ДЕКЛАРАЦИИ
Дата: Saturday, October 09 @ 18:47:59 UTC
Topic: Политика


ДЕКЛАРАЦИЯ на Граждански инициативен комитет “За стабилна местна власт”
Уважаеми съграждани и избиратели от Велинградска община,
Загрижеността за настоящето и бъдещето на нашия град събра група ентусиазирани граждани, които създадохме Граждански инициативен комитет “За стабилна местна власт”. Една година Велинград се раздира от битки и груби политически игри. В жителите на общината се натрупа недоволство от местната власт в лицето на общинските съветници. Това създаде в града обстановка на недоверие, нетърпимост, несигурност и към общината и към държавните институции.
Общинските съветници с незаконосъобразните си действия постоянно се опитват да дискредитират кметската институция. Те са тези, които създадоха безвластие и на практика спряха развитието на общината. Вече на всички е ясно, че зад мотивите за честност, морал и прозрачност, се крият икономически и корпоративни интереси на няколко личности. Фактът, че не се изчакват процедурите на правораздавателните институции, а се правят опити да се създаде напрежение сред гражданите с платени публикации в централни всекидневници, е достатъчно красноречив.
Всички съветници, някои с активните си действия за създаване на хаос, други с мълчанието си и с липсата на позиция, са еднакво виновни пред избирателите.
Уважаеми господа съветници, ние не сме гласували за вас, за да създавате интриги и постоянно да блокирате дейността на местната власт. Вие не изпълнявате клетвата, която сте положили - да работите в интерес на гражданите, за развитието на общината и нейното благоденствие. Затова настояваме за незабавна оставка на всички общински съветници и нови частични избори за Общински съвет.
Призоваваме велинградчани и всички жители на общината да изразят гражданската си позиция със своите подписи в защита на демократичните ни права.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ВЕЛИНГРАД
ДЕКЛАРАЦИЯ
По повод излъченото на 21 септември 2004 г. изявление на говорителя на граждански инициативен комитет “За стабилност в местното самоуправление” по кабелна телевизия “ББТВ”, в което се отправят остри критики и нападки към работата на Общински съвет Велинград, който със своето действие или бездействие се оказва главният дестабилизиращ фактор в управлението на общината. Основното искане на инициативния комитет е Общинският съвет да подаде оставка и да се проведат нови избори за общински съветници.
В тази връзка съм упълномощен да заявя следното:
1. Обръщението на инициативния комитет “За стабилност в местното самоуправление” не може да се окачестви като проява на некомпетентност по проблемите на местното самоуправление и спазването на законите в Р България, а по-скоро като целенасочено и медийно въздействие върху гласоподавателите на общината. Едва ли някой би повярвал, че инициаторите на новосформираното гражданско сдружение не са направили справка в ЗМСМА, за да разберат, че единственият законен начин да се прекратят правомощията на Общинския съвет е непровеждането на заседания в продължение на повече от 6 месеца и то след решение на Общинска избирателна комисия. Едва ли има и гражданин на общината, който да не знае, че Общинският съвет провежда всеки месец поне две заседания и че от началото на 2004 г. са гласувани над 260 решения и че по този показател Общинският съвет на Велинград е на първо място в област Пазарджик. За съжаление този “дребен” детайл от ЗМСМА е убегнал от погледа на самообявилите се защитници на местното самоуправление и вместо по цивилизован начин да се търсят възможности за преодоляване на кризата в изпълнителната власт, съвсем необосновано и безотговорно се пледира за оставка на местния парламент, разменяйки местата на следствието и причината. Проследявайки цялата хронология на събитията около кметската власт в община Велинград, всеки би се съгласил, че г-н Беев можеше безпрепятствено да изпълнява задълженията си, ако не беше дал повод ОИК да оспорва законността на правомощията му. Нещо повече, правомощията на г-н Беев към днешна дата не са прекратени, защото решението на ОИК е обжалвано и съгласно ЗАП той изпълнява задълженията си до произнасянето на съда. Следователно всички спорове около законността на избора на Стоян Делев за ВрИД кмет нямаше да съществуват. Така че да се търси отговорност от страна на Общинския съвет за дестабилизация на местната власт, е пълен абсурд.
2. От изявлението на инициативния комитет не се разбра каква е позицията му относно почистването на общината, а ние бихме искали да чуем неговото становище. Както и да говорим, ябълката на раздора между Общински съвет и Общинска администрация е договорът за почистване на общината с фирма “Беев и Беев” ООД, сключен на 6 август 2004 г. За по-малко от месец Общинският съвет проведе 3 извънредни заседания на тази тема. Всички опити на Общинския съвет да се прекрати изпълнението на този договор до произнасянето на съда по внесените жалби от другите две фирми-участнички, останаха във вид на неизпълнени решения, което рефлектира върху ВрИД кмет Стоян Дулев. По този начин общината в продължение на 2 месеца се почиства паралелно от 2 фирми. Отказът на Общинска администрация да заплати услугата по почистване на общинската фирма “Стройком” ЕООД генерира изключително социално напрежение, което ще се взриви всеки момент. За съжаление, решението на проблема по почистването на общината във връзка с изпълнението на обществена поръчка все още не е намерен. Ето защо провокирането на ситуация около оставката на Общинския съвет цели да се отвлече вниманието на обществеността от изключително важния проблем с услугата по почистването. Ръководени от изложеното дотук, общинските съветници настояваме за провеждането на конструктивен диалог с инициативния комитет и отправяме покана за дискусия на 30 септември 2004 г. от 16 часа в малката зала на общината. Убедени сме, че не противопоставянето, не подмяната на Общинския съвет с нов, е пътят за изграждане на стабилно и устойчиво место самоуправление. Готови сме за диалог с обществеността и със задоволство бихме приели всяко конструктивно предложение.

Изявление по повод декларацията на граждански инициативен комитет “За стабилна местна власт” За пореден път с присъщата си увереност на недостъпен от законите на страната и добър манипулатор на общественото мнение г-н Беев извади на показ изключителната си наглост чрез декларация на загрижен за бъдещето на града “инициативен комитет”. Няколко са въпросите, породени от твърдението, в което ясно личи стилът на кметската медия:
1. След като един кмет е законно избран на местни избори, означава ли това, че законите на страната не важат за него? Как иначе да си обясним факта, че въпреки изричното изискване на ЗМСМА чл. 41, ал. 1 законно избраният кмет на Община Велинград 9 месеца след избирането му все още е управител на няколко от фирмите си. Може би сезирането на съответните органи инициативният комитет квалифицира като незаконосъобразни!!!
2. Общинските съветници открито са обвинени в създаване на безвластие и спиране на развитието на общината, водени от корпоративни и икономически интереси. Питаме - чии са корпоративните интереси:
Кой зарежда с горива всички общински структури без обществена поръчка? Г-н Беев.
Кой незаконно почиства града? Г-н Беев.
Кой рекламира безплатно на общински билбордове? Г-н Беев.
Кой зарежда с материали за ремонт училищата и детските градини? Съветник от листата на г-н Беев. Кой си постави павилиони без разрешение на Общинския съвет, убеждавайки всички, че това са масички? Г-н Беев.
Кой си постави стълбове по тротоарите на целия град без разрешение на Общинския съвет за интернет? Г-н Беев.
Кой обявява, че извършва обществен превоз през 4 минути, а се движи през 20 и получава субсидии от държавата за лъжите си? Г-н Беев и фирма на подвластен нему съветник.
Кой си построи незаконно бетонов възел? Г-н Беев. Кой си построи бензиностанция незаконно до детска градина и болница? Г-н Беев.
Ставаше реч за това чии са корпоративните интереси - на общинските съветници или на г-н Беев, в чиито масови незаконни действия явно инициативният комитет е видял единствено грижа за народа.
Питаме кое разумно предложение на общинска администрация не бе подкрепено от Общинския съвет? Нито едно! Просто защото такова предложение не е имало. Общинска администрация в лицето на нейното ръководство освен с политически уволнения, дребни задкулистни игрички и жалки опити за изява до този момент не е съградило нищо. Един проект “Красива България” спечели общината и г-н Беев отказа да го подпише! Жалко, но факт!
Питаме: ще излезе ли този инициативен комитет пред цялата общественост и ще подкрепи ли с факти писаното в декларацията. Дами и господа интелектуалци от инициативния комитет, не е ли много тежко бремето, което поемате по този начин за бъдещето на града? Какво се цели с тази декларация и не е ли тя отговор на искането на интелектуалеца Беев за промяна на закона за общинския съветник, както мъдро се изрази той? В целия демократичен свят изпълнителната власт работи съвместно и е подчинена на законодателната с цел недопускане на еднолично управление. Точно това не се харесва на г-н Беев след като загуби мнозинството в местния парламент. Новосформираното мнозинство е пречката в началото на XXI век г-н Беев да върне община Велинград в ерата на феодализма.
Декларацията е подписана от 21 общински съветнициThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1026