Актуален брой

Предишен брой
Monday, May 24
· Новият почетен гражданин е Атанас Семерджиев
· Два юбилея в Сърница
Tuesday, March 30
· Експерти “за” затварянето на блокове в АЕЦ
Sunday, March 14
· Велинградчанка ще представя България на конференция на младежки лидери в САЩ
· Безработицата е намаляла с 14% през 2003 година
Wednesday, March 10
· Приватизацията боксува
· 12 кандидати за обществен посредник
Sunday, February 22
· Собственици на земя в оранжериите започват съдебни дела
Wednesday, February 18
· Болницата иска пари от общината, за да оцелее
· Намери се вариант за узаконяване вилите на Кара тепе
Monday, December 15
· 2000 безработни ще работят по проекти догодина
· Голяма авария на главния водопровод “Сухата лъка”
Saturday, December 13
· Общината загуби първата битка със снега
· “Първо идват мисионерите, после търговците”
Monday, October 13
· Проектът “Сютка” отива в съда, куп въпроси чакат отговор

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Разни: 10 фирми ще се обучават в ЕС
Публикувано: темпо на Tuesday, April 26 @ 09:29:14 UTC (1883 прочити)
Бизнес
Общо 10 местни фирми бяха одобрени и заминават на обучения по стандартите на Европейския съюз по проект, финансиран от британското посолство. В Англия избраните фирми ще трупат опит в областта на туризма и туристическите услуги. За там ще пътуват представители на двата велинградски хотела “Олимп” и “Велина” и три фирми от Сърница - семеен пансион “Панайотови”, ваканционно селище “Ива” и почивна база “Романтика”.
От английския опит ще се учи и фирма “Биостарт” на Агенцията за регионално развитие - Велинград, но в областта на земеделието.
От мебелния бранш за Италия заминават фирмите “Стелла”, “Детелина Христоскова”, “Катя Стойнова” и “Ралица”.
По проекта вече бяха проведени няколко семинара в отделните браншове, за които в. “Темпо” писа. На 29 април във Велинград предстои голям семинар, на който всички местни фирми от туристическия сектор могат да си сверят часовниците с изискванията на Европеския съюз в тази област. Семинарът ще се проведе в ЦБИ-АРР този петък.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: 7 ДНИ ИЗБОРИ
Публикувано: темпо на Tuesday, January 25 @ 10:33:17 UTC (1838 прочити)
Политика
ЖАЛБИ Още в първите дни на предизборната кампания вече са факт и първите жалби до Общинската избирателна комисия. На 19 януари кандидат-кметът Фидел Беев подаде жалба, че плакати на конкурента му Атанас Водев са разлепени на неразрешени за целта места. Ден по-късно от предизборния щаб на Атанас Водев подадоха жалба за скъсани и унижощени негови плакати.

ДЕВИЗИ Стаха известни девизите, с които тримата кандидат-кметове ще се борят за подкрепата на избирателите. Ангел Топорчев заложи на “Не робувайте, гласувайте”, Атанас Водев избра “Велинград - на всички”, а Фидел Беев “Заедно срещу корупцията”.

БЮЛЕТИНИ Областната управа е готова с оформлението на бюлетините на тримата кандидат-кметове. За самото отпечатване на бюлетините отговаря общината. От областната администрация ще подсигурят изборните книжа, пликове, чували за бюлетини и т.н.

ФИНАНСИ Все още се очаква отговорът на Министерството на финансите по искането на Община Велинград за отпускане на 60 000 лева за провеждането на частичните избори. По закон частичните избори се финансират от общинския бюджет, но има шанс министър Велчев да даде нужната сума.

ИЗБИРАТЕЛИ Броят на избирателите в общината с право да участват в предстоящите избори е 35 975. Разлепването на избирателните списъци започна в края на изтеклата седмица. Срокът за дописване на граждани, пропуснати в избирателните списъци, за заличаване на сгрешени имена и за отстраняване на всички допуснати непълноти и грешки в избирателните списъци е 4 февруари 2005 г.

ВПИСВАНЕ Жители на общината, които имат друго местожителство, но желаят да гласуват, трябва да подадат в служба ЕСГРАО в общината заявление по абразец. Срокът за вписването на избирател по настоящ адрес е 28 януари, като трябва да се представи лична карта. Условието е гражданинът да има адресна регистрация във Велинград преди датата 22 ноември 2004 г.

СЕКЦИИ Вече са определени секциите за гласуване. Те ще са 49 на брой, като отпадат секциите в Пневмоболницата и в болница “ВИТА”. Променя се местонахождението на двете секции в кметството и в Културния дом в Драгиново, в пощата на Света Петка и в Анезица. Промяната се налага, тъй като помещенията са на втория етаж и са труднодостъпни за хора с увреждания.

ИНВАЛИДИ В деня на изборите на разположение на хората с увреждания ще бъде телефон 5 20 19. При позвъняване на телефона от Общинска администрация ще има готовност за оказване на помощ за достъп до секциите на инвалиди, които желаят да гласуват.
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: Общинският съвет гласува 30 хиляди лева за спорт
Публикувано: темпо на Sunday, October 10 @ 21:25:33 UTC (2035 прочити)
Спорт
Обещаната за септември извънредна сесия за спорта не се състоя. Вместо това проблемите бяха поставени на поредица от срещи през август и заседания на Комисията по образование, култура и спорт. На 30 септември те бяха включени като точка в дневния ред на Общинския съвет.
За идеята за създаване на обединен спортен клуб (ОСК) председателката на комисията Снежана Велева обясни, че инициативата трябва да дойде от самите клубове. След това общината ще преговаря с неговото ръководство за отпускане на финансова помощ. В ОСК трябва да се включат и туристическите дружества, смята г-жа Велева. Съветникът Иван Лебанов, който още през февруари изложи идеята за ОСК в интервю за в. “Темпо”, каза, че от години спортът в нашата община е забравен и той се пита “Що е спортът и има ли той почва във Велинград?”. Г-н Лебанов припомни, че един долар, вложен в спортна дейност, е равен на 3 долара, спестени от медицина. Спортът във Велинград се развива благодарение ентусиазма на треньори и родители-спонсори; база за определени спортове напълно липсва и гаражи са превърнати в съблекални и офиси на клубове. Той настоя спешно да бъде гласувана сума за спорта; да се обмисли вариант за кандидатстване за сграден фонд; да се определи терен за изграждане на база на зимните спортове на Юндола.
Масовият спорт е забравен, няма една волейболна и баскетболна площадка, нужна е стратегия, която да се обсъди на извънредна сесия, поиска Ал. Даскалов. И двата футболни клуба да бъдат включени в ОСК, предложи Д. Гаджев.
Болшинството съветници не приеха идеята за ново отлагане на проблема. В препъникамък се превърна въпросът за финансирането. Врид кметът Стоян Дулев и главният счетоводител Христо Савов бяха категорични, че общината няма възможност да даде пари за спортните клубове до края на годината. В последвалия разгорещен спор Г. Михайлов припомни, че общинското ръководство досега е представяло финансовото състояние на общината в изключително розова светлина и е говорело за висок процент събираемост на приходите. Атанас Водев се върна към срещата на 5 август, свикана по искане на ФК “Чепинец-Беев”, на която г-н Дулев е декларирал, че общината има пари и може да помага. Имало е пари да се даде на един определен клуб, а сега Общинският съвет иска да помогне на всички клубове и изведнъж няма пари, намеси се в спора и Екатерина Каферинова.
Като вариант Ат. Водев предложи да се ползва сумата от около 40 000 лева, колкото е нетният доход на “Спортни имоти и плажове”. Христо Савов не се съгласи, тъй като общинският бюджет има приоритети, а спортъта не е сред тях. Г. Михайлов изрази възмущение, че от август насам финансистите на общината не могат да дадат ясна картина на финансовото състояние. Сбъркани са комуникациите между Общинския съвет и Общинска администрация, 30 хиляди лева няма да нарушат платежния баланс на общината, каза д-р Цветан Дафов. Предложението на управителя на “Спортни имоти и плажове” Никола Тодев бе бъдещият ОСК да е общински, за да се финансира като общинска дейност. А Н. Кехайов предложи при търгове и конкурси да се дава бонус на кандидатите, които осигуряват подкрепа за спорта.
Общинският съвет гласува спортната дейност да стане приоритет да бюджет 2005; да се отпуснат 30 000 лева за належащи нужди на клубовете от собствените приходи за 2004 г.; разпределението на средствата да се извърши от бъдещия ОСК и комисията по образование и спорт.
В края на дебата Тодор Бозев напомни, че има искане от инициативния комитет за подкрепа на ФК “Чепинец” и ако не се осигурят спешно 4000 лева, отборът ще се откаже от първенството. Ако БФС разбере за създадената “черна каса”, ще изключи ФК “Чепинец-Беев” от първенството, отговори му Тома Пачалов. Съветникът обясни, че има законови начини за набиране на дарения и Инициативният комитет е длъжен да ги спазва. Искането за 4000 лева не бе гласувано.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: АРР и ЦБИ постигнаха много, защото работиха заедно
Публикувано: Темпо на Friday, July 16 @ 08:11:37 UTC (2296 прочити)
Други
На 21.04.1999 г. се открива Център за бизнес и информация. Той е част от съвместен проект на Община Велинград и Програмата на ООН за развитие ”Възможности 21 век”, включващ изработване на Стратегията за устойчиво развитие на общината и структурно звено, работещо за изпълнението на тази Стратегия.
През 2000 г. започна подбор на общините, в които да започне да работи проект “Заетост чрез подкрепа на бизнеса” (JOBS) на Министерство на труда и социалната политика и ПРООН. За да може община Велинград да бъде включена в този проект, трябваше да има неправителствена организация, с която да бъде подписан договор за изпълнение на проекта. Тъй като общинското предприятие не е самостоятелно юридическо лице и съответно не може да поеме отговорности по подписване на договори с различни донори, се наложи да се учреди Сдружение “Агенция за регионално развитие- Велинград” (АРР), което е юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза. Изискването на МТСП и ПРООН бе тази организация да бъде създадена на една широка основа с представители на: община - кмет, председател на Общински съвет, бюро по труда, бизнес, медии, училища и др. В устава и в учредителния акт на АРР бе записано, че седалище ще бъде ЦБИ. Договорът по проект “Заетост чрез подкрепа на бизнеса” официално бе подписан на 08.12.2000 г. между АРР и ПРООН.
Добрата работа на ЦБИ се е дължи на факта, че управителят на общинското предприятие и председателят, респективно изпълнителният директор на АРР, са били едно и и също лице, като управителят на общинското предприятие не е получавал заплата от общината, а тя се е поемала от ПРООН. До момента на прекратяване на договора на управителя на общинското предприятие тази практика бе запазена. При назначаването на друг управител заплатата му ще трябва да се поеме от общинския бюджет.
От създаването си АРР поема разходите за ремонт и поддръжка на ЦБИ, разходите за охрана, осигуряване на необходимите материали и пособия за ЦБИ. Община Велинград е заплащала работните заплати на своите служители, които се занимават основно с техническите и административни услуги и разходите за два телефона от които единият е обществен факс, като съответно приходите от тези дейности, както и от ползване на зали всеки месец са внасяни в общинския бюджет. Това е и предмета на дейност на общинското предприятие. Така че твърдението за изземване на дейностите на общинското предприятие не е точно. Напротив, АРР спомогна тези дейности да се развият и разширят, за да може ЦБИ да бъде мястото, което всеки един гражданин на този град, всеки бизнес, които има нужда от подкрепа, всеки безработен, които желае да започне собствен бизнес, както и хората, които имат нужда от обучение, да могат да ги получат от ЦБИ.
За издръжка на ОП “Информационен център за малък и среден бизнес” общинските съветници са определили сумата от 45 000 лв. годишно от общинския бюджет. За 2003 г. издръжката за дейността на ЦБИ е струвала на Община Велинград 16 000 лв. С този резултат бяха запознати общинските съветници, кмета и главния счетоводител. Въпреки това през цялото време се говори, че издръжката на ЦБИ е много повече и се източват средства на Общината.Всеки, който иска да провери тези данни, може да направи това в ЦБИ. През изтеклите години АРР и ЦБИ са организирали съвместни мероприятия, на които са присъствали представители на общината и общински съветници. Тези две структури винаги са се приемали като едно цяло, защото хората от двете организации са работили заедно за изпълнение на целите, които са залегнали в стратегията за устойчиво развитие на община Велинград и името, което ги е обединявало е било ЦБИ. Съответно изпълнител по всички проекти, реализирани в общината е АРР.
Оборудването в ЦБИ е осигурено от двата проекта, реализирани от ПРООН - “Възможности 21 век” и “Заетост чраз подкрепа на бизнеса”- JOBS. Твърденията на ВрИД кмет г-н Дулев, че оборудването по проект “Възможности 21” век е на общинското предприятие са неоснователни, тъй като съществува приемо- предавателен протокол между ПРООН “Възможности 21 век” и Община Велинград, в който изрично е записано, че това оборудване е собственост на ПРООН за развитие и е предоставено за стопанисване и ползване от Община Велинград, респективно ЦБИ, до 28.02.2000 г. След приключването на проекта може да се пристъпи към официалното му прехвърляне. До момента това не е направено и Община Велинград не може да представи документ, че това оборудване е нейна собственост, въпреки твърденията на г-н Дулев. В момента становището на ПРООН, че цялото оборудване ще бъде предоставено на АРР след приключването и на втория проект. Твърденията, че ЦБИ ще продължи да работи и няма да бъде закрит са най–малкото несериозни, защото при условие, че АРР напусне помещението, то ще остане празно и Община Велинград ще трябва да го оборудва отново. Тези средства съответно ще трябва да бъдат отделени от общинския бюджет. Защо това е необходимо при условие, че има недостиг на средства за други по- належащи дейности, като участие в Проект “Красива България”?
Друг аспект, който също не е маловажен според мен, е човешкият фактор. Хората, които работят са обучени и през тези пет години, са трупали капацитет и опит. Екипът, които разработва и участва в реализацията на проекти са хората, които работят в АРР.
На 24.06.2004 г. Общински съвет гласува решение, в което предоставя за безвъзмездно ползване за срок от 3 години помещението, в което се помещава АРР и подписването на договор за съвместна дейност между АРР и Община Велинград. Внасянето на тези две предложения за гласуване от Общински съвет бе породено от факта, че на АРР- Велинград бе даден срок от г-н Беев до 11.07.2004 год да напусне помещението. МТСП и ПРООН -проект JOBS пожелаха да получат официалното становище на Общински съвет по този въпрос. Общински съвет гласува положително предложенията.
Г-н Дулев прецени, че тези две решения противоречат на интересите на общината и на това основание те отново се връщат за гласуване. Възраженията му се градят на тезата, че не може неправителствената организация да ползва безвъзмездно публична общинска собственост, тъй като не е на бюджетна издръжка. Тази теза е несъстоятелна, защото АРР като изпълнител на Проект “Заетост чрез подкрепа на бизнеса” получава финасирането си от републиканския бюджет, чрез Министерство на труда и социалната политика.
Положителният ефект от съвместната дейност на АРР и ЦБИ се вижда в стимулирането на дейността на 32 фирми в региона, създаването пряко на 462 постоянни работни места, 826 обучени в различни курсове, подпомагане дейността на над 80 занаятчии и над 170 фирми от региона ползват услугите и. По този начин двете организации са доказали, че могат и трябва да работят заедно за постигане устойчивото развитие на Община Велинград и тя да се превърне в едно добро място за живот.
Васка Милушева, изп. директор на АРР
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: Върховният съд не пуска проекта “Сютка”
Публикувано: Темпо на Monday, July 05 @ 22:20:36 UTC (2045 прочити)
Други
Върховния административен съд не прие за основателна жалбата на общините Велинград и Ракитово срещу решението на Висшия експертен екологичен съвет към МОСВ по повод отхвърления доклад по ОВОС за проекта Сютка. Становището на магистратите може да се обжалва и пред 5-членен съства, но няма кой да го направи, коментира изпълнителният директор на акционерното дружество “Сютка 2000” Костадин Мъгев.
В най-скоро време трябва да бъде проведено общо събрание, за да се реши каква ще бъде съдбата на създаденото от трите общини Велинград, Ракитово и Пазарджик акционерно дружество и на самия проект за спортен туристически център “Сютка”. Събранието ще бъде насрочено след като приключи течащата в момента финансова проверка на дружеството.
Налице са факти, които показват, че новото общинско ръководство на Велинград няма намерения да продължава да се бори за проекта “Сютка”. Макар и в работен вариант, вече бе обявена идеята за създаването на ново дружество със 100 процента общинско участие. Неговата цел ще е направата на нова ски писта, разположена между Белмекен и Юндола.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: АРР остава в помещенията на бизнес-центъра
Публикувано: Темпо на Saturday, July 03 @ 14:55:37 UTC (2203 прочити)
Други
Едно от важните решения, гласувани от Общинския съвет на 24 юни, бе свързано с общинските помещения, в които се помещава Центърът за бизнес и информация (ЦБИ). Освен от общинското предприятие ЦБИ помещенията в старите хали се ползват и от Агенцията за регионално развитие (АРР), която наскоро получи предупреждение от общинското ръководство да ги напусне.
Председателят на Общинският съвет Неджат Кехайов, който членува в АРР, обяви, че има съмнения за смесване на функциите и преплитане на интересите на ЦБИ и АРР и поиска по-голяма прозрачност. Такава прозрачност се постараха да осигурят Светлана Папукчиева - управител на АРР, Васка Милушева - управител на ЦБИ и дошлата специално за случая Ташка Габровска - ръководител на проекта “Джобс” и служител на Програмата на ООН за развитие. Г-жа Папукчиева повтори известните факти: че като общинско предприятие ЦБИ има статут “на детска градина”, който не му позволява да изпълнява дейности, различни от услуги, изложби, семинари. Големият проблем е, че по статут е юридически невъзможно ЦБИ да разработва и да участва в проекти. Това е наложило да се създаде АРР като неправителствена организация, която да прави и печели проекти. Уставът на АРР е публичен, агенцията е регистрирана “в обществена полза” - тоест няма право на печалба и затова може да ползва общинските помещения безвъзмездно, подчерта Светлана Папукчиева. Тя определи ЦБИ и АРР като две части на едно неразривно цяло, между които не съществува конфликт на интереси. Освен това, ако АРР напусне помещенията, на практика ЦБИ ще остане без никакво оборудване, тъй като то е собственост на агенцията. Г-жа Папукчиева призова съветниците да мислят как евентуално решение за излизане на АРР от помещенията ще се възприеме от огромния брой международни партньори. Г-жа Ташка Габровска припомни, че ПРООН е финансирал ремонта на помещенията с над 30 000 долара, а общината на практика не е дала нито 1 стотинка за техния ремонт или поддръжка. Тя също разясни на съветниците, че всички донорски и финасиращи организации имат изискване да работят по проекти с неправителствени организации - от типа на АРР. Само по проекта “Джобс”, който се финансира от МТСП, досега чрез АРР във Велинград са обучени 900 човека, разкрити са 600 работни места, за бизнес-оборудване са раздадени чрез лизингови схеми 150 хиляди долара. АРР е успешен модел, не я оставяйте без почва под краката, призова г-жа Габровска.
Повече информация за финансовото състояние даде Васка Милушева. С трудови договори към ЦБИ работят 5 човека (1 на непълно работно време) при щат от 9 бройки. Общо приходите са около 14 хиляди лева, а разходите около 30 хиляди лева. Голямата част от приходите са от копирни и факс-услуги, като техниката е на АРР. Големият процент от разходите е за заплати, които се поемат от общината.
Освен всичко друго ЦБИ и АРР са наистина работеща структура, създават действащи партньорства, вдигат имиджа на Велинград, каза съветникът Атанас Водев. Повечето съветници подкрепиха решението АРР да ползва безвъзмездно помещенията за следващите 3 години.
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: Оставката като безотговорност
Публикувано: Темпо на Saturday, July 03 @ 14:50:54 UTC (1848 прочити)
Други
Двата от тримата заместник-кметове на община Велинград още в понеделник, 21 юни, са подали молби да бъдат освободени от по взаимно съгласие. Няма посочени мотиви или причини. Просто двама мъже на отговорни постове едновременно решават да си депозират оставките и оттогава не са на работните си места.
Когато няма ясни мотиви за едно действие, идва ред на слуховете и всевъзможните тълкувания. Най-обсъжданата версия е, че заместниците са били принудени да подадат оставки, за да бъде принуден от своя страна и Общинският съвет да избере за изпълняващ длъжността кмет единствено и само Стоян Дулев. Това се подхранва и от казаното от г-н Фидел Беев, че кметския пост трябва да заеме г-н Дулев.
В случая много по-важни от тълкуванията са резултатите. “Благодарение” на оставките на двамата заместник-кметове се стигна до патова ситуация при избора на временен кмет. Има една приказка, че който се бои от мечки, не трябва да ходи в гората. Хубаво е г-н Ходжов и г-н Арсов да си я припомнят, щом са се хванали на хорото на общинската власт и то на челни позиции.
Отговорните хора на отговорни постове имат не само права, а и задължения. След броени дни са Празниците на културата, чийто главен отговорник е зам.-кметът Р. Ходжов. На полето на евроинтеграцията, за която отговаря зам.-кметът М. Арсов, всеки ден и всеки защитен проект е важен за общината.
Възможно е тези оставки да са част от поредната игра на голяма политика във Велинград. Но у обикновения човек и избирател остава усещането, че и тези властимащи мислят повече за своите интереси, отколкото за общия. И това усещане се задълбочава, защото общината наистина е на автопилот, отсъстват служители с особено важни функции, няма кой да движи важни въпроси - всичко това ясно се видя на последната сесия.
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: Бюрото по труда направи сериозна крачка напред
Публикувано: Темпо на Thursday, June 24 @ 08:58:49 UTC (6063 прочити)
Други
Народната представителка от НДСВ Милена Милотинова и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Сотир Ушев прерязаха лентата на новия Център за информация и услуги в Бюро по труда - Велинград. Официалното откриване бе на 15 юни и бе уважено още от депутатката Пенка Пенева, главния секретар на МТСП Георги Георгиев, областния управител Иван Димитров, кмета Фидел Беев и председателя на Общинския съвет Неджат Кехайов.
В страната в момента има 4 центъра за информация и услуги: в София, Монтана, Пазарджик и Велинград. Пазарджишка област е водеща в административното обслужване, посочи М. Милотинова, изтъквайки, че тук са два от четирите центъра. Г-н Георгиев припомни, че центърът във Велинград е изграден със съвместните усулия на Агенцията по заетостта, Министерството на международното развитие на Великобритания и консултантската фирма “KPMG България”. Ползотворна работа на всички служители и посетители на центъра пожела Ив. Димитров, а според С. Ушев това ще изиграе решаваща роля за преодоляване проблемите на безработицата в нашия регион.
Предизвикателство беше да променим не само външната среда, а и начина на мислене; да се събразим и удовлетворим нарастналите потребности на нашите киленти и партньори, каза директорът на Бюрото по труда Атанас Водев. Той благодари на “екипа на промяната” в БТ - Велинград, който е имал достатъчна вътрешна мотивация да заработи по нов начин.
На първия етаж на Бюрото по труда действително е извършена мащабна промяна. И тя не се състои единствено в интериора, който е модерен и удобен. Цялостната дейност по работата с посетителите е разработена по модел, който функционира в Европа от години. В основната й е принципът клиентът да получава услуга на “едно гише”. За целта гражданите ще бъдат насочвани от обучен “информатор” според това дали търсят работа, информация за програми за временна заетост, за квалификация и преквалификация, за работа в чужбина.
В района около Бюрото по труда също са направени много и полезни промени. Осигурена е достъпна обществена среда за хора с увреждания, за които има специални подходи към входа. Новият парк е потънал в зеленина, има и кът за отмора с декоративен кладенец. А г-н Водев е убеден, че ще се намерят средства и начини да се направи още много за ремонт на сградата и за подобряване обслужването на хората.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: Никой не е по-голям от фактите и закона
Публикувано: Темпо на Thursday, June 24 @ 08:57:54 UTC (1844 прочити)
Други
Никой не е по-голям от фактите и закона Велинград вече е неоспорим символ на прецедент с отрицателен знак. Жалко, но е така. В седмицата, когато България постигна огромен успех по пътя си към Европейския съюз, тук пак доказахме Бай Гановската максима “Европейци сме, ама не съвсем”. Случващото се във Велинград много прилича на лошо копие на нещо средно между сериал от типа “Богатите също плачат” и съдебен екшън от американски тип.
Няма как да излезем от руслото на това, което се случва. Но истински опасното е, ако като общество загубим рефлексите си за истината и се поддадем на емоции, сензации, полуистини, манипулации - все оръжия, които напоследък се ползват доста масово. Тази опасност е още по-силна заради това, че от години живеем в преход, през който се нагледахме на толкова явни несправедливости, че загубихме точните ориентири кое е е скандално и кое е морално. И не на последно място: във Велинград ставаме свидетели на двойственост, която още повече обърква обществените възприятия. Като например това в един и същи ден кметът да заяви в столичен вестник емблематичното “Може и да не е законно, но е полезно” и след това пръв да подпише Хартата против корупцията, която вменява като първо задължение на местната власт стриктното спазване на закона.
В сегашната свръхнапрегната ситуация около кметската власт май ни остава само една стабилна опора. Това са само и единствено фактите. Да се вгледаме в тях и със слепите очи на Темида, и с очите на граждани. Когато фактите говорят, не е нужно да се мълчи - нужно е те да бъдат извадени на бял свят, а хората да ги преценят и по закон, и по морал. Особено когато те се отнасят до кмета. Гражданите са гласували за него, но дори и прекият народен вот не може да замени или подмени фактите и не е над закона.

(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: Откриват център за информация и услуги на “едно гише”
Публикувано: Темпо на Monday, June 14 @ 11:25:57 UTC (1923 прочити)
Други
На 15 юни в сградата на Дирекция “Бюро по труда” - Велинград ще бъде открит Център за информация и услуги. Той е резултат от работата на Агенцията по заетостта по проекта “Подобряване на административното обслужване на принципа “едно гише”, подкрепен от Министерството за международно развитие на Великобритания и консултантската фирма “KPMG България”. На церемонията са поканени представители на парламента, Министерския съвет, Световната банка, Делегацията на европейската комисия в България. Лентата на третия в страната Център за информация и услуги ще пререже изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Сотир Ушев. По системата на “едно гише” гражданите ще могат да получават информация за възможностите за намиране на работа и включване в програми за заеност, за преквалификация и придобиване на начална и допълнителна квалификация. Те ще бъдат обслужвани от специално обучен “информатор”, който е подготвен да предоставя подборна информация, включително и за работа в чужбина. На “едно гише” ще бъдат обслужвани и работодателите от региона. За тях специализиран екип ще предоставя съвети за подбор на кадри, възможности за преференции при наемане на работна сила и обучение на персонала.
Своите въпроси клиентите на центъра могат да отправят на “горещ телефон” 5 42 19 и на e-mail адрес: bt vel@cbivel.org. Целта е гражданите да получават бързо и достъпно решение на своя въпрос.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: Министър Богоев: Не може пазарът да отсее здравните заведения
Публикувано: Темпо на Monday, June 14 @ 11:22:49 UTC (1885 прочити)
Други
Министърът на здравеопазването Славчо Богоев откри двудневна работна среща на 11 и 12 юни в БЛЦ “Камена” във Велинград. Участваха над 100 шефове на областни и национални болници, центрове за спешна медицинска помощ и РЦЗ (сред участниците бе и лекарката на Хималайската експедиция д-р Калина Сълова).
Министър Богоев определи въвеждането на новата методика за финансиране на болниците като най-важното събитие в здравеопазването за тази година. До края на 2003 г. по клинични пътеки са преминавали едва 30% от пациентите, а информацията за лечението на останалите 70% е непълна. С новата методика се получава пълна картина за лечението на всеки постъпил в болница, а здравните заведения за първи път от десетилетия получават пари за точно извършена дейност. Министърът отчете, че е имало много спорове, защото ръководствата на болниците са се опасявали, че не могат да планират приходите си; имало е и подозрения между държавните и общинските болници кои ще получават по-голямо финансиране. Вече се очертава тенденцията общинските болници да поемат по-леките случаи, а за по-тежките да се грижат районните и националните центрове. Като основно изпитание пред всяка болница г-н Богоев постави да повиши своя капацитет по отношение отчитането на лекуваните пациенти, тъй като от това зависи бъдещето. С помощта на Световната банка до края на 2004 г. болниците ще получат безвъзмездно компютри и софтуер за отчитане към НЗОК.
Вторият приоритет на МЗ е спешната помощ. Според министъра там е недооценен въпросът с квалификацията на работещите, има преграда между болничната и спешната помощ, която създава дълбоки проблеми. Основната дилема е дали системата на спешната помощ трябва да се реформира или само трябва да се оптимизира, за да заработи по-добре. Този въпрос бе предмет на дълга дискусия, в която се включиха зам.-министър д-р Петко Салчев и проф. Олег Хинков.
Министър Богоев подчерта, че не може пазарът да отсее лечебните заведения - така, както не може пазарът да определи самолетите на коя авиокомпания падат по-рядко. В областта на здравеопазването има огромен обществен интерес, който трябва да се защити чрез налагането на стандарти. Затова се готвят промени в наредбата за акредитация на здравните заведения, които да са в полза на пациентите.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: Според министър Хюсменова имаме проект-образец
Публикувано: Темпо на Monday, June 14 @ 11:15:57 UTC (2651 прочити)
Други
Г-жа Филиз Хюсменова - министър без портфейл и председател на Националния съвет по етнически и демографски въпроси посети Велинград на 8 юни. В Центъра за бизнес и информация близо час министърката чакаха посланикът на Кралство Норвегия в България Ролф Балцерсен, областният управител Иван Димитров и заместникът му Юмер Хамза, заместник-постоянният представител на ПРООН в България Мина Тирко, програмната директорка на ПРООН Елена Панова и домакините от Община Велинград - кметът Фидел Беев, председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов и зам.-кметът Стоян Дулев.
Целта на работната среща бе образно формулирана от г-жа Мина Тирко: да си изцапаме обувките и да видим на място как работи проектът на “Джобс” за отглеждане на билки край Драгиново. Проектът нагледно показва работата на ПРООН в подкрепа на хора от малцинствата, като им осигурява работа и обучение. Г-жа Трико специално благодари на посланика на Норвегия за помощта, която неговото правителство оказа за старта на проекта през 2002 г.
Дейността в подкрепа на производителите на билки бе подробно представена от г-жа Ташка Габровска, ръководител на проект “Джобс”. Тя проследи работата в инкубатора за билки в Драгиново от самото начало през 2002 г. досега и подчерта, че са обучени 120 човека от малцинствата, има 27 производители, в процес на сертифициране за органично производство на билки са 174 декара земя. С гордост г-жа Габровска каза, че сто процента от продукцията през 2003 г. е реализирана. Координаторът на “Билки и заетост” Георги Стоянов обясни насоките на работа през 2004 г. Главната задача е сертификацията на опитното поле във Велинград, което ще даде възможност и останалите бизнес центрове да получат сертифициран разсад за билки. С това ще изпреварим изискването на ЕС, а също и с обучението на над 240 човека в страната на добри земеделски практики според изискванията на ЕС. Основно бе дискутиран въпросът за осигуряването на пазари за билките. В момента има българска фирма, която е директен износител на билки. Успоредно с това се търсят и контакти с чужбина, основно с Германия, където са проведени две търговски мисии. Г-н Балцерсен призна, че в началото и той е питал точно това, но вече не задава въпрос за пазарите, защото се е убедил, че хората по проекта са изключително сериозни. Сигурен съм, че продукцията ще нарастне като обем и при добро качество ще има купувачи, заяви норвежкият посланик. На същото мнение бе и г-жа Елена Панова. Според нея сега от нас се иска да се достигнат количества и най-важното е продукцията да излезе от България като органична - със съответния сертификат и за вътрешния, и за външния пазар.
Министър Филиз Хюсменова определи инкубатора за билки във Велинград като проект-образец, по който ще могат да работят в близко бъдеще още 6 общини. Тя подчерта, че резулатите могат да са още по-окуражаващи, ако се обединяват усилията и се мултиплицира ефекта от подобни инициативи. Като финал на срещата г-жа Васка Милушева заведе гостите в инкубатора за билки до Драгиново, където разговаряха с местни производители и видяха на място успешния опит на АРР - Велинград.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: До края на месеца се подават молби за дърва
Публикувано: Темпо на Thursday, June 10 @ 20:39:59 UTC (2213 прочити)
Дивечовъдна станция “Алабак” вече започна добива на дърва за огрев за отоплителен сезон 2004-2005. За получаването на определените 5 кубика дърва за домакинство желаещите могат да подават молби до края на месеца. До този момент това са направили около 70 души. Молбите се подават в Общинска администрация според практиката, утвърдена през годините (с изключение на миналата година). Тази година цената за кубик дърва ще бъде 25 лева без ДДС. От дивечовдната станция са готови да осигурят и превоз на отоплението до съответния адрес. Извозването ще струва 35 лева общо за 5 кубика дърва.
И тази година приоритетно и на база предварително изготвени списъци с твърдо гориво ще бъдат снабдени и членовете на Съюза на офицерите и сержаните от запаса и на клубовете на инвалидите и незрящите.
Отделно дивечовъдната станция ще осигури дърва за огрев на социално слабите, които получават ваучери за твърдо гориво.
Според лесоустойствените планове тази година Регионалното управление за горите е дало разрешение за добив на 5000 кубика дърва за населението. 2500 кубика е отпуснатото количество само за хората с ваучери. Отпуснатата квота е доста по ниска от потребностите на населението и това ще наложи включване и на други лесничейства и дивечовъдни станции от региона в процеса на снабдяване на нуждаещите се с дърва за огрев. По-ранният добив на дърва тази година се прави, за да се избегнат проблемите и натрупаното напрежение от миналия сезон.От ДДС “Алабак” казаха още, че миналогодищшните списъци не важат и всеки желаещ отново трябдва да подаде молба за дърва. Изключение се прави само за около 70 човека с ваучери, който не са получили дърва миналата година.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: Маестро Гяуров напусна сцената на живота
Публикувано: Темпо на Thursday, June 10 @ 20:39:09 UTC (2250 прочити)
Други
2 юни 2004 г. - в късния следобед на този тъй паметен за българите ден от Модена, Италия дойде вестта за смъртта на Николай Гяуров. Световната оперна сцена загуби един легендарен и безсмъртен бас, България загуби един посланик на българския дух и култура, Велинград загуби своя най-известен и именит син, който сякаш бе днешното проявление на митичния Орфей от Родопите.
За последен път Николай Гяуров посети Велинград и къщата си на ул. “Хан Аспарух” през септември 2003 г. заедно със съпругата си Мирела Френи. Дойде буквално за няколко часа - така, както времето и обстоятелствата му диктуваха от години. Защото от десетилетия роденият на 13 септември 1929 г. в Лъджене Николай Гяуров шестваше с огромен успех по сцените на всички големи опери по света. Без да забрави корените си, истинските приятели, българската принадлежност. “...Едно е момчето от Велинград, съвсем друго е понятието Николай Гяуров днес”, пише музиковедката Розалия Бикс. Така е: момчето Николай тръгна от духовия оркестър на Ангел Герин, от сцената на читалището в Лъджене, от казармения хор, за да премине през Московската консерватория, да сложи началото на голямата си кариера в Париж и след това да превземе “Ла Скала” и всички най-високи върхове на оперното изкуство. Пътят на Гяуров достигна европейски и световни измерения и можем само да се гордеем, че този път започна от Велинград. Факт, който Николай Гяуров не е пренебрегвал - достатъчно е да видим стотиците публикации в световната преса, в които не пропуска да спомене “Велинград, България” или да си спомним, че Гяуров доведе в родния си град и показа красотите на Родопите не на друг, а на най-великия диригент на ХХ век Херберт фон Караян. От своя страна велинградачи отредиха на Н. Гяуров почетното второ място в анкета на в. “Темпо” за личност на Велинград за миналото столетие.
Велинград отбеляза кончината на своя почетен гражданин Николай Гяуров със скромен възпоменателен кът във фоайето на общината. Мнозина написаха в книгата за съболезнования своя спомен и благодарност, изразиха своя поклон пред паметта на големия артист, приятел и съгражданин. Наред с официалните представители на общинската власт в книгата се разписаха и много граждани. От името на общината кметът Ф. Беев и председателят на Общинския съвет Н. Кехайов изпратиха съболезнователна телеграма до Народното събрание и Министерството на културата. В нея се казва, че името на Н. Гяуров ще остане в паметта на всички велинградчани и че той е допринесъл много за световната известност на нашия малък град. Читалище “Отец Паисий” почете паметта на своя възпитаник с некролог, в който се преклони пред паметта на Николай Гяуров. Пред къщата на семейството един единствен възрастен мъж остави букет перуники, които след това дъждът разпиля... На 5 юни, събота, Николай Гяуров бе погребан в италианския град Модена, където от дълги години живее със семейството си. Неговото вечно жилище ще бъде далече от родния Велинград. И точно заради това Велинград трябва да намери начин да съхрани и увековечи името и делото на Николай Гяуров - чрез паметник, чрез улица на неговото име или по друг начин (такива предложения от велинградчани има и в траурната книга). Нека, прекланяйки се пред паметта на Николай Гяуров, заедно да помислим как да запазим тук спомена за човека, който прослави Велинград по света и с чието име можем само да се гордеем! Дължим го и на него, и на себе си.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: ДСБ ще учредява местна структура
Публикувано: Темпо на Thursday, June 10 @ 20:37:53 UTC (1960 прочити)
Други
На 29 и 30 май в зала “България” в София се състоя Учредителната конференция на новата дясна партия Демократи за силна България (ДСБ). В нея от Велинград взеха участие Магдалена Пухалева, инж. Асен Попов, Стефан Попчев, Димитър Ищев, д-р Бойчо Салкин и Никола Тодев.
От учредителите инж. Асен Попов, Стефан Попчев и Димитър Ищев научихме, че веднага след като излезе съдебната регистрация на партията, ще се учреди структурата на Демократи за силна България в нашия град. Всеки четвъртък след 17.30 часа те ще бъдат в бирария “България” в кв. Чепино за среща с всеки, който иска да научи повече за новата партия или просто да си поговорят за нещата от деня на нашия град и община.
Веска Божкова
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: Отпуснаха пари за пътя до Цепина и за благоустройство на центъра на Ракитово
Публикувано: Темпо на Thursday, June 10 @ 20:36:56 UTC (1745 прочити)
Други
На 2 юни се проведе редовно заседание на Общински съвет - Ракитово при дневен ред от 15 точки. Въпреки че местният парламент достигна до “фаталните” 13, то работата беше ползотворна. Беше приет план за застрояване на петия етап от водоснабдяването на обекта “Тупаров чарк”. Гласуваха се 40 000 лева от целевите средства за изграждане на пътя Дорково - хижа Цепина и 25 000 лева от собствени средства за първия етап на благоустрояването на центъра на Ракитово. По решение на съветниците 29.328 дка в землището на Костандово бяха предоставени за оземляване на безимотни и малоимотни жители на младия град. Таксите за административни услуги са с леко завишение, другите местни такси остават без промяна, решиха съветниците. Те приеха и нова наредба за съставяне, изпълнение и отчитане на общинския бюджет. Одобри се и стратегия за закрила на детето 2004-2007 г. и план за едногодишно действие с конкретни мероприятия по нея.
В приетата Наредба за рекламната дейност е предвиден 10-дневен срок за привеждане в изправност на рекламните елементи, глоба от 100 до 200 лева за неспазване предписанията в Наредбата и санкция от 100 до 500 лева за нейното неизпълнение. Одобрена беше и тарифа за рекламната дейност.
По предложение на директорката на “Социално подпомагане” В. Захариева бе създаден общински съвет, който ще осъществява контрол върху дейностите по социалното подпомагане, ще съдейства и ще оказва помощ в тази сфера. “На 1 ноември 2003 г. ВУИ “А. Узунов” отбеляза 50 г. от създаването си и 75 г. от рождението на своя патрон. На тържеството спонтанно се е родила идеята за издигане на бюст-паметник на Ангел Узунов в центъра на Ракитово, пред читалището, в израз на почит и уважение към тази забележителна личност.” Това е част от писмото на директора на училището г-н Янушев към общинските съветници с молба да бъде одобрена тази идея. Общинският съвет даде съгласие за паметник на А. Узунов. Последните две точки - преименуване на улици в Костандово и промени в структурата на общинската администрация ще бъдат разисквани на следващо заседание.
Невена Павлова
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: От КАТ настояват за кръгово движение на кръстовище
Публикувано: Темпо на Thursday, June 10 @ 20:36:10 UTC (1802 прочити)
Други
Автоконтрольорите от КАТ-Велинград настояват на кръстовището пред жп-гарата да бъде организирано кръгово движение. Причините са очевидни за всички участници в движението: голямата натовареност на пътния участък и постоянните предпоставки за пътно-транспортни произшествия заради последните промени в маркировката. Според автоконтрольорите кръговото движение ще облекчи много водачите и особено пътуващите по главния път Звъничево - Велинград - Юндола.
Проект с два варианта за кръгово движение, изработен от инж. Н. Комсалова от Пътно управление - Пазарджик, вече е депозиран до зам.-кмета Стоян Дулев и до постоянната комисия за безопасност на движението към Общинския съвет. Новият начин на движение в района на жп-гарата няма да изисква много финансови средства. Пари ще бъдат необходими за поставянето на вертикална сигнализация и пътна маркировка. За обезопасяване движението на пешеходците в района от КАТ предвиждат и изграждане на парапет.
Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: Бюро ще работи в услуга на хората с увреждания
Публикувано: Темпо на Thursday, June 10 @ 20:34:57 UTC (2712 прочити)
Други
От 2 юни Велинград е една от деветте български общини, в които в услуга на хората с увреждания работи Бюро за социално обслужване. Идеята за подобна институция съществува близо 5 години, преди повече от 2 години Общинският съвет взе решение безвъзмездно да се предостави общинско помещение на ул. “Ал. Стамболийски”. Очакването бе дълго, но бюрото най-сетне е факт, като за неговото създаване дадоха своята подкрепа още Министерството на труда и социалната политика, Фонд “Рехабилитация и социална интеграция”, Фламандската федерация на хората с увреждания. Домакин на тържественото откриване на бюрото във Велинград беше председателят на Националния център за социална рехабилитация Пламен Захариев. Сред гостите бяха заместник-министърката на труда и социалната политика Ваня Христова, директорът на Агенцията за социално подпомагане г-н Ангелов, кметът Фидел Беев, председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов, зам.-кметът Реджеп Ходжов, лекари, социални работници, хора с увреждания и техни роднини, ръководствата на Съюза на инвалидите и на Съюза на незрящите. Освещаването на новия офис бе поверено на отец Иван Чалъмов. В кратката си реч г-жа Ваня Христова изрази своята радост като велинградчанка, че в нашия град вече ще работи подобна институция в услуга на хората с увреждания. Тя изрази надежда, че това няма да е последната съвместна инициатива с Националния център за социална рехабилитация, тъй като градът се нуждае и от разкриване на дневен център за деца с увреждания. Заместник-министърката и кметът прерязаха заедно лентата на Бюрото за социално обслужване.
Бюрото е разположено в няколко помещения в приземния етаж на един от блоковете на ул. “Ал. Стамболийски”. Те са основно ремонтирани, на входа бе изградена специална рампа, която да улесни достъпа с инвалидни колички. Специално впечатление правят картините по стените в стаите - всички те са рисувани върху коприна от хора с увреждания от центъра, организиран от НЦСР в София. В бюрото във Велинград ще работят трима души: управител, механик на помощните технически средства и психолог.
За реалната полза от подобни центрове разговаряхме с г-н П. Захариев. Той посочи, че само през 2003 г. техните бюра в страната са оказали помощ на повече от 30 000 човека с увреждания. Гордост за тях е признанието от ООН, която е включила българската неправителствена организация НЦСР между 70-те най-добри практики в целия свят. Г-н Захариев заяви, че напълно споделя идеята във Велинград да се изгради и дневен център за деца с увреждания - дейност, в която НЦСР има богата практика и успехи. Висока е оценката на тези, които най-често ще ползват услугите на бюрото. Председателят на Съюза на инвалидите Янко Канлиев пожела макар и с голямо закъснение бюрото да допринесе нещо хубаво за всички хора с увреждания. За Велинград това е голяма придобивка, хубаво начало, което ни окуражава, смята Аврам Жерев.
Управителката на Бюрото за социално обслужване г-жа Емилия Катошева разясни пътя за получаване на помощ при снабдяването с технически средства за хора с увреждания, което ще е тяхната основна дейност. Пътят е: с направление от личния лекар се отива на специализирана лекарска комисия в Окръжна болница - Пазарджик, която издава протокол. Този протокол се представя в Дирекция “Социално подпомагане” - Велинград, която от своя страна издава разрешително. С разрешителното нуждаещият се отива в Бюрото за социално обслужване, където на място избира нужното му помощно средство (инвалидни колички, столове за баня и тоалетна, комбинирани столове, патерици, бастуни, ходилки и проходилки, антидекубитални дюшеци, лечебни бандажи, гръдни епитези и др.).
Освен това Бюрото ще предлага на хората с увреждания още сервиз и адаптиране на помощните технически средства, социално-правни консултации, посредничество за реализиране на социални права, психологичен кабинет, обучение по английски език и компютърна грамотност, домашни услуги и социо-културни дейности.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: “Зелената седмица” с поглед към зеленото богатство на Велинград
Публикувано: Темпо на Thursday, June 10 @ 20:33:22 UTC (1759 прочити)
Други
Дните от 1 до 5 юни бяха обявени като “Зелена седмица” в цяла Европа. Световният ден на околната среда 5 юни бе отбелязан с различни прояви на областно и общинско ниво. На 3 юни представителен отбор на Гимназията по горско стопанство “Христо Ботев” - Велинград участва във викторината “Познаваме ли птиците”, организирана от РИОСВ - Пазарджик.
През “Зелената седмица” стартира обявеният от Община Велинград конкурс за най-добре озеленен двор и тераса. Идеята за конкурса е на озеленителката в общината Невена Фендрина и бе посрещната с голям интерес от мнозината любители на градинарството във Велинград. През настоящата седмица ще станат известни победителите. На домовете на класиранете на първите три места ще бъдат поставени специални табели, изготвени от Министерството на околната среда и водите с надпис “Тук живеят европейци”.
Не случайно точно в “Зелената седмица” започна картотекирането на зеленото богатство на Велинград. Към момента са картотекирани около 3000 от общо 10 000 дълготрайни декоративни дървета в общината. Информацията за досега картотекираните дървета трябва да се актуализира, а за останалите трябва да се събере. С тази нелека задача под ръководството на г-жа Фендрина са ангажирани 6 жени по програмата “От социални помощи към заетост” (Велинград е първият в цялата страна, който е предложил подобен вариант за заетост по програмата). Вече започна преброяването на дърветата, създаването на специален паспорт по образец за всяко от тях и фотоснимка на всеки вид.
Финалът на “Зелената седмица” във Велинград ще бъде на 10 и 11 юни, когато тук ще се проведе работна среща на всички кметове от областта с експери от МОСВ и РИОСВ. Темата на срещата е “Политиката и законодателството в областта на околната среда като стимул за конкуренция и повишаване качеството на живот”. Целта е кметовете да се запознаят с това, което трябва да се свърши по отношение проблемите на околната среда в периода до приемането ни в ЕС през 2007 г. Темпо
(Прочети повече... | Точки: 0)

Разни: Общината проигра участието ни в “Красива България”
Публикувано: Темпо на Monday, May 24 @ 03:29:57 UTC (1806 прочити)
Други
На 19 май бе последният шанс за участие на община Велинград в проекта “Красива България” и той бе проигран. На тази дата зам.-кметът М. Арсов чакаше в София решение дали да предаде меморандума за участие в националния офис на проекта. В същото време във Велинград кметът Ф. Беев поиска от Общинския съвет изрично решение, че въпреки липсата на пари в сметката за приватизация, съветниците застават зад кмета и подкрепят участието в “Красива България”. Всички бяха наясно и с факта, че вицепремиерът Лидия Шулева е дала своята твърда подкрепа за Велинград, че имаме и гаранции сумата от 194 хил. лева да се внесе разсрочено, а не накуп. Кметът заяви на съветниците, че те взимат неизпълними решения и затова трябва да поемат отговорност с ново свое решение. Снежана Велева припомни, че решение има и то завършва с “Упълномощава кмета...” и че обектите за приватизация, от които се чакат пари за участието, са предложени от Общинска администрация. Имаме голям шанс и жест за разсрочване на плащанията, до края на годината в общината ще влязат пари. Тя се обърна към кмета с думите, че щом е имал смелостта да се яви на избори, трябва да поеме и отговорността да подпише меморандума за участие.
“Тази отговорност е много голяма за мен!”, отговори г-н Беев и поиска от съветниците да не му прехвърлят топлия картоф с техните “некадърни решения”. Реджеп Сиджим го подкрепи, защото че те не могат да контролират “Красива България”, а с тези пари могат да се направят много други неща. Главният счетоводител Хр. Савов обяви, че в сметката по приватизация има “нула пари”. Ат. Водев го репликира, че при гласуването през февруари е казал, че има пари, а сега няма. Стигна се дотам, че кметът обвини за липсата на пари тези, които обжалват проведените от общината конкурси за наеми и продажби. Органът, който взима решения не може да си измива ръцете с кмета, каза Н. Кехайов, но Ал. Даскалов опонира, че Общинският съвет има едни функции, а кметът други. До гласуване на повторно решение за участие в “Красива България” не се стигна, защото съветниците останаха на позицията, че те вече са подкрепили такова.
Три години поред общината намираше средства и начин да участва в “Красива България”, а сега ги проигра и то при уникалния шанс за разсрочено плащане. Обектите, които се простиха с възможността за ремонт с помощ от проекта, са Домът за възрастни хора “Ела”, читалищата в Каменица и Лъджене и паркът под “Двореца”.
Елена Баева
(Прочети повече... | Точки: 5)

Всичко за велинград