Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 01
· Общината ще предплати 2.2 милиона на „Еко-Титан“
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.05.2021
· Разпределиха местата в СИК за новите избори
· Празничен 24 май
· Започна втора кампания за набиране на преброители
· КРИМИ ХРОНИКА 01.06.2021
· Трима учители получиха почетно отличие „Неофит Рилски“
· Мисията да създадеш неизчерпаема любов към лесовъдската професия
· Празник на духовното извисяване
· Обучение в Португалия
· Където е било читалище, пак ще бъде
· Малки обяви: 01.06.2021
· Посади дърво
· Библиотекар за един ден
· Гяуров разказва: Хубостта на нашия край я няма никъде

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Общество и наука: Изпълнителната и съдебната власт в обща битка срещу корупцията
Публикувано 2004-07-03 14:49:39 от Темпо


Представители на висшата изпълнителна и съдебна власт седнаха около една маса в БЛЦ “Камена” във Велинград, за да дискутират как да противодействат срещу корупцията. От 23 до 26 юни тук се проведе семинар-обучение с участието на главните секеретари на отделните министерства (главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов не беше на откриването) и новоизбраните ръководители на апелативните съдилища, прокуратури и окръжни следствени служби.
За да дадат знак за общи действия, семинара откриха министърът на правосъдието Антон Станков и председателят на Комисията за борба с корупцията към Висшия съдебен съвет Румен Ненков. Министър Станков определи срещата като доказателство за решимост да се следват антикорупционните намерения. Според него този първи семинар трябва да зададе основата на учебната програма на цялата държавна администрация. Той подчерта, че Комисията за корупцията не може да разследва и да наказва, но приема изключително сериозно всеки подаден сигнал “който изглежда поне малко правдоподобен” и го разглежда на заседание. Борбата за ограничаване на корупцията е поредица от стъпки, които обществото и партньорите ни от ЕС очакват, обобщи министърът.
Според г-н Румен Ненков за корупцията трябва да се говори по същество и да се действа превантивно и изпреварващо. Правосъдната система трябва да поддържа у хората доверие в държавните институции. Г-н Ненов наблегна на факта, че различните власти сядат на една маса и не целят да се дискредитират една друга, защото целта е една и България е една.
След официалното откриване министър Станков и Р. Ненков дадоха кратка пресконференция. Министърът огласи данни, според които броят на даваните и вземани подкупи е в пъти по-малък. Според последния мониторинг върху корупцията България е на по-предни позиции в сравнение с няколко държави от ЕС. Най-голям потенциал за корупция има там, където има непрозрачност. Затова ще се създава обществен регистър за обществените поръчки. Има идеи и за регистър, който да контролира конфликтите между държавни и частни интереси на чиновниците във ведомствата. Размерът на възнагражденията в държавния сектор не е фактор, смята министърът. Секретарят на Комисията за координация на работата по борбата с корупцията към МС Константин Паликарски също подчерта, че ако един чиновник решава търг за милиони долари не е от значение дали заплатата му е 300 или 600 евро.
Много от въпросите бяха насочени към делото в Либия. Министър Станков обаче бе категоричен, че няма право на лично мнение, че има ясен план за защитата на нашите санароднички и няма да обявява предварително намеренията ни по процеса. И Р. Ненков го подкрепи, че тактиката на защитата не бива да е публична. Да не забравяме, че действието се развива в чужда държава с чуждо законодателство призова министърът.
Във връзка с множеството съдебни битки след местните избори (включително във Велинград) правосъдният министър заяви, че това говори за нарастналата роля на местната власт. Според него съдебната система е на висота и много категорично поема своите отговорности.
Елена БаеваTuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово
· Висока оценка за представянето на КСТ „Импулс Велинград 2002“
· „Невъзможното за други за нас е само трудно“
Tuesday, June 01
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 01.06.2021
· Трите общински фирми са в незавидно финансово състояние
 
Всичко за велинград