Отпразнувахме деня на будителите
Дата: Tuesday, November 04 @ 10:23:01 UTC
Topic:


И тази година на 1 ноември мраморната плоча, върху която са изписани имената на народните будители в Чепинско до края на 19. век, бе отрупана с венци и цветя. Плочата бележи мястото на първото класно училище в Западните Родопи и преди години бе поставена по идея на местното Дружество за защита на Родопите. Така Каменица, откъдето е тръгнало просвещението в Чепинското корито, и днес е център на празника на народните будители.


На тържеството на 31 октомври присъстваха председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова, представители на общината, музея, читалищата, ученици, учители, граждански организации. Слово за българските будители произнесе заместник-кметът Георги Янчев, а цветя поднесоха ОА, ОС, БСП, Историческият музей, читалище “Васил Левски”, училищата “Христо Ботев”, “Васил Левски”, “Св.св. Кирил и Методий”, ПГД “Иван Вазов”, Дружество за защита на Родопите, Дружба “Родина”, Клубът на пенсионерите в кв. Каменица и граждани. Днес отдаваме почит на огромния брой будители в Чепинския край, утвърдили българското народностно самосъзнание, но и пред съвременните български учители, които заслужават нашето уважение, каза водещият Иван Гергев и честити празника на своите колеги учители и на всички българи.
В навечерието на празника на будителите Общинският детски комплекс представи в салона на читалище “Отец Паисий” концерт с участието на танцьори от Клуб за спортни танци “Импулс”, литературни композиции на ученици от ОУ “Неофит Рилски”, певците от музикална школа “Звънче” и вокална група “Караоке”, музикантите и танцьорите от фолклорния ансамбъл “Здравче-венче”.
На деня на народните будители бе посветен и спектакълът “Безумна фамилия”, който самодейният театър към НЧ “Отец Паисий” изигра пред публика на 1 ноември.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10009