Асен Блатечки: Моята страст е киното
Дата: Saturday, October 09 @ 18:26:04 UTC
Topic: Култура


През седмицата силен актьорски състав представи във Велинград пиесата на Й. Радичков “Януари”. Сред артистите беше и Асен Блатечки, когото скоро ще гледаме в нов български сериал, направен по модела на американския “Приятели”.
- “Морска сол” е заглавието на проекта, в който ще участвате с главна роля. Какви са нагласите и очакванията ви за това начинание?
- С много добра нагласа тръгвам към работата по този български сериал. Много исках това да се случи, 6 години се борих за ролята и накрая я получих.
- През последните години българското кино като като че ли навлиза в своето възраждане. Кое е по-голямо предизвикателство за вас - да участвате в български продукции или в чужди такива, снимани в България?
- Предпочитам българското кино, нашите филми са по-сериозни, а ролите по-качествени и сложни. Радвам се, че има възраждане в българското кино. Даже се радвам, че един позабравен фестивал - този на българския актьор, тази година отново се проведе в Карлово. Мога да се похваля с това, че там получих награда за най-добър актьор.
- А в тази връзка смятате ли, че в България има пазар на актьори или не?
- Пазар има, но не е добър. Много малко са тези, които успяват, само шепа хора. Причината е, че преди години са се правили по 50 филма на година, а сега техният брой е едва 2-3. Даже тази година май няма да се снима нито един български филм, за съжаление.
- Масовият зрител ви познава по-добре от телевизиония екран. Това ли е задължителният етап, през който трябва да премине всеки млад актьор или просто участието в телевизионни продукцици е въпрос на избор?
- Телевизията е начин човек да стане известен за много кратко време. Като няма филми - нямаш друг избор, за да станеш познат. Всъщност дори и олигофрен да се появи на екрана, само за 1 месец и той ще стане популярен.
- Все пак как искате да ви познават - като телевизионна, театрална или кино звезда?
- Моята страст е киното, но много ми се иска театърът да ми остане като хоби.
- Скоро в публичното пространство бе коментирано връщането на званията на актьорите. Вашето мнение по този въпрос?
- Не знам дали да се дават звания, но смятам, че те трябва да бъдат върнати на хората, от които са отнети.
- А мислите ли, че ако все пак званията бъдат възстановени, те трябва да имат и своя финансов еквивалент?
- Ако става въпрос за актьорите на щат в театрите - да, трябва да има допълнително възнаграждение, защото техните заплати са мизерни. Аз не съм щатен актьор и това е мой личен избор.
Димитрина КъсеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1021