройком” е друг, каза Георги Михайлов и, визирайки Никола Делиев, попита кой е започнал да приватизира фирмата и къде е била тогава БСП? При гласуването едва 8 съветници (ДПС и Зелената партия) бяха за кандидатурата на г-н Кертов. Стигна се до задънена улица, тъй като общинската фирма не може да бъде функционира без управител. Неджат Кехайов пренебрегна правилника и даде почивка, по време на която кметът проведе бурни консултации с БСП, ДПС и Зелената партия. От тях се роди предложението съветниците да упълномощят кмета да определи вр.и.д. управител, но по Търговския закон това е право единствено на Общинския съвет. Г-н Кехайов предложи на 26 май да се свика извънредна сесия за избор на управител. Възникна обаче въпросът кой ще подписва до тогава, тъй като на 25 май трябва да се плащат заплати. В крайна сметка по предложение на д-р Дафов се реши до 26 май инж. Гончева да продължи да изпълнява функциите си като управител. Кметът Ф. Беев разясни на тревожещите се за заплатите и бъдещето си работници, че те са заблудени: “Ще си работите, ще ви се плаща и никой няма да ви съкращава”, каза той в противоречие с подписаното от него искане за освобождаване на персонала заради предстоящо подписване на договор с “Шееле”. По отношение на такъв договор г-н Беев подчерта, че ще го има само, ако защитава интересите на общината. Това накара работници от “Стройком” да го попитат кой пък ще защити техните интереси да запазят работата си, на което кметът отговори, че той не може да нарежда на частна фирма кого да наеме на работа. “Има вариант и да не се подпише договор с “Шееле”, повтори кметът.
До новата сесия на 26 май хората във фирмата са повече от сериозно притеснени и разочаровани, че никой не се съобрази с тяхната болка дали ще останат без препитание. От своя страна общинарите си дават сметка, че след казаното пред сесията от инж. Гончева ситуацията се променя и те също трябва да поемат своята отговорност за процесите в общината.
Елена БаеваTuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград