Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Разни: Бюро ще работи в услуга на хората с увреждания
Публикувано 2004-06-10 20:34:57 от Темпо


От 2 юни Велинград е една от деветте български общини, в които в услуга на хората с увреждания работи Бюро за социално обслужване. Идеята за подобна институция съществува близо 5 години, преди повече от 2 години Общинският съвет взе решение безвъзмездно да се предостави общинско помещение на ул. “Ал. Стамболийски”. Очакването бе дълго, но бюрото най-сетне е факт, като за неговото създаване дадоха своята подкрепа още Министерството на труда и социалната политика, Фонд “Рехабилитация и социална интеграция”, Фламандската федерация на хората с увреждания. Домакин на тържественото откриване на бюрото във Велинград беше председателят на Националния център за социална рехабилитация Пламен Захариев. Сред гостите бяха заместник-министърката на труда и социалната политика Ваня Христова, директорът на Агенцията за социално подпомагане г-н Ангелов, кметът Фидел Беев, председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов, зам.-кметът Реджеп Ходжов, лекари, социални работници, хора с увреждания и техни роднини, ръководствата на Съюза на инвалидите и на Съюза на незрящите. Освещаването на новия офис бе поверено на отец Иван Чалъмов. В кратката си реч г-жа Ваня Христова изрази своята радост като велинградчанка, че в нашия град вече ще работи подобна институция в услуга на хората с увреждания. Тя изрази надежда, че това няма да е последната съвместна инициатива с Националния център за социална рехабилитация, тъй като градът се нуждае и от разкриване на дневен център за деца с увреждания. Заместник-министърката и кметът прерязаха заедно лентата на Бюрото за социално обслужване.
Бюрото е разположено в няколко помещения в приземния етаж на един от блоковете на ул. “Ал. Стамболийски”. Те са основно ремонтирани, на входа бе изградена специална рампа, която да улесни достъпа с инвалидни колички. Специално впечатление правят картините по стените в стаите - всички те са рисувани върху коприна от хора с увреждания от центъра, организиран от НЦСР в София. В бюрото във Велинград ще работят трима души: управител, механик на помощните технически средства и психолог.
За реалната полза от подобни центрове разговаряхме с г-н П. Захариев. Той посочи, че само през 2003 г. техните бюра в страната са оказали помощ на повече от 30 000 човека с увреждания. Гордост за тях е признанието от ООН, която е включила българската неправителствена организация НЦСР между 70-те най-добри практики в целия свят. Г-н Захариев заяви, че напълно споделя идеята във Велинград да се изгради и дневен център за деца с увреждания - дейност, в която НЦСР има богата практика и успехи. Висока е оценката на тези, които най-често ще ползват услугите на бюрото. Председателят на Съюза на инвалидите Янко Канлиев пожела макар и с голямо закъснение бюрото да допринесе нещо хубаво за всички хора с увреждания. За Велинград това е голяма придобивка, хубаво начало, което ни окуражава, смята Аврам Жерев.
Управителката на Бюрото за социално обслужване г-жа Емилия Катошева разясни пътя за получаване на помощ при снабдяването с технически средства за хора с увреждания, което ще е тяхната основна дейност. Пътят е: с направление от личния лекар се отива на специализирана лекарска комисия в Окръжна болница - Пазарджик, която издава протокол. Този протокол се представя в Дирекция “Социално подпомагане” - Велинград, която от своя страна издава разрешително. С разрешителното нуждаещият се отива в Бюрото за социално обслужване, където на място избира нужното му помощно средство (инвалидни колички, столове за баня и тоалетна, комбинирани столове, патерици, бастуни, ходилки и проходилки, антидекубитални дюшеци, лечебни бандажи, гръдни епитези и др.).
Освен това Бюрото ще предлага на хората с увреждания още сервиз и адаптиране на помощните технически средства, социално-правни консултации, посредничество за реализиране на социални права, психологичен кабинет, обучение по английски език и компютърна грамотност, домашни услуги и социо-културни дейности.
Елена БаеваTuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград