447 тона еко-брикети изгоряха при пожар
Дата: Tuesday, September 14 @ 07:20:48 UTC
Topic: Криминална хроника


Пожар нанесе огромни щети на най-голямата фабрика за еко-брикети в Сърница. Фабриката е собственост на софийската фирма “”Интер машинекс”, а наемател и производител на еко-брикетите е “Екотерм индустрия”. Фирмата дава работа на около 20 човека.
Огънят е лумнал рано сутринта на 7 септември, в РСПАБ - Велинград сигнал за пожара е постъпил в 7.30 часа. Гасенето веднага са започнали пожарникарите от местната служба в Сърница, след това са дошли колегите им от Велинград. С разрешение от Националната служба за противопожарна безопасност са се включили и огнеборци от Доспат. Към трите автомобила за гасене са присъединили усилията си и пожарникари от Белово и Пазарджик. Локализацията на пожара е извършена бързо, но довършителните дейности и разчистването са отнели много време. Пожарникарите са работили от сутринта на 7 септември до обяд на 9 септември, съобщи началникът на РСПАБ - Велинград майор Методи Ушев.
Най-големият проблем при гасенето на пожара са били струпаните в склада за готова продукция 447 тона еко-брикети. При тяхното горене се отделя голямо количество дим, което затруднява действията на огнеборците и изисква постоянна работа с въздушен апарат. Освен това е духал променлив вятър, което допълнително усложнява обстановката. Огънят е обхванал и склада за трици, но там обстановката е бързо овладяна и е горял само повърхностният горен слой. Най-голямата щета от пожара е изгорялата готова продукция. Металният навес за трици е рухнал, покривите на сушилнята и склада също. Целият цех е разположен на 2040 кв.м. и голямата част от конструкцията е спасена, съобщи майор Ушев. Спасени са и съседните сгради и трафопост. Наемателите са имали сключена застраховка, дано тя да покрие поне част от щетите.
За изясняване на причините се води следствие. като предполагаема причина се сочи нарушен технологичен режим при сушене на триците, при което се е получило прегряване.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1002