Актуален брой

Предишен брой
Monday, July 05
· Чака ни дълга съдебна или “избори до дупка”
· С повторно гласуване Стоян Дулев стана временен кмет
Sunday, June 13
· Има ли нарушение на закона за местните избори ?
Tuesday, March 30
· Изборите в Сърница - роман с продължения
Sunday, March 14
· Рекорд: ВАС гледа за четвърти път кметското дело за Сърница
Sunday, February 22
· Съдът обяви Ф. Беев за законен кмет
Wednesday, February 18
· ВАС не допусна нови доказателства
Monday, December 15
· “Кметското” дело отива във Върховен съд
Monday, November 03
· Фидел Беев е новият кмет на Велинград
· Кой как се представи в избора за Общинския съвет
· ОИК връчи удостоверенията на избраните общински съветници
Monday, October 27
· Бизнесмените надиграха политиците:Балотаж Фидел Беев - Александър Даскалов
· Местни избори 2003
· В Ракитово балотаж Андонов - Зяпков
· Само четирима избрани кметове в селата

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Избори: След рекордна пасивност идва съдбовен балотаж
Публикувано: темпо на Tuesday, September 20 @ 09:39:20 UTC (2462 прочити)
Политика
Ключът за кметския кабинет е в ръцете на негласувалите
От 36 000 избиратели в община Велинград само 11 800 гласуваха на частичните кметски избори на 18 септември. Избирателната активност от 32.78% удари рекорд по пасивност. За сравнение: на предишните частични избори за кмет през февруари и на парламентарните избори през юни в община Велинград гласуваха над 22 000 избиратели. За разлика от последните вотове, този път по-активно, макар и с малко, бе гласуването във Велинград, отколкото в района. От близо 22 хиляди избиратели във Велинград до урните отидоха 7547 или 34.5%. Изненадващо ниска бе активността и в селищата от общината, където от 14 217 избиратели гласуваха 4255 или 30%. Рекордът по негласуване държи Сърница с едва 13.5% гласували. Не бяха активни и ромските махали, в Анезица дадоха своя глас само 17%.
В резултатите от първия тур на изборите води независимият кандидат Стоян Дулев с 5414 гласа. Подкрепеният от ДПС-депутата Фидел Беев кандидат очакваше далеч по-сериозен резултат и победа без балотаж. Но предвижданата масирана подкрепа от ДПС не се състоя. Официалната позиция на движението избирателите му да гласуват “по съвест” на предишни избори винаги даваше максимум бюлетини за Фидел Беев, но сега не постигна същото за Стоян Дулев. Изненада от поведението на избирателите в района изрази и областният лидер на ДПС Ахмед Хаджийски.
С близо 900 гласа по-малко на второ място е кандидатът на БСП Иван Лебанов, подкрепен още от партиите от Коалиция за България, НДСВ, БЗНС-НС, ССД, БСД и др. На първия тур олимпийският медалист получи 4538 гласа и то предимно от велинградчани - 4015 гласа плюс само 500 гласа от селата. Още в изборната нощ в щаба на Иван Лебанов си дадоха сметка, че ги чака изключително труден балотаж.
Достойно участие в изборите записа независимият кандидат Никола Матров, на чиято страна в кампанията застанаха СДС, ДСБ, ВМРО. Г-н Матров получи 1766 гласа, с което на практика бе осигурена възможността да има втори тур. Кандидатиралият се този път от НЗП “Н. Петков” Ангел Топорчев слезе много под получените от него през февруари 216 гласа. Сега за бившия заместник-кмет гласуваха само 84 избиратели. Самият той не бе допуснат да гласува, тъй като бе пропуснал в срок да подаде искане за вписване в избирателните списъци.
Първият тур премина относително спокойно. От щаба на БСП в ОИК бяха подадени две официални жалби по повод поведението на депутата от ДПС Фидел Беев. Първата жалба бе предизвикана от факта, че г-н Беев агитира избиратели в Драгиново да гласуват за Стоян Дулев, което е забранено в деня на изборите. Освен това ДПС-депутатът си е превишил правата, изисквайки от комисии в секциите да види избирателните списъци. Втората жалба отново бе за неправомерна агитация от страна на Фидел Беев, този път в ромската махала Анезица. Интерес към изборния процес в община Велинград проявиха и други депутати - Костадин Кобаков от БСП, д-р Иван Колчаков от ОДС, но без да се намесват по подобен непозволен от закона начин и да агитират за подкрепяните от тях кандидати.
На 18 септември изборите протекоха при невиждана досега стройна организация. Общинска администрация се постара максимално и това даде резултат. Въпреки тежките пътни условия след наводненията, всички изборни материали бяха доставени навреме. За превоза на членовете на секционните комисии в района бяха подсигурени високопроходими автомобили. Забележки се чуха от членове на СИК в Абланица и Цветино, за които не е бил подсигурен транспорт да слязат до Велинград и така не са успели да гласуват в своите избирателни секции. Отлична бе организацията и при приемане на бюлетините. За първи път още в 22 часа всички комисии бяха предали своите протоколи и имаше обобщена информация за изборните резултати.
Специална благодарност към врид кмета Атанас Водев и към Общинската избирателна комисия изразиха повечето от отразяващите вота медии. За първи път в общината бе организиран пресцентър, в който председателят на ОИК Иванка Станчева и говорителят на ОИК Рени Тренова през 2 часа даваха актуална официална информация. С помощта на колегите от пресцентъра на тези избори журналистите получиха всички данни, които поискаха.
Резултатите от първия тур вещаят съдбовен втори тур. Ключът за кметския кабинет е в ръцете на негласувалите избиратели. В тежката предизборна седмица партиите се явяват на изключително отговорен изпит. За всички са ясни опасностите от етническо гласуване и дългосрочните последиците за града и общината. Не бива да се подценява и друга опасност - поредното купуване на вота, което срива доверието на хората във властта. Изборът не трябва да е подчинен на партийни и коалиционни сметки - избирателите категорично показаха, че това ги отблъсква и демотивира. Да не забравяме, че кметските избори са мажоритарни, че между Стоян Дулев и Иван Лебанов избираме достойната личност. За г-н Дулев залогът е голям, тъй като на 7 октомври продължава наказателното дело, по което той е обвиняем за нанесени на общината материални щети. За г-н Лебанов залогът също е голям, защото той е заложил името и авторитета си на доказал се спортист и човек. Залогът е голям и за всички нас като избиратели, защото с гласуването или негласуването си ние избираме посоката, в която новият кмет ще поведе нашия град и община.
Темпо

Резултати от първи тур
Кандидат-кмет Велинград Общо %
Стоян Дулев 1825 5414 45.87
Иван Лебанов 4015 4538 38.45
Никола Матров 1633 1766 14.96
Ангел Топорчев 74 84 0.71
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: Спортни величия застанаха зад кандидатурата на Иван Лебанов
Публикувано: темпо на Tuesday, September 20 @ 08:25:58 UTC (1839 прочити)
Политика
В последната предизборна седмица поредица от видни спортни деятели обявиха своята подкрепа за кандидат-кмета Иван Лебанов. В обедните часове на 16 септември екстреньорът на националния футболен отбор Димитър Пенев се срещна с група спортни хора от Велинград. Пред тях и пред медиите Пената си припомни дългите лагери във Велинград, Белмекен и София, по време на които се е родило приятелството му с олимпийския медалист Иван Лебанов. Не само аз, а и много колеги спортисти ще го подкрепят, защото Лебанов е точен като човек и спортист, заяви Д. Пенев. Той пожела по най-бърз начин общината и фирми да помогнат за възстановяване на спорната база на курорта. Д. Пенев коментира и изявите на четирите български футболни тима в турнирите на УЕФА през седмицата. Според него клубовете са ни дали възможност да забравим огорчението от играта на националния отбор, а за реваншите трябва да сме оптимисти и да имаме късмет. Преди да си тръгне, Димитър Пенев подари състезателни екипи и топки за детските футболни отбори и раздаде множество автографи на фенове.
Вечерта на 16 септември Иван Лебанов получи и подкрепата на новия председател на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева. Тя участва в заключителната предизборна среща в голямата зала на общината и каза, че спортистите са тези, които могат да се борят всеки ден в името на своята цел да са на върха. Като човек, прославил България, Иван Лебанов трябва да бъде новото лице на Велинград пред България. Г-жа Лечева постави като неотложен проблем състоянието на общинската спортна база, финансирането на ученическия спорт и игри и посочи Иван Лебанов като човек, който може най-добре да реши този проблем.
В подкрепа на Ив. Лебанов говори и треньорът на руския национален отбор по ски Алексей Прокуроров, който заедно с колегата си Юрий Боровиков също уважи заключителната среща от кампанията на кандидат-кмета.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: ОИК работи под високо напрежение
Публикувано: темпо на Tuesday, September 13 @ 08:38:02 UTC (1700 прочити)
Политика
Седмица преди изборите в Общинска избирателна комисия напрежението е високо. На 8 септември 8 членове на ОИК даваха показания пред Икономическа полиция - Пазарджик. Поводът са подадени от депутата от ДПС Фидел Беев поредица от жалби, касаещи предишните избори за кмет през февруари 2005 г. Депутатът е подал жалби срещу ОИК, Общинска администрация и врид кмета Водев. Искът на Ф. Беев е за нанесени щети от 70 000 лева за Община Велинград и 30 000 лева лично за него като кандидат-кмет. Повдигането на жалбите точно сега, в навечерието на новите избори, е сериозен психологически натиск към ОИК. Започналата проверка ще търси дали има виновни длъжностни лица за касирането на вота. По закон глобите за тях са от 100 до 1000 лева.
Другият “горещ картоф” за ОИК е искането на кандидат-кмета Ангел Топорчев да му бъдат предоставени за графологична експертиза подписките, с които са регистрирани за участие в изборите независимите кандидати Никола Матров и Стоян Дулев. От ОИК препратиха искането по компетентност в ЦИКМИ, но отговор от централната изборна комисия все още няма, а срокът изтече. Г-н Топорчев не крие намеренията си да си търси правата докрай, включително и в съда.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: Как се стигна до поредните частични избори за кмет
Публикувано: темпо на Tuesday, September 13 @ 08:37:05 UTC (2601 прочити)
Политика
2 ноември 2003 г. В надпревара между 15 кандидати бизнесменът Фидел Беев спечели убедително втория тур на изборите за кмет с 12 142 гласа. Изборите се запомниха с отвличането на дъщерята на Ф. Беев в седмицата между двата тура.
10 ноември 2003 г. Пазарджишкият окръжен съд с определение спря встъпването на Фидел Беев в длъжността кмет на община Велинград. Започна съдебно дело за касиране на изборите, заведено от загубилия ги кандидат-кмет Александър Даскалов. Временен кмет на общината стана Ангел Топорчев. 27 януари 2004 г. Пазарджишкият окръжен съд призна изборите за редовни и отмени определението си, след което Фидел Беев официално зае поста кмет на общината.
18 юни 2004 г. Общинската избирателна комисия прекрати правомощията на кмета Ф. Беев заради нарушения на ЗМСМА: в качеството си на кмет той е останал собственик на търговски дружества и е извършвал търговска дейност, включително с общината. Фидел Беев започна съдебно дело срещу решението на ОИК, временен кмет на общината след скандали стана Стоян Дулев.
21 октомври 2004 г. Върховният административен съд като последна инстанция постановяви, че решението на ОИК за прекратяване кметските правомощия на Фидел Беев е законосъобразно. 25 октомври 2004 г. Общинският съвет за втори път сваля от кметския пост Стоян Дулев, който обаче остава врид кмет и започва съдебно дело срещу решението.
9 декември 2004 г. Общинският съвет избира за врид кмет Атанас Водев, който след съдебно решение заема поста в навечерието на Коледа. 12 февруари 2005 г. Провеждат се частични избори за кмет на община Велинград, спечелени отново с 12 912 гласа от Фидел Беев, чийто основен съперник Атанас Водев получи 8934 гласа. 17 февруари 1005 г. Пазарджишкият окръжен съд за втори път спря встъпването в длъжност на Фидел Беев. По жалба на Ат. Водев започна ново дело за касиране на частичните избори.
18 май 2005 г. Върховният административен съд касира частичните кметски избори за община Велинград на базата на многобройни нарушения на закона. По-късно президентът Георги Първанов насрочи нови избори за 18 септември 2005 г.
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: Велинградчани, събудете се. Не робувайте - гласувайте!
Публикувано: темпо на Tuesday, September 13 @ 08:35:13 UTC (2248 прочити)
Политика
Велинградчани, събудете се. Дойде му времето. Много е лесно да се скриеш, за не гласуваш, а само да критикуваш. Не робувайте. Гласувайте. На въпрос на г-н Стоян Дулев от Карабунар: Не са ми плащали и никой няма да ми плаща, за да се кандидатирам за кмет на община Велинград, нито да прикривам чужди лични или партийни интереси. “Дали Топорчев не е издигнат от Беев, за да размие гласовете срещу Беев-Дулев?”. Отговарям публично и на директно поставен ми от депутата от ДПС г-н Фидел Беев, в качеството му на вдъхновител, координатор, закрилник и гарант за изборната война на Стоян Дулев - “независимия кандидат” (независим, защото от него нищо не зависи) за кмет на Община Велинград. “Господа, вие много добре знаете, че Ангел Топорчев е неподкупен, че от вас не е вземал и няма да вземе нито пари, нито други облаги. Това не пречи да тиражирате гнусни лъжи с цел заблуда на верващите”. Изчепвате се. Тази инсинуация вече беше употребена в предишната кампания. Вашите сценаристи и глашатаи не спират да разнасят лъжи и пояснения там, където хващат дикиш - по джамии, църкви, пенсионерски клубове, транспортни услуги (с автобусни и псевдоавтобусни средства - без търг и конкурс).
Народняшката земеделска партия “Никола Петков” ме издигна и подкрепи като експерт и като гражданска позиция за отстояване на България и българските интереси. Тази подкрепа е без предизборни или следизборни условия или тайни споразумения. Изборът за кмет на община е мажоритарен. Избор на личност, а не избор на партия или коалиция. Кандидатирах се, защото днешният Велинград е съдба и болка, която не ми е безразлична. Кандидатирах се отново, за да заявя публично най-отговорно, че съм против явлението “Беевизация” на местно и национално ниво.
Не съм подкупвал и няма да плащам за гласове или за подкрепа. Нека политици и гласоподаватели се убедите, че има и нормални отношения. Съвестта ми е чиста. За времето, през което съм управлявал Общинска администрация Велинград, нямам актове, констатирани нарушения, не са заведени дела срещу заповеди, актове или внесени от мен решения в Общинския съвет. Това е доказателство за професионално свършена работа. За разлика от други претенденти - дела за незаконни договори, незачитане решения на Върховен съд. Корупция. Следствени дела. Наказателни постановления. Актове за финансови и административни нарушения. Общината не е частна фирма, нито политическа благодарност за послушание и безропотно подчинение. Общината не е място за престъпници.
Както много от вас и мене ме е срам да отговарям на въпроса “Последно - Велинград или Беевград?”. Заставам срещу поредния опит за открито и грубо потъпкване и манипулиране чрез незаконни медии и незаконни средства, подставени лица и машинации и страх, Велинград отново и задълго да бъде заграбен и ограбен.
Не се страхувах и от машинациите на поредните фарс-избори през февруари 2005 г. Не се изплаших както мегакоалиционния кандидат за кмет. Влизах на всички съдебни заседания и лично пред съдебните състави отстоявах и защитих истината и справедливостта в интерес на Велинград. И ще продължавам да го правя.
Какво ме е свързвало с д-р Цветан Дафов? Само служебното разрешаване на важни и неотложни обществени проблеми.
Какво ме е разделяло с д-р Цветан Дафов?
Корупционните механизми и незаконното обогатяване, интригантството, потискането на инициативността, задкулисните договорки, които почти винаги са довеждали до обществени скандали и до съдебната зала. Нямаме общи приятели с д-р Дафов. Но понесох негативите от неговия стил и “резултати”.
Велинград фатално изостана и се очерта като територия със затихващи функции, неотговаряща на добрите традиции, изключителен човешки и природен ресурс. И всичко това е резултат на икономически и политическите амбиции на местни псевдополитици и групировки.
Мъдри хора на Велинград, от вас зависи дали ще наваксаме изоставането. Онези, които не гласуват, ще дадат шанс други да определят съдбите на този благословен от природата град. По повод предизборната кампания около Велинград и района се генерира и разпалва изключително опасно противопоставяне и напрежение между различни слоеве по етнически, религиозен и териториален признак. Не се поддавайте. Това може да има фатални последици. С това сигнализирам и службите, които са отговорни за спазване на законността, сигурността и обществения ред в района и страната. Отворете си очите, докато не е станало фатално късно.
Знам, че на всички ни писна от избори, от игри и коалиционни сделки под масата за сметка на народа. Не оставяйте пак друг да определя съдбата. Ако сега не упражните това си конституционно право и отговорност, гражданска съвест и разум, ще се наложи с нашите данъци да има нови избори, защото осъдени не могат да бъдат на избираеми или общински постове.
Съзнавайки, че управлението на една община е огромна отговорност пред всички граждани, декларирам, че ако вие гласувате с бюлетина номер и две и изберете Ангел Топорчев за кмет на Община Велинград:
1. Бързо излизане от дълбоката криза и изолация, връхлетели Община Велинград от всички посоки.
2. Като кмет на цялото население и администрацията ми като екип ще зачитаме свободите и правата на всички граждани.
3. Ще възтържествуват законността, справедливостта, взаимното доверие, уважението и сигурността в утрешния ден.
4. Велинград ще има кмет, от когото няма да се срамувате.
5. Инвестициите, привлечените средства от фондове, разкритите нови работни места ще намалят безработицата с не по-малко от 50%.
6. Условия, гарантиращи размерът на инвестиции в публичния и частния бизнес да бъде не по-малко от 5 пъти размера на общинския бюджет за периода 2005-07 г. (над 45 млн лв).
От всички канидат-кметове само аз имам ясна подробно разписана програма, гарантираща интензивното и устойчиво развитие на велинградската община в период 10-15 г., която е инструмент и гаранция за просперитет. Само Законът ще ни даде свобода. Дойде му времето. Гласувайте по съвест и разум. Не им вервайте. Накажете престъпниците. Не робувайте - гласувайте.
С уважение: кандидат за кмет инж. Ангел Топорчев
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: Живея във Велинград, познавам проблемите му и мога да ги реша!
Публикувано: темпо на Tuesday, September 13 @ 08:32:14 UTC (2336 прочити)
Политика
Когато през 1954-55 г. посещавах служебно училищата в района на Кремен, Обидим и Филипово, община Банско и се озовах в село Гостун, бях очарован от заоблените върхове на Родопа планина, приличащи на укротени морски вълни, а в далечината на запад сякаш поздравяваше заскреженият връх Вихрен. Възкликнах: “Ето тук се раждат и растат духовно богати, волеви и смели хора! Тази природа ги създава и вдъхновява. Те са благословени!”.
Там е началото и на Иван Лебанов, който по-късно прослави България, донесе първия олимпийски медал и сам се превърна в легенда за българския ски спорт!
През 1960 г. семейството на Надежда и Георги Лебанови се установява във Велинград. Малкият Иван още не е навършил 3 години. Той расте в града на Вела, получава основно и средно образование. Но още от тези години има една мечта - да стане скиор! Започва с примитивни извити дъски от една бъчва и заедно с другите деца прави първите крачки по тази желана пътека. Но шансът му е, че попада в полезрението на опитните педагози и заслужили скиори Мария и Георги Стамболови. И се зареждат часове, дни, месеци на труд и тренировки.
Идват успехите, идват и отличията: многократен републикански шампион в ски бяганията, световен юношески първенец за 1977 г., двукратен световен студентски шампион на 30 километра 1978-81 г., носител на отличия от зимни спартакиади на дружеските армии, многократен призьор от състезания за Световната купа. Награждаван с високи държавни отличия, заслужил майстор на спорта и първи почетен гражданин на Велинград. Най-високото отличие е от Зимната оплимпиада през 1980 г. в Лейк Плесид, САЩ, където в ски бягането на 30 км завоюва бронзов медал. През юни 1999 г. на тържествено честване на 80-годишнина на ски спорта в България Иван Лебанов е обявен за “Скиор на века”.
Сега той е ръководител на ски училище с неговото име на Юндола и обучава на скиорско майсторство всички, които обичат този спорт. Всяка година работи със 100-120 деца и възрастни. Иван Лебанов е доказан патриот. Обича Велинград и хората му. Има къща в града, построена до подстъпите на боровата гора. Опора и радост за него е съпругата Росица, учителка в СОУ “В. Левски” и двете им деца Йордан (студент) и Надежда (ученичка).
Той е член на ВС на БСП, но от особено голямо значение е работата му като общински съветник. Тя помага да се запознае с болките на хората и да помага за лекуването им. В разговорите ни споделя: “Живея в нашия град, знам му проблемите и мога да ги решавам. Затова се кандидатирах за кмет. Бъдещето на общината и града е като международен балнеоложки целогодишен курорт и спортно-туристически център. Затова ще работя прозрачно за преодоляване на последиците от наводненията, за намаляване на безработицата, за нови свежи инвестиции, за развитие на бизнеса, за подобряване хала на пенсионарите и инвалидите, за успехите на образованието и културата. Но открито, честно,с отговорност за морал и етика, всеотдайно. Няма да забравя и кой как и какво е вършил преди мене. В името на човека, на хуманизма, на професионализма. Това се отнася и до екипа в общината, до кадрите. Това в най-общи щрихи, а детайлите, които не са стотици, а хиляди и хиляди - в процеса на самата работа...”. И ние му вярваме, защото той има още младостта - не е все едно да си над 70-те или под 50-те години и висшето образование - “Педагогика” в Спортната академия. Вярваме му още, защото девизът му е “Всичко е възможно” и “Велинград на всички - това е нашият град”. Защото е свикнал да влага колосална работа (само един пример: при подговката за Лейк Плесид е 100 000 километра бягане и 10 години труд), на физическо и психическо свръхнатоварване, на много труд и лишения от житейски съблазни. Вярваме му, защото е доказал скромността, етичността си и това личи в признателността, която е засвидетелствал многократно към своите треньори Стамболови, Зографов, Атанасов, Митков, Митов, към родителите си.
Още в детските години, когато са първите му стъпки в ски спорта, д-р Ангелов установява, че момчето има здраво сърце и бавен пулс. Днес излъчва стабилност и сила, воля и интелект, озарена духовност.
Как да не му се доверим на 18 септември? С основание той казва “Оптимист съм! Аз няма да ви подведа!”.
Аврам Жерев
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: Велинград стана ДПС-община
Публикувано: темпо на Tuesday, June 28 @ 08:49:45 UTC (3648 прочити)
Политика
За първи път след 1990 г. ДПС спечели мандат за народен представител от Пазарджишки избиратетелен район - това е резултатът от брака по сметка, сключен от лидера на ДПС Ахмед Доган и избрания за водач на листата Фидел Беев. Основен дял в спечелените от ДПС в областта 14 211 гласа или 11.52% се пада на община Велинград. Тук за ДПС гласуваха 7701 избиратели, от които 1045 във Велинград. Досега на парламентарни избори кандидатите на движението взимаха в общината между 4000 и 4500 гласа, но получените този път гласове за първи път правят ДПС първа политическа сила. Парадоксът е, че Фидел Беев ще стане депутат с най-слабия си досега изборен резултат в община Велинград (на два пъти той печели кметските избори с над 13 000 гласа). За депутатския мандат на ДПС на областно ниво помагат близо 1400 гласа от община Ракитово, 1755 от Нова махала и др.
На второ място в общината е Коалиция за България - БСП събра 4084 гласа, получени най-вече в секциите във Велинград плюс малко гласове от Драгиново, Цветино, Побит камък, Враненци. НДСВ са трети с 2722 гласа, като правят пробив в ромските махали, Драгиново, Кръстава, Грашево, Сърница.
Сред десните политически сили, които преминават бариерата от 4%, с най-добър резултат във Велинград е БНС с 1221 гласа, което отрежда на коалицията четвърто място. БНС е единствената политическа сила освен ДПС, която успява да вземе 160 гласа в Кръстава, чийто кмет бе кандидат-депутат. На пето място е “Атака”, за която велинградчани са пуснали 1204 бюлетини. ОДС събира в общината 646 гласа, само 3 гласа по-малко печели ДСБ - 643.
Избирателната активност в община Велинград бе малко над 50%, от общия брой имащи право на глас 35 760 човека на 25 юни гласуваха 19 522. Действителните гласове са 19 211, недействителните 443, а дописаните в избирателните списъци с удостоверения за гласуване на друго място са 204.
Изборният ден протече нормално от организационна гледна точка. В една от секциите още сутринта се повреди механизмът на печата, но комисиите разполагаха с тампони и се справиха със ситуацията. По-сериозен инцидент възникна в ромската махала Буков дол в кв. Каменица, откъдето постъпи сигнал, че активист на Новото време с червено ауди раздава по 10 лева на гласоподовател. На място пристигнаха представители на Коалиция за България и полицията, а екипът на “Юниън телевижън” бе нападнат от разгневени жители на махалата. Сигнал за случилото се бе подаден до РИК - Пазарджик. Вечерта на 25 юни повечето от политическите партии по традиция чакаха резултатите в сградата на Стария съвет. Резултатите обаче бяха такива, че нито една партия не празнува с пълно удовлетворение. Едва след полунощ от сградата на Фидел Беев бяха изстреляни подготвените фойерверки, но и сред неговите поддържници настроението не бе съвсем празнично заради заръката на Доган за “няколко мандата” от Пазарджишко.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: Новите депутати от Пазарджишки избирателен район
Публикувано: темпо на Tuesday, June 28 @ 08:46:21 UTC (2632 прочити)
Политика
51% или 127 398 избиратели от общо 250 139 дадоха своя вот в изборите за народни представители на 25 юни 2005 г.
В 13 Пазарджишки избирателен район изборите спечели Коалиция за България, която подкрепиха 39 058 човека или 31.67% от гласувалите. На второ място е НДСВ, което получава 23 723 гласа или 19.24%. На трета позиция с 14 211 гласа и 11.52% е ДПС. ОДС са четвърти с 12 701 гласа и 10.30%. Следва “Атака” с 9162 гласа и 7.43%. Шеста позиция в областта заема БНС, за която са гласували 5.62% от избирателите или 6928 човека. На седмо място остава ДСБ с резултат 5557 гласа или 4.51%. От партиите, останали извън парламента, най-много гласове са събрали “Евророма” - 2.75% и Новото време - 2.72%. До понеделник на обяд Районната избирателна комисия все още не беше обявила официално разпределението на мандатите в Пазарджишка област. Прогнозите са, че Коалиция за България взима 3 мандата и в парламента влизат досегашният депутат Георги Пирински, кметът на Пещера Георги Петърнейчев и коалиционният партньор Иглика Иванова. В последното Народно събрание Коалиция за България имаше двама депутати от Пазарджишка област.
От досегашните пет мандата НДСВ запазва два - за Даниел Вълчев, който води листата и в Добрич, но вероятно ще избере Пазарджик и за досегашния депутат Валентин Милтенов. Ако Даниел Вълчев влезе от Добрич, а третата в листат Петя Гегова влезе от друг район, в парламента може да се окаже бившата зам.-министърка на икономиката Любка Качакова.
Един мандат получава ДПС в лицето на Фидел Беев. Движението направи пробив, като за първи път излъчва самостоятелно депутат от нашия район (през 1997 г. депутат с гласове на ДПС стана Арлин Антонов от името на Обединение за национално спасение). Но в хода на предизборната кампания ДПС ясно заяви, че се бори за “няколко мандата”. Засега обаче извън парламента остава вторият в листата Ахмед Хаджийски, който е областен лидер на ДПС.
Депутат с листата на ОДС става екскметът на Пазарджик д-р Иван Колчаков. Още в нощта на изборите той бе сред първите, които поискаха синята лидерка Надежда Михайлова да подаде оставка заради рекордно лошото представяне на ОДС. Мандат печели “Атака” с водач д-р Петър Берон, който може да влезе и от софийската листа и тогава на негово място идва преподавателят доц. Станислав Станилов.
Последният девети мандат е под въпрос и зависи от разпределението на гласовете по метода Д’Онт в национален мащаб. С най-големи шансове да спечели мандата е Николай Божилов от БНС, но е възможно той да отиде при ДСБ с водач Екатерина Михайлова или заради преливане на гласове да го вземе някоя от водещите политически сили. До сряда, когато се очаква ЦИК да обяви официално разпределението на местата в парламента, са възможни всякакви изненади. Да припомним как на предишните избори до последно ДПС се надяваше на мандат, но го получи НДСВ.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: На 18 септември - трети вот за кмет
Публикувано: темпо на Tuesday, June 28 @ 08:43:19 UTC (1711 прочити)
Политика
Жителите на община Велинград ще избират кмет за трети път в рамките на последния 4-годишен мандат на 18 септември 2005 г. Президентът Георги Първанов насрочи частичен избор за кмет на общината с указ - 220 от 15 юни 2005 г. Указът на държавния глава бе обнародван в Държавен вестник на 24 юни т.г.
Датата 18 септември 2005 г. е била предложена от Централната избирателна комисия за местни избори (ЦИКМИ). За разлика от последния вот през февруари, този път ще гласуваме не в събота, а в неделя. На същата дата кмет ще избират и в кметство Търговци, община Туракан.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: Хората, които направиха промените, отново са мобилизирани
Публикувано: темпо на Tuesday, June 21 @ 10:07:47 UTC (2215 прочити)
Местни избори 2003
Асен Попов е председател на партия Демократи за силна България (ДСБ) във Велинград. Кандидат за народен представител, на четвърто място в листата на ДСБ за нашия избирателен район.

- В предизборната кампания ДСБ не предложи PR-акции, шоу и реклама, а бе една от малкото партии, които заложиха на политическо говорене. Това ли е верният път към избирателя днес, г-н Попов?
- Вярно е, че всеки от нас от ДСБ говори за политика. Не само ръководството на ДСБ, това става и на всичките ни срещи в Пазарджишка област и много ме радва. Определено се харесва на избирателя, към който ние се стремим - този, който анализира критично и прави своя избор, който е политически активен и помни историята. Питаме, отговаряме, излагаме тези очи в очи, без предварителни уговорки кой какво ще говори, дори много от хората проявяват истинско политическо творчество.
- ДСБ е единствената дясна партия, която не се явява на изборите в коалиция, а в чист вид. Защо и имат ли основание опасенията, че ДСБ не е склонна към коалиционна политика?
- Да се явим в чист вид бе решение на националното събрание на ДСБ. Това ни подхожда и чисто психологически, а и трябва ясно да се разграничим. Като нова партия да предложим нашите тези пред хората в чист вид. И едва след това да говорим за коалиции, но на базата на принципите, които сме заложили в нашия договор с избирателя. Трескавото търсене на коалиции е признак на слабост. Има чак смешни примери как досегашни противници станаха съюзници. По-добре е, че ние от ДСБ не го правим. Не правим коалиции и за да минем бариерата, можем да се коалираме само на принципна основа.
- Водачът на вашата листа Екатерина Михайлова е познат за всички политик. Кои са другите лица на челните места в ДСБ в Пазарджишки избирателен район?
- Тандемът Екатерина Михайлова - д-р Пещерлиев (който е втори в листата) е изключително убедителен. Д-р Пещерлиев е добър доктор ортопед, добър човек и добър политик, на когото хората вярват. На трето място е Иванка Ваклинова - учителка от Белово, а четвърти съм аз. Важно е да се знае, че листата на ДСБ бе подредена с тайно гласуване от делегатите на конференцията ни в Пазарджик, а не от партийната централа.
- Резултатите за ДСБ-Велинград на тези парламентарни избори ще бъдат легитимация на партията и на местната политическа сцена. Прогнозирайте мястото на ДСБ в твърде сложната и необичайна политическа ситуация във Велинград?
- Ние трябва да се представим достойно на парламентарните избори, за да претендираме за влияние във Велинград. След това трябва да направим дългосрочна програма за сериозно участие на общинските избори след 2 години. Велинград е голямо предизвикателство. Предизвикателството пред всички, които се занимават с политика във Велинград, е да няма купуване на гласове и гласуване по верски или етнически признак. Независимо кой ще печели изборите, това трябва да се промени. В нашата предизборна програма това е заложено.
- Заедно с над 50 симпатизанти на ДСБ от Велинград бяхте на внушителния митинг, организиран от партията на 18 юни в София. Какво беше усещането на знаковия площад пред храм “Ал. Невски”, където се събраха изненадващо голям брой хора?
- Че хората, които направиха промените, отново са мобилизирани и няма да оставят нещата така. Усещането беше като на първите митинги след 1989 г. Това вдъхва кураж. Не оставя никакво съмнение по въпроса дали ще минем 4-процентовата бариера. Хората бяха толкова много, че на човек му порастват криле. Този митинг доказа, че избирателите не бива да се страхуват, че ще загубят гласа си, ако гласуват за ДСБ. Ние влизаме в Народното събрание и приканваме да ни подкрепи традиционния десен избирател, да ни оцени по достойнство и да направи избор между партиите, които се конкурират за неговия глас.
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: Мога да бъда полезна за Велинград!
Публикувано: темпо на Tuesday, June 21 @ 10:05:51 UTC (2208 прочити)
Местни избори 2003
На предстоящите парламентарни избори Екатерина Каферинова е кандидат-депутат на второ място в листата на коалиция Български народен съюз (БНС) в Пазарджишки избирателен район.

- Госпожо Каферинова, защо избрахте за свое лично мото в кампанията “Речено - сторено”?
- Обикновено мотото, което си избира човек, характеризира неговата същност. Трети мандат съм общински съветник, а един мандат бях и председател на Общински съвет Велинград. През тези три мандата въпросите, които съм си поставяла за решаване, съм ги решила. Когато подхождам към даден проблем, анализирам е ли възможно той да бъде решен и ако има и най-малка възможност, търся пътища, начини, подходи, средства и го решавам. Не само при решаването на лични проблеми на хората, а и при такива, свързани с общината.
- С кое от “стореното” досега се гордеете?
- Изповядвам дясна философия за развитие на обществото. Следвам пътя, по който от 1989 г. България върви или се стреми да върви: пазарна икономика, раздържавяване, привличане на инвестиции. В този смисъм винаги съм подкрепяла хора, които желаят да инвестират във Велинград и с моя глас съм помагала. Още през първия мандат с “Бор”, който беше превърнат в развалина, а днес е един хубав ресторант и инвеститорите вече са на втори етап, за да създадат и хотелска част. Минералният плаж “Терма” в кв. Каменица също беше неугледно място-сметище, а днес е един красив кът в града ни. Помагах за “Двореца” и “Олимп”. Градският стадион, “Милениум”, търговски комплекс “Централ”, таверна “Омар”, ремонтите по проект “Красива България” - всички тези обекти промениха облика на Велинград, а в същото време се ангажира и работна ръка. Във всеки от изброените случаи е имало две позиции - дали да стане или не. Аз винаги съм била от най-активните в дебати и с действия за решаване на проблемите. Хубаво е, че за всеки от обектите има различен инвеститор, никой не е получил монопол, което даде възможност да се създаде среда за среден и по-едър бизнес във Велинград.
- Предстоящите избори са много трудни за десните избиратели. С какво ще ги привлечете и мотивирате да подкрепят точно коалиция БНС?
- Български народен съюз е нова коалиция: БЗНС-Народен съюз и ВМРО са партии с над 100 години история, представляващи земята и патриотизма, а новата партия Съюз на свободните демократи представлява предприемачеството. Така разширяваме кръга от слоеве, към които се ангажираме с отговорна политика. През годините в България имаше ясна поляризация и конфронтация ляво-дясно. Крайно време е да се обособи центристка политическа формация и да се създаде средна класа. БНС ще се яви като един нов елемент в следващото Народно събрание. В противен случай няма да има промяна, конфигурацията и статуквото в парламента ще се запазят. Който търси промяната, трябва да се ориентира към БНС. БЗНС-Народен съюз е член на Европейската народна партия, което е гарант, че коалицията ще продължи пътя ни към ЕС.
- Каква е оценката ви за настоящата предизборна кампания?
- Смятам, че когато има толкова бедни, страдащи, болни деца, пенсионери, които едва свързват двата края, е непростимо да се харчат хиляди левове за концерти, плакати, за огромна реклама. Затова аз водя кампания от човек на човек, от врата на врата, от къща на къща.
- За вас това не е първа предизборна битка, но за първи път сте на втора позиция в листата. Как преценявате шансовете си да станете народен представител?
- Наистина съм участвала в листи и на други парламентарни избори. Досега като представител на политическата сила БЗНС-НС със своята работа съм допринасяла за успеха на съответната листа. На тези избори за първи път съм на втора позиция и имам реален шанс да бъда избрана. С поставянето ми на второ място нашата коалиция е единствената, която зачете Велинград и общината като цяло. В нито една друга партийна листа няма велинградчанин на избираемо място, като изключим ДПС. Жалко е, че Велинград е втора по големина община в Пазарджишка област, но другите политически сили някак сложиха черта на нашата община.
Защо казвам “реален шанс”? Ако избирателите от Велинград сметнат, че е добре градът да има народен представител в парламента, имам шанс да бъда избрана с гласовете само на Велинград, без другите общини. За да стигна до това второ място, съм работила дълги години, активно от 1995 г. Преминала съм през всички нива Велинград - Пазарджик - София, имам подготовката на три мандата като съветник, придобих опит, контакти, лобита. Мога да бъда полезна за града, ако велинградчани приемат моето мото “Рече-сторено” и го сторят на 25 юни с № 12 в интегралната бюлетина!
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: Надежда Михайлова:Няма да съм патерица на никого
Публикувано: темпо на Tuesday, June 14 @ 09:14:15 UTC (1933 прочити)
Политика
Първото официално посещение на Надежда Михайлова във Велинград се състоя на 8 юни т.г. Лидерката на СДС не успя да посети църквата в кв. Къменица, въпреки че имаше планирана среща там. В залата на Художествената галерия тя се срещна с местния актив на сините и с граждани, пред които представи кандидат-депутатите на ОДС: екскметът на Пазарджик д-р Иван Колчаков, лидерът на ДРОМ Илия Илиев, областните председатели на СДС Никола Пенчев, на “Гергьовден” Лука Бельов и на ДП Николай Василев и др. Домакин на срещата беше д-р Цветан Дафов, който също е в кандидат-депутатската листа.
Надежда Михайлова очерта три варианта за предстоящите избори. Първият е свързан с амбициозната заявка на БСП за абсолютно мнозинство и означава, че ще стигнем стандарта на ЕС в рамките на 100 години и с цената на 14 милиарда лева, но не от хазната на БСП, а от джоба на всеки българин. Вторият вариант е запазване на статуквото, боксуване на реформите и вече даден жълт картон от ЕС. Третият вариант е ОДС да спечели мандат за дясно правителство. В България има хора, които не искат да влезем в ЕС, защото ги устойва хаосът, но СДС е инвестирал 15 години в европейския път. Г-жа Михайлова призова към висока избирателна активност, която няма да е в полза на БСП, защото е грехота съдбата на страната ни да се реши само с вота на възрастните. Д-р Колчаков обясни офертата на ОДС към избирателите: тя е неатрактивна, не обещава невъзможни неща като БСП, но е перспективна. Дясната политика работи, като дава свобода на хората и на тяхната инициатива. Сега да правиш бизнес в България е като участие в маратон с препятствия, трябва не политиците да задават дневния ред на бизнеса, а обратно.
Според Илия Илиев за първи път на тези избори в Пазарджишка област ще се покаже, че ромските гласове могат да бъдат обединени. Малцинствата не бива да бъдат толерирани и да им се правят отстъпки, трябва да им се помогне, защото сами не могат да се справят и ОДС има програма как да го направи.
Най-тежкият въпрос, на който трябваше да отговори Н. Михиайлова, бе как ще се съберат парчетата на дясното и кой ще покани ОДС във властта на 26 юни. Десницата мина през много сериозна криза, но въпросът за парчетата трябва да се задава на тези, които напуснаха СДС, каза Михайлова и припомни, че нито един от 78-те сини кметове не е напуснал партията. Амбицията на ОДС не е да бъдат поканени, а те да поканят. Нямам намерение да бъда патерица на когото и да е, целта е да върня вярата на хората в СДС, категорична бе синята лидерка. ОДС е единен политически играч от 8 партии, който не се бори да прескочи бариерата, а да получи мандат за управление, убеден бе и д-р Колчаков.
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: ДСБ: Парите казват, че БСП печели, но вотът ще е друг
Публикувано: темпо на Tuesday, June 14 @ 09:10:42 UTC (1799 прочити)
Политика
В неделя следобед лидерът на ДСБ Иван Костов бе посрещнат във Велинград от пълна зала симпатизанти. Екатерина Михайлова представи листата на ДСБ, на която тя е водач. Председателят на ДСБ във Велинград Асен Попов даде своя откровен отговор на въпроса защо е избрал тази партия: заради моралното несъответствие от факта, че правителството на Костов измъкна държавата от фалит, а получи само хули и клевети; заради факта, че новото ръковоство на СДС унизи симпатизантите си с умилкване около Симеон и Доган. Създаването на ДСБ бе имунна реакция на болен организъм, на обезверено общество да съхрани морала, каза г-н Попов. Колегата му от Ракитово Н. Балджиев бе лаконичен: ДСБ предлага най-реалистични възможности и залага на младите.
Иван Костов с присъщата му категоричност каза: не е решено кой ще спечели изборите. Кампанията е мощно повлияна от парите и те казват, че ще спечели БСП, но на 25 юни хората ще кажат с гласа си кой е победителят. ДСБ търси доверието на всички, които не гласуват за БСП с няколко основни тези. Първо: БСП не може да управлява, доказателство са С. Станишев и заобикалящият го екип на Жан Виденов. Второ: ДСБ е против реабилитацията на бившия комунистически режим, който е коренът на организираната престъпност. Трето: Всички се умилкват около Доган, а той се умилква около БСП. Българският етнически модел е измислица, Доган държи мюсюлманите със страх и ги репресира с местната власт. Не може Доган да е гарант за етническия мир, гарант е българската толерантност още след Освобождението през 1878 г. Четвърто: ДСБ иска радикална промяна на Конституцията - депутатите и магистратита да са без имунитет, следствието и прокуратурата да са в изпълнителната власт.
Повече от час продължиха въпросите от залата: за пенсиите, референдумите, земеделието, демографския срив, здравеопазването, отношенията към религиозните малцинства и др. ДСБ ще заложи на местните референдуми, счита за сериозно поръчение от избирателите да се промени закона за пенсиите и да се довърши започната от тях реформа в здравеопазването. Иван Костов още веднъж директно нападна Доган с обвинение, че незаконната сеч е основен бизнес на ДПС, че те са яхнали българската гора, рекетират всички фирми в бранша и са отслабили контрола, за да се обогатяват. Обиненията изслуша и кандидат-депутатът от ДПС Фидел Беев, който дойде на крака да чуе Иван Костов.
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: БСП откри кампанията с голям митинг-концерт
Публикувано: темпо на Tuesday, June 14 @ 09:08:13 UTC (1774 прочити)
Политика
Коалиция за България представи своите кандидат-депутати за Пазарджишки избирателен район на митинг-концерт вечерта на 9 юни. Той бе открит от водещия Иван Бандаков с думите, че коалицията иска да спечели изборите с такъв резултат, че да състави правителство със свой мандат и с подкрепата на убедително мнозинство.
Пред велинградчани застанаха водачът на листата Георги Пирински, кметът на Пещера Георги Петърнейчев, областният лидер Костадин Кобаков, велинградският представител доц. Иван Палигоров, екскметът на Пазарджик Слави Генов и други кандидати за народни представители. От тяхно име в краткото си приветствие Георги Пирински обяви, че на хората е нужна промяна и това означава, че изборите трябва да спечели БСП. Социалистите обещават България да стане държава на закона. Като пример за беззаконията на сегашното управление Г. Пирински посочи отказа да се свика заседание на Народното събрание, което е нарушение на конституцията. Крайно порочна е тенденцията да се внушава, че парламентът и без това не върши никаква работа и затова е все едно дали ще се свика или не. Ако мнозинството е на БСП, Народното събрание ще е работещ и орган и тогава ще видите разликата, обеща ораторът. Той призова присъстващите много да не се зачитат в интегралната бюлетина, а да отбележат номера на Коалиция за България и така да помогнат за победата.
Концерът започна с изпълнения на вокалната група за популярни песни към читалище “Отец Паисий” с ръководител Иван Казалиев. Най-големите очаквания на многото хора, дошли на площада, бяха свързани със спектакъла, подготвен от легендарната Нешка Робева, която също бе във Велинград. След динамичното и модерно шоу на нейните възпитаници митингът-концерт завърши с фойерверки.
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: Проф. Драганов представи Коалиция на розата
Публикувано: темпо на Tuesday, June 14 @ 09:06:20 UTC (2027 прочити)
Политика
Коалиция на розата представи своите кандидат-депутати на среща с велинградчани на 10 юни. Водачът на листата е известният историк проф. Драгомир Драганов, който сподели, че Велинград е станал още по-хубав, но и по-страшен от предизборна гледна точка, защото от 2 г. поддържа особен изборен интерес. 15 г. в България всеки работи, каквото не му е работата и за да се промени това, се обърнахме към хора, които си разбират от работата. Така проф. Драганов обясни подредбата на листата, в която от Велинград са включени медицинската сестра Соня Джонева и местният лидер на Демократично крило Асим Адем. Следизборните коалиции са далавера, затова Коалиция на розата е създадена преди изборите и то с участието на различните етноси. Обидно е да се чудят дали да ни вземат в ЕС, защото България е европейска държава с 1600-годишна история и винаги ще бием европейците по хубост и по акъл, смята професорът. Но наистина трябва още много да работим, за да заслужим онова, което исторически вече сме заслужили. По отношение програмата на Коалиция за розата Др. Драганов обясни, че тя е най-доброто от това, което социалдемократите в Европа са пробвали и съчетава предимствата на пазарната икономика с огромна защита на социалните потребности. Негласуването е байганьовска позиция, ако не гласуваш, нямаш право после да псуваш, призова кандидат-депутатът.
(Прочети повече... | Точки: 3)

Избори: Съдът пак спря кметската клетва
Публикувано: темпо на Tuesday, February 22 @ 08:56:00 UTC (1858 прочити)
Местни избори 2003
На 14 февруари Общинската избирателна комисия (ОИК) връчи изборните протоколи на Централната комисия за местните избори (ЦИКМИ) в София. Протоколът обаче не бе приет от ЦИКМИ, тъй като в него не бе изрично записано в какво се състои особеното мнение на 9 от 11-те членове на ОИК. Това наложи ОИК отново да попълни протокола, като деветимата подписали с особено мнение се аргументираха с наличието на бюлетини, неотговарящи на утвърдения образец. Без особено мнение са подписали А. Ачев от квотата на ОДС и М. Дживгов от ДПС; представителите на НДСВ, БСП, СДС и БСД са подписали с особено мнение. На 15 февруари документацията отново бе внесена в ЦИКМИ и приета.
В ранния следобед на същия ден председателката на ОИК Иванка Станчева връчи официално удостоверението на новоизбрания кмет на община Велинград Фидел Беев. Г-н Беев получи документа в присъствието на свои приближени и минути след това обяви, че ще се кандидатира за депутат на парламентарните избори през юни тази година. Той не уточни с коя партия ще участва в изборите за Народно събрание, но заяви, че победителите всички ги канят.
Малко след това от страна на Атанас Водев бе подадена официална жалба срещу решението на ОИК за обявяване на Ф. Беев за избран кмет на община Велинград. В жалбата са изброени нарушения на избирателния закон и се иска спиране на обжалваното решение на ОИК с мотив, че изпълението на решението би довело до грубо нарушение на обществените интереси. На 16 февруари 10 общински съветници (4 от Зелената партия, 3 от БЗНС, 2 от ДПС и 1 от БСП) внесоха искане за насрочване на сесия на местния парламент, за да положи клетва Ф. Беев. Оператативното бюро се съобрази с изисквания от закона 7-дневен срок за насрочване и определи датата 23 февруари. Като първа точка в дневния ред залегна полагане на клетва от новоизбрания кмет.
На 17 февруари настъпиха нови драматични обрати: след факс от областния управител Иван Димитров сесията, на която Ф. Беев да положи клетва, бе изтеглена за 10 часа на 18 февруари. Но минути преди края на работния ден 17 февруари тричленен състав на Пазарджишкия окръжен съд с председател Пенка Янева определи, че спира решението на Общинска избирателна комисия за обяваване на Фидел Беев за избран кмет на община Велинград. Съдът намира, че изпълнението на решението трябва да бъде спряно, за да не възникнат нежелани негативни последици, тъй като атакуваният акт е от голямо обществено значение и касае голям брой хора. Определението, издадено от ПОС, не подлежи на обжалване.
При наличието на определение от съда, сесията на която Ф. Беев трябваше да положи клетва като кмет, не се състоя. В понеделник, 21 февруари, в Пазарджишкия окръжен съд започна делото по жалбата на Атанас Водев (подборбности в следващия брой). Каквото и да е решението на тази инстанция, то може да бъде обжалвано и във Върховен административен съд. Начело на Община Велинград като временен кмет докато тече делото и не отпадне определението остава временно изпълняващият длъжността кмет Атанас Водев.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 1)

Избори: Ако снопът пръчки се запази, ще задминем Банско
Публикувано: темпо на Tuesday, January 25 @ 10:31:23 UTC (2670 прочити)
Политика
На 18 януари, Атанасовден, предизборната кампания на кандидата за кмет на община Велинград Атанас Водев стартира с водосвет в църквата “Успение Богородично”. Отец Иван призова миряните да не продават гласовете си за банани и портокали, да не се заблуждават, че някой ги вози в градския транспорт евтино и ги къпе в банята без пари, защото за това плащат държавата и общината. Затова да изберат млад и образован кмет, който ще милее за развитието на града, а не на собствения си бизнес.
Същата вечер в читалище “Отец Паисий” се проведе първата официална среща с обществеността. В залата присъстваха депутатът от НДСВ Валентин Милтенов, областният председател на БСП Костадин Кобаков, заместник-председателят на НИС на СДС Ергин Емин и членът на НИС Младен Влашки, заместник-областният управител Иван Аврамов, областната лидерка и член на Постоянното присъствие на БЗНС-НС Екатерина Каферинова, зам.-председателят на Либерален съюз Асим Адем, местните лидери на СДС д-р Цветан Дафов, ВМРО Венцислав Еличин, БСП Тома Пачалов, партия “Рома” Стефан Асенов, съюз “Радикали” Ели Янева-Зисова, Съюз на свободните демократи Сашка Целева, Демократическа партия Петър Хрисчев, Българска социалдемокрация Александър Даскалов, много общински съветници.
Всички желаем интелигентен и енергичен кмет, който да защитава не собствени бизнес-интереси или теснопартийни интереси, а личност, която да обединява. Това заяви инж. Стефан Шулев, председател на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Атанас Водев. В Инициативния комитет са още Сашка Жекова, д-р Георги Дошев, Аврам Жерев и Роман Чилев.
Стефан Шулев представи накратко биографията на г-н Водев: роден през 1971 г. във Велинград, с висше образование от икономическия университет във Варна; работил в ДЗИ, Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Ал. Константинов” и директор на Бюрото по труда; семеен, с две дъщери; от 2003 г. общински съветник от НДСВ.
От името на Инициативния комитет инж. Шулев обяви, че те са убедени в правилната си преценка с оглед на широката подкрепа, която получи Атанас Водев. Като несъмнени плюсове на кандидат-кмета бе изтъкната работата му като общински съветник, благодарение на която е в час с проблемите на общината и доказаната успешна работа по многобройни проекти, което е от изключителна важност за един управленец в настоящия момент на присъединяване към Европейския съюз. Накрая Стефан Шулев цитира една мисъл на Конфуций, която спечели аплодисментите на присъстващите: “Достойният човек знае кое е справедливо, простият - кое е изгодно. В делата си достойният човек се ръководи от справедливостта, а простият от изгодата”. Пожеланието към кандидат-кмета Ат. Водев бе никога да не напуска полето на справедливостта. От 7 месеца има ясна воля, че развитието на общината трябва да бъде поставено на друга основа, заяви в изказването си Атанас Водев. Той благодари за отговорността да бъде начело с мисълта, че е пръв сред равни и обеща, ако бъде избран за кмет, в края на мандата си да покаже същата като сегашната си декларация за имуществено състояние.
Г-н Водев определи няколко приоритета на общината:
* взаимно да се уважава закона, защото видяхме какво струва незачитането на закона и на общинските интереси, а и на лични съдби;
* да възродим традициите на Велинград като балнеоложки и туристически център в Европа; * да инвестираме в образованието, защото това е бъдещето;
* да осигурим достъпно и качествено общинско здравеопазване;
* да намалим безработицата не чрез социални помощи и субсидирани работни места, а чрез развитие на реалния сектор и стимули за работодателите;
* бюджетът на общината да се управлява прозрачно и разумно и да се осигуряват пари от европейските фондове;
* да има взаимодействие между Общинския съвет и Общинска администрация, защото само обединени и водени от общинския интерес можем да си помогнем сами, за да ни помогне и Господ.
На забележката на г-н Димитър Мечев, че е подминал културата, кандидат-кметът отговори, че не я е подминал в действията си и за краткото време, докато беше временен кмет. Поемам ангажимент, ако бъда избран за кмет, най-после да се направи нужният вътрешен ремонт на чудесната читалищна сграда, след като миналата година пропиляхме шанса да получим 100 000 лева от проект “Красива България”, каза Ат. Водев. Управителката на общинската болница д-р Й. Савова посочи 4 основателни причини да се гласува за г-н Водев: той е представител на поколението, което трябва да обнови България; като икономист ще бъде много полезен за общинското управление; подкрепен е от политически партии, които имат волята заедно да работят за просперитета на общината; има виждания за решаване проблемите на болницата. Пропиляхме златно време за положителни дела в спороде и съдебни дела, каза Аврам Желев от Инициативния комитет. Той подчерта, че като общински съветник Атанас Водев винаги с готовност е помагал на хората с увреждания от общината. От името на Коалиционния съвет на партиите от левия сектор Тома Пачалов прочете декларация за подкрепа на кандидата за кмет. След него Екатерина Каферинова обяви, че 10 формации от център-дясно единни застават зад кандидатурата на г-н Водев, защото са се убедили в неговата честност, компетентност, воля за установяване на законност, в отстояването на собствена позиция и желание да се работи за града и общината. Това е силно сдружаване, като пръчките на хан Кубрат и ако се запази, за 5 години ще задминем Банско, заяви г-н Асен Градански. Той предупреди, че изборите ще бъдат изключително тежки и за победа на Атанас Водев трябва много работа. Срещата завърши с концерт с участието на ансамбъл “Чепино”, Градския хор и танцьори от КСТ “Импулс”.
През седмицата кандидат-кметът проведе среща в Бирково заедно с депутата от БСП Георги Пирински и в Клуба на пенсионера в кв. Каменица.
Елена Баева

ПОДКРЕПА Подкрепа за независимия кандидат за кмет на община Велинград Атанас Водев досега заявиха: * политически партии: НДСВ, БСП, СДС, БЗНС-НС, ВМРО, ССД, съюз “Радикали”, ДП, БСД, “Рома”, Либерален съюз, “Гергьовден”, ПД “Социалдемократи”, БЗНС “Ал. Стамболийски 1899”, БАС, Отечествен съюз и съюз “Отечество”, БСМ, съюз “Защита”, ПК “Тракия” * граждански сдружения: Агенция за регионално развитие, Сдружение на дървопреработвателите - Велинград, Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, Съюз на ловците и риболовците, Съюз на пчеларите, Съюз на лесовъдите, Съюз на българските учители, КНСБ, Сдружение на таксиметровите шофьори, Демократичен съюз на жените, младежкият кмет Георги Семерджиев, ген. Величко Ачев, доц. д-р Стефан Юруков, доц. Нено Тричков
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: Двама нови в ОИК
Публикувано: темпо на Tuesday, January 18 @ 12:05:40 UTC (2084 прочити)
Местни избори 2003
Двама от досегашните членове на Общинската избирателна комисия (ОИК) бяха сменени през миналата седмица, съобщи председателката Иванка Станчева.
На 11 януари Централната комисия за местните избори (ЦИКМИ) взе решение за изваждане на Галя Кюлева от състава на ОИК - Велинград. Искане за това е постъпило от Коалиция за България - политическата формация, от чиято квота Г. Кюлева е посочена за член на комисията. Причината е, че срещу г-жа Кюлева тече наказателно дело с обвинение, че тя в качеството си на длъжностно лице и взела подкуп от Ф. Беев. На мястото на Г. Кюлева от квотата на Коалиция за България в ОИК - Велинград влиза Иван Бандаков, член на БСП. Адвокат Петър Хрисчев също вече не е член на ОИК. Той е подал молба за освобождаване до ОДС, от чиято квота беше в комисията. Г-н Хрисчев се аргументира с голямата си служебна заетост през периода на частичните избори за кмет. На освободеното място в ОИК влиза предложената от СДС Рени Тренова.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: ЦИКМИ определи хронограма за кметските избори
Публикувано: темпо на Wednesday, January 05 @ 10:03:37 UTC (2468 прочити)
Местни избори 2003
Централната избирателна комисия за местни избори (ЦИКМИ) определи хронограма за провеждането на частичния избор за кмет на Община Велинград на 12 февруари 2005 година.
До 7 януари 2005 г. ЦИКМИ ще регистрира партии и коалиции за участие в частичния избор. До момента за участие са се регистрирали политическите партии “Българска социалдемокрация”, СДС, Политическо движение “Социалдемократи”, БСП, ДПС, “БЗНС-Народен съюз”, “Демократи за силна България”, НДПС, ОБТ, “НС-БЗНС” и НДСВ. Общинската избирателна комисия във Велинград ще регистрира партиите и коалициите до 12 януари. До 17 януари трябва да бъдат образувани избирателните секции и да бъдат назначени Секционните избирателни комисии (СИК). Това е и последният срок за регистрация на кандидатите за кметове и ще бъде изтеглен жребият за определяне номерата на бюлетините. На 17 януари ще бъде даден официалният старт на предизборната кампания, която ще приключи в 24 часа на 10 февруари. На 11 февруари ще бъде денят за размисъл, на 12 февруари - първият тур на изборите, а на 19 февруари - вторият тур, ако на първи тур нито един от кандидатите не получи повече от половината гласове.
Вписванията на избиратели в избирателните списъци ще стават до 28 януари, а отстраняването на грешки в списъците след писмено заявление на избирател - до 4 февруари. Право да гласуват и да бъдат избирани имат лицата, които са адресно регистрирани в община Велинград към 22 ноември 2004 г.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Избори: Пазарджишкият окръжен съд потвърди отстраняването на велинградския кмет
Публикувано: Темпо на Wednesday, July 07 @ 22:33:36 UTC (1763 прочити)
Местни избори 2003
Състав на Окръжен съд-Пазарджик потвърди решението на Общинската избирателна комисия за предсрочното прекратяване на кметския мандат на велинградския кмет Фидел Беев заради участието в управлението на събирателно дружество "Бееви".
Делото в сряда бе по жалба на Фидел Беев срещу решението на ОИК-Велинград от 17 юни. Нарушение на местното самоуправление и местната администрация, според който кмет не може да бъде управител на дружество по смисъла на Търговския закон, констатираха магистратите. Затова те отхвърлиха жалбата на Беев като неоснователна. Адвокатите на Беев обаче твърдят, че той е предприел необходимите действия за заличаване на името му от регистъра още през февруари и не може да носи отговорност за мудността на съдебната ни система, предаде Дарик радио. Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Беев, който твърдеше, че това ще му отнеме много повече време от подготовката на нови избори, обяви, че ще обжалва.
(Прочети повече... | Точки: 0)

Всичко за велинград