5 години: от поминъка до празника на картофите
Дата: Wednesday, October 20 @ 08:09:47 UTC
Topic: Бизнес


Колкото по-трудна е една работа, толкова по-голям е шансът да се мобилизират много усилия и тя да бъде свършена добре. Това доказа поредният Празник на картофите, който бе юбилеен пети поред. Никак не им беше лесно на организаторите от Агенция за регионално развитие-Център за бизнес и информация, които в последните месеци преминаха през редица трудности и спънки в работата си. В крайна сметка на 16 октомври на Централния минерален плаж Празникът на картофите се проведе при огромен интерес от страна и на фирмите-участнички, и на велинградчани и гости на града. Дори лошото дъждовно време не попречи и посетителите изненадващо бяха дори повече от предишни години.
Временният кмет Стоян Дулев, който в официалните покани бе обявен за патрон на празника, не се появи на събитието. Вместо него от името на общината слово произнесе заместник-кметът Реджеп Ходжов. Цвятко Георгиев от Министерството на земеделието и горите предаде поздравите на заместник-министър Бойко Боев и оцени форума като чудесна възможност за обмяна на опит и сближаване, за обединяване на усилията за развитие на картофопроизводството. Приветствие до участниците изпрати и заместник-министърката Меглена Плугчиева, а от името на програма “Заетост чрез подкрепа за бизнеса - ДЖОБС”, която от години е партньор на проявата, успех пожела Мария Колева. “Няма по-голяма радост за организаторите от това, че Празник на картофите във Велинград вече е традиция”, каза изпълнителната директорка на АРР-ЦБИ Васка Милушева. Сред официалните гости бяха председателят на националната Асоциация на българските картофопроизводители г-н Трендафилов, който е съветник на президента Г. Първанов, председателят на Общинския съвет Н. Кехайов и много общински съветници. Всички те аплодираха изпълнението на момичетата от музикална школа “Звънче” на популярната “Ода на картофите” по текст на Анна Маргова и музика на Иван Казалиев.
Своя продукция показаха 18 фирми, произвеждащи картофи и семена, от Велинград, Самоков, Сърница, Пловдив, Пазарджик, София, Всемирци. Всички те дадоха висока оценка на Празника на картофите, който им осигурява възможност да намерят партньори и клиенти. От Сърница се похвалиха, че вече нямат проблеми с изкупуване на продукцията, тъй като почти цялата заминава за София. Най-ползотворната част от Празника за специалстите от бранша бяха проведеното ден по-рано годишно събрание на Асоциацията на българските картофопроизводители и последвалата на 16 октомври среща-дискусия по горещата тема “Проблемите на производителите на картофи преди и след приемането ни в Европейския съюз”. Спонсорите осигуриха безплатно 300 литра безплатна бира от пивоварна “София” и 200 кг пържени картофи, пред щандовете за бира и картофи се извиха опашки. За забавлението на посетителите на празника се погрижиха Представителният духов оркестър и мажоретен състав, музикална школа “Звънче”, групата за популярни песни към читалище “Отец Паисий”. Възхищение и аплодисменти предизвика спортното шоу на дамите от третата възраст от клуб “Здраве”, които под ръководството на Диана Даскалова показаха новата си гимнастическа композиция. А народната певица Гуна Иванова със своите македонски бисери накара публиката да извие дълго хоро и да се почувства наистина на празник.
И тази година на Празника на картофите бяха раздадени много награди “Златен картоф”. Наградите за най-атрактивен продавач и за картоф с най-интересна форма спечели безапелационно Иван Волев от Самоков (виж снимката). “Биостарт” ЕООД спечели приза за най-добре аранжиран щанд, а “Бонеро” ЕООД за най-голямо сортово разнообразие. Награда за най-много продадени картофи завоюва ЕТ “Атанас Бирников”, който за час-два бе продал 400 кг. Националната служба за съвети в земеделието заслужено спечели отличието за най-посещаван щанд, тъй като предложи богат набор от печатни материали по най-интересните за посетителите и участниците актуални теми. Наградата “Златен картоф” за най-голям картоф спечели “Агроконсулт и услуги” с екземпляр, тежащ 1.400 кг.
Празникът на картофите се проведе благодарение на организаторите: Асоциация на българските картофопроизводители, Община Велинград, АРР-ЦБИ - Велинград и на спонсорите: програма “Джобс” на МТСП, пивоварна “София”, кино “В. Левски”, АРР, “Скорпион”, “Мариам”, “Ат. Бирников”, “Семика” и др. И дано догодина пак да си подадат ръка, за да не прекъсва традицията и Празникът на картофите да събира все повече приятели и съратници.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1055