Актуален брой

Предишен брой
Thursday, June 09
· Няма бюджетна линия, в която общината да не участва
· Една година без Николай Гяуров
Tuesday, May 24
· АГО получи два кувьоза със съдействието на княгиня Мария-Луиза
· Заслужено признание за труда на учителите
· ЦДГ “Детски рай” - жизнена и разнообразна
Tuesday, May 17
· Няколко паметника чакат решения
Tuesday, May 03
· И Върховна прокуратура се обяви за касиране на изборите
· 99% от нещата в туризма зависят от местната власт
· Болницата приключва 2004 г. със значителна загуба
Tuesday, April 26
· Съюзът на инвалидите иска по-голям клуб
· Тайните на хубавия козунак
Tuesday, April 19
· “Легнали полицаи” и светофари обезопасяват зоните около училищата
· Разкопаха улица без разрешение от общината
Tuesday, April 12
· Пациентите намаляват, но не защото са здрави
Tuesday, March 22
· Проект “Родопи” ще помага за съхраняване на природата

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Общество и наука: ОБРАТНА ВРЪЗКА: Искаме открито и компетентно управление
Публикувано: Темпо на Tuesday, November 04 @ 08:57:40 UTC (1271 прочити)
В петък, 31 октомври, Гражданският инициативен комитет “Да поработим за Велинград” с председател София Ключкова входира в Общинския съвет открито писмо до председателя Мустафа Джамбаз по повод последната сесия на местния парламент. Писмото е изпратено и до Народното събрание, областния управител и кмета на община Велинград.

ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,
След посещение на работата на комисиите за подготовка на заседанието на ОбС и на самото заседание на 30.10.2008 г, изпитваме недоумение от некомпетентното и в много случаи противозаконно управление и отношение към проблемите на жителите на Общината. По време на прехода Община Велинград е потърпевша от непрекъснати борби между политическите партии, от натиск при решаване на обществено значими проблеми от личности с икономически интереси и липса на елементарно отношение и етика на поведение от избрани от нас да защитават нашите права.
И така, господин Председател, Вие допуснахте нарушения на Правилника за организацията и дейността на ОбС Велинград по отношение на следните текстове: чл.1, ал.2; чл.4; чл.9, ал. 1, т. 2 (урната за гласуване беше във Вашия кабинет, а не в залата зад параван), чл.10, ал.1, т.1, т.6 и т.7; чл.12 (не се конкретизирани задълженията на Зам. Председателите по отношение на дейностите по изпълнение на Правилника и не се дава възможност на жителите да получават информация по всяко време на деня, след като в ОбС до обяд се намира само секретарката); чл.12, ал.10; чл.13, ал.2, т.3; чл.14, ал.1; чл.16, ал.1; чл.17, ал.1; чл.18, ал.3; чл.19, ал.2, ал.3, ал.4; чл.21, ал.4; чл.23; чл.41, ал.3, ал.5, ал.6; чл.44, ал.1, ал.4; чл.45, ал.4; чл.46, ал.1; чл.48, ал.1, ал.2; чл.53; чл.58, ал.2, т.2; чл.64, ал.8; чл.67, ал.1, т.1 и т.2.
Господин Председател, ние питаме:
1. Кога най-после ще станем свидетели на открито, компетентно, законно и перспективно управление на Общината без задкулисни политически игри, лични интриги, на което бяхме свидетели и на последното заседание на ОбС Велинград?
2. Кога ще се изясни ролята на заместник-председателите на ОбС в системата на управление и изгради система за информираност на жителите по лични и обществени питания?
3. Защо се внасят на комисии проекти за решения, които са в противоречие на взети вече решения?
4. Защо липсва яснота при решения с обществено значима имформация?
Настояваме:
1. Спешно да се извършат промени в Правилника за организацията и дейността на ОбС Велинград с точно упоменати права и задължения на управляващите, както и санкции при работа против интересите на обществото.
2. За избор на обществен посредник, защото липсата на координация между ОбС, Общинска Администрация и жителите на Общината дава възможност за нарушаване на техните законови права и интереси.
3. За изготвяне на Етичен кодекс за поведението на общинските съветници, защото липсата му води до непристойно, обидно и невъзпитано поведение на някои от тях.
4. За спиране конфронтацията между ОбС и Общинска Администрация и издигане качеството на работа в защита интересите на жителите и се утвърждаване на компетентно и честно управление.
Обединете всички нас, жителите на Общината и институциите, за да извършим даже и невъзможното, за да върнем славата на града като лечебен център с бани, топила, минерални чешми, плажове с атракции, музеи, туристически пътеки и хижи, кокетни къщи за почиващи, благоустрояване на селата за селски туризъм и заедно с утвърдилите се чудесни хотели на Велинград да воюваме за утвърждаването на града ни за СПА столица на Европа.
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Ще посрещнем Коледа с богата украса и програма
Публикувано: Темпо на Tuesday, December 11 @ 09:29:58 UTC (1543 прочити)
Новото общинско ръководство е решило тази година Велинград да посрещне Коледа по нов, по различен начин - с богата украса по централните улици и с наситена със събития празнична програма.
Идеята е целият булевард “Съединение” от центъра на Чепино до центъра на Каменица да грее със светеща украса по електрическите стълбове. Ще бъдат осветени пешеходната зона на централната градска част и част от входния възел на града. Вариантът за украса е избран след проучване офертите на 3 фирми, съобщи зам.-кметът Валентина Цветанова. Изборът е съобразен и с финансовите възможности на общината. За да се спестят средства, украсата ще се поставя от техниците и с вишката на общината. Поставянето на украсата трябва да приключи тази седмица.
В осигуряването на нужните пари за закупуване на коледната украса ще се включат и местни бизнесмени. От Сдружението за Велинград и от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите съобщиха, че са приели да партнират на общината и ще участват с дарения. Тази година коледният афиш с празнични прояви е изключително богат. В програмата са включени 18 концерта с участието на музикална школа “Звънче”, колективите на Общинския детски комплекс, самодейците от трите читалища, литературния кръг “Свободна мисъл”. Ще има и няколко благотворителни концерта, подготвени от ЦДГ “Радост”, ОДК и ОНЧ “Отец Паисий”. В навечерието на Коледа в галерията ще открие своя изложба Емил Пенчев от групата на художниците в Кърджали, а в ОДК ще бъде подредена изложба “Моя бяла Коледа”. Афишът включва и спортни прояви: турнири по плуване, волейбол и баскетбол.
От 21 до 25 декември на площад “Н. Гяуров” децата ще посреща Дядо Коледа, а възрастните ще могат да закупят коледни картички и украса, изработени от деца и ученици.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Най-после общината създаде фонд “Развитие на туризма”
Публикувано: темпо на Tuesday, February 21 @ 09:52:24 UTC (1783 прочити)
Бизнес
На извънредна сесия на 15 февруари Общинският съвет прие с пълно единодушие предложението на председателя Неджат Кехайов за създаване на общински фонд “Развитие на туризма”. Създаването на подобен фонд се очаква от 2004 година, когато в Закона за туризма залегна изискването общините да харчат сумите, които събират от курортна такса, само за развитие на туризма: инфраструктура, поддържаща туризма; развитие на зелените площи; изграждане на информационни туристически центрове и реклама на туристическия потенциал на общината.
Фондът ще се захранва от парите за курортна такса. В момента във Велинград тя е в размер на 0.50 лева дневно за български и чужди граждани. Съществува нагласа в Общинския съвет обаче таксата да бъде увеличена двойно и да стигне максиламно разрешения от закона размер - 1 лев. По данни от счетоводството на Общинска администрация през 2005 г. от курортна такса общината е събрала около 90 000 лева. Тези пари са “потънали” в общия кюп на общинския бюджет, както се случва във Велинград от години. Сега със създаването на фонда “Развитие на туризма” те ще се събират в отделна извънбюджетна сметка и ще се харчат само за целите на туризма.
Съветниците приеха и приходно-разходна сметка на фонда за 2006 г., залагайки сумата от 120 000 лева като очакван приход. Според законвите изисквания беше фиксирано разпределението на парите: 48 000 лева за инфраструктура, 12 000 лева за озеленяване, 36 000 лева за изграждане на туристически център и 24 000 лева за реклама на общината. Всички посочени суми засега са само прогнозни - те още не са събрани, не е ясно колко точно ще получи общината от тази такса, така че са възможни промени и в разпределението. Очаква се Общинска администрация да регистрира банковата сметка на фонда и да я обяви пред обществеността.
Новият фонд бе представен пред работещите в туристическия бранш във Велинград на среща на 16 февруари.
Темпо

(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Тази година не ден, а седмица на родилната помощ
Публикувано: темпо на Tuesday, January 17 @ 13:31:19 UTC (3041 прочити)
Общество и наука
За първи път от години Велинград ще отбележи един от най-самобитните празници в местната традиция Бабинден не само на 21 януари, а с прояви през цялата седмица. Организаторите - община Велинград, Историческия музей и ОНЧ “Васил Левски” решиха да направят една по-богата програма в няколко дни. Така ще запълним нишата през зимния туристически период, в който Велинград трябва да развива културния туризъм, каза председателят на каменското читалище Никола Делиев.
По негова покана и със съдействието на велинградчанката Магдалена Сергиева от фондация “Граждански ценности” за Бабинден са поканени 25-30 съпруги на дипломати от чуждестранни мисии в България. Гостенките са заявили интерес към отбелязването на Бабинден във Велинград и за тях е подготвена отделна програма, която ще ги запознае с най-интересното в нашия град, включително и с честването на Дядовден на 22 януари.
Седмицата на родилната помощ ще започне на 17 януари с лекция на тема “Профилактика срещу рака на гърдата”, която ще изнесе доц. Веселин Тенев. Всички интересуващи се могат да посетят лекцията от 17 часа в Художествената галерия. За съжаление поради високата цена от 16 лева за преглед пропаднаха намеренията да бъде осигурен и мамограф за профилактични прегледи за рак на гърдата в седмицата на родилната помощ. В навечерието на Бабинден, на 20 януари, ще бъдат открити две изложби. “Бабинден в Чепинско” е експозицията, която ще бъде подредена в Историческия музей и ще бъде открита в 16 часа с участието на фолклорния ансамбъл от Драгиново. Два часа по-късно в ресторант “Чинарите” ще бъде открита общинска кулинарна изложба “Гозби и мезета за Бабинден”. Традиционните ястия ще бъдат подготвени от кулинарите-специалисти от ПГИТ “Ал. Константинов” с преподавател Т. Ланджова. Ще участват и повечето от водещите ресторанти във Велинград, които освен обичайното меню за празника, ще покажат и най-атрактивното от своите специалитети. С кулинарни изненади ще се включат и бабите от пенсионерските клубове. Надяваме се кулинарната изложба да стане традиционна, заяви г-жа Недялка Стефанова от дирекция “Образование, култура и вероизповедания” в общината. На самия Бабинден в голямото фоайе на общината ще се състои ритуалът “Даване име на дете”, записването за който е до 19 януари в Обредния дом. В 11.30 часа ще започне концертът на централния площад “Фонтаните” с участието на Представителния духов оркестър и мажоретен състав и фолклорните състави “Здравче-венче” и “Драгиново”. Най-характерният за Бабинден обичай “Поливане” ще бъде пресъздаден за пореден път от ансамбъла за автентичен фолклор към ОНЧ “В. Левски”.
Все още се очаква потвърждение от Българския лекарски съюз, на който община Велинград предложи на тържеството за Бабинден в нашия град да бъде връчена наградата на проф. Горан Горчев - акушер-гинеколог за 2005 г. в България.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Коктейл вместо дебат и идеи за развитие на Велинград
Публикувано: темпо на Tuesday, December 06 @ 09:38:58 UTC (1825 прочити)
Бизнес
На 4 декември кметът Стоян Дулев покани представители на местния бизнес в ресторант “Абир” на среща-коктейл на тема “Взаимодействие между местната власт и бизнеса”. Срещата бе организирана съвместно с Общинския съвет и затова бе уважена от повечето съветници начело с председателя Неджат Кехайов. Дойдоха кметовете на част от кметствата в общината, депутатът от ДПС Фидел Беев, местните шефове на няколко държавни институции. Но присъстващите бизнесмени не бяха повече от 20, въпреки че г-н Дулев обяви, че са изпратени покани на 200. Така представителите на различните нива на местната власт значително доминираха над представителите на местния бизнес.
В началото на срещата-коктейл кметът Дулев обяви, че властта и бизнесът трябва заедно да работят за Велинград, защото не бива “едно село като Банско” да изпреварва град като нашия с над 50-годишна история. Убедихте се, че не сме толкова страшни, увери кметът дошлите бизнесмени и предложи срещата да протече “на чаша” с неформални разговори. Очакванията на част от бизнесмените, че ще има някакъв вид дискусия и публичен разговор по проблемите на бизнеса и общината се разминаха с реалността. А някои от тях бяха дошли специално не просто на коктейл, а за да чуят какви са намеренията и възможностите на общината да помогне например за инфраструктурата в Промишлената зона след наводненията или за по-доброто представяне на местния туристически продукт.
Срещата-коктейл си остана повече коктейл и по-малко среща на гледни точки и идеи за развитието на града. Намерението за диалог между властта и бизнеса бе добро, но определено са нужно още много усилия, за да се реализира пълноценно. Защото през целия декември ще се редуват коктейл след коктейл, а дали и кога ще дойде време за обсъждане на истинските проблеми на Велинград така и не се разбра.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Родители научават оценки и отсъствия с sms
Публикувано: темпо на Tuesday, November 15 @ 09:50:20 UTC (2095 прочити)
Общество и наука
От 10 ноември СОУ “Васил Левски” - Велинград въведе нова и модерна система за оповестяване на оценки, отсъствия и забележки. Родителите на учениците от това училище вече получават информацията чрез съобщения по мобилните си телефони.
СОУ “Васил Левски” е едно от четирите училища в България, които в момента използват системата “Електронно училище”, с гордост обяви директорът Емил Моллов. Достатъчно е родителите да активират (безплатно) функцията, чрез която ще получават sms от електронна поща. И още преди децата им да са се върнали от училище, ще знаят какви оценки са получили през деня, дали са избягали от някой час или пък са получили забележки по отношение на поведението си в училище.
От 15 ноември СОУ “Васил Левски” въвежда още една новост: денонощен стационарен телефон, на който родителите могат да се обаждат за същата информация. Всеки ученик ще има личен код и след въвеждането на цифрите на кода родителят ще получи гласово съобщение за оценките, отсъствията и забележките на своето дете.
Задава ли се краят на познатите ученически бележници и емоциите около тяхното криене, забравяне, загубване и т.н.? Според г-н Моллов все повече учебни заведения ще прилагат новата система “Електронно училище” и СОУ “В. Левски” иска да е сред първите. Едно е ясно: във века на информацията добрите и лошите новини ще ни настигат все по-бързо, където и да сме.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛЕН АДРЕС
Публикувано: темпо на Tuesday, November 01 @ 10:37:27 UTC (3009 прочити)
Общество и наука
На 27 октомври 2005 г. велинградската общественост завинаги се раздели с почетния гражданин Стоян Делибалтов. Велинград загуби един от дейните общественици, посветил стойностния си живот в полза на другите - в полза на нашия град. Стоян Делибалтов бе житейския пример за обществено поведение, за смислен човешки живот - неугасващ стремеж, подчинен на обществените интереси, използвайки всяка възможност да бъде полезен и необходим.
Стоян Делибалтов бе един от основателите на парковото сторителство и уличното озеленяване във Велинград. Създател на парковете в центъра на града, Клептуза, Женска баня, Мъжка баня, Финансовото, по булевардите “Съединение” и “Хан Аспарух” и много други. Той даде своя значим принос в развитието на оранжерийното производство, донесло известност на града ни в Европа. Под негово ръководство бяха изградени първите оранжерии, а след това и големите цветарски оранжерийни комплекси; неговият труд на озеленител и стопански деец даде тласък в развитието на производството на посадъчен материал и оранжерийни зеленчуци.
Почетният гражданин Стоян Делибалтов посвети своя живот на красотата, създаде зелените райски кътчета в нашия град и го прочу с цветята - розите и карамфилите от Велинград сееха красота и зад граница. На 27 октомври угасна един пълноценен живот, пред който всички ние се прекланяме, защото знаем, че общественото дело на Стоян Делибалтов не е било мимолетно. Напротив, то ще буди добри чувства и у бъдещите хора. Почетният гржданин напусна този свят с изпълнен човешки и обществен дълг, напусна този свят, но не и сърцата ни. Ние винаги ще помним човека, общественика, будния деец Стоян Делибалтов, а споменът е втори живот.
Прекланяме се пред светлата му памет! Общински съвет - Велинград
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Гавра е, че лишиха хиляди хора от лековитите води на Вельова баня
Публикувано: темпо на Tuesday, October 18 @ 08:55:08 UTC (2228 прочити)
Общество и наука
Уважаеми съграждани, уважаемо общинско ръководство - кмет, съветници и всички останали административни служители, отговорни за благосъстоянието, живота и здравето на хората от общината,
Чуйте тревогата на около 6000 граждани на Велинград, които вече пет месеца са лишени да ползват за лечение и хигиена минерални води на една от най-старите лековити бани - Вельова баня. От това са лишени и стотици почиващи, туристи от страната и чужбина, които ежегодно посещават града ни заради неговия здравословен планински свеж боров въздух и лековити минерални води. Тук искам да отвворя една скоба, че в града ни наброяват повече от 70 минерални избора с около 9 000 литра бликаща минерална вода за минута, от 40 до 95 градуса. Те лекуват чернодробни, бъбречни, стомашно-чревни, костни и много други болести. Това много добре го знае д-р Илза Попова, която е директор на собственика на Вельова баня “Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс” - филиал Велинград. Има страни, градове, които притежават големи количества сребро, злато, голямо богатство. Други нямат злато, но пък притежават огромни количества петрол, което също е голямо богатство. Трети страни имат океани, плажове небостъргачи...Велинград няма злато, няма петрол, няма солен океански въздух... и цунами. Но има уникалното, което са ни дали Господ и природата: свежия оздравителен горско-планински въздух за белите дробове и несметните лековити минерални води. Ето кое е синьо-зеленото злато на нашия град. То е неизчерпаемо.
Но какво се случва при нас? Това, което ни е дала щедро природата, ни беше отнето само с едно закючване на външната врата. Е, вярно, че поне не могат да ни отнемат въздуха!
Под предлог на д-р Попова за рушащия се покрив, от който има течове и според някакви си техни изчислители са били необходими около 30 000 лева. Това е цифра, която е несъвместима с моето виждане. Може ли за 100-200 керемиди, малко вар, пясък и цимент и трима майстори за седмица да се похарчат тези пари? Защо заради 1000-15000 лева са лишени хиляди велинградчани, а най-вече възрастните хора, от тази божествена услуга банята? Идва зима и ако не се използват последните хубави дни да се отремонира покрива, да се почисти банята и да заработи, много наши съграждани, гости и туристи ще бъдат жестоко наказани поради нехайството на някои отговорни господа.
Уважаеми господин кмете и общински съветници, Нека да не се заблуждаваме, че големите наводнения, които сполетяха цялата страна и града ни, са причина Вельова баня да не бъде отремонтирана и да заработи. Ние не трябва да си затваряме очите, че някои отговорни господа не са си изпълнили задълженията - те си имат собствена баня и обществена безплатна. Лишиха хиляди велинградчани от нещо, много скъпо за здравето ни - Вельова баня. Ако така продължи още толкова време, банята ще бъде изпокрадена, няма да остане нито керемида, нито врата, нито прозорец, а в басейните ще се развъдят жаби и заразни болести. Банята беше затворена на 8 или 9 юни 2005 г. съвсем инцидентно, внезапно, от директора на “СБР-НК” филиал Велинград с мотив за ремонтиране на покрива. Какво се направи за тези два месеца от юни до наводнението на 5 и 6 август? Нищо! Това е една игра, една много подла гавра с моите съграждани. Както всяко държавно предприятие, се чака сградата да се доразруши и да се продаде за жълти стотинки на някои бизнесмени. Защо? Защото някои хора ще си напълнят джобовете от приватизацията на Вельова баня. Говори се, че тези бизнесмени вече обикалят банята и околностите, за да я закупят. Тях не ги интересуват нуждите на съгражданите, могат да превърнат банята в работилница за минерална вода, а на ливадите зад банята да израстне за една година нов СПА-хотел.
Отново се обръщам към вас, г-н кмете и общински съветници,
От вас зависи дали ние като гласоподаватели ще имаме вяра в чувството ви за отговорност, дали ще откликнете на молбите ни за пускане на банята, защото само след 2 години идват нови избори. Ние от квартала направихме подписка и сме готови да помогнем с каквото можем, за да заработи банята. Според д-р Попова за едно ел. табло, помпа за минерална вода и полузапушена канализация цифрата нарастнала на 80-100 000 лева. Стига заблуда! Само 5-10 000 лева са напълно достатъчни банята да заработи в най-близко време.
Пак се обръщам към вас, г-н кмете, ако искате вашите избиратели да повярват, че вие мислите за добруването на съгражданите си - помогнете! Ние не желаем в следващия брой на “Темпо” на първа страница да стои некрологът за Вельова баня, защото тя не попадала сред приоритетите за ремонт!
Васил Бричев - Есперо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Размисли за Велинград
Публикувано: темпо на Tuesday, October 11 @ 09:41:12 UTC (1791 прочити)
Култура
Струва ми се, че призивът на един зам.-областен управител на Пазарджик от преди години “Да изгоним християните от Родопите” бавно и полека се реализира в нашата община. Младите образовани хора не се връщат във Велинград. Хората от средното поколение заминават или в големите градове, или в чужбина. Скоро за нас няма да има място - част от хората от района в общината раждат по много деца, за тях има работа, има и социални помощи. Някои стават по-нагли, защото се появи Фидел Беев - ярък пример за това какво се получава от 15 години лошо управление. Но най-страшното е не, че по-голямата част от българомохамеданите си го обичат и гласуват за него - те винаги са били объркани същества, а фактът, че част от християните в общината предават града, водени единствено от личния си интерес и с дребните си робски душици зачеркват бъдещето на децата ни.
Светът изгуби своя Бог!!! Велинградчани освен Бог изгубиха достойнството си.
В България е прекрасно да си простак - нищо не се иска от тебе, само да се държиш идиотски пред камерата. Когато пък си имаш и телевизия, пълна с хора, готови да те величаят денонощно, хора далеч от журналистиката, хора заели удобната поза за някого, който ги купува за жълти стотинки - тогава простакът става герой. И няма спасение!!!!! Не знам как може да се събуди този народ, въпреки че не са малко непродалите се за пари хора?! Има ли “юнак”??? Пак ли спи дълбок робски сън??? Само дето сега робуваме на болни мозъци, алчни за пари, без всякакви ценности и морал!!! Колко години ще търпим този път? Ще продължава ли всеки “да се спасява поединично”, правейки се, че случващото се в държавата и общината му не го засяга??? И докъде ще стигнем, потънали в злоба, егоизъм и простотия?! Стигнахме - там, където заслужаваме. На 25 септември 2005 г. всички си получихме заслуженото - районът си избра човека на “техния” Фидел. Предателите от града (Иван Вазов ги нарече преди век с точната дума - мекерета) си подсигуриха постчета и гнусно спокойствие..., а останалите - болката, че човешкото падение може да вземе такива размери, че сме безсилни да променим нещата, че не опазихме града си.
Ами да се спасяваме - пак поединично! Накъдето ни видят очите! Само да не затъваме повече в тази бездуховност и простотия. Едно е сигурно: всички ще плащаме и то много ще плащаме и нашите потомци жестоко ще ни съдят. Боряна Белухова

(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: На първия учебен ден: 456 първолаци и подарък от 3 училищни буса
Публикувано: темпо на Tuesday, September 13 @ 08:40:18 UTC (2067 прочити)
Общество и наука
4898 са учениците в община Велинград на старта на новата учебна 2005-2006 година. 15 септември ще бъде първи учебен ден за 456 първокласници. Техният брой нито расте, нито намалява - през 2004 г. първолаците бяха 453. Новата учебна година ще бъде открита във всички училища в общината, съобщи главният експерт “Образование” Недялка Стефанова. Въпреки наводненията и причинените от тях многобройни проблеми, на 15 септември няма да има затворени училища. В няколко от най-пострадалите учебни сгради (Медени поляни, Драгиново, ОУ “Г. Бенковски” и ОДК във Велинград) ремонтите ще продължат да се извършват, но са осигурени условия децата да учат.
Учениците от първи до четвърти клас ще получат безплатни учебници. До момента в общината не са получени учебниците за четвъртокласници, които все още се печатат. Останалите учебници вече са раздадени по училищата.
Учениците от първи до четвърти клас и тези от предучилищните групи към училищата ще получават и през тази година безплатно топла закуска и мляко в рамките на програма на Министерството на труда и социалната политика. Организацията вече е направена, готови сме да започнем храненето на децата, информира Сашка Жекова от отдел “Закрила на детето”. Всеки от училищните директори ще избира фирма-доставчик на топлите закуски, както беше и миналата година.
Най-големият подарък за новата учебна година са трите нови автобуса, които ще превозват ученици от селските училища. Автобусите пристигнаха на 9 септември, те са дарение от фирмите-вносителки чрез Министерството на образованието. От седемте автобуса за Пазарджишка област три бяха определени за община Велинград. Общината вече има на разположение 12-местен “Ситроен”, 16-местен “Исузу” и 26-местен “Дайхацу”. Според врид кмета Атанас Водев така е решен един наболял социален проблем: вместо като досега с раздрънкани линейки, учениците ще пътуват при максимално добри условия. Получените от МОН автобуси са нови, имат пълно автокаско и ще се ползват максимално ефективно. От общината ще направят часови график, като ще се преразгледа транспортната схема, а за да се избегнат злоупотреби се обмисля и пломбиране на километражите и резервоарите. Това е изключителна придобивка, сега въпросът е новите автобуси да се стопанисват добре, заяви врид кметът. Новата учебна година вече дойде, на първокласници и на всички ученици - на добър час, да са здрави и да учат с интерес и удоволствие!
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: 18 септември - денят на истината!
Публикувано: темпо на Tuesday, September 13 @ 08:29:49 UTC (1663 прочити)
Общество и наука
Баща ми търгуваше в Пазарджик с дърва за огрев и главните му доставчици бяха от село Корово. Когато слизаха на пазар в града ни, отбиваха се у дома, а понякога и преспиваха. През 1958 г. се установих във Велинград. Старите досове на баща ми Везьо Сеферов и Сали Гуджев веднага ме намериха. Станах техен доверен лекар.
През последвалите десетилетия вие посещавахте, болни и угрижени, рентгеновия ми кабинет. Изградихме заедно отношения на взаимност, доверие и уважение - по примера на бащите ни. В изборите за Велико народно събрание ми дадохте над 2000 гласа. Обещах да защитя гражданските ви права и го сторих.
Зная сигурно, че велинградчани ви приемат като неделима част от своята общност, като свои съграждани. Децата ви учат заедно с нашите, вие се трудите наравно с нас в работилниците, предприятията, заведенията, учрежденията на града ни. Между нас винаги е имало разбирателство, взаимопомощ и солидарност. Но ето, че се появиха сили, които се опитват да ни разединят и противопоставят.
Нямам нищо лично срещу Фидел Беев и неговия кандидат за кмет на Велинград. Но откак Беев се присъедини към турската етническа партия на Ахмед Доган, ние сме вече политически противници. Известни са опитите на ДПС да турцизира мюсюлманите от Западните Родопи. Ще повторя и тук, че за Вежди Рашидов, известния наш скулптор, ДПС е единствената тоталитарна партия в България, превърнала се в “бизнес-корпорация”. Историкът проф. Божидар Димитров беше още по-категоричен пред една национална телевизия. Навръх 6 септември той нарече партията на Доган “икономическа мафия”. Ако Фидел Беев се е надявал да припечели нещо покрай нея, нека се приготви да понесе и загубите.
Нима трябва да дойде някой от столицата, да вдигне юмрук и да закрещи, за да се стреснем и опомним за какво всъщност става дума на тези избори? Мисля, че имаме достатъчно разум в главите, гражданска зрелост и култура, за да вземем сами правилното решение. А то е да предпочетем българския и европейския избор пред ориенталския.
Нужно ли е да ви припомням кой беше Мустафа Шарков (Маньо), вашият съселянин, районният мюфтия, изтъкнатият деец на партиотичната родопска организация “Родина”? И както изстрада той в името на нашето единство и братство. Зная, че сте горди, честни, неподкупни и няма да продадете гласа си за левчета. Но и сред вас има лековерни и наивни хорица, които ще повярват на лъжливите внушения, че нов краен национализъм ще посегне отново на името, съвестта и вярата ви. Това е плашилото, с което Ахмед Доган държи в подчинение своя препатил и объркан електорат цели 16 години.
Досега сме се гледали право в очите, без задни помисли, неловкост и гузност. Надявам се да се гледаме така и след 18 септември - денят на поредното изпитание за волята и духа ни, ДЕНЯТ НА ИСТИНАТА.
д-р Александър Попов
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Действията на общината са адекватни
Публикувано: темпо на Tuesday, August 30 @ 09:00:31 UTC (1674 прочити)
Общество и наука
Новият министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров направи изненадващо работно посещение в неделя във Велинград. Искаме на място да видим състоянието след наводненията, да направим оглед на най-засегнатите места, обяви министърът.
На срещата с врид кмета на Велинград Атанас Водев присъстваха още зам.-областният управител Юмер Хамза и областният председател на ДПС Ахмед Хаджийски, но отсъстваше депутатът от ДПС Фидел Беев. Участваха и кметът на Ракитово Димитър Андонов и председателят на Общинския съвет в съседната община Юсеин Сейдев. Г-н Водев е представил работата на кризисния щаб и най-належащите за решение проблеми в общината. Министър Чакъров съобщи, че заедно с него са специалисти от регионалната “Басейнова дирекция”, тъй като техен приоритет е засиленият мониторинг на всички водни обекти, възстановяване на разрушените диги и осигуряване на проходимост на реките. Министърът оцени като адекватни действията на общината по преодоляване на бедственото положение, похвали готовността с документация и проекти. Той обеща бързи действия по възстановяване на инфраструктурата и комуникациите със селата преди настъпване на зимния сезон.
След Велинград министърът и придружаващите го се отправиха към разрушения мост в местността Кемера, за да оценят ситуацията на място.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Всеки пропилян ден сега ще се върне като бумеранг през зимата
Публикувано: темпо на Tuesday, August 30 @ 08:47:51 UTC (1606 прочити)
Общество и наука
Това заяви на среща с журналисти на 26 август врид кметът Атанас Водев. Той подчерта, че най-важният въпрос след сполетелите ни наводнения е как ще изглежда общината на 1 ноември 2005 г. - в началото на традиционно тежкия в нашия регион зимен сезон. Ако не сме на добра изходна позиция, има огромна опасност голяма част от малките селища около Пашово и Грашево да останат изолирани. Ако преди зимата не е свършена основната работа по ремонт и възстановяване на пътищата и водопроводите, може да се озовем пред още по-сериозна криза.
В момента 18 фирми извършват строително-монтажни работи на различни обекти в цялата община. Фирмите работят на добра воля и на честна дума - все още не им е платен нито лев за свършената работа в най-тежките дни на бедствието. Резултатите са видими: след извършените взривни работи пътят към Абланица вече е проходим. 21 специалисти от Българската армия с 2 големи булдозера до 30 октомври ще направят рухналия важен мост на Кемера. Работи се и по дефилето Велинград - Варвара.
В събота кметовете на отделните кметства бяха поканени да дадат заявки какви суми са нужни за частично стабилизиране на уличната мрежа в селата. Решения как да се изхарчат останалите по строителната програма над 100 000 лева ще взима Общинският съвет.
Според г-н Водев е наложително в селата да се направят поне противопожарни табла, тъй като такива липсват. За това също са нужни поне по 1000 лева за село. През тази седмица се очаква правителството да обяви конкретната сума, която ще даде за преодоляване на щетите от бедствието във Велинград.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Пилците ще преоброим на 18 септември...
Публикувано: темпо на Tuesday, August 30 @ 08:36:09 UTC (1924 прочити)
Политика
През октомври 1990 г. обсъждахме във Великото Народно събрание Закона за имената на българските граждани. “Насилието над личността е не само неморално, но и политически пагубно – заявих от трибуната. – Ако искаме да възродим българската нация, нека намерим разумния и почтен подход, чрез който българското име, езикът и културата ни ще станат ценни, привлекателни и престижни за всички наши сънародници.” Подписах конституцията на Република България, в която е постановено: “Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения над правата или привилегии, основани на раса, народност, религия, произход...”.
Днес ще засегна същия проблем във връзка с поредния избор за кмет на община Велинград. Изправени сме пред качествено нова обстановка. Зад “независимия” кандидат-кмет Стоян Дулев стои неговият работодател Фидел Беев, а зад Беев наднича фигурата на Ахмед Доган, лидера на ДПС. Да подценим и подминем този факт ще бъде груба грешка.
През пролетта на 1990 г. Ахмед Доган произнесе нашумялата фраза” БСП е голямата змия, СДС – малката”. По това време двете политически формации съставяха преобладаващата част от българското общество, което в очите на Доган изглеждаше “змийско”.
Последва агресивната кампания за изучаване на турския език в училищата на Западните Родопи, макар че не беше майчин за местните хора. Преди преброяването на населението през 1992 г. ДПС направи втори опит за турцизиране на региона чрез груб административен и психологичен натиск в кметствата, които контролираше. В резултат 80 до 100 % от мюсюлманите във високия район на община Велинград се писаха турци и посочиха турския език като майчин. Протестите на насилвани хора и на обществени организации предизвикаха парламентарна анкета. Бяхме свидетели на “възродителен процес” с обратен знак. Същото се случи в Разложко и Гоцеделчевско. Парламентарната анкета представи доклад от 300 страници за допуснатите закононарушения. Преброяването в региона беше обявено с решение на парламента за манипулирано, недостоверно и невалидно.
Хвала и почит към ония наши сънародници мюсюлмани, които осъзнаха по-късно сторената грешка и я поправиха.
“Пътят към Европа минава през Босфора” – обяви тържествено “отличникът” сред политическия ни елит Ахмед Доган. Това означаваше пътят ни да мине през Турция, която напразно се опитва над 30 години да започне преговори с Европейския съюз, докато ние ги приключихме и вече тропаме на вратата. Проектът за европейската конституция, отворен към Турция, беше категорично отхвърлен от френските и холандски избиратели и замразен. От тия две горди нации трябва да вземем пример за национално достойнство и чувство за самосъхранение.
Наместило се в изпълнителната власт и заредено със самочувствие, ДПС загуби всякаква мярка в претенциите си. Вживя се в ролята на незаменим фактор, без който управлението на страната е немислимо. Систематично изнудваше коалиционния си партньор за повече власт и облаги. Върхушката на ДПС разбогатя и заживя охолно, докато избирателите му, хора скромни, работливи и почтени, осиромашаха съвсем. Връх на предизвикателствата и наглостта беше речта в Корница на българоезичния сърничанин Реджеп Молла Ахмед, заместник-областен управител в Пазарджик: “Турският език ни е майчин и си го искаме за официален – провикна се той. - Християните нямат място в Родопите!” Откровен призив към “разпалване на етническа и религиозна вражда”, както е записано в конституцията. Но никой не потърси от подстрекателя на етническа чистка наказателна отговорност. Оказа се недосегаем.
Ето защо рухна прословутият български етнически модел, за чийто гарант се препоръчваше Ахмед Доган. Поради срамната капитулация на водещите ни политици пред домогванията на ДПС, напрежението и негодуванието в страната растеше. Чашата на търпението преля. На политическата арена изскочи формацията “Атака”.
Напразни са напъните на ДПС да замаже образа си на етническа партия, недолюбвана на Запад, като изкара на показ марионетки с български имена. Истинският профил на партията се определя от електората й, а той е над 90 % етнически. Изтъкнатият наш скулптор Вежди Рашидов, турчин, родом от Кърджали, определи ДПС като единствената тоталитарна партия в България, превърнала се в “бизнес-корпорация”. Самият Доган се похвали с “обръча от фирми” около него, за чиято подкрепа се отплаща чрез предоставената му власт. Към този “обръч” се прикачиха и фирмите на братя Бееви. Тяхната “благотворителност” е хитро пресметната. Докопали властта, ще си възстановят харчовете с печалба.
Големият въпрос, който стои пред гражданите на община Велинград, но и пред цялата страна, е: ще се превърнат ли Западните Родопи в територия на антибългарската партия на Ахмед Доган, каквито днес са Източните Родопи? Отговорът на този въпрос зависи от нас, българите християни и нашите братя мюсюлмани с българско самосъзнание. На 18 септември ще се преброим...
Д-р Александър Попов
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Велинград и Ракитово - заедно или поотделно за “Сютка”?
Публикувано: темпо на Tuesday, August 02 @ 09:29:19 UTC (2409 прочити)
Бизнес
Кметът и председателят на Общинския съвет на Велинград да водят разговори с ръководството на община Ракитово за понататъшни общи действия за реализация на проекта “Сютка”. Това е решението на велинградските общински съветници, взето броени дни след извънредната сесия на колегите им от община Ракитово, на която бяха разгледани две оферти за развитие на спортно-туристически център в района на връх Сютка.
Изпълнителният директор на създаденото през 2000 г. акционерно дружество с участието на общините Велинград, Ракитово и Пазарджик “Сютка 2000” АД Костадин Мъгев представи пред Общинския съвет свое становище. Според него работата по проекта може да бъде продължена с изработване на частично променен общ устройствен план и на нов ОВОС, койтой да бъде одобрен. Във възможно най-кратък срок трябва да се проведе среща между представителите на общините Велинград и Ракитово и да се даде ясен отговор дали те могат да намерят общи интереси или всяка поотделно ще търси възможности по отношение на “Сютка”. Ако общините постигнат съгласие за общи действия, необходимостта от съществуване на “Сютка 2000” АД се запазва. В противен случай то трябва да се преструктурира или закрие, смята К. Мъгев. Със становище по темата излезе и председателят на Общинския съвет Н. Кехайов. Той отчита, че напоследък се е появила известна активност от страна на инвеститори - на заседание на Общинския съвет в Ракитово са разгледани две оферти, за които в. “Темпо” подробно писа. Велинград и Ракитово винаги са вървели ръка за ръка при реализиране на проекта “Сютка” и това е от полза и за двете общини, напомни г-н Кехайов. Според него инвеститорите рано или късно ще стъпят и на територията на Велинград, а това, което предстои да се случи в Ракитово, ще има своето положително въздействие върху развитието на туризма в региона. “За мен проектът “Сютка” не е отживял!”, категоричен е Н. Кехайов.
Предстоят разговори между двете общини, а междувременно за 1 август бе насрочено ново заседание на местния парламент в Ракитово по темата “Сютка”, с решенията на което ще ви запознаем в следващия брой.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Новият председател на парламента лично се ангажира с бедствието
Публикувано: темпо на Tuesday, July 19 @ 08:52:15 UTC (1710 прочити)
Общество и наука
На 16 юли пострадалото от незапомнена водна стихия преди седмица Драгиново бе домакин на първата официална визита на новоизбрания председател на Народното събрание Георги Пирински. Като депутат от Пазарджишка област г-н Пирински прие поканата на врид кмета на община Велинград Ат. Водев да посети на място бедстващия район. Заедно с него дойдоха областният управител Иван Димитров и шефът на Гражданска защита - Пазарджик Кръстьо Кичов. На място те заедно с врид кмета Ат. Водев и кмета на Драгиново А. Алендаров се убедиха в размера на бедствието, но че е свършена много работа за неговото преодоляване.
В Драгиново Георги Пирински чу разказите на хората как на 8 юли са видели края на живота си, докато са спасявали децата си от придошлата със страшна сила вода, как покъщнината им е изхвърчала от счупените прозорци като тапа от шампанско, как водата е погълнала плевни, животни, автомобили... Имало е голям шанс, че човешките жертви не са повече, защото е било следобедно време и хората са се качили по високите етажи на къщите. Трябва да сме благодарни, че жертвите в Драгиново не са десетки, заяви председателят на парламента след чутото и видяното.
Георги Пирински даде висока оценка на свършената работа след бедствието. Той подчерта, че помощта на общината личи на всяка крачка, усилията и взаимопомощта на драгиновци също и че това прави чест на общината, включилите се да помагат частни бизнесмени и жителите на селото. Г-н Пирински очерта 3 непосредствени задачи: канализиране руслото на реката, възстановяване на двата моста и проходими пътища от селото към гората. Той обеща да помага с всичките си възможности, за да се съгласуват действията на местната и централната власт. Тъй като Постоянната комисия за бедствия и аварии отпуска пари само за преодоляване на кризата, депутатът ще помага да получим финансиране от МРРБ, МОСВ и фондове. По време на работната среща в общината с участието на врид кмета, заместник.кметовете, общински съветници и кризисния щаб инж. Думанов обърна внимание на отчайващото състояние на канализацията във Велинград. Парадокс е, че с проекти могат да се осигурят пари за ремонт на водопровода, но след това няма пари за асфалтиране, а градът не може да стои разкопан. Друг законов парадокс е, че се спира дейността на фирми, които вадят инертни материали от реките. А при наводнението миналата седмица нивото на река Чепинска се е повдигнало и е запушило отворите на канализацията. От това тепърва ще страдаме, трябва да се мисли поне за частично разрешение за добив на инертни материали, за да помагат и частните фирми при почистване на речните корита, смятат специалистите. Шефът на “ВКТВ” Никола Делиев помоли Г. Пирински за съдействие от “Софийска вода” да помогнат с една калочистачна машина. Велинград разполага само с една, която е модел 1956 г., а в момента нуждата от продухване на 93-километровата водопроводна мрежа е огромна. Председателят на Общинския съвет Н. Кехайов предложи да се мисли за законодателни промени, които да регламентират участието на доброволци при подобни кризи и за финансовото обезпечаване на общините при наложена от бедствия “бойна готовност”. Обсъдени бяха и пролуките в наскоро приетия Закон за кризите, към който все още няма правилници и наредби, както и не е ясно откъде ще се осигуряват парите. Георги Пирински определи като навременна идеята на президента Г. Първанов за задължителна застраховка на гражданите срещу бедствия, която да бъде с достъпни полици.
В края на срещата Атанас Водев обобщи, че проблемите са изключително много, но вече са идентифицирани, разчетите са направени, търсят се варианти за трайни решения. Той благодари на г-н Пирински за съпричастността към хората от общината и за заявената от него готовност да помага и занапред.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: САПАРД чака бързо решение, за да се усвоят 360 милиона
Публикувано: темпо на Tuesday, June 28 @ 08:35:31 UTC (1687 прочити)
Бизнес
Комитетът по наблюдение по прилагането на Програма САПАРД проведе своето девето заседание на 22 юни т.г. в БЛЦ “Камена” във Велинград. Заседанието бе ръководено от заместник-министърът на земеделието Бойко Боев, а от страна на Европейската комисия участваха г-н Кай Мортенсен и г-жа Тару Хапаниеми. Основна точка в дневния ред бе приемането на протокола от осмото заседание на Комитета по наблюдение и годишния доклад за финансовото изпълнение на програма САПАРД за 2004 г. Одобрените проекти са 1910, а към момента остават неусвоени 70 милиона лева за 2004 г. и 360 милиона за 2005 г.
Пред журналисти г-н Б. Боев заяви, че Комитетът по наблюдение осъществява граждански контрол върху САПАРД и това прави програмата по-прозрачна. Участниците в заседанието са изразили безпокойство, че 39% от целия финансов ресурс на САПАРД за 2005 г. към момента не са усвоени. Причината е, че все още не е подписано споразумение за плана за 2005-2006 г. Новото Народно събрание трябва много бързо да вземе решение за предварително изпълнение на споразумението за 2005-2006 г. и така да позволи да бъдат усвоени парите, смята заместник-министърът. Към неговото мнение се присъедини и шефът на фонд “Земеделие” Асен Друмев. Другият вариант е Министерският съвет да стартира одобряването на бюджета за САПАРД за 2005 г., за да може да се “отпушат” мерките и да се отпуснат субсидии в размер на около 200 милиона лева. Няма опасност да не усвоим средствата, проблемът е това да става по-бързо, подчерта Бойко Боев. Според него не бива да се драматизира ситуацията около парите от Европейския съюз, която предизвика криза сред страните-членки. Дори и те да договорят евентуално намаление на субсидиите, за България то ще е най-много 2% от вече договорените и разписани 730 милиона. Затова не бива да драматизираме, а да мислим за най-ефективното оползотворяване на тези средства.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Гражданите по-активни от общинари и браншовици
Публикувано: темпо на Tuesday, June 28 @ 08:29:44 UTC (1567 прочити)
Общество и наука
Около петдесетина велинградчани участваха в общественото обсъждане на общинския план за развитие през периода 2007-2013 г. То се проведе на 21 юни в голямата зала на общината и протече при голяма активност - в залата се чуха 16 изказвания от граждани, отделно са подадени и писмени предложения. Това обаче не неутрализира неприятното впечатление от отсъствието на отговорни общински служители, общински съветници (присъстваха едва 5 от общо 29), кметове и кметски наместници (присъства само кметът на Сърница Шукри Якубов), представители на важни за общината браншове като туризъм и дървообработване. Не дойде и нито един от каниддат-депутатите от Велинград, въпреки че точно сега беше моментът да дадат своята идея за развитието на общината.
Председателят на Общинският съвет Неджат Кехайов, който ръководеше и групата за изготвяне на плана за развитие, обобщи работата на 11-те групи по сектори. Планът е средносрочен документ, не претендира за обхват на всички подробности и залага туризма като основна визия за развитието на общината. Съставителите му са изхвърлили “прозата и поезията” и са наблегнали на фактите, с които можем да привлечем инвестиции във Велинград. След общественото обсъждане планът ще бъде подложен на оценка от експерти и ще бъде преведен на английски език в съкратен вариант, който ще се предостави в Брюксел. Много хора питат за детайли и конкретни намерения, но те ще бъдат конкретизирани и ще залегнат в програмата към плана за развитие, обясни г-н Кехайов. Всяко от 16-те изказвания в залата започна с похвала към авторите на плана за положения от тях труд да съберат, ообщят и анализират огромно количество данни (най-интересното от изказванията публикуваме отделно). Врид кметът Атанас Водев пресметна, че за да се изпълнят всички потребности на общината, е нужна сума от порядъка на 100 милиона лева. Според него ако планираме правилно, програмата ни максимум би трябвало да бъде да дублираме годишния бюджет на общината от 10 милиона лева с още толкова пари от донори. Планът ще бъде обсъден и приет на сесия на Общинския съвет на 29 юни. Предстои и създаването на Комитет по партньорство по общинския план, който ще гарантира по-широко участие на граждани и организации.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Обсъждаме общинския план за развитие 2007-2013 г.
Публикувано: темпо на Tuesday, June 14 @ 09:17:07 UTC (1665 прочити)
Общество и наука
Проектът на Общинския план за развитие за периода 2007-2013 година вече е готов. На 21 юни той ще бъде подложен на обществено обсъждане, в което може да участва всеки жител на община Велинград. Такъв план се прави за първи път, но той е абсолютно задължително условие за всяка община при присъединяването ни към Европейския съюз. Изготвянето му е много отговорна задача, тъй като от 2007 г. общината ще може да кандидатства за финансиране от националните и европейски фондове само по проекти, които предварително са залегнали в плана.
Проектът на общинския план за развитие бе създаден изцяло с усилията на местния капацитет. За разлика от болшинството общини, които наеха консултантски фирми за изготвяне на плановете, община Велинград избра по-трудния вариант да работи със собствени сили. Общинският съвет натовари с изготвянето на плана Неджат Кехайов, Михаил Алексиев, Асим Адем, Ели Главеева, Даниела Пенева, Васка Милушева, Христо Савов и други общински служители. Включиха се представители от различни браншове и неправителствения сектор. Всички те се обединиха около идеята, че основната визия на община Велинград и през периода 2007-2013 г. ще бъде развитието на туризма. Визията бе избрана след направения обобщен SWOT-анализ и е залегнала и в различните стратегически цели и и мерки за тяхното постигане, детайлно разработени в плана.
Общинският план за развитие е обемист документ, който е на разположение на интересуващите се в стаи 4 и 5 на първия етаж в общината, в Информационния център за малък и среден бизнес, в Агенция за регионално развитие-Център за бизнес и информация. Създателите на проекта призовават повече граждани да се запознаят с него и да вземат участие със свои идеи и препоръки по време на общественото обсъждане на 21 юни.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Общество и наука: Интеграцията на ромите минава през образованието
Публикувано: темпо на Tuesday, June 14 @ 08:42:26 UTC (1899 прочити)
Култура
Фондация “Всяко дете” продължава дейността си по проекта за повишаване на достъпа на децата от ромски произход до каествено образование в общините Велинград и Ракитово. След първата среща през ноември миналата година на Юндола, на 7 юни в Професионалния учебен център на Бюрото по труда във Велинград се проведе и втора.
Програмната директорка на “Всяко дете” Дани Колева отчете, че са натрупани много проблеми по отношение на интеграцията на ромите. Интеграцията е двустранен процес, който се нуждае от подкрепа на широки обществени кръгове. Точно затова фондацията бе поканила продседателя на Общинския съвет Н. Кехайов, директорката на дирекция “Образование” в общината Н. Стефанова, директорката на ОУ “Н. Рилски” Д. Кандева, на ЦДГ “Фантазия” М. Якимова, Р. Чилев от сдружение “Знание”, педагогически съветници и учители от училища и детски градини от Велинград. Всички те заявиха желанието си да чуят и обсъдят конкретни предложения за работа по проекта. Интегрирането е много трудна работа, каза г-жа Якимова, опирайки се на дългогодишния опит на ЦДГ “Фантазия” по програмата “Стъпка по стъпка”. Г-жа Кандева обясни, че в училището в Чепино годишно учат 300 ромски деца, но 70 от тях отпадат и едва 50 успяват да се интегрират. Като плюс на дейността на фондация “Всяко дете” г-жа Колева изтъкна, че те имат лукса собствено финансиране. Средствата се осигуряват от Великобритания, изготвена е и стратегия за интегриране на ромските деца в периода 2003-07 г. През 2004 г. фондацията е направила ситуационен анализ на положението във Велинград и Ракитово. Поставените от тях две основни цели са: правото на всяко дете да израсне в семейна среда и правото на всяко дете да получи основно образование.
Обсъдени бяха редица идеи как да се мотивират ромските деца да посещават училище, а техните родители да бъдат съпричастни към проблема. Нужно е повишено разбиране и толерантност, особено днес, когато в България се разпалват междуетнически вражди, бяха единодушни участниците в срещата.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Всичко за велинград