Рози от Велинград за гроба на Гяуров
Дата: Tuesday, September 21 @ 17:25:52 UTC
Topic: Култура


“Покой вечен дай им, Господи: и светлина несекваща да ги озарява.”
През 1874 година в Милано за първи път прозвучава “Реквием” на Джузепе Верди по повод годишнината от смъртта на Алесандро Мандзони, наричан от Маестрото “Светиня”. На 13 септември в зала 1 на НДК отново прозвуча Вердиевият “Реквием”, този път за нашия Николай Гяуров. Поводът: един тъжен 75-ти рожден ден на първия бас на планетата, който от няколко месеца вече не е между нас.
Концертът се проведе под патронажа на президента Георги Първанов и в присъствието на съпругата на Н. Гяуров световноизвестната прима Мирела Френи. Изпълнението бе поверено на оркестъра и хора на Националната опера и балет под диригентството на Владимир Гяуров - синът, завършил пиано в консерваторията “Джузепе Верди” в Милано и композиция и дирижиране във Виена при Карл Остерайхер, определян от критиката като диригент,който успява да постигне идеалното равновесие между рационалност и темперамент. На сцената в НДК за Николай Гяуров пяха родената в Италия Лаура Бриоли,определяната от световните медии и музикални критици като едно от най-големите открития за оперната сцена през последното десетилетие; сопранът Цветелина Василева; завършилият пеене във Веронската консерватория и познат още от 1997 г. тенор Маурицио Коменчини и роденият в Атина и познат на оперните сцени в Гърция, Италия,Франция и Германия бас Христифорос Стамбоглис.
Сред зрителите, препълнили зала 1 на НДК, бе и представителна група велинградчани, които заедно с велинградското землячество в София почетоха паметта на Николай Гяуров. На Мирела Френи велинградчани подариха букет от рози с надпис “Тъгуваме с Вас! Очакваме Ви във Велинград!”. Приемайки цветята със сълзи на благодарност световната прима каза: ”Много обичам Велинград, но засега нямам физическата възможност да дойда. Но обещавам, че тези рози ще ги занеса на гроба на Николай в Модена”. Цветя от Велинград имаше и за снахата на Николай Гяуров - Румяна, съпруга на Владимир, направила толкова много за велинградското присъствие в НДК на 13 септември. А сред кошниците цветя от президента на България и на председателя на Народното събрание за диригента Владимир Гяуров бе и нашата. С благодарност!
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1017