Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 24
· РИОСВ попари идеята за депо за твърди битови отпадъци
Tuesday, May 03
· Ще се плаща за водопроводната мрежа за минерална вода
Tuesday, April 26
· Пионери в печеленото на проекти
Tuesday, April 12
· Велинград трупа известност на инвестиционен форум
Tuesday, April 05
· Плажът отново е ПОС
Tuesday, March 22
· Не искат училище за имами в Сърница
· АРР посрещна гости от Украйна
Tuesday, March 08
· Интересът към нас тепърва започва
Tuesday, March 01
· Беев вкара казуса за чистотата в нова съдебна одисея
Tuesday, February 22
· Капиталовите разходи са крайно недостатъчни
Tuesday, February 08
· “Велинград - международен туристически и балнеоложки център”
Tuesday, January 18
· Главният проблем е непрозрачното управление на общинските финанси
· Общината дава 50 хиляди на “Стройком”, ще си търси 200 хиляди от “Беев и Беев”
Monday, January 10
· Ще прекратяват договора с “Беев и Беев”
Monday, December 27
· Ф. Беев е упражнявал натиск върху членове на ОИК

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Бизнес: От традицията към експеримента:С малко лудост и много талант
Публикувано: Темпо на Tuesday, March 27 @ 11:15:07 UTC (1850 прочити)
Култура
Накипрени, неизменни, сияйни, притихнали... Зад тези поетични определения може да се крие само красота. А всъщност те са имена на част от експонатите в новата, втора поред самостоятелна изложба на майсторката на писани яйца Даниела Цопанова. Преди една година тя изненада с истинска “експлозия” от невероятни великденски яйца, а сега остана вярна на стила си да поднася нещо ново и подреди “Великденско настроение” - восъчна живопис върху яйца, дърво и керамика. Изложбата събра в залата на АРР/ЦБИ в къщата на леля Цвета много приятели и почитатели на изкуството на Даниела точно на 25 март, Благовещение - един от най-светлите пролетни и християнски празници. За да напомни, че великденското яйце е преди всичко християнски символ, авторката бе поканила хористите от църковния хор към храма “Света Троица” с ръководител проф. Вълканов да открият изложбата. И трудното, но вълнуващо акапелно църковно песнопение стана духовна връзка между хората в залата и Бога, чието възкресение ще честваме след дни. Илияна Капсъзова, секретар на ОНЧ “Васил Левски”, откри багрите на пролетната природа в разкошните шарки на яйцата, рисувани от Даниела и пожела изложби като тази по цял свят. Директорът на АРР/ЦБИ Живко Милушев каза, че за тях е чест за втори път да са домакини на изложбата и да дадат поле за изява на местните занаятчии и мастори. Георги Куманов, етнолог в Историческия музей, подчерта връзката на сътвореното от Даниела с традицията: червеното великденско яйце, рисувано с бял восък е типично за Чепинско. Но откри и новото, експеримента в моделите, орнаментите, материалите като дърво и керамика. Според него експериментът е много успешен, а Даниела е заслужила титлата “писарка” и я е защитила по най-добрия начин миналото лято в Етъра като достойно е представила традицията и майсторството на майсторките от Чепинско.
“Благодаря на всички, които ме подкрепят в тази малка лудост. Искам нашата великденска украса да се развива”, каза Даниела Цопанова. А чрез показаното в експозицията ясно показва посоката на това развитие: запазване на традиционния за великденското яйце цвят и рисунък и пренасянето му върху нови форми като дървени аплици и керамични плочки. Така Даниела направи още една крачка напред към старата си мечта - велинградското великденско яйце да стане онзи ценен сувенир, който всеки да пожелае да отнесе със себе си като спомен и символ от Велинград.
А догодина нова крачка и нова изненада - с малко лудост и с много талант, труд и любов.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Банкетният туризъм процъфтява преди Коледа
Публикувано: Темпо на Tuesday, December 19 @ 09:10:57 UTC (2077 прочити)
Бизнес
Този декември Велинград е пример, че наред с познатите конгресен, културен, селски и т.н. туризъм в дните преди Коледа се ражда и нова форма - банкетен туризъм.
Много са частните фирми, които могат да си позволят да наградят служителите си с банкет за празниците, но банкетният туризъм процъфтява най-вече благодарение на държавните ведомства. Буквално всеки ден някое министерство, агенция, инспекция се събира на “работна среща” в някой от велинградските хотели - по възможност с повечко звезди, защото се харчат държавни пари. Само през последните десетина дни свои мероприятия проведоха Националната агенция по приходите, Министерството на труда и социалната политика, Главната инспекция по труда заедно с 28 областни инспекции. Зад определения като “работна среща”, “семинар”, “сесия” обаче се крие добре познатият ни служебен банкет. Не случайно от повечето такива форуми не излиза никаква информация за медиите.
За сметка на това обаче местната икономика, свързана с туризма, работи на пълни обороти. Хотелите са пълни, заведенията стягат богати трапези, за велинградчани всяка вечер има безплатно зрелище - фойерверки, които ни подготвят за големия пукот на Нова година. Печелят и местните ансамбли, които често са канени да изнасят програма за гостите.
Общината няма да остане по-назад от празничния купонджийски щурм и стяга банкет за 21 декември.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Как мебелопроизводителите ще устоят на новия състезателен дух в ЕС?
Публикувано: Темпо на Tuesday, December 19 @ 09:09:51 UTC (3147 прочити)
Бизнес
Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) и Българската стопанска камара поканиха на 12 декември в хотел “Двореца” на работен семинар фирми от Велинград и Ракитово от бранша. Темата бе най-актуалната в момента - какви са перспективите за развитие на дървообработващата и мебелната промишленост в условията на европейска интеграция. Домакин на двудневната среща бе местното сдружение на мебелопроизводителите “Родопска мебел-Велинград”, чийто председател Владимир Коцев откри форума. Председателят на БКДМП Калин Симеонов още в самото начало обясни, че основен проблем на фирмите от 1 януари 2007 г. ще бъде дали са конкурентни в рамките на свбодния европейски пазар. В новите страни-членки на ЕС почти няма фирми, закрити заради това, че не отговарят на изискванията. Но има много фирми, които фалират, защото не могат да се конкурират. Един от начините фирмите да бъдат по-конкурентни, на който много се залага в ЕС, е създаването на регионални клъстъри. Сам по себе си всеки от нас е много малък, за да е равностоен на външния пазар. Затова е наложително обединяването на бранша, като г-н Симеонов препоръча на мебелопроизводителите да търсят обединение и с дървопреработвателите от региона.
Не си мислете, че от 1 януари догодина ще се случи нещо страшно, каквато психоза се шири, успокои присъстващите Геновева Христова, изпълнителен директор на БКДМП. Тя също подчерта решаващата роля на създаването на клъстър като обединение на ниско ниво за постигане на по-ниски разходи и по-добри печалби. И напомни на мебелопроизводителите, че от 2008 г. на българския пазар навлиза гигантът ИКЕА, който ще залее българите със стоки на ниски цени.
Каква е европейската практика за развитие на клъстърите обясни Джон Мъри, английски експерт, един от водещите в ЕС по темата. Най-старият пример за клъстър е пазарът в Истанбул, типични са финансовият център в Лондон и Силиконовата долина в Калифорния. Засега в България има създадени само два клъстъра: “Мебели от Троян” и “Родопи туризъм”. Клъстърът в Троян е изработил критерии за качество, на което трябва да отговаря всяко изделие, което иска да получи марката “Мебели от Троян”. Няма превилегировани, има обща реклама, маркетинг и налагане на пазара, ползване на по-големи отстъпки при покупки на материали за производството, разпределяне на работата. ЕС носи повече пари, но и един нов състезателен дух - взима това, което имате и след това ви отстранява, предупреди Джон Мъри. “Блазе ни!”, спонтанно възкликнаха присъстващите. Г-н Мъри продължи с нова доза английски хумор: утвърждаването на една фирма на европейския пазар изисква година след година трудна и тежка работа, а трудна работа е и това кой ще има по-хубава кола... Съветите му: в ЕС няма липса на пари, а на мозък; най-важното е бизнесът да развива умения за създаване и писане на проекти, да развива връзките помежду си и със света. Това трябва да е новият начин на мислене в България през 2007 г. А Велинград има голям потенциал, защото тук има уникално съчетание от множество фирми от дървообработващата и мебелна промишленост плюс професионални училища по горско стопанство и дървообработване. Затова Велинград е един от първите български градове, в които проучванията за създаване на клъстъри са дали положителни резултати.
Въпросът е как ще пречупим собственият си манталитет, как ще се съгласим да работим общо в клъстър и да си разпределяме процент от печалбата, откровени бяха бизнесмените. В отговор Геновева Христова им припомни приказката за неволята. Тази приказка ще става все по-актуална в ЕС - неволята под форма на конкуренция ще ни научи как да работим заедно, за да оцеляваме на свободния пазар.
В рамките на работната среща бе направена още една крачка в тази посока: учредено бе регионално подразделение на Българската камара на дървообработващата и мебелната промишленост на територията на община Велинград. А през втория ден собствениците на фирми бяха запознати с нормативната база за осигуряване безопасни условия на труд.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Сляха Плажа и Пазара
Публикувано: темпо на Tuesday, January 31 @ 10:45:47 UTC (2832 прочити)
Бизнес
Атанаска Хрисчева пое управлението на новото общинско предприятие.
Огледал се “СИП” - пак “СИП”. Но ако преди “СИП” означаваше “Спортни имоти и плажове”, сега вече значи “Спортни имоти и пазари”.
С изключително бърза процедура на 26 януари Общинският съвет обедини на принципа “2 в 1” досегашните общински предприятия “Спортни имоти и плажове” и “Общински пазари и тържища”. Предложението за сливането на Плажа и Пазара бе на кмета Стоян Дулев и е с дата само ден по-рано - 25 януари. Ако съветниците следваха своя правилник, то изобщо не би трябвало да включват точката в дневния си ред. Или от кумова срама поне трябваше да анализират, пресмятат, дебатират, да претеглят плюсове и минуси, да спорят в стремеж да намерят най-добрата формула за или против обединението на двете разнородни дейности. Точно обратното: решението за сливане бе взето за броени минути, но за сметка на това с внушително мнозинство от 20 гласа. Не го подкрепиха групите на Зелената партия и БЗНС. В пазарната икономика фирмите предприемат сливане след сериозни икономически анализи и на базата на точни сметки за печалба. Единствената сметка, направена по време на краткото обсъждане по темата, бе на кмета Стоян Дулев. Според неговите груби изчисления при сливането на двете предприятия ще се съкратят около 5 щата и от това общината ще икономисва около 20 000 лева годишно от заплати и осигуровки. Тези левове, твърди г-н Дулев, ще могат да се насочват към спортни мероприятия. В проекто-решението дори фигурираше текст, че новото предприятие ще има “извънбюджетна приходно-разходна сметка” - един законов мираж, който може да заблуди само тези, които си мечтаят как от касите на новия “СИП” ще потекат реки от левове за спорта. Г-н Дулев оттегли текста с оправданието, че е явна грешка. Но не обясни тогава по какъв механизъм ще се дават пари за спорт. Колкото и да бе постна сметката за икономии, оказа се достатъчна да убеди мнозинството съветници. Само Димитър Гаджев от Зелената партия настоя за отговор дали наистина ще се създаде печелившо предприятие или просто се търси работа на някого. Никой друг не направи дори и опит за публичен дебат по немаловажната тема. Веднага след гласуването за сливането на двете предприятия бе избран и директор на новото. По предложение на съветника Александър Даскалов на поста бе избрана съветничката Атанаска Хрисчева. Г-н Даскалов не аргументира предложението си, г-жа Хрисчева не предложи своя визия за бъдещото предприятие. Тъй като “СИП” е със статут на общинско предприятие, а не на фирма по Търговския закон, г-жа Хрисчева ще може да запази и мястото си като общински съветник.
В бързината съветниците дори пропуснаха първо да освободят от ръководните длъжности досегашните управители на “Общински пазари и тържища” Юлия Гагова и на “Спортни имоти и плажове” Никола Тодев. Наложи се г-н Тодев да им го напомни и това бе сторено впоследствие.
В рамките на тази точка от дневния ред бе гласувана и промяна на Правилника за управление на общинските предприятия. Според новия текст те се управляват от директори, определени от Общинския съвет с гласовете на повече от половината съветници. Директорите са на трудов договор, който се сключва от кмета на общината след решение на Общинския съвет.
В структурата на новото предприятие “СИП” са включени директор и 3 отдела: счетоводен, пазари и спортни имоти. Числеността на персонала според решението на съветниците е 36 щатни бройки, от които 16 сезонни. Екатерина Каферинова направи предложение към структурата да се включи и заместник-управител с аргумент, че новото предриятие е голямо. Парите за футбола ще отидат за заплата на заместник-управителя, коментираха присъстващи в залата.
Новият “СИП” става правоприемник на цялото имущество на двете досегашни предприятия. Приет бе и Правилник, който регламентира неговата дейност.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Общината ще иска Вельова, Сярна и Кремъчна баня
Публикувано: темпо на Tuesday, November 01 @ 10:39:08 UTC (4509 прочити)
Политика
“Циничната публикация” (според определението на д-р Илза Попова, с което няма причина да се съгласим) на вестник “Темпо” по проблемите на затворената Вельова баня изигра ролята на обратна връзка между властимащите и гражданите. Публикацията изведе на дневен ред един въпрос, който вълнува стотици велинградчани, включен бе в темите на октомврийската сесия на Общинския съвет и предизвика дебат.
На 27 октомври съветниците изслушаха д-р Илза Попова, директор на “СБР-НК” ЕАд - филиал Велинград. Тя открои три аспекта на проблема с Вельова баня: социален, юридически и технически. Социалната значимост на банята и общественият интерес тя да работи е огромен, отчете д-р Попова. Юридическият аспект е свързан с регистрацията на 100 процента държавното акционерно дружество “Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс”, чийто принципал е министърът на здравеопазването. Дружеството се явява правоприемник на бившия Санитарно-курортен комплекс (СКК), който е съвместявал балнеолечение, курортни поликлиники и бази за отдих и лечение на трудещите се. Но предметът на дейност на “СБР-НК” ЕАД е оказване на болнична лечебна помощ - тоест баните, собственост на дружеството, са далеч от неговия предмет на дейност.
Техническият аспект на проблема опира до състоянието на сградата на Вельова баня. От 1996 г. всяка година д-р Попова внася предложение до ръководството на фирмата за основен ремонт на покрива и сградата. Ремонт обаче не е извършван и се налага в началото на юни 2005 г. банята да бъде затворена, тъй като рушащият се покрив застрашава живота и здравето на посетителите. Тъй като Вельова баня е паметник на културата, покривът трябва да се ремонтира не частично, а напълно и то при спазване на стария план и без архитектурна промяна. След августовските наводнения проблемът се задълбочава и сумата, нужна за ремонт на покрива и сградата, се вдига на 100 хиляди лева. Това е цифрата според експерти на държавната фирма. Не отговарят на истината твърденията, че се подготвя приватизацията на банята, заяви д-р Попова.
Тя обяви още, че становището на Съвета на директорите на “СБР-НК” е да започнат преговори с община Велинград, за да се намери рационален вариант за трите държавни бани в курорта: Вельова, Сярна и Кремъчна. Отворени сме за преговори с общината, ако тя прояви инициатива за прехвърляне на собствеността на баните, каза д-р Попова. Според нея това може да стане, ако общината с мотивирано писмо до министъра на здравеопазването заяви интерес да поеме собствеността на трите бани. Такава преписка е водил като кмет Г. Аврамов, а през 1998 г. Общинският съвет е гласувал да се замени общински парцел за Вельова баня, но решението не е изпълнено. Към този факт се върна Г. Михайлов, питайки кой от общината не си е свършил работата, защото тогавашният здравен министър П. Бояджиев е издал заповед за промяната.
Седемте бани във Велинград са общински още от своето възникване и са паметници на културата, припомни Снежана Велева. Тя попита какъв курорт е Велинград без своите бани и настоя кметът Дулев да направи първата крачка, като поиска от Министерство на здравеопазването общината да стане собственик на Вельова, Сярна и Кремъчна баня. Спор възникна и около възможността Вельова баня да бъде ремонтирана по проект “Красива България”. Д-р Илза Попова категорично отхвърли тази възможност и заяви, че ако работата по този проект зависи от нейния подпис, тя няма да го сложи. Причината: все още неуредени плащания за ремонта на Сярна баня, за които д-р Попова и Сн. Велева спориха коя институция дължи пари. 7 месеца Вельова баня стои непогледната, всички стъкла са изпочупени, улуците са изкъртени, заяви гражданка от квартала около банята. Затова хората съмняват, че се готви приватизация на банята и пенсионерите са предложили да съберат пари за материалите за ремонт на покрива и със собствен труд да почистят банята.
Дискусията приключи с решение на Общинския съвет общината да направи искане да получи собствеността на трите държавни бани. Това обаче е дълга процедура с неясен край - ако общината стане собственик на баните, тя също няма да има пари да ги стопанисва и най-вероятно ще ги даде на концесия на частни фирми, както постъпи с трите общински бани - Кална, Чепинска и Женска. При мобилизация на общинското ръководство е възможно да се активизира търсенето на решение. На 4 ноември се очаква във Велинград да бъде новият министър на здравеопазването д-р Р. Гайдарски, който лично да се запознае на място със състоянието на Вельова баня.
Извън бъдещия диалог “община-министерство” проблемът къде ще се къпят хората от квартала около Вельова баня тази зима и как затворената сграда ще продължи да се руши, си остава. Малкото успокоение е, че от “СБР-НК” са поставили в банята охранителна система срещу кражби.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Актуална тема събра специалисти от 12 държави на Юндола
Публикувано: темпо на Tuesday, October 11 @ 09:48:07 UTC (5430 прочити)
Бизнес
Базата на Лесотехническия университет на Юндола от 5 до 8 октомври бе домакин на международна научна конференция и събра над 40 специалисти от 12 държави на дискусия за влиянието на горските системи върху хидрологията и ерозията на почвата. Конференцията бе открита от заместник-министъра на земеделието и горите доц. Стефан Юруков. Сред участниците бяха специалисти от Националния институт по хидрология и метеорология, Софийския университет “Св. Кл. Охридски”, шефът на РУГ Мехмед Велият, началниците на дивечовъдни станции и горски стопанства от региона.
Гостите бяха от Франция на запад до Иран на изток и от Холандия на север до Италия на юг. Този голям интерес според домакина на конференцията проф. Нино Нинов, ректор на ЛТУ, се дължи на особено актуалната тема във връзка с последните опустошителни наводнения по целия свят и ролята на горите за задържане на водната стихия. Международният интерес бе провокиран и от възможността специалистите на място да се запознаят с дългогодишната изследователската работа на стационара в района на Юндола. Той е създаден преди 40 години от тогавашния ректор на Лесо-техническия институт проф. Асен Биолчев и е един от най-старите в Европа. Уникалността на изследванията е в тяхната продължителност, точно това впечатлява колегите от чужбина, каза проф. Нино Нинов. Той бе щастлив да обяви, че занапред базата на ЛТУ на Юндола ще носи името на проф. Асен Биолчев.
Също толкова щастлив бе и ректорът на Софийският университет проф. Боян Биолчев, син на проф. Асен Биолчев. Той бе гост на конференцията заедно със своята сестра. “Вътрешно съм стоплен от отношението на колегите към моя баща, то показва любовта към учителя. Най-важното е, че делото на нашия баща е живо и продължава да работи за България”, сподели проф. Боян Биолчев.
Участниците в конференцията откриха паметна плоча на проф. Асен Биолчев, а като част от гостуването си на Юндола ще запомнят и дегустацията на вина и специалитети, организирана от домакините.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: На 7 септември отварят дефилето
Публикувано: темпо на Wednesday, September 07 @ 08:42:28 UTC (3093 прочити)
Общество и наука
На 7 септември (сряда) новият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов ще пусне движението по дефилето от Варвара до Велинград, съобщи в петък врид кметът Атанас Водев. В 11 часа на входа на пътя откъм варвара министърът символично ще свали табелите “Пътят е затворен” и така ще бъде спазен обещаният срок за отваряне на шосето. Движението по дефилето ще бъде пуснато в двете посоки, на места ще се пътува по стеснени участъци. След отварянето на пътя министър Гагаузов ще посети и разрушения мост в местността Кемера по пътя за Сърница.
През седмицата стана факт и дълго чаканото решение на Министерския съвет за финансиране на основните пътища до Велинград. Държавата дава пари на Изпълнителна агенция “Пътища”, за да бъдат ремонтирани пътищата Велинград - Сърница, Юндола - Белово и Звъничево - Велинград - Якоруда. В постановлението не са посочени точни суми, но ако тези три пътни участъка бъдат възстановени, кризата с транспорта от и за нашия град ще се реши в голяма степен.
Отделно Министерството на финансите отпуска пари на община Велинград за два пътя: Велинград - Кемера - Абланица - Горно Дъбево и Пашово - Рохлево - Бирково - Кръстава. Общината е представила проекти за ремонтите на тези пътища на стойност от 4 до 10 милиона лева, но точните суми и тук засега не са ясни. Усилията ни се увенчаха с успех, г-жа Лидия Шулева лобира за парите за Велинград пред “Публични инвестиционни проекти” към МФ, а администрацията в рамките на 30 часа подготви проектите, заяви г-н Водев. От 31 август на помощ за възстановяване на пътищата се притече и войската. Военна колона с дължина километър и половина пристигна във Велинград, за да се заеме с ремонти на пътищата Кемера - Абланица - Горно Дъбево и Велинград - Грашево. Военните пристигнаха под ръководството на генерал Златан Стойков, началник “Сухопътни войски” към Генералния щаб на Българската армия. Около 40 военни от инженерен полк към поделението в Стара Загора с помощта на техника ще поставят два нови моста. Те са настанени в почивната станция “Кольо Фичето”, имат и палатков лагер в района на ремонтите.
На среща с врид кмета Атанас Водев генерал Стойков заяви, че армията винаги изпълнява задачите си целенасочено и резултатно. Той изказа благодарност за осигурените от общината условия за работа, настаняване и храна. От общината искаха да подарят на генерала картина с пейзаж от Клептуза, но той заяви, че първо трябва да се свърши работата. Военните трябва да изпълнят възложените ремонтни дейности до 30 октомври т.г. На 26 август Постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии към Министреския съвет отпусна 145 186 лева на община Велинград. Тези пари са предназначени за преодоляване на последиците от наводненията в края на юни и в началото на юли във Велинград и Драгиново. Средствата са основно за ремонт на 31 улици във Велинград (78 000 лева) и за възстановителни работи в Драгиново (32 960 лева). При това положение до 1 ноември общината може да бъде максимално подготвена за есенно-зимния сезон, смята врид кметът Ат. Водев. Това е добрата новина, при това подплатена финансово, с която г-н Водев се готви да посрещне бъдещия нов кмет на общината.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Пътят Варвара-Велинград готов до месец
Публикувано: темпо на Tuesday, August 23 @ 09:31:22 UTC (2667 прочити)
Общество и наука
“В срок до един месец очаквам пътят между Варвара и Велинград да бъде ремонтиран и движението по него - възстановено”. Това каза временният кмет Атанас Водев на специална пресконференция във връзка с бедствената ситуация. До две седмици се очаква отсечката да бъде пусната еднопосочно, а след още две - в двете посоки. Пътят е приоритетен и затова от Изпълнителна агенция “Пътища” правят всичко възможно за скорошната му експлоатация. Изпълнителният директор на агенция “Пътища” Величко Желев е съобщил на общинското ръководство, че са осигурени достатъчно средства за строително-монтажните работи, които започнаха в средата на миналата седмица. Кризистният щаб в общината изказа официална благодарност за съдействието на народната представителка Лидия Шулева и на агенция “Пътища”.
Не така оптимистично стоят нещата с достъпа до Велинград през Белово и Юндола, където настилката е силно разрушена на много места и едва ли ще може да бъде възстановена скоро. Продължават ремонтните дейности и по пътя Велинград-Сърница. Възстановява се мостът в местността Кемера, като отсечката между него и Абланица се очаква да бъде пусната до края на седмицата. Големи са разрушенията по пътя Кемера-Абланица-Цветино, както и по между Магерово-Света Петка-Рохлево, където се извършват и взривни дейности с цел възстановяване и укрепване на настилката. С тази задача са се заели инженерни войски от Стара Загора, които ще останат и ще помагат до края на месец октомври. Най-сериозни проблеми създават разрушените мостови конструкции, както и активизиралите се вследствие от пороя свлачища.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Лидия Шулева:Да обединим усилия за изграждането на инфраструктурата в общината
Публикувано: темпо на Tuesday, August 23 @ 09:25:36 UTC (2177 прочити)
Общество и наука
На 20 август, за да се запозне на място със ситуацията и с готовност за съдействие на общинското ръководство, във Велинград бе народната представителка от НДСВ Лидия Шулева. На срещата с врид кмета Атанас Водев нашата съгражданка донесе лично дарение - спални комплекти, предназначени за най-бедстващите 17 семейства от Велинград. Г-жа Шулева отговори и на няколко въпроса във връзка с бедственото положение в общината:
- Г- жо Шулева, какво е мнението ви ситуацията в нашата община и защо, макар че не сте депутат, избран с листата на Пазарджишка област, помагате на Велинград?
- Искам да изразя дълбоките си съчувствия към всички, който пострадаха. Никой не е застрахован от една такава стихия, но пък в такива моменти се проявява човешката съпричастност. Мисля, че няма безразлични към това, което сполетя Велинград и други места в страната. Обикновено, когато има едно такова бедствие човек, се чувства дълбоко нещастен и засегнат - защо точно той и защо сега. И някак всичко, което се върши, му се струва недостатъчно. Това е разбираемо. Става въпрос за голяма организация и много пари. В крайна сметка, когато говорим за щетите, мисля, че най- важното нещо е добрата организация. Това, което трябва да бъде направено, е бърза и стегната организация, за да се използват всички възжности за финасиране. Правителството отпусна 180 милиона, а 120 от тях се предостявт чрез проекти от “Публична инвестиционна компания “ предимно за реконструкция и изграждане на ифрасткруктура. Разговарях с временния кмет за начините за кандидастване, уредихме среща в София за конуслитиране в детайли, защото парите както са много, така са и малко. Тези, който бързо направят проекти, ще могат да вземат от тези пари. Но тези, които не успеят, ще съжаляват. Необходимо е да обедним усилията си и община Велинград да започне изграждането на тази инфраструктура, да подготови проекти за кандидатстване пред компанията и да получи финасиране. Следващото важно нещо е наличието на мощни строителни фирми, които да усвоят тези средства. Това също е голям проблем
- Коментираше се, че процедирте за това финасиране ще бъдат облекчени?
- Да, от разговор с изпълнителния директор на Публичната инвестиционна комания стана ясно, че процедурата е облекчена. За някой от обектите няма да се искат подробни проектки за ремонт или реконструкция. Но там, където става въпрос за изграждането на нови инженерни съоръжения, ще бъдат необходими проекти и ще трябва малко повече време за разработването им. Проблемът е по-голям с общинските пътища - механизмът за работа и кандидатстване не е толкова смазан като в конкретния случай с агенция “Пътища”, която вече е депозирала проекти и реално работи.
- Как ще коментирате факта, че една от основните причини за ситуацията се оказаха непочистените корита на реките?
- Това, че не се почистват реките, не е проблем от вчера, а от много отдавна и неговото подценяване доведе до сериозни щети. Погледнах документите, касещи община Велинград в тази връзка и искането й за почистване до Басейнова дирекция и Областна администрация. Действително има процедура, която изисква кандидатстване по общия ред, защото с почистването се извършва и добив на инертни материали. В момента за аварийното почистване не е създадена процедура, даже имаше случай, в който пловдивския областен управител бе издал заповед за почистване на Марица и той бе даден на прокурор, но пък точно това нарушение на закона и частичното почистване помогна водата да не отнесе Пловдив. Така или иначе в закона не фигурира допускането на аварийно почистване, а и такова почистване не трябва да се счита за аварийно, то трябва да бъде планирано и непрекъснато. Не можем да не чистим речните корита 20 години и после, когато стане бедствие, да искате това да се извърши аварийно. Но не пречи да има законодателна иницатива и подобен авариен механизъм да се случи.
(Използвани са въпроси и на други медии)
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: При поименно гласуване 19 съветници “за” нова болница
Публикувано: темпо на Tuesday, August 02 @ 10:01:54 UTC (2050 прочити)
Общество и наука
19 общински съветници дадоха съгласие собственикът на бившата поликлиника “ДКЦ 1” ООД да започне строеж на нова болница във Велинград. Частното здравно заведение ще се строи над 4 етажа зад сега съществуващата сграда на поликлиниката и ще разполага с 60 легла в 5 отделения.
До решението се стигна след поредица от срещи с лекари и обсъждания в комисиите към местния парламент. На сесията на 28 юли дискусията в залата също бе дълга и бурна, а съветниците трябваше да гласуват по три искания на “ДКЦ 1”: дали да продадат на дружеството останалите след приватизацията на поликлиниката общински части, дали като съсобственици да разрешат строеж на частна болница и какво да се прави с неработещата седми месец микробиологична лаборатория. В самото навечерие на сесията се появи нов казус, тъй като 9 общински съветници официално внесоха искане за освобождаването на д-р Йорданка Савова като управител на общинската болница “МБАЛ-Велинград” ЕООД. Припомняме, че д-р Савова даде пълна подкрепа за строежа на частна болница и неколкократно бе категорична, че това не застрашава бъдещето на ръководеното от нея общинско здравно заведение. До обсъждане на искането за нейното освобождаване не се стигна, тъй като независимият съветник Георги Михайлов предложи точката да не влиза в дневния ред. След три прегласувания с 15:14 гласа предложението му бе прието.
Отправна точка в дискусията бе какво е действителното състояние на общинската болница и как върху нея ще се отрази създаването на нова болница. Врид кметът Атанас Водев каза, че финансовото състояние не е добро, възможностите за инвестиции са нулеви, а акредитацията крие рискове. Той посочи цифри за над 300 хиляди лева загуби и задължения на “МБАЛ”. Г. Михайлов посочи други цифри - че болницата за шестмесечието има печалба от 52 000 лева. Резултатите не са розови, болницата е пред фалит и без съществуването на частно заведение, каза Александър Даскалов. Той обясни, че точно за да си въведат ред в собствения дом съветници са поискали освобождаването на д-р Савова. Приели сме оздравителна програма за болницата, нека дадем на управителката поне 5-6 месеца да я реализира, бе мнението на Иван Пукнев.
Двупосочни бяха мненията и за строежа на нова болница. Иван Пукнев подкрепи идеята, за да има конкуренция и да видят хората, че съветниците милеят за тях. Според Димитър Касапски така се доказва, че Велинград търси, а не спира инвеститорите. Д-р Дафов напомни, че колегите му лекари искат нова болница. Заварин Маров поиска решението да бъде отложено, защото е важно и трябва да узрее. Съветниците от БСП не са против нова болница, но частната не трябва да се гради на гърба на общинската, каза Иван Лебанов, който също първоначално бе за отлагане на решението и изслушване и мнението на гражданството. Той подчерта, че ако се вземе базата, ще се заложи фалит на “МБАЛ”, че е направена класическа схема за източване на общинска собственост и рано или късно “МБАЛ” ще бъде приватизирана. Реджеп Сиджим припомни приватизацията на поликлиниката и заяви, че човек се лъже един път. Венко Бозев съобщи, че част от лекарите са подписали под натиск и диктат, че преди сесията е оказван такъв и върху съветници и техни родители. Като съветници трябва да чуем и мнението на хората, не само на лекарите, на които мнозина нямат доверие, призова В. Бозев. Той се обяви против сравняването на инвестициите в нова болница с инвестиции в плаж или хотел, защото там човек отива, ако има пари, а в здравно заведение при нужда. Г-н Бозев бе категоричен, че д-р Савова не изпълнява решения на Общинския съвет и с действия или бездействие води “МБАЛ” към фалит. И попита може ли д-р Тиков да сложи ръка върху общинската болница на принципа “дълг срещу собственост”. Думите му, че хората го питат дали и съветниците са напазарувани, предизвикаха Екатерина Каферинова. Това, че имам друга гледна точка не означава, че съм напазарувана, заяви тя и обясни, че за нея решаващо е била подкрепата за нова болница от страна на лекари от “МБАЛ”.
Пред Общинския съвет искането си за строеж на нова болница представи и мажоритарният собственик на “ДКЦ 1” д-р Михаил Тиков. Той обеща европейска болница, в която санитарно-хигиенните изисквания ще са по-високи от хотелски, ще има модерна апаратура, скенер и целия спектър на здравни услуги. Ще функционираме успоредно с “МБАЛ”, лекарите ни подкрепят, защото искат по-адекватно възнаграждение, каза д-р Тиков. Той обеща до 10 дни да разкрие и микробиологична лаборатория. Съветникът Д. Гаджев припомни, че сме лъгани с много обещания и поска публично поетите от д-р Тиков ангажименти да бъдат поети и в писмена форма, но това не стана.
По предложение на Надежда Ключкова (прието чак след 3 прегласувания) съветниците решиха за първи път да гласуват поименно и така да е ясна отговорността на всеки. 20 съветници отхвърлиха предложението общината да продаде на “ДКЦ 1” общинските части в сградата на поликлиниката и така запазиха позицията на общината като съсобственик. След това 19 съветници подкрепиха строежа на новата частна болница, а 10 се въздържаха (публикуваме кой как е гласувал при поименния вот). Това гласуване завърши със скандал, тъй като Тома Пачалов обяви, че двама съветници (Иван Панов и Георги Михайлов) не са имали право да участват, тъй като са в съпружески и роднински връзки с лекари от “ДКЦ 1”. Г-н Пачалов поиска прегласуване, но съветници му опонираха, че е трябвало да изтъкне аргумента преди гласуването и че 2 гласа не променят крайния резултат.
Последното решение на съветниците бе да се сключи споразумение с “ДКЦ 1” за пускане на микробиологичната лаборатория. Тук казусът пак е сложен, защото вече има решения и подписан договор с “МБАЛ” за пускане на лабораторията и те не могат да бъдат отменени.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: В околностите на Велинград ще има уникална туристическа атракция
Публикувано: темпо на Tuesday, July 12 @ 08:45:55 UTC (3783 прочити)
Култура
В Гринуичката обсерватория в Англия мястото, където преминава най-известният меридиан на земното кълбо, е отбелязано с метална оловна линия. Тя разделя Западното и Източното полукълбо и наред с научното си значение има огромна притегателна сила за туристи от целия свят. В околностите на Велинград има подобно интересно място - пресечна точка на 24 меридиан и 42 паралел. Тя се намира източно над Клептуза и според известния наш земляк проф. Георги Пухалев у нас няма друга точка от този ранг, това е най-важната пресечна точка в България с научно и културно-историческо значение. Затова от години съществува идеята мястото, където се пресичат меридианът и паралелът, да бъде маркирано по специален начин и да стане една от туристическите забележителности на нашия регион. Сега вече тази идея придоби конкретни измерения: с общите усилия на двете туристиечски дружества “Юндола” и “Острец”, на общинсикя Информационен център за бизнес и на Лесотехническия университет-София бе спечелен проект. От 230 кандидатствали проекта фондация “Екообщност” одобри 18, между които е и нашият. Фондацията ще осигури средства с помощта на германския фонд “Маршал-САЩ”, фондация “Братя Рокфелер” и...
Проектът бе официално представен на 8 юли на среща в ИЦМСБ, в която се включиха проф. Пухалев, зам.-кметът М. Карамолла, представители на двете туристически дружества и граждани. Управителката на ИЦМСБ Даниела Пенева разясни, че на първия етап от проекта няма да се маркира точката, а в рамките на 7 месеца ще се извършат предварителните дейности по изготвяне на геодезична основа, изваждане на таксационните показатели за получаване на пълна биогеографска картина и ландшафтно проектиране. След това ще трябва да се избере маршрут, по който велинградчани и гостите на града да стигат до точката. Г-жа Пенева благодари на Снежана Велева и Никола Тодев, които първи са локализирали точката. Никола Тодев разказа как заедно със сина си Васил на 4 март 2003 г. с помощта на спеацилна апаратура са намерили точката. Планинската пътека до нея ще бъде маркирана, но проблемът е кой е най-хубавият, а не най-краткият маршрут, как да се включат и други местни забележителности и да се избегнат грозните гледки около махала Анезица. Туристите дадоха идея да се маркира пътека от езерото Клептуза през параклиса “Свети Илия” и оттам към мястото на пресечната точка. Изходен пункт може да бъде също хотел “Велина”, Колофонния завод, Маркови скали, може да се стигне и през Микроязовира. Допълнително ще трябва да се съгласува и със собственика на територията ДДС “Алабак”.
Проф. Пухалев с истински ентусиазъм даде много идеи как тази пресечна точка да бъде превърната в туристическа атракция. Според него имагинерната линия на 24-тия мердиан е особено важна, защото свързва най-северната (Шепидберген) и най-южната (Крит) част на Европа. Тя може да бъде маркирана по някакъв начин: с пояс от два реда дървета, с осветление или по друг оригинален начин. В центъра на Велинград би могло да се направи представяне на пресечната точка в умален мащаб и с общи усилия да се мисли за още оригинални решения.
Велинград има късмета точно тук единствено на територията на България да се кръстосат меридиан и паралел. Наистина от всички нас зависи как по най-добър за курорта начин да се възползваме от уникалната пресечна точка. Стартът е даден, добре дошли са всички интересни идеи.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Д-р Михаил Тиков:Общинската болница зависи в много голяма степен от нас
Публикувано: темпо на Tuesday, July 12 @ 08:41:41 UTC (6667 прочити)
Бизнес
Собствениците на “ДКЦ 1” искат да изкупят всички помещения и идеални части, останали публична общинска собственост след приватизацията на сградата на бившата поликлиника през април 2001 г. Така ще се решат веднъж завинаги споровете за собственост, съобщи мажоритарният собственик на “ДКЦ 1” д-р Михаил Тиков. Заради намеренията за строеж на частна болница до общинската д-р Тиков даде нарочна пресконференция на 4 юли. Същия ден той разговаря с лекарите от общинската болница “МБАЛ-Велинград”, които заедно с управителката д-р Йорданка Савова и общинският контрольор д-р Здравка Масларова отделиха над два часа от работното си време за среща с д-р Тиков. Според М. Тиков голяма част от информацията за бъдещата нова болница е изкривена. Необходимостта тя да бъде построена е свързана с това, че след 2007 г. сегашната общинска болница няма да устои на изискванията на Европейския съюз за акредитация. А още от януари 2006 г. държавата ще спре да финансира такъв тип болници по силата на споразумение с МВФ. Така, според д-р Тиков, Велинград и регионът може да се окажат без болница и затова те имат намерение да построят ново здравно заведение, което да отговаря на съвременните изисквания. Желанието им е да работят в колаборация с общинската болница, като д-р Тиков подчерта, че досега “ДКЦ 1” е изпълнявал негласното споразумение да насочва пациенти към общинската болница. Кое е по-важно - Велинград да има хубава болница или да се задоволят интересите на съветници, чийто начин на живот е да пречат, попита той. С оценката му за бъдещето на общинската болница се съгласи и д-р Савова. Според нея “МБАЛ - Велинград” ще може да изпълни изискванията на ЕС, ако общината отпусне между 2 и 3 милиона лева. И тъй като е ясно, че това няма да стане, по-добре е общинската и частната болница да съществуват успоредно. Има незаети ниши, имаме реален шанс да разширим обема на дейностите, смята д-р Савова. Тя не се опасява от варианта в общинската болница да се лекуват повече пациенти без здравни осигуровки, което би лишило здравното заведение от постъпления и означава бавен фалит. Д-р Савова определено изненада журналистите с новината, че тези пациенти вече били малко и повечето били внесли дължимите осигуровки. Не бе дадено обаче ясно обяснение на парадокса, че години наред в общинската болница се правиха инвестиции с идея за по-добра оценка при акредитация; че многократно бе изтъквано как болницата е стабилизирана и бяха чертани перспективи за успешно развитие, а сега изведнъж се казва, че през 2006 г. община Велинград може да остане без болница.
Според д-р Тиков бъдещето на общинската болница след 2006 г. е нейната база да се ползва като специализирано звено - например в областта на неврологията. На въпрос в каква степен общинската болница е зависима от него в момента д-р Тиков отговори: “В много голяма степен”. И поясни, че ако от “ДКЦ 1” не са добронамерени, могат да насочват пациенти към Пазарджик. А “ДКЦ 1” държи 99% от първичните прегледи в региона и е основен източник на болни за болницата. Ние не се водим от мотива да пречим на общинската болница или да я фалираме, подчерта М. Тиков. Главната цел пред инвеститорите в новата болница ще е да се покрият европейските норми и да се повиши нивото на здравеопазването във Велинград. Те са готови да вложат на първия етап до 3 милиона лева, като общината няма да има никакъв финансов ангажимент към построяването на новата болница. По отношение на кадрите д-р Тиков заяви, че ще работят изключително с местни лекари, въпреки че във Велинград няма много специалисти. На въпрос, че тогава ще липсва желаната от пациентите конкуренция, д-р Тиков отговори, че ще се опитат да създадат конкуренция между местните лекари. Болният въпрос за пускането на микробиологичната лаборатория за кой ли път остана без отговор. Д-р Савова, която е натоварена с отварянето на лабораторията с решение на Общинския съвет, не даде гаранции, че това скоро ще се случи. Като причина отново бе изтъкнат спора за собствеността, който можело да стигне и до съда. Много показателен бе отговорът на д-р Тиков на въпрос чия собственост са помещенията на Центъра за хемодиализа - общинска или на “ДКЦ 1”. Ако тръгнем на съд, хемодиализата може да се окаже наша, каза М. Тиков. Но побърза да добави, че на тоя етап неговата позиция е да се подпише споразумение с общината и да не се отива в съда, защото от конфронтацията никой няма интерес. Темата остава актуална, защото наскоро Общинският съвет отпусна над 37 000 лева на “МБАЛ-Велинград” за ремонт на Центъра по хемодиализа и е важно в чия собственост е инвестирано.
Искането за строеж на нова болница изправя Общинския съвет пред ново трудно решение. Не само за мястото на болницата (ако общината откаже, инвеститорите може да строят и на частен парцел), не само за сроковете (от “ДКЦ 1” настояват решението да не се отлага за септември). Част от въпросите е и този за задаващия се нов монопол в местното здравеопазване, чийто път бе открит с приватизацията на “ДКЦ 1” през 2001 г.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Мебелният и туристическият бранш научиха много в Италия и Шотландия
Публикувано: темпо на Tuesday, July 05 @ 09:10:38 UTC (2036 прочити)
Бизнес
Преди няколко седмици представители на 4 дървопреработващи фирми от Велинград и Ракитово посетиха Италия. По същото време представители на туристическия бранш от Велинград гостуваха в Шотландия. И в двете държави нашите бизнесмени трупаха опит за изискванията на Европа в своя сектор, а пътуването им бе осъществено по проекта на Националната мрежа за бизнес развитие “Повишаване конкурентноспособността на българските фирми в съответствие с Лисабонската стратегия”. Проектът премина през няколко етапа, а през септември предстои заключителна конференция в София.
За впечатленията и наученото в Италия и Шотландия участниците разказаха на пресконференция на 27 юни в АРР-ЦБИ. Г-жа Стела Василева от името на мебелопроизводителите сподели, че при посещенията на италианските фирми са направили за себе си извода, че не сме далече от тяхното ниво, но италианците работят с много нова техника. При нашата остаряла техника разликата в стандартите е 10 пъти, докато в Италия за закупуване на нови машини има добри лизингови схеми, данъчни облекчения и помощ от държавата. Там дървообработващите фирми са обединени в клъстери на хоризонтално и вертикално ниво и така обхващат целия процес от разкрояване, кантиране, сглобяване до крайното изделие. Докато в България производството е разпокъсано и фирмите не са обединени. Назад сме и с нивото на комуникации, с организацията на търговията, в която се минава през много посредници. Целта трябва да бъде серийно производство по заявка, като в Италия акцентират на цялостното обзавеждане, а не като при нас на индивидуални поръчки. Италианците са водещи в дизайна, но определяща е цената, а тук ние сме конкурентноспособни, заявиха нашите мебелопроизводители. Най-успокояващото за тях е било, че ЕС няма да иска от българските фирми предварителна сертификация още преди да сме членове на съюза.
Много полезни срещи и контакти отчетоха и от туристическия сектор. Даниела Дафова от къща за гости “Весинел” разказа за посещенията им в шотландската столица Единбург и известния замък, в най-големия старинен хотел на брега на Северно море “Олд корс хотел”, в шотландски СПА-хотели, в ресторант “Шератон” и разбира се - в дестилерията на шотландското уиски. Според Иван Рангелов те имат име, но по отношение конкретно на СПА-туризма ние сме по-напред и предлагаме по-добри условия. С това се съгласи и Ваня Манолова, мениджър на хотел “Олимп”. Велинградчани са били впечатлени от колежа за обучение на туристически кадри, който се слави като един от най-добрите в бранша и подготвя всякакви кадри за туристическата индустрия. И наши кадри биха могли да се обучават там, но е твърде скъпо, затова трябва да се търси поне съфинансиране от европейските фондове. Васка Милушева напомни, че столицата Единбург след затваряне на мините и била умиращ град, но с пари от ЕС те са успели да го превърнат в туристическа дестинация. Трябва да се научим как да си поискаме пари от ЕС с качествени проекти, подчерта тя. Г-жа Милушева разказа и за своето посещение в Швеция по проект за развиите пазара на биологични продукти и как биологичното земеделие може да се развите и като туристическа атракция.
“Не копирайте от нас, пазете самобитността си” - това е бил съветът на домакините от Шотландия към нашите туристически фирми. Радващо е, че в Шотландия и Ирландия Велинград не е неизвестно име, тъй като сме включени в туристически справочник.
От името на всички участници в проекта Д. Дафова изказа благодарност към АРР-ЦБИ и към Британския съвет.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Разчитаме на Велинград в сферата на туризма
Публикувано: темпо на Tuesday, July 05 @ 09:06:32 UTC (1876 прочити)
Политика
По покана на врид кмета Атанас Водев гост на Велинград на 1 юли бе почетният консул на Кралство Йордания у нас г-н Хасан Бармауи. Той се срещна с г-н Водев и зам.-кметовете Е. Главеева и М. Карамолла, а по-късно посети хотел “Абир” (бившия “Здравец”) - една от йорданските инвестиции в нашия град.
Пред в. “Темпо” консулът каза: “За мен е чест да съм във Велинград и в този красив регион. Като нова мисия в България ние отделяме голямо внимание на всяка община. Надяваме се, че Велинград ще играе голяма роля за развитието на двустранните отношения, особено в сферата на туризма. Тук имаме йордански инвестиции, които подкрепяме. За нас е гордост, че нашите бизнесмени намират сериозен партньор в лицето на Община Велинград”.
Към поканата на министъра на общините г-н Водев да посети Йордания, почетният консул прибави и покана към бизнесмени, туроператори и строителни фирми от Велинград да отидат на място в кралството и да видят възможностите за бизнес. Делегация от Общински съвет също е добре дошла да обмени опит в Йордания, каза г-н Бармауи.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Близо 1 млн. ни дава фонд “Стихийни бедствия”
Публикувано: темпо на Tuesday, June 21 @ 10:02:14 UTC (2050 прочити)
Общество и наука
Близо 1 милион лева е поискала и получила община Велинград от Фонд “Стихийни бедствия” за първите пет месеца на 2005 г. До 30 май 2005 г.
държавният фонд е отпуснал средства за следните обекти в нашата община:
* отводнителен канал в Анезица, събаряне на скален откос на ул. “Осми март” и два водоскока - 80 582 лева
* подпорна стена на ул. “Кирил Павлов” - 6 862 лева
* възстановяване на покрива и щети на училището и Младежкия дом в Сърница - 50 547 лева * укрепване на пътя Орлино - Сърница - 436 505 лева
* покрив и щети на читалището в кв. Чепино и подпорна стена на ул. “Еделвайс” - 40 760 лева
* покрив и щети на детска градина “Еделвайс” и подпорна стена на ул. “Боров парк” - 53 396 лева
* възстановяване на щети от валежи на улици в Буков дол - 296 872 лева
* щети на улици в Медени поляни и пътища за Шаренци и Горелци - 23 461 лева.
В момента се работи по проекти на обща стойност 82 870 лева: щети от снеготопене и дъждове в Бозево, Горно Дъбево, Юндола, Сърница, Побит камък; укрепване и отводняване на пътя за Грашево, подпорни стени на ул. “Маркови скали” във Велинград.
Общината е готова и с проекти за още обекти, но след поройните дъждове и наводнения преди седмици вероятно от фонд “Стихийни бедствия” ще отпуснат приоритетно пари за най-пострадалите региони, сред които Велинград за щастие не беше.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: В центъра на Велинград отново панаир “Най-доброто от България”
Публикувано: темпо на Tuesday, June 21 @ 10:00:14 UTC (2028 прочити)
Култура
За една седмица центърът на Велинград и това лято ще се превърне в зона за търговия. Фирмата Български бизнес форум се е договорила с общината за провеждането на Национален панаир на българските производители под наслов “Най-доброто от България 2005”. Избраните дати са от 22 до 31 юли, а на този етап вече има сключени заявки с над 30 фирми.
Този път организаторите са избрали ново място за поставяне на магазините и сергиите. Изготвена е и схема за разполагане на временните търговски обекти, одобрена от главния архитект Т. Енев. Един ред обекти ще има срещу сградата на Стария съвет, а два реда обекти ще бъдат разположени в отсечката между зелените площи пред и срещу общината.
Подобен панаир Български бизнес форум провежда във Велинград не за първи път. По принцип той се посреща негативно от страна на местните търговци. Причините са, че им отнема клиенти точно в краткия летен сезон и че организаторите не спазват обещанието да предлагат българско производство, а масово продават евтини китайски и други стоки. Това пък се харесва на купувачите, за които панаирът е шанс да напазаруват на ниски цени.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: На кръгла маса ще се търси изход от патовата ситуация с лабораторията
Публикувано: темпо на Tuesday, June 21 @ 09:54:40 UTC (1760 прочити)
Общество и наука
Две ленти с надпис “Частна собственост” и печат на “ДКЦ 1” са поставени на вратата в приземния етаж на бившата поликлиника. Зад тази врата са помещенията, в които до 31 декември 2004 г. работеше Микробиологичната лаборатория. Такава е ситуацията близо половин година след като собственикът на лабораторията ХЕИ - Пазарджик я прехвърли безвъзмездно на общината и почти два месеца след като Общинският съвет от своя страна прехвърли лабораторията на общинската болница “МБАЛ - Велинград”.
Решението на Общинския съвет бе взето след многочасова и остра дискусия. Прогнозите, че то ще бъде спряно от Областната управа, не се сбъднаха - решението влезе в законова сила още през май. Но помещенията на лабораторията са запечатани и нищо не се прави тя да заработи. Напразно пациенти оставят проби за изследвания на гишето на лабораторията с надеждата да си спестят разкарването до Пазарджик. Поне засега нуждаещите се от микробиологично изследване или от здравна книжка нямат шанс да го направят във Велинград. Ситуацията е патова: “ДКЦ 1” претендира по съдебен път за собствеността на помещенията, твърди се, че в акта за собственост има грешка. От “МБАЛ-Велинград” пък са притеснени, че заради изостряне на спора могат да бъдат принудени да напуснат ползваните от тях срещу наем помещения в “ДКЦ 1”. Управителите на болницата д-р Савова и на “ДКЦ 1” д-р Драгийски са единодушни, че решението на Общинския съвет внася напрежение в иначе отличното взаимодействие и сътрудничество между двете здравни заведения. Много лекари като че ли също са на мнение да не се развалят създалите се по силата на пазарната здравна реформа твърде близки и сложно преплетени връзки между “МБАЛ” и “ДКЦ 1”. Допълнителен щрих е фактът, че е в ход процедура за строеж на болница в частния парцел на “ДКЦ 1”.
Врид кметът Атанас Водев е решил да търси изход от патовата ситуация на кръгла маса с участието на лекари, съветниците от Комисията по здравеопазване и специалисти по общинска собственост. Кръглата маса няма да мине без изненади, особено ако най-после се даде гласност на договора за продажба на общинската поликлиника през 2001 г. и се види черно на бяло кой на какви части от сградата е собственик.
Навечерието на тази кръгла маса е подходящото време за един апел, който сигурно ще звучи твърде идеалистично на фона на крещящо пазарната ситуация в нашето здравеопазване. Апел лекари и общинари да помислят за здравето на хората от региона, за това как да бъде по-удобно и полезно за нуждаещите се пациенти, за това как час по-скоро да се възстановят доказали нуждата от своето съществуване лечебни звена. Очевадно е колко интереси са набъркани около болницата и поликлиниката, очевадно е, че тези интереси имат своите бранители. Но хайде най-после многоуважемите медици и общинари да отчетат интереса на гражданина - този, който издържа здравната система и гарантира заплатите на лекарите със своите вноски и който плаща възнагражденията на общинските съветници и служители със своите данъци.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Готови са проекти за геотермални централи във Велинград и Драгиново
Публикувано: темпо на Tuesday, June 14 @ 08:35:11 UTC (3700 прочити)
Бизнес
Министерството на енергетиката и енергийните ресурси проведе на 10 юни в хотел “Велина” заключителна среща по проект за използването на геотермалните ресурси. Целта на проекта бе да се установят основните пречки пред използването на геотермалните води в България и да се направят предварителни проучвания за изграждане на геотермални системи за отопление в няколко общини, между които и Велинград.
Главните бариери пред рационалното използване на геотермалните води посочи г-н Йорген Джордан, директор на проекта от Дания. България е богата на геотермални ресурси, но голямата част от 700-те проучени извора се използва за басейни, бани и балнеология, а само ограничено количество за отопление на сгради. Пречките са многобройни: правни, институционални, финансови, пазарни, технически, екологични, социални. Г-н Джордан изтъкна, че при използването на минерални води за енергийни цели, качеството на водата не се влшава при правилно изграждане на отоплителните системи. Но има изключително много ползватели, които не плащат никакви такси и тяхното спиране ще коства много проблеми.
Отчетено бе, че методологията за определяне на концесионна такса е неприложима: на практика никой не иска води за геотермални цели, защото трябва да мине през концесия. Вместо това се вадят разрешителни за ползване на вода и се работи на ръба на закона. Но предписанията на Световната банка са изрични: занапред всяко ползване на геотермални води трябва да бъде според закона.
В рамките на проекта са извършени предварителни проучвания за изграждане на геотермални системи за отопление във Велинград, Сапарева баня, Баня, Павел баня, Златоград, Кюстендил, Сандански, Момин проход, Плевен, Казанлък. Проектът за Велинград предвижда изграждане на 2-мегаватова геотермална отеплителна централа на база източник - 4 (“Власа”) в Каменица. Планирана е локална отоплителна мрежа с разстояние до енергийните консуматори под 1000 метра. Разработен е и проект за 2-мегаватова централа в центъра на Драгиново на база сондаж - 5; изграждане на нов 2000-метров водопровод и локална отоплителна система с разстояние от центъра до консуматорите 300 метра. В работата на семинара взеха участие врид кметът на общината Атанас Водев и кметът на Драгиново М. Алендаров. Те се запознаха и с новите възможности за финансиране на геотермални проекти, представени от МЕЕР.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Искаме дървесина и туристи от бизнес-делегация от Сиктивкар
Публикувано: темпо на Thursday, June 09 @ 19:27:24 UTC (2300 прочити)
Бизнес
“- Предлагам да направите голям магазин във Велинград.
- Предлагам ви да увеличите населението на Велинград поне до 200 000 души”.
Диалогът се проведе между председателя на Общински съвет - Велинград Неджат Кехайов и бизнесмен от столицата на Република КОМИ Сиктивкар. В срещата, провела се на 30 май в общината участваха временният кмет Атанас Водев, общински съветници, бизнесмени от областта на дървопреработването, хлебопроизводството и туризма от Велинград, бившият заместник-председател на КОМИ Юрий Колмаков и представители на бизнеса от Сиктивкар.
Столицата на бившата съветска република има 250 000 жители, управлява се от местен парламент от 25 депутати, които избират кмета на града и определят заплатата му от 3500 евро. Сиктивкар процъфтява в икономическо отношение, най-малкият магазин на гореспоменатия бизнесмен е разположен на 24 000 кв.м. А идеята на срещата във Велинград бе зачената на събора на работилите в КОМИ през есента на 2004 г.: да се създаде смесено търговско дружество между двете републики, чията основа да е Пазарджишка област. Първата крачка бе подписването на договор с Областната управа през миналата година, но заради голямата бюрокрация следващите стъпки се бавят. Бизнес-делегацията от Сивтивкар дойде и с конкретни практически задачи. Александър Даскалов и Димитър Касапски припомниха времената, когато в България се внасяха огромни количества дървесина от КОМИ. Имаме крещяща нужда от внос на дървесина, знаем, че за възстановяване на старите контакти трябва да се задвижи една огромна държавна машина, но това би помогнало много за развитието на дървообработването във Велинград, заявиха те.
Като традиционно силен за туристите от бившия СССР определи Велинград управителят на хотел “Двореца” Борис Голомехов. Той използва срещата, за да покани в нашия град туристи от КОМИ. Но се оказа, че в момента хит в туризма и в КОМИ са турските курорти, а хората от делегацията с право подчертаха, че в КОМИ трябва да знаят за Велинград, за да идват - тоест липсва реклама, не присъстваме на техния пазар.
Врид кметът Ат. Водев презентира богатство на нашите минерални води, възможностите за балнеология, за спорт, за културен обмен. Г-н Кехайов подари на гостите енциклопедичния справочник “Чепино А-Я”, а неговият главен редактор Михаил Алексиев добави своя автограф. Тази среща завърши в хотел “Двореца”, а скоро част от бизнесмените от Сиктивкар ще дойдат отново във Велинград.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Бизнес: Канадци разказаха как развиват горските райони
Публикувано: темпо на Tuesday, May 24 @ 10:22:55 UTC (1691 прочити)
Общество и наука
Практически семинар “Местно развитие в горските райони” се проведе на 19 май в Агенцията за регионално развитие във Велинград. Проявата бе организирана съвместно с Института по социалогия към БАН, Квебекския университет в Утауе, АРЮК и Корпорацията за управление на Форе де Легл в Квебек, Канада.
Семинарът бе открит от временния кмет на общината Атанас Водев, който приветства участниците. Изпълнителната директорка на АРР-ЦБИ Васка Милушева представи две инициативи за местно развитие, по които работят успешно: инкубатора за билки в Драгиново и проекта “Планинска екоцелувка” за производство на сладка от диворастящи плодове.
От страна на гостите от Канада г-н Жак Буше обясни, че в Квебек работят по темата за местното развитие в горските райони от 2002 г. Интересен 9-годишен опит представи директорът на корпорацията “Форе де Легл” (“Гората на орела”) Марк Бодуен. Територията обхваща гора от 140 квадратни километра в близост до столицата Отава. В продължение на години гората е била използвана интензивно от индиански племена и горски концесионери, като местното население не е имало достъп до горското богатство. През 1980 г. гората отново става публична и апетитите към нея са огромни. Правителството решава да я даде на неправителствена организация, в която участват представители на индиански племена, общината, изследователски институт, клуб за моторни шейни и др. Организацията изготвя план и стратегия, подчинени на основната идея гората да е в услуга на социалните нужди на местните общности. Резултатите сочат, че от 1 работно място днес има над 100, а оборотът от 350 хиляди канадски долара е достигнал 3 милиона. Затова в Канада залагат на подобен тип местно управление, което обаче в обозримо бъдеще едва ли ще е приложимо в България.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Всичко за велинград