Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Политика: Новото обединение в Общинския съвет - политически или обществен интерес?
Публикувано 2004-08-31 14:42:59 от Темпо


Голямата изненада през август 2004 г. във Велинград е заявката за ново мнозинство в Общинския съвет. Лавинета от събития не само не даде възможност за летни отпуски на съветниците, а катализира очаквани и неочаквани процеси. В рамките на два дни - 16 и 17 август, се проведе извънредно заседание на местния парламент, което взе ключови решения: да се прекрати подписания от временния кмет Стоян Дулев безсрочен договор за чистотата с фирма “Беев и Беев”; да се продължи договора с общинската фирма “Стройком”; да се сезира Окръжна прокуратура за действията на г-н Дулев; със 17 гласа бяха прекратени правомощията на г-н Дулев като временен кмет и на поста бе избран Иван Лебанов (последните две решения бяха спрени от Юмер Хамза в качеството му на областен управител).
За първи път в новата история на Общински съвет - Велинград се стигна до безпрецедентно общо гласуване между 8 партии: БСП, СДС, НДСВ, БЗНС-НС, ССД, “Рома”, “Либерален съюз”, “Българска социалдемокрация” и единствения независим съветник Георги Михайлов. Интересът, коментарите и анализите по този факт са много и са в широкия диапазон от яростни критики до бурни аплодисменти. Вестник “Темпо” потърси мнението на главните герои в поредния епизод от местния политически живот - общинските съветници от новото мнозинство. Към тях се обърнахме с въпрос “Коя е причината за обединението - политически или обществен интерес?”. Ето отговорите на част от 17-те съветници:
Надежда Ключкова, НДСВ: На може да се говори за политическо споразумение между осемте партии. Може да говорим за морално споразумение и за изпълняване на задълженията ни към избирателя. Морално задължение за спазване на законите, които в Община Велинград се заобикалят и подчиняват на частни интереси. Сделката по обществената поръчка за чистота и “Стройком” е капката, която преля чашата и обедини здравомислещите съветници. Това е сделка, в която са погазени много закони и са нарушени обществени интереси. Това са факти, пред които не можем и нямаме никакво право да си затворим очите.
Тома Пачалов, БСП: Общинските съветници от БСП взаимодействаха и осигуряваха мнозинство в Общинския съвет с общинските съветници на ДПС и Зелената партия, водени от идеята да се даде възможност на новоизбраната общинска администрация на практика да покаже своите намерения и възможности. Смятаме, че това е цивилизованият подход. Политическо споразумение не сме подписвали. Винаги сме заявявали, че намерения и действия, които противоречат на здакона и накърняват интересите на гражданите на общината, няма да бъдат подкрепяни. Акт от такъв характер е сключеният договор за почистването на града. Погазени са не само законови, а и морални норми. Новата ни позиция не и нито против личности, нито за личности. Тя е последователна от гледна точка на схващанията ни за нормалното развитие на общината. За новото мнозинство не трябва да прибързваме с категорични изводи и прогнози. Процесите са динамични, интересите на отделните партии са разнопосочни. Рано е да говорим за трайно политическо споразумение, но не го изключваме. Времето е пред нас. Искаме и ще положим усилия нещата да тръгнат към добро.
Асим Адем, партия “Либерален съюз”: Категорично заявявам, че водещ е общественият интерес! Обществеността силно се интересуваше накъде ще тръгне общината и Велинград след изборите, какво ще е бъдещото й развитие. Само за няколко месеца хората видяха накъде вървим и това е причината 17-те общински съветници да вземат решение да променят нещата и да започне да се работи осезаемо за хората. Всеки има право на мнение. Моето е, че от тези 17 общински съветници никой не защитава лични или партийни интереси. Просто дойде времето да заработим за хората.
д-р Цветан Дафов, СДС: Факт е, че обществените интереси определят политиката. Когато са налице постоянни закононарушения в работата на Общинска администрация и тя изцяло е подчинена на частни интереси, съвсем нормално и закономерно е общинските съветници да реагират, защото те са избрани от гражданите да защитават техните интереси, интересите на обществото. Общинският съвет е първата линия, която не само трябва, но е длъжна да даде отпор на тези нарушения. Държа да заявя, че не съм лично против никого, но съм убеден, че трябва да се продължи започнатото по устойчивото развитие на общината и града. Моята кауза е Велинград и общината днес и утре и това диктува поведението ми като общински съветник. В този смисъл считам, че е задължително обединението на общинските съветници и на хората, за да се защитят интересите на общината, а от там и на гражданите. Категорично отхвърлям тоталитарните методи на управление и компромис по този въпрос няма да правя нито като общински съветник, нито като председател на СДС.
Александър Даскалов, партия “Българска социалдемокрация”: През последните 7-8 месеца община Велинград въобще не се развива. Отказват се донорски проекти като “Красива България”. Общината обслужва корпоративните интереси на няколко фирми, което не е в интерес на жителите на общината. Тези обстоятелства доведоха до обединение на повечето политически сили в Общинския съвет. Целта на това обединение е общината да бъде изведена от застоя и Велинград да заеме това достойно място, което му се полага.
Атанаска Хрисчева, СДС: Какво значи политика и обществен интерес? Добрата политика означава защитен обществен интерес. Няма какво да си говорим - политиката на сегашното ръководство на Общината не е добра и общественият интерес е сериозно засегнат. Това не са само приказки, налице са и закононарушения, и политически уволнения. Нямам предвид себе си, а всички уволнени след мен, които са от различни политически сили или безпартийни. Всичките 17 съветници сме от различни партии, а има и независими. Какво говори това? Че интересите на различни слоеве от нашето общество са засегнати. И какво трябва да направим ние, общинските съветници? Отговорът се налага от самосебе си: да се обединим и всички заедно да работим в защита интересите на тези, които са ни избрали.
Екатерина Каферинова, БЗНС-НС: Разбира се, че обединението на 17-те е продиктувано от обществения интерес. Известно е, че когато се прави политическо обединение има и договорки, при нас такива няма. Дори за последното гласуване, което беше за оставката на г-н Дулев като вр.и.д. кмет не бяха водени никакви предварителни разговори. Причината беше обществената поръчка за чистотата, която по понятни причини бе проведена много екстремно и в резултат на което се създаде напрежение. Повече от 100 работници и служители на фирма “Стройком”, която е със 100% общинско участие, бяха заплашени да останат без работа. Съдбата на дружеството бе в ръцете на Общинския съвет и 17 общински съветници от различни политически партии и независими ги защитиха. Според мен Общинска администрация най-напред трябваше да се реши въпроса с това общинско предприятие и след това евентуално да последва процедура според закона. Ако трябва да бъдем точни, за така нареченото преди “мнозинство” може да се каже, че беше политическо. Колкото до сегашното, то е породено от нуждата и ситуацията и работи в интерес на гражданите на Велинград и общината.
Стефан Асенов, партия “Рома”: Обединението на 17-те съветници от Общинския съвет въобще не е политическо. Ние всички сме представители на различни политически сили и независими. Например политическите интереси на дясната СДС и лявата БСП не могат да съвпадат, освен когато става въпрос за защита интересите на хората от този град. Трябва да е ясно на представителите на изпълнителната власт, че когато човек работи в правилна посока и тази работа е добра за обществото, на такъв човек може само да се помага. Но когато се работи в ущърб на хората и то на интелигенцията, тогава най-много боли и обединението на представители от различни политически партии и независими съветници е неминуемо.
ТемпоTuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград